NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Drie 'coronagebouwen' in Brabant, corona opgedoken op Texel

 • Brabantse ziekenhuizen gaan drie gebouwen inrichten waar alleen coronapatiënten worden behandeld.
 • De verpleeghuizen sluiten hun deuren voor bezoekers en anderen die niet noodzakelijk zijn voor de zorg.
 • In Italië zijn meer coronapatiënten overleden dan in China: 3405.
 • De Invictus Games worden een jaar uitgesteld.
 • Wat was er vandaag in het nieuws over het coronavirus? Hier lees je een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd, op deze kaart de maatregelen die Europese landen treffen en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Het liveblog is gesloten. Hier lees je een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van donderdag 19 maart.

 • G7-bijeenkomst in VS afgelast

  President Trump heeft de G7-bijeenkomst die in juni in de VS zou worden gehouden, afgelast. De leiders van de belangrijkste industrielanden en de EU spreken elkaar in plaats daarvan via een videoverbinding.

 • Corona-overzicht 19 maart

  Wat was er vandaag in het nieuws over het coronavirus? Hier lees je een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen.

 • Naasten bezorgd over gedrag ouderen in coronacrisis

  Het advies van het RIVM aan 65-plussers is om grote gezelschappen en het openbaar vervoer te vermijden. Zeker als ze een broze gezondheid hebben, moeten ze zo min mogelijk bezoek ontvangen. Toch zijn er ook ouderen die hun sociale activiteiten in stand houden en naar buiten gaan, ondanks het coronavirus. Dat leidt tot bezorgdheid bij naasten en buurtbewoners.

 • Hoe is het om coronapatiënt te zijn?

 • Drukte bij ondernemers: 'Mensen willen de tijd nuttig doorbrengen'

  Veel ondernemers moeten vanwege het coronavirus de deuren sluiten. Maar er zijn ook bedrijven die nu juist erg goede zaken doen. In onder meer tuincentra, bouwmarkten en houthandels is het aanpoten voor het personeel.

  Sinds zondag zijn de sportscholen dicht en dat merken ze bij sportwinkel Decathlon in Best. "Iedereen wil thuis sporten", zegt Wout Vringer van de sportwinkel tegen Omroep Brabant. De yogamatjes, gewichten en pilates-blokken vliegen de winkel uit. "Als we nieuwe yogamatjes in het rek leggen, zijn ze binnen een uur alweer op."

 • Bevallen in ziekenhuis niet altijd meer mogelijk

  Het principe dat zwangere vrouwen zelf kunnen kiezen waar ze bevallen, thuis of in het ziekenhuis, staat onder druk. Ook hun zorg is sterk veranderd door de maatregelen tegen het coronavirus.

  Alle niet-medisch noodzakelijke echo's en zorg zijn geschrapt en de kraamtijd verandert, zegt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). "We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat zwangeren thuis én in het ziekenhuis kunnen blijven bevallen. Maar in sommige ziekenhuizen worden niet-medische bevallingen uit het ziekenhuis geweerd."

 • Burgemeester gemeente Ecuador weigert KLM-vlucht

  Een KLM-toestel dat op weg was van de Ecuadoraanse hoofdstad Quito naar Guayaquil om Nederlanders op te pikken en terug te vliegen naar Nederland, is door de burgemeester van die stad geweigerd. Daarop is het toestel, met een groep Nederlanders aan boord, teruggevlogen naar Amsterdam.

  Burgemeester Viteri was bang voor coronapatiënten aan boord. Inmiddels heeft ze toegegeven de vlucht ten onrechte te hebben geweigerd. Door het besluit moeten tientallen Nederlanders een dag langer wachten: morgen vliegt KLM opnieuw richting Guayaquil om hen op te halen.

 • Kun je als kapper 1,5 meter van iemand anders staan?

  Nee, dat is ondoenlijk, zegt Maurice Crusio van ANKO, de brancheorganisatie voor kappers:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kun je als kapper anderhalve meter van de klant staan?
 • 'Vrees voor corona-uitbraak in verpleeghuizen in de regio Zwolle'

  De verpleeghuizen in de regio IJsselland in Overijssel vrezen de komende dagen een enorme uitbraak van het coronavirus. Dat zegt de woordvoerder van de zorginstellingen in de regio.

  "Er zijn meerdere besmettingen in meerdere huizen in de regio", zegt woordvoerder Frank Kodden tegen RTV Oost. "De situatie waarin we beland zijn, is ongekend en grijpt diep in in processen in de hele organisatie."

  Zieke bewoners en zieke medewerkers lopen volgens Kodden door elkaar. "En dan zijn er ook nog gevallen van de gewone griep. We hebben maximale zorg, aandacht en focus op de bescherming van onze medewerkers en we nemen maximale maatregelen om dat ook te bieden. We willen de beheersing zo effectief mogelijk te maken."

  Collega's zijn erg bezorgd, zegt Kodden. "Ondanks alle extra bescherming die ze inmiddels hebben met onder meer mondkapjes en schorten."

 • Familie brengt serenade bij jarige oma

  Diny van den Langenberg uit Vught zou dit weekend haar tachtigste verjaardag vieren, maar dat ging vanwege de coronacrisis niet door.

  "We wilden het risico niet lopen dat moeder op een of andere manier besmet zou raken", zegt haar dochter tegen Omroep Brabant. "Ik ben bijvoorbeeld wat verkouden, dus we kunnen niet langsgaan. Vandaag kwamen we ineens op het idee om haar een serenade te brengen."

  Van den Langenbergs nazaten zouden komend weekend al een lied zingen op haar verjaardagsfeest. Dat brachten ze nu vanaf de straat ten gehore. "Komen jullie allemaal even gezellig binnen?", riep de (bijna) jarige, toen de familie klaar was met zingen. "Nee, dat kan niet!", klonk het vanaf de straat.

  Omroep Brabant
 • Coronavirus in omliggende landen

  Frankrijk

  In Frankrijk is het aantal geregistreerde besmettingen met het coronavirus in een week tijd bijna verviervoudigd: volgens de laatste cijfers hebben bijna 11.000 Fransen het virus opgelopen. Het aantal coronadoden is op de derde dag van de lockdown gestegen tot 372, een stijging van ruim 40 procent ten opzichte van gisteren.

  De meeste besmettingen (3384) zijn vastgesteld in Parijs en omliggende gemeenten, en daarna in het noordoosten, in de regio Grand Est (2643). Meer dan 1000 patiënten zijn er slecht aan toe en liggen op de intensive care. Frankrijk telt zo'n 5000 IC-bedden, verspreid over het hele land.

  Verenigd Koninkrijk

  Ook in het Verenigd Koninkrijk nam het aantal coronadoden sinds gisteren met meer dan 40 procent toe. Er zijn nu 144 Britten overleden aan het virus. In totaal zijn er 3269 mensen positief getest.

  Italië

  Het aantal overleden coronapatiënten in Italië is met 427 gestegen naar 3405. Daarmee zijn er voor het eerst meer dodelijke slachtoffers in Italië dan in China, waar het virus voor het eerst opdook. Er zijn 41.035 geregistreerde besmettingsgevallen in Italië, 4400 mensen zijn hersteld.

  Duitsland

  In Duitsland zijn 10.999 coronabesmettingen vastgesteld, 2801 meer dan gisteren. Twintig Duitsers zijn tot nu toe aan het virus overleden.

  Gisteren noemde de Duitse bondskanselier Merkel de coronacrisis de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog.

  België

  Het aantal vastgestelde besmettingen in België is 1795, een toename van 309 ten opzichte van gisteren. Het dodental staat er op 21.

  In België liggen 634 mensen in het ziekenhuis vanwege het coronavirus, 130 van hen liggen op de intensive care.

 • Brabantse ziekenhuizen richten drie 'coronagebouwen' in

  Brabantse ziekenhuizen gaan drie gebouwen inrichten waar alleen coronapatiënten worden behandeld. Voorzitter Bart Berden van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen zegt tegen Omroep Brabant dat het gaat om voormalige ziekenhuisafdelingen.

  "Het zijn grote afdelingen met een flinke capaciteit." De komende periode worden veel meer patiënten verwacht. Berden spreekt over een nijpende situatie.

  Ook is hij bezorgd over het tekort aan beschermingsmiddelen voor het ziekenhuispersoneel. In alleen al de Brabantse ziekenhuizen gaan er volgens Berden al tienduizend mondkapjes per dag door heen.

  "Dat is een waanzinnig probleem. We hebben een voorraad van twee, misschien drie dagen. Als dit zo doorgaat, leidt dat tot een onacceptabele situatie. Er wordt hard aan gewerkt om er zo veel mogelijk van te krijgen, maar het wil niet echt lukken."

 • Ziekenhuismedewerker maakt mondkapjes

  Een medewerker van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen heeft een oplossing gevonden voor de mondkapjesschaarste.

  "We maken normaal gesproken instrumentensets voor de operatiekamers", zegt medewerker steriele hulpmiddelen Nicholas Dobbinga tegen RTV Drenthe. "Die verpakken we in vellen polypropyleen en steriliseren we." Bestaande mondmaskers bleken ook vervaardigd te zijn uit polypropyleen.

  Dobbinga maakte proefmodellen en zocht naar de beste manier van vouwen. "Het is gelijkwaardig aan een chirurgisch mondmasker, dus geschikt voor op de OK, op poli's, voor huisartsen of in onze eigen triagetent die we voor de deur hebben staan."

  Volgens het ziekenhuis zijn er vooralsnog voldoende materialen. De sterilisatieafdeling is nu een plan aan het opzetten hoe de mondkapjes het beste op grotere schaal geproduceerd kunnen worden.

  Wilhelmina Ziekenhuis Assen
 • 'Londen is nog niet op slot, en dat leidt tot onzekerheid'

  "Iedereen wacht tot de regering zegt dat iedereen binnen moet blijven. Maar niemand heeft dat nog gezegd, dus niemand weet waar hij aan toe is", zegt een inwoner van Londen in deze reportage van correspondent Tim de Wit:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Coronamaatregelen in Londen: 'Een lockdown lijkt me slecht voor mijn geestelijke gezondheid'