NOS NieuwsAangepast

Coronacijfers van 14 mei: IC-druk daalt, maar veel mensen liggen er lang

Het RIVM meldde vandaag 28 nieuwe coronadoden. Daarmee komt het totaal in Nederland op 5590 overledenen van wie bekend is dat dit komt door covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Om te kunnen beoordelen of de verspreiding van het virus in Nederland aan het afnemen is, kijkt het RIVM vooral naar de nieuwe ziekenhuisopnames. Vandaag zijn 27 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. In totaal zijn er nu 11.457 mensen in Nederland die vanwege het coronavirus in het ziekenhuis liggen of hebben gelegen.

Gemiddeld werden in de afgelopen week 51 coronadoden per dag gemeld. Het aantal van 28 van vandaag is dus onder het gemiddelde, maar er kan een grote vertraging zitten in de gerapporteerde sterfgevallen. Zo zijn van de 28 doden maar zeven gisteren en vandaag daadwerkelijk overleden; veel vandaag gemelde doden stierven in werkelijkheid al eerder, ook zelfs vorige maand.

Bij ziekenhuisopnames loopt de registratie nog verder achter. Zo zijn er voor gisteren vooralsnog geen opnames gemeld en voor eergisteren zijn nog maar vier opgenomen patiënten geregistreerd. Tegelijkertijd worden nu nog opnames gemeld die teruggaan tot 14 maart.

RIVM-cijfers van 14 mei

Nog steeds sterven er meer mensen in verband met het coronavirus dan terug te vinden is in de officiële RIVM-cijfers. In de week van 27 april tot en met 3 mei overleden er volgens het CBS 550 mensen meer dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar. In diezelfde week kreeg het RIVM 400 meldingen van overlijdensgevallen van mensen die positief waren getest op corona.

Dat betekent dat er vermoedelijk ten minste 150 mensen niet in de RIVM-statistieken terug te vinden waren. Vermoedelijk is het werkelijke aantal nog iets hoger: het CBS verwacht nog zo'n 40 tot 80 'nameldingen' van overledenen in dezelfde week.

Intensive care

Van de patiënten die op de intensive care komen, hebben vooral jongere patiënten een grote overlevingskans. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Intensive Care Evaluatie.

Twintigers en dertigers lopen een klein risico om te overlijden; onder dertigers is de kans 92% dat een patiënt de IC levend verlaat. Voor tachtigers zijn de kansen juist nadelig: van hen overleeft twee derde de intensive care niet.

Vier procent van de overledenen op de IC was jonger dan veertig. Van de patiënten die de IC niet overleven, is 85 procent ouder dan 60 jaar.

Overlevingskans op de intensive care

Wie op de intensive care belandt, loopt vooral de eerste weken risico om te overlijden. De eerste vijftien dagen overlijdt 37 procent van de intensivecarepatiënten, terwijl dat bij patiënten die langer dan vijftien dagen op de IC lagen 26 procent is.

Bij patiënten die langer dan dertig dagen op de IC liggen, was dat percentage zelfs nog minder: 14. Wel geldt dat hoe langer iemand op de IC ligt, hoe groter de kans is dat hij of zij bij het verlaten ervan moet worden opgenomen op de verpleegafdeling.

Ligduur op de IC

Op de intensive care daalde het aantal patiënten met het coronavirus opnieuw, naar 410. Dat zijn er 22 minder dan gisteren. Ook het aantal patiënten op Duitse IC's daalde met 3 naar 7. Tegelijkertijd was er op Nederlandse IC's weer meer plek voor non-covid-patiënten: dat waren er 497.

De ligduur op de IC kan flink oplopen. Volgens de Nationale Intensive Care Evaluatie ligt ongeveer de helft van de IC-patiënten al een maand op de intensive care.

IC-cijfers van 14 mei

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl