NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Wereldwijd 300.000 coronadoden gemeld • Ruim 1,6 miljoen mensen hersteld

 • Op deze plek vind je de laatste besmettingscijfers.
 • Het RIVM meldde vandaag 28 nieuwe coronadoden. Gemiddeld werden in de afgelopen week 51 coronadoden per dag gemeld.
 • In dit artikel vind je een overzicht van wat er de komende tijd verandert aan coronamaatregelen in Nederland.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente.
Liveblog gesloten
 • 'Veel verborgen werkloosheid door coronacrisis'

  De toestand op de arbeidsmarkt is een stuk slechter dan we in de officiële cijfers zien, zegt het Centraal Planbureau (CPB). Begin maart was de gemiddelde werkweek nog bijna 33 uur, eind april nog maar 28,5 uur: een afname van 13 procent. Het CPB noemt dat een historische daling.

  Maar in de officiële werkloosheidscijfers is nog weinig veranderd. Mensen melden zich namelijk niet als werkzoekende omdat zij nog steeds inkomen krijgen. Via overheidsregelingen krijgen zij of hun werkgever financiële steun. Daardoor houden ze hun baan of krijgen als zelfstandige nog wat inkomen, ook al hebben ze eigenlijk minder of geen werk.

 • Frankrijk en Spanje over en weer in quarantaine

  Als Spanje Fransen in quarantaine plaatst, gaat Frankrijk ook Spanjaarden isoleren als die het land binnenkomen. Dat heeft het Élysée laten weten. "Het is een kwestie van wederkerigheid. We doen het niet omdat we het graag willen."

  De Spaanse regering kondigde dinsdag aan dat reizigers die na 15 mei het land in komen twee weken in quarantaine moeten.

  Frankrijk zei eerder juist dat het alleen mensen in quarantaine wilde plaatsen die van buiten de EU en het Schengengebied komen. Een uitzondering daarop vormt het Verenigd Koninkrijk: Parijs en Londen hebben besloten dat ze elkaars onderdanen niet in isolatie zetten, terwijl de Britten dat bij andere binnenkomende reizigers wel doen.

  Ondertussen wordt in Europa hard gewerkt aan een 'vakantieprotocol' om het toerisme in de lidstaten weer te hervatten. De Europese Commissie wil het voor EU-burgers mogelijk maken om in vrijheid door de EU te kunnen reizen. Maar de lidstaten gaan zelf over het antwoord op de vraag of dat veilig genoeg is. Daarbij mag niet gediscrimineerd worden. Lees hier meer over de plannen van de Europese Commissie.

 • Deel uitgeschreven 'coronaboetes' kan niet worden geïnd

  Een deel van de bekeuringen die zijn uitgeschreven voor te weinig afstand houden, zal vanwege fouten nooit bij overtreders op de mat belanden. Dat zegt vakbond BOA-ACP. Het OM keurt een deel van de uitgeschreven boetes af, onder meer omdat boa's en agenten niet altijd de noodverordening bij hun proces-verbaal voegen, wat wel verplicht is.

  Taco Nijmans, Lou van Rossum en twee anderen kregen een fikse boete vanwege samenscholing. Dat mag in hun woonplaats Schiedam niet met meer dan twee personen. De boa zei erbij: "In Den Haag had dit wel gemogen":

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'We aten een gebakje en kregen een boete van 1600 euro'
 • Topman Franse farmaceut zegt sorry: coronavaccin niet als eerste naar Amerika

  De directeur van de Franse farmaceut Sanofi heeft zijn excuses aangeboden voor uitspraken die hij gisteren deed in een interview met Bloomberg News. Ceo Paul Hudson zei daar dat Amerika voorrang zou krijgen als er eenmaal een coronavaccin is. De reden hiervoor was dat de VS als eerste het onderzoek van Sanofi financierde.

  Na een berisping van de Franse regering vandaag neemt Hudson zijn woorden terug. Bij een evenement van de Financial Times zei hij dat het van belang is dat een coronavaccin alle landen bereikt.

  "Er was nooit een keuze tussen de VS en Europa", zei hij. Verder vertelde Hudson dat hij al maanden campagne voert om Europa klaar te stomen om het virus te verslaan. "We moeten vaccins over de hele wereld krijgen. Iedereen moet daar een groot aandeel aan leveren, want als we alle fabrikanten ter wereld samenvoegen, is er misschien alsnog niet genoeg."

  Eerder vandaag riepen VN-organisatie UNAIDS en ontwikkelingshulporganisatie Oxfam Novib overheden wereldwijd op om een coronavaccin, als dat er is, eerlijk te verdelen over alle landen ter wereld.

 • Wereldwijd meer dan 300.000 coronadoden gemeld, 1,6 miljoen patiënten hersteld

  Wereldwijd zijn voor zover bekend meer dan 300.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt uit een telling van de Amerikaanse Johns Hopkins University, die zich baseert op gegevens van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie en landelijke autoriteiten.

  De meeste coronadoden komen uit de Verenigde Staten. Daar zijn inmiddels bijna 85.000 overleden patiënten gemeld. In Europa is het Verenigd Koninkrijk het zwaarst getroffen, met bijna 33.700 doden.

  Volgens de officiële cijfers zijn er wereldwijd meer dan 4,4 miljoen mensen besmet (geweest) met het coronavirus. Meer dan 1,6 miljoen mensen zijn inmiddels hersteld.

  Op deze kaart vind je het aantal gemelde besmettingen per land.

 • Aantal bijstandsaanvragen neemt sterk toe

  Het aantal bijstandsaanvragen was in maart 56 procent hoger dan in de maand daarvoor. Dat meldt Divosa, de vereniging van sociale diensten in Nederland, op basis van gegevens van 179 gemeenten. Volgens Divosa vertegenwoordigen die gemeenten 61 procent van het bijstandsbestand.

  Volgens de organisatie komt de stijging door de coronamaatregelen die halverwege maart zijn ingegaan. Om die reden verwacht Divosa dat het aantal aanvragen voor algemene bijstand in april nog verder is gestegen. Normaal gesproken is het aantal bijstandsaanvragen door het jaar heen redelijk stabiel, aldus de vereniging van sociale diensten.

 • Nieuwe adviezen over relaties en seksualiteit in tijden van corona

 • Arrestaties in Montenegro voor rellen en overtreden coronaregels

  In Montenegro zijn ongeveer zestig mensen gearresteerd na rellen. Die braken uit bij een protest tegen de arrestatie van acht Servisch-orthodoxe priesters, die een religieuze processie hadden geleid. De priesters worden beschuldigd van het schenden van de gezondheidsregels en het organiseren van processies. Ook in Montenegro geldt een verbod op bijeenkomsten vanwege de coronacrisis.

  De politie greep in met pepperspray en joeg de demonstranten uiteen in kleinere groepen, nadat die met stenen en andere spullen hadden gegooid en het verkeer hadden geblokkeerd. Er raakten 26 agenten gewond in Niksic, in het westen van het Balkanland, en Pljevlja, in het noordoosten.

  Premier Dusko Markovic sprak in een toespraak op tv van een "wrede aanval op de staat, die niet te voorziene gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid". "Alles wat we in de afgelopen maanden hebben bereikt, wordt hiermee in twijfel getrokken", zei hij. "Dit soort gedrag is totaal ongerechtvaardigd en op geen enkele manier goed te praten."

 • Vliegverbod Caribisch Nederland verlengd

  Het vliegverbod naar Bonaire, Sint-Eustatius en Saba is verlengd tot 15 juni, melden de ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. Daarmee moet worden voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt naar Caribisch Nederland. Aanvankelijk zou deze maatregel tot 15 mei van kracht zijn.

  Het verbod geldt voor vluchten naar de Caribische eilanden vanuit de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Colombia, de Dominicaanse Republiek, Brazilië, de Verenigde Staten. Mexico, Chili en Ecuador. Die landen worden gezien als hoog-risicogebieden.

 • 'Favela's worden aan hun lot overgelaten'

  Met ruim 190.000 besmettingen en bijna 14.000 doden is Brazilië een van de grootste coronabrandhaarden van Zuid-Amerika. Omdat er maar beperkt wordt getest in het land liggen de werkelijke cijfers waarschijnlijk hoger, denken deskundigen. Een van de problemen in de strijd tegen het coronavirus zijn de favela's, de sloppenwijken, waar in totaal zo'n 13 miljoen Brazilianen wonen.

  Correspondent Marc Bessems bezocht daar Diana, die normaal als schoonmaker werkt, maar nu thuiszit:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Het volk lijdt, de favela's worden aan hun lot overgelaten'
 • Europese beurzen sluiten met stevige verliezen

  De Europese aandelenbeurzen doken vandaag omlaag. Het vertrouwen op de beurs kreeg een knauw door nieuwe cijfers over de Amerikaanse uitkeringsaanvragen, deze week opnieuw 3 miljoen. Ook de toespraak die Jerome Powell gisteren hield, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), heeft beleggers duidelijk in de gordijnen gejaagd. Powell waarschuwde voor de toenemende risico's van de coronacrisis en de extra steunmaatregelen die wellicht nodig zijn. Tot slot speelden de oplaaiende spanningen tussen China en de VS de beurs parten.

  Het herstel van de economie lijkt ver weg. De AEX zakte weer onder de 500 punten en sloot op 499,03 punten, een verlies van ruim 2,5 procent. De verliezen in Londen, Frankfurt en Parijs liepen op tot zo'n 2,8 procent.

  De oliemarkt lijkt in rustiger vaarwater te komen. De olieprijs liep iets op. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) loopt de wereldolieproductie deze maand hard terug, zowel noodgedwongen als doordat vrijwillig minder wordt opgepompt. Daardoor wordt het overschot minder, komen vraag en aanbod meer in evenwicht en stabiliseert de prijs.

 • Corendon stopt met aanbieden coronatests

  Reisorganisatie Corendon stopt per direct met de verkoop van antistoffentests waarmee kopers zouden kunnen zien of ze besmet zijn geweest met het coronavirus. Sinds gisteren kon iedereen van 16 jaar of ouder zich aanmelden voor zo'n sneltest, die werd afgenomen bij een Amsterdams hotel. De test kostte 69 euro en zou na een bloedprik in de vinger na een kwartier duidelijkheid geven over eventuele antistoffen.

  Er klonk al snel kritiek op de test. Het RIVM en de Taskforce Serologie raden sneltests als deze sowieso af, omdat ze alleen schijnveiligheid zouden bieden. "Mensen kunnen na zo'n test de verkeerde conclusies trekken en bijvoorbeeld niet meer die 1,5 meter afstand houden omdat ze denken immuun te zijn", zei bijvoorbeeld viroloog Corine Geurts van Kessel tegen de NOS. "Maar juist over die immuniteit weten we nog te weinig."

  Volgens Corendon voldeed de eigen sneltest wel aan de Europese regelgeving en werd de test ook zorgvuldig uitgevoerd. Toch stopt het bedrijf nu met de verkoop ervan, omdat er te veel discussie over is. Volgens de reisorganisatie "wordt regelmatig gesuggereerd dat wij de veiligheid van onze klanten in gevaar zouden brengen door te stellen dat wij de antistoffentest zouden gebruiken om vast te stellen of vakantiegangers al dan niet op vakantie mogen gaan".

  De antistoffentest stond los van de 'coronavrije' vakanties die Corendon deze zomer wil aanbieden. Voorafgaand aan zo'n vakantie moeten reizigers een PCR-test ondergaan. In tegenstelling tot een antistoffentest blijkt uit een PCR-test of iemand op dit moment is besmet met het coronavirus.

  Corendon wilde met de antistoffentest ervaring opdoen "met het hele testproces en de logistiek die daarbij komt kijken". Klanten die zich al voor zo'n antistoffentest hadden aangemeld, krijgen hun geld terug.

 • IOC verwacht kostenpost van 800 miljoen dollar door uitgestelde Spelen

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verwacht dat de kosten van het uitstellen van de Olympische Spelen zullen oplopen tot zo'n 800 miljoen dollar (bijna 750 miljoen euro). IOC-voorzitter Thomas Bach zei in een persconferentie dat het comité dat bedrag, dat voortkomt uit "de rol en verantwoordelijkheden" van het IOC, zal moeten dragen.

  Eind maart werd bekend dat de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio dit jaar niet doorgaan vanwege de uitbraak van het coronavirus. Waarschijnlijk worden ze in de zomer van 2021 georganiseerd.

 • Aantal uitkeringsaanvragen VS blijft toenemen

 • Meer vergiftigingen gemeld door desinfectiemiddelen

  Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) zijn in maart en april 76 meldingen van vergiftigingen binnengekomen. Dat zijn er meer dan in voorgaande jaren: toen werden in dezelfde periode gemiddeld 16 meldingen gedaan.

  De toename hangt samen met het gebruik van desinfectiemiddelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals handgels. De meeste meldingen gingen over kinderen tussen 0 en 4 jaar die zulke middelen te pakken hadden gekregen. In handdesinfectiemiddelen zit ethanol (alcohol) en/of isopropylalcohol. Als kinderen daarvan drinken, kan dat leiden tot een serieuze vergiftiging.