liveblog
NOS NieuwsAangepast

Meer dan 25.000 coronadoden in VS • Bonden: trein alleen voor cruciale beroepen

  • RIVM: sinds gisteren zijn 210 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis en zijn 122 nieuwe sterfgevallen gemeld. Lees hier meer over de cijfers van vandaag.
  • Het aantal patiënten op de intensivecareafdelingen is gedaald met 35, naar 1303.
  • De Tweede Kamer zet vraagtekens bij hoe het kabinet de ontwikkeling van corona-apps aanpakt.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten per gemeente. Hier vind je de laatste cijfers.
  • Lees in deze collectie de antwoorden op vragen over het virus

Beelden brandstichting zendmast in Opsporing Verzocht

Er zijn bewakingsbeelden van een man die afgelopen vrijdag een zendmast in Groningen in brand heeft gestoken. Die werden vanavond getoond in het tv-programma Opsporing Verzocht. De politie roept mensen op zich te melden als ze de man herkennen of iets verdachts hebben gezien dat mogelijk te maken heeft met de brand.

Er zijn vermoedens dat er een connectie is tussen de verschillende branden in zendmasten en een groep tegenstanders van het nieuwe 5G-netwerk. Op internet circuleren complottheorieën dat de 5G-zendmasten het coronavirus verspreiden.

Het in brand steken van zendmasten kan gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten, waarschuwt de politie.

VS telt nu meer dan 25.000 coronadoden

Het dodental in de Verenigde Staten als gevolg van het coronavirus is opgelopen tot boven de 25.000, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins Universiteit. De stad New York is het epicentrum, met ruim 7900 doden.

Uit de cijfers blijkt ook dat de VS bijna 600.000 geregistreerde besmettingen telt, fors meer dan andere landen. Zo zijn er in Spanje 172.000 besmettingen en Italië 162.000 besmettingen.

Wereldwijd zijn er nu 1,9 miljoen geregistreerde coronabesmettingen. 125.000 mensen zijn aan de gevolgen ervan overleden.

G7-landen gaan donderdag praten over coronacrisis

De leiders van de G7-landen spreken donderdag via een videoverbinding met elkaar over de uitbraak van het coronavirus. President Trump (VS) heeft de leiders van Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Japan daarvoor uitgenodigd. Het is de bedoeling dat de leiders de nationale aanpak van de corona-uitbraak gaan coördineren, heeft het Witte Huis laten weten.

De leiders van de G7-landen spraken vorige maand ook al via een videoverbinding over de corona-uitbraak.

Heeft een coronatest bij een representatief deel van de bevolking nut?

Hoe nuttig is het om een representatieve groep mensen in Nederland te testen op het coronavirus? Wetenschappers zijn het daarover oneens. Allemaal onderschrijven ze dat het nuttige extra data kan opleveren, maar ze verschillen van mening of dit nu het belangrijkste is om te doen.

Lees in dit verhaal hoe verschillende wetenschappers erover denken.

Verenigde Naties waarschuwen voor 'fake news'

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres waarschuwt voor een "gevaarlijke epidemie van onjuiste informatie" rond het coronavirus. Hij waarschuwt specifiek voor schadelijke gezondheidsadviezen, complottheorieën en (vreemdelingen)haat.

De Verenigde Naties zijn volgens de secretaris-generaal bezig met een initiatief "om het internet vol te zetten met feiten en wetenschappelijke bevindingen, en tegelijkertijd de groeiende hoeveelheid valse informatie tegen te gaan". Volgens Guterres is desinformatie "een gif dat nog meer levens bedreigt". Guterres wil ook dat socialemediaplatforms en technologiebedrijven meer doen om misleidende informatie tegen te gaan.

"In de hele wereld zijn mensen bang en willen mensen weten wat ze moeten doen en bij wie ze moeten zijn voor advies. Ze hebben wetenschap nodig, geen kwakzalverij."

Recordaantal doden Frankrijk, maar aantal bezette IC-bedden daalt verder

In Frankrijk is het aantal doden als gevolg van het coronavirus de afgelopen 24 uur toegenomen met 762, zeggen de gezondheidsautoriteiten. Niet eerder vielen er op een dag zoveel coronadoden. Daarmee komt het dodental in Frankrijk op bijna 16.000.

Wel daalt het aantal bezette bedden op de intensivecareafdelingen. Dat ging van 6821 naar 6730, de zesde dag op rij dat het aantal mensen op de IC's daalt.

In Frankrijk zijn nu 103.573 geregistreerde besmettingen, zo'n 550 meer dan gisteren.

Spoorbonden: trein alleen voor mensen met cruciaal beroep

De vakbonden VHS, FNV Spoor, VVMC en CNV Vakmensen willen dat de trein alleen nog toegankelijk wordt voor mensen met een cruciaal beroep. Dat schrijven ze in een brief aan hun leden. Volgens de bonden is het nodig om snel maatregelen te nemen om de veiligheid van het spoorpersoneel te waarborgen.

Ze vragen ook om duidelijkheid over de handhaving. Volgens de bonden is er sinds de start van de maatregelen meer overlast en zijn er meer incidenten. "Ondanks dat er heel veel treinen zijn die nagenoeg leeg zijn, komt het wat ons betreft nog te veel voor dat er sprake is van een overvolle trein", staat er in de brief. "Hierbij lijkt het er vaak op dat het niet meer alleen om medewerkers uit cruciale sectoren gaat."

Volgens de spoorbonden gaat de NS nu in beraad en komt het spoorwegbedrijf donderdag met aanvullende maatregelen. De FNV riep eind maart het kabinet al op om het hele openbaar vervoer alleen toegankelijk te maken voor mensen die werken in vitale sectoren.

'Tour de France naar augustus, andere rondes volgen daarna'

In Frankrijk zijn grote evenementen in ieder geval tot half juli verboden, en daarom kan de Tour de France op 27 juni niet van start gaan. Over een nieuwe datum wordt al volop gespeculeerd. De Franse krant Le Parisien denkt aan 25 juli, Le Dauphiné meldt dat het 29 augustus wordt en het Spaanse Marca meent te weten dat de Tour een onderdeel is van een pact tussen de drie grote ronden.

"De Tour de France staat nu ingepland in de eerste drie weken van augustus, de Vuelta a España in september en de Giro d'Italia in oktober. Tenminste, als het coronavirus geen roet in het eten gooit, natuurlijk", aldus Marca.

Honderden partijen willen meedenken over corona-app

Honderden partijen hebben zich gemeld bij het ministerie van Volksgezondheid om mee te denken over de ontwikkeling en inzet van corona-apps, heeft minister De Jonge laten weten. Bedrijven en deskundigen konden zich tot 12.00 uur vanmiddag melden bij de overheid.

In beeld: tijdelijk zorgcentrum in Ahoy klaar voor gebruik

Het tijdelijke zorgcentrum dat in Ahoy Rotterdam gebouwd is, is klaar om patiënten te ontvangen. Het is overigens maar de vraag of het opvangcentrum nodig is, zei Ernst Kuipers van Landelijk Netwerk Acute Zorg eerder vandaag.

"We hebben dit neergezet toen het aantal patiënten heel snel steeg, toen colonnes ambulances uit Brabant aankwamen. Het is veel te vroeg om nu te zeggen: die plek hebben we überhaupt niet meer nodig, haal maar weer leeg. Ik deel de opluchting als de opvang overbodig blijkt. Dan heeft het helaas geld gekost, maar better safe than sorry", zei hij tegen journalisten.

Een Zweedse meubelgigant heeft de inrichting gedoneerd:

Noodhospitaal Ahoy geopend: 'De nachtkastjes zijn helemaal retro'

Zestien arbeidsmigranten in busje, politie deelt boetes uit

De politie heeft vanmiddag in Vlaardingen een bus met arbeidsmigranten aan de kant van de weg gezet, omdat de arbeiders zich niet aan de coronamaatregelen hielden. De bus zat vol met mensen die werkzaam zijn in het Westland.

"De zestien mensen in de bus hebben allemaal een boete gekregen van 390 euro", laat een woordvoerder van de politie weten aan Rijnmond. De bus had een kentekenplaat uit Letland.

Al een week geen coronabesmetting onder personeel UMCG

In de afgelopen zeven dagen is er in het UMC Groningen geen enkele met corona besmette medewerker bij gekomen. Dat blijkt uit een interne nieuwsbrief van het ziekenhuis, meldt RTV Noord. Op zondag 5 april meldde het UMCG voor het laatst een nieuwe coronabesmetting bij een personeelslid. In totaal zijn er 2247 ziekenhuismedewerkers getest, daarvan waren er 84 besmet.

Volgens UMCG-viroloog Bert Niesters is het goed nieuws. "Er was in het begin veel discussie over dat in Groningen zoveel werd getest, die discussie is nu ook wel afgerond. Maar ik ben blij dat we de mensen eruit hebben gevist, perfect en hartstikke mooi."

Niesters ziet als belangrijke oorzaak de maatregelen die het ziekenhuis voor het personeel heeft genomen. Zo is er een streng reisbeleid, waarbij medewerkers wordt gevraagd om binnen de drie noordelijke provincies te blijven. Ook wordt medewerkers afgeraden bezoek te ontvangen van familie of vrienden van buiten Noord-Nederland. Daarnaast worden werknemers verzocht zoveel mogelijk thuis te werken.

Bij medewerkers die wel positief zijn getest heeft uitgebreid contactonderzoek plaatsgevonden. Ook die mensen zijn vervolgens getest op het virus.

Zes Nederlanders onderweg vanuit Marokko

Er lijkt toch ruimte te komen voor Nederlanders die vastzitten in Marokko om dat land te verlaten. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er op dit moment zes Nederlanders, onder wie een baby, met een Frans vliegtuig op weg naar Parijs. Het gaat volgens het ministerie om schrijnende gevallen.

Marokko weigerde tot nu toe Nederlanders te laten vertrekken, omdat in het land een strenge lockdown geldt vanwege het coronavirus. Ingezetenen van andere landen mochten daarentegen al wel vertrekken en dat voedde de theorie dat Marokko extra streng optreedt tegen Nederland vanwege de slechte verhoudingen tussen de twee landen.

McDonald's maakt excuses na weigeren zwarte mensen in China

McDonald's in China heeft excuses aangeboden nadat een filiaal in de stad Guangzhou zwarte mensen de toegang tot de fastfoodketen had ontzegd. De zorgen over buitenlanders die het coronavirus dragen, heeft in het land tot incidenten geleid waarbij mensen zijn gediscrimineerd.

In een video die op sociale media wordt gedeeld, is te lezen dat "zwarte mensen vanaf nu niet meer het restaurant in mogen komen". McDonald's heeft naar aanleiding van die tekst het restaurant tijdelijk gesloten, meldt de BBC.

Meerdere Afrikaanse ambassadeurs in China schrijven in een gezamenlijke brief aan de Chinese minister van Buitenlandse Zaken dat ze zorgen hebben over de discriminatie van Afrikanen in China tijdens de coronapandemie. Veel van hen kregen te maken met huisuitzettingen. Ook moesten zij meerdere coronatests ondergaan en werden zij in het openbaar gediscrimineerd.

In de miljoenenstad bevindt zich een van China's grootste Afrikaanse gemeenschappen. Het provinciebestuur van Guangdong heeft gereageerd op de vermeende discriminatie en noemt Afrika "een goede vriend, partner en broeder".

Meer doden in Italië, maar minder besmettingen

Het dodental in Italië als gevolg van het coronavirus is gestegen met 602. Dat zijn er meer dan gisteren, toen er 566 doden gemeld werden. Het dodental komt daarmee op 21.067.

Uit de cijfers van de autoriteiten blijkt dat het aantal patiënten op de intensivecareafdelingen van ziekenhuizen is gedaald, van 3260 naar 3186. Ook zijn er minder besmettingen gemeld ten opzichte van gisteren. Het zijn er 2972, gisteren waren het er nog 3153. Dat is het laagste aantal besmettingen sinds 13 maart. In Italië zijn 162.488 besmettingen geregistreerd.

37.130 mensen zijn genezen verklaard, bijna 1700 meer dan gisteren.

Tweede Kamer wil tijdelijk verbod op uitverkoop

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de uitverkoop tijdelijk verbieden. Het kabinet kijkt naar de mogelijkheden voor een verbod en hoopt er zo snel mogelijk uitsluitsel over te kunnen geven.

Het gaat om een verbod voor alle winkels in de non-foodsector, zowel online als in de winkels. Een uitverkoopverbod moet kleine ondernemers beschermen tegen grote bedrijven die tijdens de coronacrisis nog wel open zijn en met prijzen stunten.

Twee aanhoudingen in Nederland om oplichting met mondkapjes

In Nederland zijn twee mensen opgepakt op verdenking van oplichting met mondkapjes, hebben Interpol en Europol laten weten. De Duitse autoriteiten wilden een grote partij mondkapjes bestellen bij twee bedrijven in Duitsland en Zwitserland, maar zij konden niet leveren. Via Spanje en Ierland kwamen de autoriteiten uiteindelijk uit bij een Nederlandse bedrijf, waar 1,5 miljoen mondkapjes werden besteld. De Duitsers moesten daarvoor 1,5 miljoen euro aanbetalen.

Vlak voor de leverdatum kregen de Duitsers te horen dat het geld niet was ontvangen, en dat er 880.000 euro betaald moest worden aan de Nederlandse leverancier zodat de levering door kon gaan. Dat geld werd betaald, maar de kapjes werden niet geleverd. Volgens Interpol en Europol kon de betaling van 1,5 miljoen euro nog geblokkeerd worden. Van de 880.000 euro die later was overgemaakt, was bijna 500.000 euro spoorloos verdwenen. Het geld was naar een Britse rekening overgemaakt en werd vanuit daar overgeboekt naar een rekening in Nigeria.

Coronatest voor agenten

Politieagenten kunnen sinds afgelopen vrijdag een coronatest laten uitvoeren als ze betrokken zijn geweest bij een incident met een mogelijke coronapatiënt én daarna klachten hebben gekregen. Politievakbond ACP pleitte daar begin deze maand al voor. Of er al agenten zijn die testen hebben laten uitvoeren, is niet bekend. Naar verwachting zal de maatregel ook gaan gelden voor personeel van tbs-klinieken en gevangenissen.

Eerder werd al een noodwet aangenomen waarmee gedwongen een coronatest kan worden afgenomen bij spugende verdachten.

Onderzoek naar woonzorgcentrum Groesbeek

Zorgorganisatie ZZG zorggroep uit Groesbreek laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren vanwege de situatie in woonzorgcentrum Mookerhof. Daar waren zoveel coronabesmettingen, met name onder het personeel, dat er geen passende zorg meer geleverd kon worden. Daarom moesten in het paasweekend alle 22 bewoners naar een andere locatie verhuizen.

In het woonzorgcentrum zijn 20 van de 34 medewerkers positief getest. Ook zes bewoners zijn besmet geraakt.

Het onderzoek gaat in op de oorzaken van de verslechterde kwaliteit van de zorg, de veiligheid van de medewerkers, de genomen maatregelen en de communicatie met familieleden van bewoners.

Philips komt met eenvoudiger beademingsapparaat

Philips gaat de productie van beademingsapparatuur flink opschroeven. Het bedrijf hoopt dat het in het derde kwartaal van dit jaar 4000 apparaten per week kan maken. Ook komt Philips per direct met een nieuw en eenvoudiger beademingsapparaat, waarvan er 15.000 per week gebouwd kunnen worden.

Het nieuwe apparaat is volgens een woordvoerder van Philips geschikt voor patiënten van wie de toestand minder kritiek is. Ook is het apparaat minder geavanceerd. "De gedachte is dat je minder kritische patiënten aan de beademing kunt leggen", zegt een woordvoerder. "Zodat je de druk verlicht op de intensive care." Volgens hem kan het systeem overigens wel gebruikt worden op de intensive care. "Uiteindelijk is het aan een arts om te bepalen hoe het wordt ingezet."

Het nieuwe apparaat, de Philips Respironics E30, kan volgens de Philips-woordvoerder wel 'invasief' beademen, met een slang in de luchtpijp. De Amerikaanse autoriteiten hebben het apparaat al goedgekeurd. Philips is nog bezig met goedkeuring voor Europese en Aziatische landen.

Grote culturele organisaties sturen brandbrief

Onder meer het Rijksmuseum, de Nationale Opera & Ballet en het Kunstmuseum Den Haag roepen de overheid op om de culturele infrastructuur in Nederland met een "robuust fonds" overeind te houden. In een brief aan cultuurminister Van Engelshoven en de wethouders cultuur van de vier grote steden pleiten de organisaties voor financiële steun op de korte en langere termijn.

"Het culturele leven zal misschien pas over 1 of 2 jaar weer 'normaal' zijn, en dan gaan we ervan uit dat er van alles is veranderd', schrijven de ondertekenaars.

De organisaties willen ook dat de huur die ze aan de (lokale) overheid betalen tijdelijk wordt opgeschort. Daarnaast zien ze graag dat de regeling voor werktijdverkorting, de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW), wordt uitgebreid en dat ook freelancers in de culturele sector onder die regeling gaan vallen.

Indrukwekkende erehaag voor overleden Erasmus MC-medewerker

Met gepaste afstand hebben medewerkers van het Erasmus MC in Rotterdam eerder vandaag een erehaag gevormd voor een collega, die is overleden aan het coronavirus.

Erehaag voor overleden Erasmus MC-medewerker

Studenten krijgen drie maanden langer ov-studentenkaart

Studenten kunnen drie maanden langer gebruikmaken van hun ov-studentenkaart. Dat heeft het ministerie van Onderwijs besloten. Studenten maken vanwege de coronacrisis nauwelijks gebruik van het openbaar vervoer, omdat het onderwijs op afstand is georganiseerd. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) krijgt veel vragen, vooral over of het reisrecht tijdelijk gestopt kan worden en of de maanden opgespaard kunnen worden.

Die oplossingen zijn technisch lastig en daarom is nu besloten om de maximale periode waarin een student recht heeft op een gratis ov-kaart te verlengen, in eerste instantie met drie maanden. Afhankelijk van het verloop van de coronacrisis kan dat verder verlengd worden. Als studenten door de crisis studievertraging oplopen, kunnen ze in ieder geval zonder extra kosten gebruikmaken van hun ov-studentenkaart.

De regeling geldt alleen voor studenten op de universiteiten en hbo-opleidingen. De periode dat zij recht hebben op het zogeheten studentenreisproduct is nu de nominale studieduur plus een jaar extra. Studenten in het mbo hebben al langduriger recht op een reisproduct als onderdeel van de studiefinanciering (nominale studieduur plus 3 jaar) en zullen dus niet zo snel in de problemen komen door de coronacrisis.

Immuniteitstest in Oss

In Oss is vandaag een drive thru gestart waar mensen kunnen laten testen of ze het coronavirus hebben gehad. Het is een initiatief van de onlangs opgerichte Stichting IMTest in samenwerking met een lokaal laboratorium. Ruim 75 mensen hadden zich van tevoren aangemeld. Omdat het team werkt met mobiele testcampers, kunnen binnenkort ook mensen getest worden in Loon op Zand, Eindhoven en in verschillende gemeenten in Limburg. De test kost 70 euro.

"We doen wel een klemmend beroep op mensen om zich alleen aan te melden als ze daadwerkelijk flinke klachten hebben gehad die horen bij het coronavirus", zegt de voorzitter van de stichting tegen Omroep Brabant.

Het RIVM is over het algemeen zeer terughoudend over particuliere initiatieven om mensen te testen. In de praktijk blijkt dat de testen vaak niet betrouwbaar genoeg zijn.

Wel of geen corona? In Oss werd vandaag getest op anti-lichamen

GGD: volgende week 12.000 extra tests per dag

Vanaf volgende week kan er veel meer getest worden op de aanwezigheid van het coronavirus. Er zijn dan dagelijks zo'n 12.000 extra testen beschikbaar, waardoor er in Nederland ruim 29.000 tests per dag kunnen worden uitgevoerd.

Met de extra capaciteit kan het huidige testbeleid worden uitgebreid, zegt Sjaak De Gouw, directeur publieke gezondheid van GGD Nederland. Hij verwacht dat de testcriteria worden bijgesteld, zodat meer mensen in verpleeghuizen of ggz-instellingen kunnen worden getest.

35 minder patiënten op IC dan dag ervoor, 'stabiele daling'

Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op de intensive care verblijft, is 1303. Dat zijn er 35 minder dan gisteren, toen het er 1338 waren. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), dat spreekt van een stabiele daling en een gunstige ontwikkeling.

Van de Nederlandse coronapatiënten op de IC liggen er 1248 in Nederland, 35 minder dan gisteren. 55 Nederlandse coronapatiënten liggen in Duitsland, dat is hetzelfde aantal als gisteren. Volgens het LCPS is de beschikbare capaciteit stabiel.

"Dit hebben we ook echt nodig", liet Ernst Kuipers van het LCPS weten. "Enerzijds om ziekenhuizen en personeel lucht te geven, en anderzijds omdat we capaciteit vrij moeten maken voor zorg voor patiënten met andere aandoeningen. Wij duiden het als een evident effect van de maatregelen die zijn ingesteld."

NOS

Japans ziekenhuispersoneel mag handen wassen met sterke drank

Japans ziekenhuispersoneel mag zware alcoholistische dranken gebruiken als ontsmettingsmiddel, maar alleen als aan dat laatste een tekort is ontstaan. Dat laat het Japanse ministerie van Volksgezondheid weten. Het gaat dan om drank met een alcoholpercentage tussen de 70 en 83 procent, zoals wodka.

In Japan zijn inmiddels 109 mensen aan het coronavirus gestorven, er zijn 7600 besmettingen vastgesteld.

Kabinet voelt niets voor bevriezing huren

Het kabinet voelt niets voor het voorstel van GroenLinks, SP en PvdA om de huren te bevriezen om te voorkomen dat mensen met een sociale huurwoning in de problemen komen. De huren in de sociale sector kunnen per 1 juli maximaal 6,6 procent stijgen. Staatssecretaris Van Veldhoven schrijft aan de Tweede Kamer dat maatwerk wenselijk is en ziet niets in een generieke maatregel.

Van Veldhoven heeft met de sector afgesproken dat er tijdens de coronacrisis geen mensen uit hun huis worden gezet, tenzij er sprake is van criminele activiteiten of extreme overlast. Voor huurders die in de financiële problemen komen, wordt geprobeerd een oplossing verzinnen. Morgen debatteert de Tweede Kamer over deze maatregelen.

Naast de linkse oppositie is ook de PVV tegen huurverhoging. "Het wordt tijd voor een huurverlaging", zegt Kamerlid Kops. "Het ergste en onverstandigste wat je huurders nu kunt aandoen is het verhogen van de huren."

Verder lijkt er in de Kamer weinig steun voor het idee. "Sympathiek idee, maar je helpt de mensen die echt in de knel zitten er niet mee", zegt Jessica van Eijs van D66. Zij ziet liever maatwerk. "Dat mensen die geen inkomsten meer hebben bijvoorbeeld een maand de huur niet hoeven te betalen." Haar VVD-collega Koerhuis ziet ook meer in "gerichte maatregelen".

Amstel Gold Race-toertocht dit weekend digitaal

Fietsers die zaterdag zouden starten bij de toerversie van de Amstel Gold Race kunnen zich opmaken voor een digitale tocht. De organisatie van de wielerklassieker komt namelijk met een online variant op de toerversie.

Door de coronacrisis kan het jaarlijkse wielerevenement voor amateurs en professionals door het Zuid-Limburgse heuvellandschap niet doorgaan.

Recreanten kunnen nu thuis op de pedalen gaan staan om hellingen als de Eyserbosweg, Keutenberg en Cauberg te bedwingen. De digitale route voert de renners over een afstand van 26 kilometer van Gulpen naar Vilt. "Je voelt dezelfde beklimmingen en bochten", zegt koersdirecteur Leo van Vliet tegen 1Limburg. De route is identiek aan de finale van de reguliere Amstel Gold Race. Geïnteresseerden moeten wel beschikken over een 'interactieve hometrainer'.

IMF verwacht stevige krimp van Nederlandse economie

Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar krimpt met 7,5 procent als gevolg van de coronacrisis, schrijft de organisatie in een rapport. Het IMF verwacht dat ook de eurozone dit jaar krimpt met 7,5 procent. In Duitsland krimpt de economie naar verwachting dit jaar met 7 procent, in Frankrijk met 7,2 procent en in Italië (-9,1 procent) en Spanje (-8 procent) krijgt de economie nog hardere klappen. De Griekse economie gaat zelfs met 10 procent krimpen, denkt het IMF. De economie van België krimpt naar verwachting met 6,9 procent.

Volgens het IMF groeit de economie volgend jaar wel weer, maar is dat nog geen stevig herstel. Het IMF gaat uit van een groei van de Nederlandse economie met 3 procent, minder dan de groei in de eurozone (+4,7 procent) en de groei in landen als Duitsland (+5,2 procent) en Frankrijk (+4,5 procent).

Het IMF verwacht dat de werkloosheid in Nederland dit jaar stijgt naar 6,5 procent. Volgend jaar daalt die weer naar 5 procent.

Wereldwijd verwacht het IMF een economische neergang van 3 procent, met voor volgend jaar een oplevering van 5,8 procent. Het IMF benadrukt wel dat de ramingen nog erg onzeker zijn.

Lees hier meer: