1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Merkel: coronavirus grootste uitdaging sinds WO II; Britse scholen dicht

De Duitse bondskanselier Merkel ziet de strijd tegen het coronavirus als de grootste uitdaging voor haar land sinds de Tweede Wereldoorlog. In een tv-toespraak, die vanavond bij de Duitse publieke omroepen ZDF en ARD is uitgezonden, roept ze de bevolking op om de dreiging serieus te nemen en elkaar zo veel mogelijk te steunen.

"Het is menens. Neemt u het ook serieus. Sinds de Duitse eenwording, nee sinds de Tweede Wereldoorlog heeft ons land geen uitdaging gekend waarbij het zozeer aankomt op gemeenschappelijk optreden en solidariteit."

De toespraak, van ruim een kwartier, is hieronder te zien:

In Duitsland is het beleid erop gericht om de verspreiding van het virus te vertragen en daardoor tijd te winnen voor het ontwikkelen van een vaccin of geneesmiddel, legt Merkel uit. Dat het openbare leven grotendeels stilligt komt omdat het echt niet anders kan, benadrukt ze. "Voor mensen als ik, voor wie vrijheid van reizen en beweging een zwaar bevochten recht is, zijn zulke beperkingen alleen te rechtvaardigen als er een absolute noodzaak toe is."

Ze waarschuwt de Duitsers dat het ergste nog moet komen. De supermarkten blijven open en bevoorraad, belooft ze, en ze roept de bevolking op om niet te hamsteren. "Voorraden aanleggen is zinvol, zoals altijd. Maar met mate: hamsteren alsof alles op raakt is zinloos en totaal niet solidair."

Merkel zei ervan overtuigd te zijn dat de crisis wordt overwonnen. Ze voegde daaraan toe dat het aantal dodelijke slachtoffers dat valt, zal afhangen van hoe serieus iedereen de beperkende maatregelen neemt.

Scholen Engeland en Schotland dicht

In Groot-Brittannië, waar het openbare leven tot nog toe grotendeels zijn normale loop houdt, zijn ook ingrijpende maatregelen genomen. Premier Johnson maakte bekend dat alle scholen in Engeland vrijdag voor onbepaalde tijd dichtgaan. Alleen leerlingen van wie de ouders een vitaal beroep hebben kunnen rekenen op een vorm van opvang, net als in Nederland.

De examens in mei en juni gaan niet door, maar niemand hoeft bang te zijn dat hij geen diploma krijgt, zei de premier. De overheid zal verder ondernemingen en burgers financieel en op andere manieren ondersteunen.

Als het nodig is, zal de regering nog verdere stappen zetten; zo is mogelijk dat Londen (waar het aantal besmettingen in het Verenigd Koninkrijk het hoogst is) op slot gaat. Wie dat wil, kan nu nog volop uitgaan in de Britse hoofdstad.

In Schotland zijn overeenkomstige maatregelen genomen: daar gaan de scholen ook vanaf vrijdag dicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl