liveblog
NOS NieuwsAangepast

Wereldwijd 300.000 coronadoden gemeld • Ruim 1,6 miljoen mensen hersteld

  • Op deze plek vind je de laatste besmettingscijfers.
  • Het RIVM meldde vandaag 28 nieuwe coronadoden. Gemiddeld werden in de afgelopen week 51 coronadoden per dag gemeld.
  • In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
liveblog gesloten

'Veel verborgen werkloosheid door coronacrisis'

De toestand op de arbeidsmarkt is een stuk slechter dan we in de officiële cijfers zien, zegt het Centraal Planbureau (CPB). Begin maart was de gemiddelde werkweek nog bijna 33 uur, eind april nog maar 28,5 uur: een afname van 13 procent. Het CPB noemt dat een historische daling.

Maar in de officiële werkloosheidscijfers is nog weinig veranderd. Mensen melden zich namelijk niet als werkzoekende omdat zij nog steeds inkomen krijgen. Via overheidsregelingen krijgen zij of hun werkgever financiële steun. Daardoor houden ze hun baan of krijgen als zelfstandige nog wat inkomen, ook al hebben ze eigenlijk minder of geen werk.

Frankrijk en Spanje over en weer in quarantaine

Als Spanje Fransen in quarantaine plaatst, gaat Frankrijk ook Spanjaarden isoleren als die het land binnenkomen. Dat heeft het Élysée laten weten. "Het is een kwestie van wederkerigheid. We doen het niet omdat we het graag willen."

De Spaanse regering kondigde dinsdag aan dat reizigers die na 15 mei het land in komen twee weken in quarantaine moeten.

Frankrijk zei eerder juist dat het alleen mensen in quarantaine wilde plaatsen die van buiten de EU en het Schengengebied komen. Een uitzondering daarop vormt het Verenigd Koninkrijk: Parijs en Londen hebben besloten dat ze elkaars onderdanen niet in isolatie zetten, terwijl de Britten dat bij andere binnenkomende reizigers wel doen.

Ondertussen wordt in Europa hard gewerkt aan een 'vakantieprotocol' om het toerisme in de lidstaten weer te hervatten. De Europese Commissie wil het voor EU-burgers mogelijk maken om in vrijheid door de EU te kunnen reizen. Maar de lidstaten gaan zelf over het antwoord op de vraag of dat veilig genoeg is. Daarbij mag niet gediscrimineerd worden. Lees hier meer over de plannen van de Europese Commissie.

Deel uitgeschreven 'coronaboetes' kan niet worden geïnd

Een deel van de bekeuringen die zijn uitgeschreven voor te weinig afstand houden, zal vanwege fouten nooit bij overtreders op de mat belanden. Dat zegt vakbond BOA-ACP. Het OM keurt een deel van de uitgeschreven boetes af, onder meer omdat boa's en agenten niet altijd de noodverordening bij hun proces-verbaal voegen, wat wel verplicht is.

Taco Nijmans, Lou van Rossum en twee anderen kregen een fikse boete vanwege samenscholing. Dat mag in hun woonplaats Schiedam niet met meer dan twee personen. De boa zei erbij: "In Den Haag had dit wel gemogen":

'We aten een gebakje en kregen een boete van 1600 euro'

Topman Franse farmaceut zegt sorry: coronavaccin niet als eerste naar Amerika

De directeur van de Franse farmaceut Sanofi heeft zijn excuses aangeboden voor uitspraken die hij gisteren deed in een interview met Bloomberg News. Ceo Paul Hudson zei daar dat Amerika voorrang zou krijgen als er eenmaal een coronavaccin is. De reden hiervoor was dat de VS als eerste het onderzoek van Sanofi financierde.

Na een berisping van de Franse regering vandaag neemt Hudson zijn woorden terug. Bij een evenement van de Financial Times zei hij dat het van belang is dat een coronavaccin alle landen bereikt.

"Er was nooit een keuze tussen de VS en Europa", zei hij. Verder vertelde Hudson dat hij al maanden campagne voert om Europa klaar te stomen om het virus te verslaan. "We moeten vaccins over de hele wereld krijgen. Iedereen moet daar een groot aandeel aan leveren, want als we alle fabrikanten ter wereld samenvoegen, is er misschien alsnog niet genoeg."

Eerder vandaag riepen VN-organisatie UNAIDS en ontwikkelingshulporganisatie Oxfam Novib overheden wereldwijd op om een coronavaccin, als dat er is, eerlijk te verdelen over alle landen ter wereld.

Wereldwijd meer dan 300.000 coronadoden gemeld, 1,6 miljoen patiënten hersteld

Wereldwijd zijn voor zover bekend meer dan 300.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt uit een telling van de Amerikaanse Johns Hopkins University, die zich baseert op gegevens van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie en landelijke autoriteiten.

De meeste coronadoden komen uit de Verenigde Staten. Daar zijn inmiddels bijna 85.000 overleden patiënten gemeld. In Europa is het Verenigd Koninkrijk het zwaarst getroffen, met bijna 33.700 doden.

Volgens de officiële cijfers zijn er wereldwijd meer dan 4,4 miljoen mensen besmet (geweest) met het coronavirus. Meer dan 1,6 miljoen mensen zijn inmiddels hersteld.

Aantal bijstandsaanvragen neemt sterk toe

Het aantal bijstandsaanvragen was in maart 56 procent hoger dan in de maand daarvoor. Dat meldt Divosa, de vereniging van sociale diensten in Nederland, op basis van gegevens van 179 gemeenten. Volgens Divosa vertegenwoordigen die gemeenten 61 procent van het bijstandsbestand.

Volgens de organisatie komt de stijging door de coronamaatregelen die halverwege maart zijn ingegaan. Om die reden verwacht Divosa dat het aantal aanvragen voor algemene bijstand in april nog verder is gestegen. Normaal gesproken is het aantal bijstandsaanvragen door het jaar heen redelijk stabiel, aldus de vereniging van sociale diensten.

Arrestaties in Montenegro voor rellen en overtreden coronaregels

In Montenegro zijn ongeveer zestig mensen gearresteerd na rellen. Die braken uit bij een protest tegen de arrestatie van acht Servisch-orthodoxe priesters, die een religieuze processie hadden geleid. De priesters worden beschuldigd van het schenden van de gezondheidsregels en het organiseren van processies. Ook in Montenegro geldt een verbod op bijeenkomsten vanwege de coronacrisis.

De politie greep in met pepperspray en joeg de demonstranten uiteen in kleinere groepen, nadat die met stenen en andere spullen hadden gegooid en het verkeer hadden geblokkeerd. Er raakten 26 agenten gewond in Niksic, in het westen van het Balkanland, en Pljevlja, in het noordoosten.

Premier Dusko Markovic sprak in een toespraak op tv van een "wrede aanval op de staat, die niet te voorziene gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid". "Alles wat we in de afgelopen maanden hebben bereikt, wordt hiermee in twijfel getrokken", zei hij. "Dit soort gedrag is totaal ongerechtvaardigd en op geen enkele manier goed te praten."

Vliegverbod Caribisch Nederland verlengd

Het vliegverbod naar Bonaire, Sint-Eustatius en Saba is verlengd tot 15 juni, melden de ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. Daarmee moet worden voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt naar Caribisch Nederland. Aanvankelijk zou deze maatregel tot 15 mei van kracht zijn.

Het verbod geldt voor vluchten naar de Caribische eilanden vanuit de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Colombia, de Dominicaanse Republiek, Brazilië, de Verenigde Staten. Mexico, Chili en Ecuador. Die landen worden gezien als hoog-risicogebieden.

'Favela's worden aan hun lot overgelaten'

Met ruim 190.000 besmettingen en bijna 14.000 doden is Brazilië een van de grootste coronabrandhaarden van Zuid-Amerika. Omdat er maar beperkt wordt getest in het land liggen de werkelijke cijfers waarschijnlijk hoger, denken deskundigen. Een van de problemen in de strijd tegen het coronavirus zijn de favela's, de sloppenwijken, waar in totaal zo'n 13 miljoen Brazilianen wonen.

Correspondent Marc Bessems bezocht daar Diana, die normaal als schoonmaker werkt, maar nu thuiszit:

'Het volk lijdt, de favela's worden aan hun lot overgelaten'

Europese beurzen sluiten met stevige verliezen

De Europese aandelenbeurzen doken vandaag omlaag. Het vertrouwen op de beurs kreeg een knauw door nieuwe cijfers over de Amerikaanse uitkeringsaanvragen, deze week opnieuw 3 miljoen. Ook de toespraak die Jerome Powell gisteren hield, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), heeft beleggers duidelijk in de gordijnen gejaagd. Powell waarschuwde voor de toenemende risico's van de coronacrisis en de extra steunmaatregelen die wellicht nodig zijn. Tot slot speelden de oplaaiende spanningen tussen China en de VS de beurs parten.

Het herstel van de economie lijkt ver weg. De AEX zakte weer onder de 500 punten en sloot op 499,03 punten, een verlies van ruim 2,5 procent. De verliezen in Londen, Frankfurt en Parijs liepen op tot zo'n 2,8 procent.

De oliemarkt lijkt in rustiger vaarwater te komen. De olieprijs liep iets op. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) loopt de wereldolieproductie deze maand hard terug, zowel noodgedwongen als doordat vrijwillig minder wordt opgepompt. Daardoor wordt het overschot minder, komen vraag en aanbod meer in evenwicht en stabiliseert de prijs.

Corendon stopt met aanbieden coronatests

Reisorganisatie Corendon stopt per direct met de verkoop van antistoffentests waarmee kopers zouden kunnen zien of ze besmet zijn geweest met het coronavirus. Sinds gisteren kon iedereen van 16 jaar of ouder zich aanmelden voor zo'n sneltest, die werd afgenomen bij een Amsterdams hotel. De test kostte 69 euro en zou na een bloedprik in de vinger na een kwartier duidelijkheid geven over eventuele antistoffen.

Er klonk al snel kritiek op de test. Het RIVM en de Taskforce Serologie raden sneltests als deze sowieso af, omdat ze alleen schijnveiligheid zouden bieden. "Mensen kunnen na zo'n test de verkeerde conclusies trekken en bijvoorbeeld niet meer die 1,5 meter afstand houden omdat ze denken immuun te zijn", zei bijvoorbeeld viroloog Corine Geurts van Kessel tegen de NOS. "Maar juist over die immuniteit weten we nog te weinig."

Volgens Corendon voldeed de eigen sneltest wel aan de Europese regelgeving en werd de test ook zorgvuldig uitgevoerd. Toch stopt het bedrijf nu met de verkoop ervan, omdat er te veel discussie over is. Volgens de reisorganisatie "wordt regelmatig gesuggereerd dat wij de veiligheid van onze klanten in gevaar zouden brengen door te stellen dat wij de antistoffentest zouden gebruiken om vast te stellen of vakantiegangers al dan niet op vakantie mogen gaan".

De antistoffentest stond los van de 'coronavrije' vakanties die Corendon deze zomer wil aanbieden. Voorafgaand aan zo'n vakantie moeten reizigers een PCR-test ondergaan. In tegenstelling tot een antistoffentest blijkt uit een PCR-test of iemand op dit moment is besmet met het coronavirus.

Corendon wilde met de antistoffentest ervaring opdoen "met het hele testproces en de logistiek die daarbij komt kijken". Klanten die zich al voor zo'n antistoffentest hadden aangemeld, krijgen hun geld terug.

IOC verwacht kostenpost van 800 miljoen dollar door uitgestelde Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verwacht dat de kosten van het uitstellen van de Olympische Spelen zullen oplopen tot zo'n 800 miljoen dollar (bijna 750 miljoen euro). IOC-voorzitter Thomas Bach zei in een persconferentie dat het comité dat bedrag, dat voortkomt uit "de rol en verantwoordelijkheden" van het IOC, zal moeten dragen.

Eind maart werd bekend dat de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio dit jaar niet doorgaan vanwege de uitbraak van het coronavirus. Waarschijnlijk worden ze in de zomer van 2021 georganiseerd.

Meer vergiftigingen gemeld door desinfectiemiddelen

Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) zijn in maart en april 76 meldingen van vergiftigingen binnengekomen. Dat zijn er meer dan in voorgaande jaren: toen werden in dezelfde periode gemiddeld 16 meldingen gedaan.

De toename hangt samen met het gebruik van desinfectiemiddelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals handgels. De meeste meldingen gingen over kinderen tussen 0 en 4 jaar die zulke middelen te pakken hadden gekregen. In handdesinfectiemiddelen zit ethanol (alcohol) en/of isopropylalcohol. Als kinderen daarvan drinken, kan dat leiden tot een serieuze vergiftiging.

Groepsvorming en samenkomsten: wat mag wel/niet?

Mag je nu wel of niet met meer dan twee mensen in een park afspreken? En waarom weten handhavers dat zelf ook niet altijd? Minister Grapperhaus van Justitie geeft toe dat er soms wat verwarring is over wat wel en niet mag, maar over het algemeen valt het wel mee zegt hij.

Ook zegt de minister dat er in ons land veel minder boetes worden uitgedeeld dan in andere landen:

Grapperhaus: valt in ons land mee met boetes

Op de website van de Rijksoverheid staan antwoorden op veelgestelde vragen over groepsvorming en samenkomsten. Toch zijn de regels voor lang niet iedereen duidelijk. En dat leidt tot willekeur, zegt advocaat bestuursstrafrecht Remko Wijling. Lees verder via onderstaande link.

410 coronapatiënten op IC, 22 minder dan gisteren

Er liggen 410 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care, 22 minder dan gisteren. Van hen liggen zeven patiënten in Duitse ziekenhuizen. Het aantal niet-coronapatiënten op de IC is sinds gisteren met 23 toegenomen tot 497. Dat blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, blijft de percentuele daling deze week harder gaan dan in de afgelopen drie weken. "Dat is een goede ontwikkeling. De vrijgekomen IC-capaciteit wordt volledig gebruikt voor overige zorg."

Reizigers moeten toch hun geld kunnen terugkrijgen (in plaats van een voucher)

Als je vlucht is geannuleerd door het coronavirus moet je altijd je geld kunnen terugkrijgen. Luchtvaartorganisaties mogen klanten niet meer alleen een voucher aanbieden om hun trip later in te halen. Dat heeft het kabinet besloten na druk vanuit de Europese Commissie.

Gisteren zei premier Rutte nog dat reisorganisaties gewoon tegoedbonnen kunnen blijven uitdelen, omdat Brussel geen sancties zou opleggen. Maar vandaag bleek dat de Europese Commissie toch gaat ingrijpen als blijkt dat lidstaten het luchtvaartmaatschappijen toestaan om vouchers uit te delen in plaats van geld.

UNAIDS stuurt open brief naar WHO

VN-organisatie UNAIDS roept overheden wereldwijd op om samen op te trekken in de zoektocht naar een corona-vaccin. En als er dan een veilig vaccin is ontwikkeld, moeten alle landen daar snel over kunnen beschikken. UNAIDS vindt dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een internationale overeenkomst moet opstellen om hierover afspraken vast te leggen. Maandag begint (online) een tweedaagse WHO-top, waar alle ministers van Volksgezondheid ter wereld aan meedoen.

UNAIDS waarschuwt voor een oneerlijke verdeling van een eventueel corona-vaccin. "De belangen van de rijkste organisaties en overheden moeten nu niet terechtkomen boven de universele behoefte om levens te redden."

De oproep van de VN-organisatie is ondertekend door onder anderen de leiders van enkele Afrikaanse landen en de voormalige regeringsleiders van onder meer Nederland (Jan-Peter Balkenende), het Verenigd Koninkrijk (Gordon Brown) en Brazilië (Fernando Henrique Cardoso).

Eerder vandaag riep ook ontwikkelingshulporganisatie Oxfam Novib regeringen en farmaceutische bedrijven op om een eventueel vaccin tegen het coronavirus eerlijk te verdelen tussen alle landen.

Tientallen doden in Mexico door illegaal gestookte alcohol

In Mexico zijn zo'n honderd mensen omgekomen door het drinken van een illegaal gestookte alcoholische drank. De stook houdt mogelijk verband met het tekort aan bier in het land. Bierbrouwers hebben in verband met de maatregelen tegen het coronavirus hun productie tijdelijk stilgelegd.

De eerste vergiftigingen kwamen begin deze maand aan het licht. Na moederdag, op 10 mei, nam het aantal snel toe.

In de gemeente Chicancuautla in de deelstaat Puebla is het aantal doden opgelopen tot 25. De winkels waar de drank werd verkocht, moesten sluiten. De politie heeft 200 liter illegale drank in beslag genomen.

Tientallen doden in Mexico door illegaal gestookte alcohol

Waar komen de coronamiljarden vandaan?

Het ene steunpakket van de Nederlandse overheid is nog geen twee maanden oud en het volgende is al weer in de maak. Naar verwachting komt minister Koolmees van Sociale Zaken volgende week met een nieuw pakket voor ondernemers.

Hoeveel geld heeft de regering nu al uitgegeven aan coronamaatregelen? En wie betaalt de rekening?

NOS op 3 maakte de balans op:

RIVM: 28 nieuwe doden, 27 nieuwe ziekenhuisopnames

Er zijn 27 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat zijn er 25 minder dan gisteren werd gemeld. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 11.457.

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 28, aldus het RIVM. Dat zijn er 24 minder dan gisteren, toen er 52 doden gemeld werden. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

In totaal zijn nu, voor zover bekend, 5590 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal ligt in werkelijkheid hoger, doordat alleen geteste patiënten worden meegerekend als ze overlijden aan de gevolgen van een besmetting.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 270. In totaal zijn er nu 43.481 besmettingsgevallen bekend. Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Burundi zet WHO-experts het land uit

Burundi heeft de hoogste vertegenwoordiger van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het land uitgewezen. Ook drie andere experts, die daar zijn om het Afrikaanse land te ondersteunen tijdens de coronacrisis, moeten uiterlijk vrijdag zijn vertrokken.

De overheid geeft geen reden voor hun uitwijzing, maar volgens een anonieme functionaris verwijt de minister van Volksgezondheid de WHO "onacceptabele inmenging" in de wijze waarop de virusuitbraak wordt bestreden.

De autoriteiten in Burundi testen nauwelijks op coronabesmettingen. Daardoor is het lastig in te schatten hoe groot de uitbraak daar is.

Premier Rutte duikt op in pubquiz

De deelnemers aan een online-kwis van een café in Spijkenisse zijn gisteren verrast door de medepresentatie van Mark Rutte. De premier mocht de eerste vraag stellen.

Het was een idee van kroegbaas Bas Verwater. Een paar weken geleden had hij de burgemeester uitgenodigd. "Toen dacht ik later: het kan gekker, waarom vragen we niet gewoon Rutte?", zegt hij in het AD.

Rutte's eerste vraag was van tevoren opgenomen. "We hebben een kabinet van vier partijen: CDA, D66, ChristenUnie en mijn eigen partij de VVD. Die vier partijen opgeteld, hoeveel ministers leveren die?"

Premier Rutte doet mee aan online pubquiz

Hoogbejaarde Britse breit ziekenhuis om geld in te zamelen

De 91-jarige Margaret Seaman bedacht een creatieve manier om geld in te zamelen voor de Britse ziekenhuizen. Ze is begonnen met het breien van haar eigen 'Knittinggale-ziekenhuis'. In haar huis, waar ze samen met haar dochter al wekenlang geïsoleerd woont, heeft ze ziekenzalen, een receptie en een gipskamer van wol gemaakt, inclusief wollen patiënten en verplegers.

Inmiddels heeft ze met haar kunstzinnige breisels al duizenden ponden ingezameld.

Margaret is dagelijks urenlang aan het breien:

Britse vrouw breit ziekenhuis om geld in te zamelen voor NHS

'Te weinig verpleegkundigen voor reguliere en coronazorg samen'

Al voor de coronacrisis was er een groot personeelstekort in de zorg, maar het probleem dreigt nog groter te worden, waarschuwt hoogleraar Bianca Buurman. Buurman is de belangrijkste adviseur van minister De Jonge (Volksgezondheid).

Nu zijn er te weinig verpleegkundigen om zowel coronazorg als reguliere zorg te kunnen bieden. Daarom moet er meer geld komen voor het opleiden van personeel, en om het huidige personeel te behouden, aldus Buurman. Veel zorgverleners voelen zich psychisch belast door de crisis en ervaren mensen vallen uit. "Verminder daarom de werkdruk en zorg voor goede loopbaanpaden, zeggenschap en salaris", adviseert zij het ministerie.

Hoe een lokale radio-omroep Matt Damon te spreken kreeg

"Ik geloof dat ik moet overgeven", was het eerste dat de Ierse radiopresentator Nathan O'Reilly zei tegen de grootste beroemdheid die hij ooit had geïnterviewd. O'Reilly en zijn co-host Graham O'Toole van het kleine SPIN 1038 uit Dublin spraken gisteren na een smeekbede die wekenlang aanhield dan eindelijk met Matt Damon.

Zo ging dat gesprek:

De Hollywood-ster verblijft al een maand of twee met zijn gezin in een chique dorp bij Dublin. Hij was in Ierland om een film op te nemen en besloot er te blijven toen de coronacrisis uitbrak. Hij noemt het een sprookjesachtige omgeving. "Ik voel me een beetje schuldig dat we het zo goed voor elkaar hebben. Het is hier prachtig", zei hij op de radio.

Wat ook helpt, is dat de dorpsbewoners hem als een van hen behandelen. Een vrouw vertelt op Twitter dat ze Damon tegenkwam bij het zwemmen en dat het heel gezellig was.

Fransen mogen weer op vakantie in eigen land

Cafés en restaurants in Frankrijk mogen per 2 juni weer open als ze in 'groene zone' liggen, waar weinig besmettingen met het coronavirus zijn. Het grootste deel van de Franse departementen valt daaronder, alleen in het noorden en oosten van het land zijn de departementen rood gekleurd. Daar is het aantal besmettingen nog hoog en blijven de maatregelen gehandhaafd.

Ook heeft de Franse regering aangekondigd dat de Fransen in juli en augustus weer op vakantie mogen in eigen land.

De overheid gaat de toeristenbranche steunen met een pakket van zo'n 18 miljard euro.

KLM-klanten kunnen geld terugvragen voor geannuleerde vlucht

Klanten van KLM van wie in de komende periode een vlucht wordt geannuleerd, kunnen hun geld terugkrijgen. De afgelopen tijd gaf de luchtvaartmaatschappij als compensatie alleen vouchers uit. Die konden na twaalf maanden in een teruggave in geld worden omgezet.

Klanten kunnen nu kiezen tussen een voucher en terugbetaling. Klanten die hun geld terug willen, moeten wel even geduld hebben. "Gegeven de omvang van de crisis, en de hoeveelheid annuleringen zal de verwerkingstijd langer zijn", schrijft KLM.

Luchtvaartmaatschappijen zijn verplicht om bij annulering geld terug te betalen als gedupeerde passagiers dat willen. "Juist in deze tijd is het belangrijk consumentenrechten te behouden", liet de verantwoordelijke Eurocommissaris dinsdag weten. De Commissie overweegt procedures te starten tegen landen die luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties toestaan om klanten alleen met vouchers te compenseren.

Premier Rutte zei gisteren nog dat het standpunt van de Commissie verkeerd wordt uitgelegd. Nederlandse reisorganisaties hoefden wat hem betreft voorlopig geen geld terug te geven aan hun klanten. "We kunnen voorlopig doorgaan met de vouchers. Er is geen strafmaatregel."

Reizen naar Hongkong in coronatijd 'tijdrovend'

Welke stappen moet je doorlopen voordat je Hongkong in mag? Het zijn er in elk geval veel en ze kosten behoorlijk wat tijd, ondervond journaliste Laurel Chor.

Lees hier waar ze allemaal mee te maken kreeg: