Twee Zuid-Europese landen zijn de coronacrisis voorlopig opvallend goed de baas gebleven: Portugal en Griekenland. Nu in beide landen de lockdown voorzichtig wordt teruggeschroefd, is het de vraag of en wanneer het toerisme deze zomer weer op gang kan komen, want de sector is van economisch levensbelang.
Griekenland lanceert binnenkort een strategisch plan om de toeristenindustrie weer op te starten. Het liefst op 1 juli. Daarvoor worden speciale gezondheidsprotocollen opgesteld, is er economische steun voor de herstart, zijn er diplomatieke contacten en bilaterale overeenkomsten met andere landen en campagnes om Griekenland te promoten.
Eigen plannen
Haris Theoharis, de Griekse minister voor toerisme: "We moeten extra voorzichtig en waakzaam zijn. Dat betekent dat voor alle faciliteiten, bijvoorbeeld op stranden, in restaurants, het ontbijt in hotels, extra voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen." Als voorbeelden noemt hij afstand houden door de zonnebedden verder van elkaar te zetten, ze bedekken met verwijderbare hoezen en regels bij het vervoer in tourbussen.
Heel belangrijk zijn volgens Theocharis de discussies met andere landen, met de EU of bilateraal om bewegingen tussen de landen weer op gang te krijgen. "Hoe openen we onze grenzen, onder welke omstandigheden en op welke manier." Dat wacht Griekenland niet af, zegt de minister . "We maken onze eigen plannen, we praten al met andere landen. We hopen dat we bilaterale overeenkomsten kunnen sluiten."
Trendwijziging
Wat betreft bilateraal bedoelt hij landen die net als Griekenland de verspreiding van het coronavirus hebben kunnen beperken. "Niet elk land zit in dezelfde situatie als wij. Maar deze discussies gaan over hoe het over twee maanden kan. Het kost tijd. We moeten ons nu al voorbereiden op juli of augustus."
Dat doen ook vader en zoon Alexandropoulos. Zij runnen een reisbureau voor vakanties naar Griekenland. Twee generaties Griekenland-kennis, al denken beiden dat er nu sprake zal zijn van een trendwijziging. "Steeds meer mensen zullen kijken naar iets anders dan de massabestemmingen", zegt zoon Alexander. "Naar duurzame, kleinschalige accommodaties." Mensen die bij hen boeken, krijgen een pakket beschermingsmiddelen mee.
Portugal ziet de toeristen ook graag zo snel mogelijk weer komen. Rita Marques, staatssecretaris voor toerisme, denkt dat haar land een aantrekkelijk alternatief is voor Spanje. "En als het morgen kan, volgens de voorschriften, dan openen we morgen. We zijn er klaar voor."
De hotels in Portugal zijn de afgelopen weken niet allemaal dichtgegaan dus niet alles moet volledig worden opgestart. "We hebben de protocollen, we werken nauw samen met de gezondheidsautoriteiten, en dus zal alles worden gedaan om te behouden wat we tot dusver hebben bereikt."
Marques bedoelt het lage aantal coronagevallen in haar land. "We moeten vechten om dit lage aantal te behouden. En dat doen we natuurlijk. Dus we moeten rustig, of langzaam, voorzichtig heropenen, maar we zullen openen." Aan maximale aantallen buitenlandse toeristen wil ze niet denken. "We wachten waar de EU mee komt."
Reisgids
Morgen komt de Europese Commissie met richtlijnen voor het toerisme. Volgens correspondent Sander van Hoorn hoeven we daar niet veel van te verwachten. "Simpelweg omdat de commissie er niet over gaat." Van Hoorn zegt dat de EC zal komen met een inventarisatie van regio's en landen die in de aanpak van de crisis op elkaar lijken. "Een soort reisgids voor landen die toeristen kunnen uitwisselen, juist omdat ze op elkaar lijken. Zoals Nederland en Denemarken bijvoorbeeld."
Vader en zoon Alexandropoulos hopen dat er snel een goed en concreet plan zal zijn. "Laten we hopen dat we als één Europa met een oplossing komen", zegt zoon Alexander. "En dat Europa er groter en sterker uitkomt", zegt vader Theo. "Want ook deze crisis gaat gewoon weer voorbij."