Drie 'coronagebouwen' in Brabant, corona opgedoken op Texel
- Brabantse ziekenhuizen gaan drie gebouwen inrichten waar alleen coronapatiënten worden behandeld.
- De verpleeghuizen sluiten hun deuren voor bezoekers en anderen die niet noodzakelijk zijn voor de zorg.
- In Italië zijn meer coronapatiënten overleden dan in China: 3405.
- De Invictus Games worden een jaar uitgesteld.
- Wat was er vandaag in het nieuws over het coronavirus? Hier lees je een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen.
- Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd, op deze kaart de maatregelen die Europese landen treffen en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
Liveblog gesloten
Het liveblog is gesloten. Hier lees je een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van donderdag 19 maart.
G7-bijeenkomst in VS afgelast
President Trump heeft de G7-bijeenkomst die in juni in de VS zou worden gehouden, afgelast. De leiders van de belangrijkste industrielanden en de EU spreken elkaar in plaats daarvan via een videoverbinding.
Corona-overzicht 19 maart
Wat was er vandaag in het nieuws over het coronavirus? Hier lees je een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen.
Naasten bezorgd over gedrag ouderen in coronacrisis
Het advies van het RIVM aan 65-plussers is om grote gezelschappen en het openbaar vervoer te vermijden. Zeker als ze een broze gezondheid hebben, moeten ze zo min mogelijk bezoek ontvangen. Toch zijn er ook ouderen die hun sociale activiteiten in stand houden en naar buiten gaan, ondanks het coronavirus. Dat leidt tot bezorgdheid bij naasten en buurtbewoners.
Hoe is het om coronapatiënt te zijn?
Drukte bij ondernemers: 'Mensen willen de tijd nuttig doorbrengen'
Veel ondernemers moeten vanwege het coronavirus de deuren sluiten. Maar er zijn ook bedrijven die nu juist erg goede zaken doen. In onder meer tuincentra, bouwmarkten en houthandels is het aanpoten voor het personeel.
Sinds zondag zijn de sportscholen dicht en dat merken ze bij sportwinkel Decathlon in Best. "Iedereen wil thuis sporten", zegt Wout Vringer van de sportwinkel tegen Omroep Brabant. De yogamatjes, gewichten en pilates-blokken vliegen de winkel uit. "Als we nieuwe yogamatjes in het rek leggen, zijn ze binnen een uur alweer op."
Bevallen in ziekenhuis niet altijd meer mogelijk
Het principe dat zwangere vrouwen zelf kunnen kiezen waar ze bevallen, thuis of in het ziekenhuis, staat onder druk. Ook hun zorg is sterk veranderd door de maatregelen tegen het coronavirus.
Alle niet-medisch noodzakelijke echo's en zorg zijn geschrapt en de kraamtijd verandert, zegt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). "We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat zwangeren thuis én in het ziekenhuis kunnen blijven bevallen. Maar in sommige ziekenhuizen worden niet-medische bevallingen uit het ziekenhuis geweerd."
Burgemeester gemeente Ecuador weigert KLM-vlucht
Een KLM-toestel dat op weg was van de Ecuadoraanse hoofdstad Quito naar Guayaquil om Nederlanders op te pikken en terug te vliegen naar Nederland, is door de burgemeester van die stad geweigerd. Daarop is het toestel, met een groep Nederlanders aan boord, teruggevlogen naar Amsterdam.
Burgemeester Viteri was bang voor coronapatiënten aan boord. Inmiddels heeft ze toegegeven de vlucht ten onrechte te hebben geweigerd. Door het besluit moeten tientallen Nederlanders een dag langer wachten: morgen vliegt KLM opnieuw richting Guayaquil om hen op te halen.
Kun je als kapper 1,5 meter van iemand anders staan?
Nee, dat is ondoenlijk, zegt Maurice Crusio van ANKO, de brancheorganisatie voor kappers:
'Vrees voor corona-uitbraak in verpleeghuizen in de regio Zwolle'
De verpleeghuizen in de regio IJsselland in Overijssel vrezen de komende dagen een enorme uitbraak van het coronavirus. Dat zegt de woordvoerder van de zorginstellingen in de regio.
"Er zijn meerdere besmettingen in meerdere huizen in de regio", zegt woordvoerder Frank Kodden tegen RTV Oost. "De situatie waarin we beland zijn, is ongekend en grijpt diep in in processen in de hele organisatie."
Zieke bewoners en zieke medewerkers lopen volgens Kodden door elkaar. "En dan zijn er ook nog gevallen van de gewone griep. We hebben maximale zorg, aandacht en focus op de bescherming van onze medewerkers en we nemen maximale maatregelen om dat ook te bieden. We willen de beheersing zo effectief mogelijk te maken."
Collega's zijn erg bezorgd, zegt Kodden. "Ondanks alle extra bescherming die ze inmiddels hebben met onder meer mondkapjes en schorten."
Familie brengt serenade bij jarige oma
Diny van den Langenberg uit Vught zou dit weekend haar tachtigste verjaardag vieren, maar dat ging vanwege de coronacrisis niet door.
"We wilden het risico niet lopen dat moeder op een of andere manier besmet zou raken", zegt haar dochter tegen Omroep Brabant. "Ik ben bijvoorbeeld wat verkouden, dus we kunnen niet langsgaan. Vandaag kwamen we ineens op het idee om haar een serenade te brengen."
Van den Langenbergs nazaten zouden komend weekend al een lied zingen op haar verjaardagsfeest. Dat brachten ze nu vanaf de straat ten gehore. "Komen jullie allemaal even gezellig binnen?", riep de (bijna) jarige, toen de familie klaar was met zingen. "Nee, dat kan niet!", klonk het vanaf de straat.
Coronavirus in omliggende landen
Frankrijk
In Frankrijk is het aantal geregistreerde besmettingen met het coronavirus in een week tijd bijna verviervoudigd: volgens de laatste cijfers hebben bijna 11.000 Fransen het virus opgelopen. Het aantal coronadoden is op de derde dag van de lockdown gestegen tot 372, een stijging van ruim 40 procent ten opzichte van gisteren.
De meeste besmettingen (3384) zijn vastgesteld in Parijs en omliggende gemeenten, en daarna in het noordoosten, in de regio Grand Est (2643). Meer dan 1000 patiënten zijn er slecht aan toe en liggen op de intensive care. Frankrijk telt zo'n 5000 IC-bedden, verspreid over het hele land.
Verenigd Koninkrijk
Ook in het Verenigd Koninkrijk nam het aantal coronadoden sinds gisteren met meer dan 40 procent toe. Er zijn nu 144 Britten overleden aan het virus. In totaal zijn er 3269 mensen positief getest.
Italië
Het aantal overleden coronapatiënten in Italië is met 427 gestegen naar 3405. Daarmee zijn er voor het eerst meer dodelijke slachtoffers in Italië dan in China, waar het virus voor het eerst opdook. Er zijn 41.035 geregistreerde besmettingsgevallen in Italië, 4400 mensen zijn hersteld.
Duitsland
In Duitsland zijn 10.999 coronabesmettingen vastgesteld, 2801 meer dan gisteren. Twintig Duitsers zijn tot nu toe aan het virus overleden.
Gisteren noemde de Duitse bondskanselier Merkel de coronacrisis de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog.
België
Het aantal vastgestelde besmettingen in België is 1795, een toename van 309 ten opzichte van gisteren. Het dodental staat er op 21.
In België liggen 634 mensen in het ziekenhuis vanwege het coronavirus, 130 van hen liggen op de intensive care.
Brabantse ziekenhuizen richten drie 'coronagebouwen' in
Brabantse ziekenhuizen gaan drie gebouwen inrichten waar alleen coronapatiënten worden behandeld. Voorzitter Bart Berden van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen zegt tegen Omroep Brabant dat het gaat om voormalige ziekenhuisafdelingen.
"Het zijn grote afdelingen met een flinke capaciteit." De komende periode worden veel meer patiënten verwacht. Berden spreekt over een nijpende situatie.
Ook is hij bezorgd over het tekort aan beschermingsmiddelen voor het ziekenhuispersoneel. In alleen al de Brabantse ziekenhuizen gaan er volgens Berden al tienduizend mondkapjes per dag door heen.
"Dat is een waanzinnig probleem. We hebben een voorraad van twee, misschien drie dagen. Als dit zo doorgaat, leidt dat tot een onacceptabele situatie. Er wordt hard aan gewerkt om er zo veel mogelijk van te krijgen, maar het wil niet echt lukken."
Ziekenhuismedewerker maakt mondkapjes
Een medewerker van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen heeft een oplossing gevonden voor de mondkapjesschaarste.
"We maken normaal gesproken instrumentensets voor de operatiekamers", zegt medewerker steriele hulpmiddelen Nicholas Dobbinga tegen RTV Drenthe. "Die verpakken we in vellen polypropyleen en steriliseren we." Bestaande mondmaskers bleken ook vervaardigd te zijn uit polypropyleen.
Dobbinga maakte proefmodellen en zocht naar de beste manier van vouwen. "Het is gelijkwaardig aan een chirurgisch mondmasker, dus geschikt voor op de OK, op poli's, voor huisartsen of in onze eigen triagetent die we voor de deur hebben staan."
Volgens het ziekenhuis zijn er vooralsnog voldoende materialen. De sterilisatieafdeling is nu een plan aan het opzetten hoe de mondkapjes het beste op grotere schaal geproduceerd kunnen worden.
'Londen is nog niet op slot, en dat leidt tot onzekerheid'
"Iedereen wacht tot de regering zegt dat iedereen binnen moet blijven. Maar niemand heeft dat nog gezegd, dus niemand weet waar hij aan toe is", zegt een inwoner van Londen in deze reportage van correspondent Tim de Wit:
Merendeel Brabantse patiënten op IC is man
Twee op de drie patiënten die in Noord-Brabant op de intensive care liggen vanwege het coronavirus zijn man. Dat valt op te maken uit een verslag van een bijeenkomst die Brabantse ziekenhuizen gisteren hadden over de corona-uitbraak.
Uit de gegevens blijkt ook dat vooral het Bernhoven-ziekenhuis in Uden onder zware druk staat. Dat ziekenhuis, dat de zorg voor 270.000 mensen in de regio moet bieden, heeft in de eerste helft van maart al 110 patiënten met covid-19 gezien. Van hen is ruim de helft opgenomen.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch zegt dat de diagnostiek van de patiënten lastig is. Ze verslechteren meestal in snel tempo, vaak na de vierde ziektedag. De behandelteams zijn zwaar belast en er is nauwelijks tijd voor scholing.
Verschillende Brabantse ziekenhuizen zijn al begonnen met het verplaatsen van IC-coronapatiënten naar ziekenhuizen buiten de provincie. Dat gebeurt uit voorzorg, omdat volgende week een grote toestroom van patiënten wordt verwacht.
Filmfestival Cannes gaat niet door
Het jaarlijkse filmfestival in Cannes, van 12 tot 23 mei, kan niet doorgaan vanwege de coronacrisis. De organisatie hoopt dat het evenement eind juni of begin juli alsnog kan plaatsvinden.
Netflix verlaagt tijdelijk beeldkwaliteit
Streamingsdienst Netflix verlaagt in Europa dertig dagen de beeldkwaliteit om te voorkomen dat het internet tijdens de coronacrisis overbelast wordt. Het Netflix-dataverkeer wordt een kwart minder, verwacht het bedrijf.
Daarmee reageert Netflix op een oproep van de Europese Commissie. Nu veel mensen thuis zitten wordt er veel meer naar Netflix gekeken, daarnaast werken veel mensen vanuit huis. De Europese Commissie was bang dat het internet 'verstopt' zou raken en vroeg streamingdiensten om de doorvoer van hun data aan te passen.
Corona op Texel als eerste Waddeneiland
Twee inwoners van Texel zijn positief getest op het coronavirus. Het zijn de eerste gevallen op een Waddeneiland.
Het gaat om een Texelse huisarts en een inwoner. De huisarts kreeg aan het begin van de week koorts en luchtwegklachten. "Vanaf dat moment is hij thuisgebleven en heeft hij geen patiënten meer gezien", schrijft de gemeente. De inwoner is dinsdag naar het ziekenhuis in Alkmaar verwezen en is daar nog opgenomen.
Coronavrij
Eerder deze week riepen Texelse huisartsen toeristen op om niet naar het eiland te komen omdat het daar 'coronavrij' zou zijn. Ze hadden bij de gemeente Texel aangedrongen op een lockdown van het eiland, maar zonder succes, zeiden ze tegen de Texelse Courant. Volgens hen heeft Texel een grote kwetsbare en oudere populatie. "Die willen we graag zo veel mogelijk beschermen."
Vrachtwagenchauffeurs kunnen langer rijden om voorraadproblemen te voorkomen
Vrachtwagenchauffeurs mogen tijdelijk langere dagen maken. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat verhoogt het maximale aantal uren dat ze op een dag in hun truck mogen rijden van 9 naar 11. De maximale rijtijd per week gaat naar 60 uur (in plaats van 56), het tweewekelijkse maximum wordt 96 uur (in plaats van 90).
Ook de rustperiodes veranderen. Op dit moment moeten vrachtwagenchauffeurs uiterlijk na zes dagen werken minimaal 45 uur rusten. De minister maakt daar zeven dagen van.
De maatregelen zijn bedoeld om te zorgen dat supermarkten en apotheken genoeg voorraad blijven houden, zegt Van Nieuwenhuizen. Volgens haar heeft de sector laten weten dat er genoeg producten voorradig zijn, maar kan het voorkomen dat er bij de bevoorrading van winkels "praktische problemen" ontstaan, waardoor supermarkten sneller leeg raken. "Om dit te voorkomen kan het betekenen dat er meer en soms langer gereden moet worden door transporteurs."
De wijzigingen gelden voor vervoerders van onder andere landbouwproducten, geneesmiddelen en veevoer, in eerste instantie tot 6 april.
Minister Blok wil vertrek Nederlanders uit buitenland vergemakkelijken
Minister Blok van Buitenlandse Zaken wil ruimere landingsmogelijkheden voor vluchten van bijvoorbeeld KLM in het buitenland. Hij heeft de ambassades "op pad gestuurd" om in de landen landingsrechten voor commerciële vluchten te realiseren.
Ook heeft hij een centraal contactpunt opgericht voor de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen op het ministerie.
"De eerste resultaten zijn al zichtbaar: het is gelukt in Marokko. Daar zijn de afgelopen dagen extra vluchten vertrokken met Nederlanders", zegt Blok. "Daar zetten we ons ook in andere landen voor in, wereldwijd."
Nederlanders die in Marokko zitten, krijgen langer de tijd om terug naar keren naar Nederland, werd vanmiddag bekend. De Nederlandse ambassadeur in Marokko zegt dat de deadline van komende nacht 00.00 uur is verschoven naar zondag 12.00 uur.
Invictus Games-initiatiefnemer prins Harry reageert op uitstel
Prins Harry biedt zijn excuses aan voor het verplaatsen van de Invictus Games, waarvan hij initiatiefnemer is. Hij benadrukt dat het uitstel tot volgend jaar de verstandigste en veiligste keuze was.
"Jullie hebben nu twaalf maanden of langer om nog fitter te worden dan jullie al waren", zegt hij tegen de deelnemers, vooral militairen en veteranen die psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt in het leger. Hij roept iedereen op om goed voor zichzelf te blijven zorgen:
Turbulente beursdag
De aandelenbeurzen hebben een turbulente dag achter de rug van op en neer golvende koersen. Hogere openingen werden al snel gevolgd door forse koersdalingen, uiteindelijk werden richting het einde van de handelsdag dikke plussen neergezet. De AEX zwabberde naar een slotstand van 422 punten, een plus van 4,6 procent. Op Wall Street leggen koersen een zelfde weg af.
De olieprijzen stegen vandaag ook weer. Gisteren tikte Brent-olie een dieptepunt van 24 dollar aan, vandaag werd 28 dollar genoteerd, een stijging van 14 procent. De euro zakte verder weg ten opzichte van de dollar. Een euro kost nu 1,0666 dollar, tegen 1,0913 gisteren.
De markten kregen vandaag rigoureuze anti-coronacrisismaatregelen over zich heen. De Europese Centrale Bank start een extra nood-opkoopprogramma waarbij voor 750 miljard euro aan staats- en bedrijfsobligaties opgekocht worden. Nederlandse banken gaan tienduizenden mkb-bedrijven in problemen tijdelijk uitstel van aflossingen van leningen en hypotheken geven. En de Amerikaanse Fed voorziet meer centrale banken van voldoende dollars, om het financiële systeem te smeren. Al die maatregelen lijken bij beleggers voor enige rust te zorgen.
De ECB-actie had een kalmerend effect op de staatsschuldenmarkt. De gestegen rente van probleemlanden als Italië, Spanje en Griekenland daalde fors. De rente van sterke landen als Duitsland en Nederland steeg juist, omdat de ECB meer zwak schuldpapier opkoopt en de staatsschuld van deze twee landen oploopt door de tientallen miljarden die deze landen inzetten om de coronacrisis te bezweren. De Nederlandse 10-jaarsrente is voor het eerst sinds mei 2019 niet meer negatief en bedraagt nu 0,035 procent.
Maatregelen voor studenten
Het kabinet heeft maatregelen genomen om studenten in het hoger onderwijs tegemoet te komen als ze door de coronacrisis in de problemen komen. Zo krijgen eerstejaars hbo- en wo-studenten langer de tijd om genoeg studiepunten te verzamelen voor het bindend studieadvies: wie niet alle punten heeft gehaald, krijgt daar een jaar extra voor. Eerder deze week werd al bekend dat het bindend studieadvies voor mbo-studenten ook kan worden uitgesteld.
Studenten die van het mbo willen doorstromen naar het hbo, maar die door de crisis niet op tijd klaar zijn, mogen toch alvast beginnen aan hun hbo-opleiding. Ze krijgen een half jaar extra, tot 1 januari 2021, om hun mbo-diploma alsnog te halen, door bijvoorbeeld vakken of een stage in te halen.
Studenten die financiële problemen krijgen, wordt gewezen op de leenmogelijkheden die er al zijn, zoals het verhogen van een lening bij DUO. Ook kunnen deze studenten met terugwerkende kracht (maximaal) bijlenen, zo nodig vanaf het begin van het collegejaar. Studenten die daarna toch in de knel komen, kunnen bij DUO aankloppen voor een extra lening op maat.
De reguliere aanmelddatum voor opleidingen wordt van 1 mei verschoven naar 1 juni.
"Oververmoeidheid Bruins is wake up-call"
Wat minister Bruins is overkomen, is voor de rest van het kabinet een "wake up-call", zei minister De Jonge.
"Ook als team, als kabinet, moeten we tegen elkaar zeggen: 'let een beetje op elkaar'." Die woorden sprak zijn oververmoeide voorganger Bruins eerder.
De ministers moeten elkaar kunnen vervangen. "We hebben voor iedere plek ook een dubbel georganiseerd. Het is een crisis die lang kan duren, het is een marathon."
Invictus Games jaar uitgesteld
De Invictus Games, die van 9 tot 16 mei in Den Haag zouden worden gehouden, worden uitgesteld naar mei of juni 2021.
De organisatie wilde het zorgsysteem niet verder belasten en nam de beslissing in samenspraak met de internationale teams, laat ze weten.
Verpleeghuizen dicht voor bezoekers
De verpleeghuizen sluiten hun deuren voor bezoekers en anderen die niet noodzakelijk zijn voor de zorg. Dat zei minister Hugo de Jonge. Het geldt ook voor kleinschalige woonvormen in ouderenzorg.
"We hebben een ingrijpend besluit moeten nemen. We moeten ouderen en andere kwetsbare mensen zoveel mogelijk afschermen van het virus."
Het is reëel om aan te nemen dat de maatregel langer duurt dan tot 6 april, zei De Jonge. "Want ouderen en kwetsbare mensen moet je blijven beschermen, en op 6 april is het virus nog niet weg en is er nog geen vaccin."
Rutte: 'hou je aan die 1,5 meter afstand!'
Premier Rutte roept Nederlanders op om zich aan de voorschriften te houden, in het bijzonder die van 1,5 meter afstand. "Dat leidt tot een enorme afname van het risico dat het virus wordt overgedragen van de ene op de andere persoon", zegt Rutte.
"We hebben nog niet als samenleving geïnternaliseerd hoe belangrijk die 1,5 meter afstand is. Ik zie hier en daar in de parkjes mensen met elkaar het gezellig hebben, dat is prima, maar houd dan die afstand."
Persconferentie kabinet
Volg de persconferentie van het kabinet hier.
Minister De Jonge wordt 'coronaminister'
Meer coronadoden in Italië dan in China
Het aantal overleden coronapatiënten in Italië is met 427 gestegen naar 3405.
Daarmee zijn er meer slachtoffers in Italië dan in China, waar het virus voor het eerst opdook. Er zijn 41.035 geregistreerde gevallen. 4.400 mensen zijn hersteld.
In China overleden volgens de autoriteiten 3249 mensen aan het virus, onder wie 3130 in de provincie Hubei.
Microbioloog Friedrich heeft corona
Microbioloog Alex Friedrich van het Universitair Medisch Centrum Groningen is besmet met het coronavirus. "Letterlijk en figuurlijk ons gezicht in deze tijden", tweet het ziekenhuis.
Het UMCG zegt veel medewerkers te testen. Van de 656 tests die zijn gedaan, zijn er 28 positief.
210 coronapatiënten op intensive care
Op dit moment liggen er 210 mensen met het coronavirus op de intensive care in Nederland. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Gisteren waren het er 177. De dagen daarvoor 135 en 96. De NVIC meldde eerder vandaag te verwachten dat er over een week zeker 500 IC-bedden gevuld zullen zijn. In totaal zijn er 575 bedden beschikbaar voor coronapatiënten.
Het totale aantal ic-bedden kan als het nodig is worden uitgebreid tot 1000 en in een 'crisisfase' zelfs tot 1500. Volgens Diederik Gommers van de NVIC zijn er dan wel 500 extra beademingsapparaten nodig, die nog gevonden moeten worden.
Soep voor mensen die voedselbank moeten missen
Mensen die in Den Haag normaal gesproken gebruikmaken van de voedselbank, kunnen voor een maaltijd terecht bij zorgorganisatie Middin.
Daar koken verstandelijk gehandicapten soep voor mensen die nu voor een dichte deur staan vanwege het coronavirus.
'Eerste bevalling van Nederlandse coronapatiënt'
Een Limburgse coronapatiënt is woensdagavond in het ziekenhuis bevallen van een gezonde baby, meldt L1. Volgens de Limburgse omroep was het de eerste keer in Nederland dat een met corona besmette vrouw is bevallen.
De bevalling is voor zover bekend goed verlopen. De vrouw ligt nu nog in het ziekenhuis en mag vrijdag naar huis.
"Er komt heel veel bij kijken. We moesten halsoverkop beschermende middelen gaan aanschaffen, en die zijn op dit moment natuurlijk heel schaars", zegt directeur Kirsten Geach van het Kraamcentrum Echt.
Geach gaat de coronapatiënt en haar eerste kindje zelf verzorgen, met een beschermend pak, een spatbril en een mondkapje.
Persconferentie kabinet over coronacrisis
Het kabinet geeft aan het begin van de avond opnieuw een persconferentie in verband met de coronacrisis. Eerder vanmiddag werd bekend dat minister Bruins voor Medische Zorg is afgetreden wegens oververmoeidheid. De persconferentie wordt rond 18.30 uur verwacht.
De persconferentie is live te zien op NPO 1 en op NPO Nieuws.
Je kunt het persmoment ook volgen:
- Via een livestream op de site en app: Klik daarvoor hier.
- Via de livestream op NPO Start: Klik hier.
- Via de Facebookpagina van de NOS: Klik hier.
- Via het NOS YouTube kanaal: Klik hier.
Miljardenschade voor boeren en tuinders
De agrarische sector verwacht het komende halfjaar bijna 5 miljard euro schade door de coronacrisis. Dat blijkt uit een inventarisatie van LTO Nederland. Het geldt voor de "primaire agrarische sector", zonder de "andere schakels van de voedselketen en de schade op de langere termijn", meldt de belangenorganisatie.
"Sommige boeren en tuinders worden nu al hard geraakt. Wegvallende afzet in delen van de tuinbouw, een dreigend tekort aan handen voor de teelt en de oogst, en het sluiten van eet- en drinkgelegenheden en sociale onthouding", zegt voorzitter LTO-voorzitter Marc Calon.
"Daar zal het niet bij blijven, vrezen we. We verwachten nu al sectorbreed een forse omzetval voor de komende maanden."
Minister Bruins treedt af wegens oververmoeidheid
Minister Bruins voor Medische Zorg heeft ontslag genomen. Minister De Jonge van Volksgezondheid neemt zijn taken tijdelijk over.
Bruins is verantwoordelijk voor de aanpak van de coronacrisis. Hij legt zijn ministerschap neer vanwege oververmoeidheid.
Gisteren werd Bruins onwel tijdens het debat over de coronacrisis. Hij verwachtte toen dat hij vandaag weer aan het werk kon, maar zijn herstel blijkt langer te duren dan enkele dagen.
Sociale partners en kabinet wekelijks bijeen
Het is alle hens aan dek om de economische gevolgen van het coronavirus het hoofd te bieden. Daarom komen vakbonden, werkgevers en het kabinet vanaf nu wekelijks samen.
Veel mensen zien de afgelopen dagen plotseling hun inkomen wegvallen. Om die mensen te helpen heeft het kabinet dinsdag een pakket aan maatregelen gepresenteerd. Zo worden ondernemers geholpen bij de loonkosten en krijgen zelfstandigen inkomenssteun. Het is nu zaak dat dat pakket goed en snel wordt uitgevoerd, vinden de gesprekspartners.
In de wekelijkse bijeenkomst willen vakbonden en werkgevers de signalen vanaf de werkvloer rechtstreeks bij het kabinet neerleggen. Namens het kabinet doen de ministers Koolmees van Sociale Zaken en Wiebes van Economische Zaken mee. Verder zijn namens de werkgevers De Boer (VNO-NCW), Vonhof (MKB-Nederland) en Calon (LTO Nederland) aanwezig. Namens werknemers doen Busker (FNV), Fortuin (CNV) en Holstein (VCP) mee.
Protest tegen coronamaatregelen in Israël
Honderden Israëliërs protesteerden vandaag tegen de coronamaatregelen van het demissionaire kabinet-Netanyahu. Volgens de demonstranten en oppositiepartijen gaan de maatregelen te ver en zijn ze bovendien ondemocratisch.
Betogers uitten voor het Israëlische parlement hun ongenoegen met mondkapjes om en vanuit toeterende auto's, zag correspondent Ties Brock:
Israël neemt forse maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Zo mag de geheime dienst sinds deze week telefoongegevens van burgers uitlezen om na te gaan wie er mogelijk besmet is geraakt. Daardoor hebben al 400 mensen te horen gekregen dat ze in quarantaine moeten. De maatregel werd buiten het parlement om ingevoerd, en stemmingen in het parlement zijn tot komende maandag geschorst.
In Israël is bij 529 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn met het coronavirus. Er is voor zover bekend nog niemand aan de ziekte overleden.
NOS-artikelen voor buitenlandse studenten
In de Facebookgroep 'NOS in English' worden NOS-artikelen voor niet-Nederlandstalige studenten vertaald. De groep is opgericht door Nederlandse studenten die hun medestudenten op de hoogte willen houden van nieuwsartikelen die niet beschikbaar zijn in het Engels, specifiek nu het nieuws vooral over het coronavirus in Nederland gaat.
Europees Parlement stemt donderdag over coronamaatregelen
Het Europees Parlement stemt volgende week donderdag schriftelijk over een aantal wetsvoorstellen over coronamaatregelen. De stemming gaat over extra geld (37 miljard) dat door de Europese Commissie beschikbaar is gesteld.
Verder keurt het parlement het vliegtuigplan goed, waardoor vliegmaatschappijen niet noodgedwongen met lege vliegtuigen hoeven rond te vliegen. Nu doen ze dat nog, omdat ze anders hun landingsrechten verliezen.
Er is wel een formeel debat over de voorstellen, maar daar kunnen alleen politici aan meedoen die in Brussel zijn. Waarschijnlijk zijn dat vooral Belgen en enkele politici die niet naar hun land terug kunnen (zoals de Italianen) of die in Brussel wonen (zoals Sophie in't Veld van D66). De voorzitter van het parlement raadt politici af om het debat bij te wonen.
Het Europees Parlement moet de maatregelen formeel goedkeuren, omdat het medewetgever is. De commissies die de debatten hebben voorbereid, zeggen inhoudelijk geen bezwaar te hebben tegen de voorgestelde maatregelen.
Verder zijn de vergaderingen in april geschrapt (waaronder de sessie in Straatsburg) en worden de vergaderingen in mei, juni en juli beperkt tot twee dagen in plaats van de gebruikelijke vierdaagse bijeenkomst.
Sporthallen worden tijdelijke huisartsenposten
In Purmerend en in Koog aan de Zaan hebben twee teams van het Rode Kruis vanochtend twee sporthallen omgebouwd tot tijdelijke huisartsenposten.
Huisartsen zullen vanuit de sporthallen gaan werken als de druk op de huidige posten te hoog wordt. De sporthallen hebben twee ruimtes, eentje waar patiënten met corona-gerelateerde klachten kunnen komen en een waar patiënten met andere klachten terechtkunnen.
In het Rode Kruis-magazijn in Boskoop zijn nieuwe beschermingsmiddelen geleverd. De hulporganisatie bereidt zich erop voor dat ze noodhulpteams moet gaan inzetten. Vrijwilligers uit die teams kunnen dan in aanraking komen met mensen die mogelijk zijn besmet met het coronavirus. In dat geval moeten zij maskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen dragen.
Bij de Rode Kruis Hulplijn zijn de laatste dagen duizenden telefoontjes binnengekomen. Het speciale telefoonnummer werd maandag geopend voor mensen die ongerust en verdrietig zijn en met vragen zitten. De hulplijn (via 070 4455 888) is op werkdagen te bereiken van 9.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.
Rozenhart in Rotterdam
In de centrale hal van het Erasmus MC staat een enorm hart van rode rozen.
Een rozenkweker uit Rotterdam heeft 2000 rozen gedoneerd, een bloemkunstenaar heeft daarvan een hart gemaakt voor de medewerkers van het ziekenhuis.
Grand Prix Zandvoort uitgesteld
De Formule 1-race in Zandvoort gaat niet door. De race, die gepland stond voor 3 mei, wordt uitgesteld, meldt de internationale autosportfederatie FIA.
Ook de Grand Prix-races in Barcelona (10 mei) en Monaco (24 mei) worden uitgesteld. De FIA en de Formule 1 laten weten dat ze de situatie nauwlettend in de gaten blijven houden en op zoek gaan naar alternatieve data, later dit jaar.
Het doorgaan van de race stond al langer onder druk vanwege de uitbraak van het coronavirus. Eerder besloten de betrokken organisaties al om de start van het Formule 1-seizoen te verplaatsen naar eind mei. De openingsrace in het Australische Melbourne, die eigenlijk afgelopen zondag zou zijn, ging niet door. Ook de races in Bahrein (22 maart) en Vietnam (5 april) werden geschrapt.
Prins Albert van Monaco heeft coronavirus
De 62-jarige prins Albert van Monaco is positief getest op het coronavirus. Volgens het paleis maakt hij het goed.
Dinsdagavond kondigde de prins in een televisietoespraak aan dat het vorstendom voor onbepaalde tijd in lockdown gaat. Hij riep de inwoners van Monaco op om hun woning alleen te verlaten voor noodzakelijke dingen, zoals boodschappen doen of medicijnen ophalen.
'Randstad hamstert, andere regio's niet'
In de Randstad hamsteren mensen boodschappen, in andere regio's niet. Dat zegt Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). "Daarnaast zijn grote supermarkten sneller leeg dan kleinere", zegt hij. "Dus ga vooral ook naar kleinere winkels."
Mensen kopen nog steeds meer dan nodig, zegt Jansen, waardoor de bevoorrading in sommige gevallen nog achterloopt. Daarom zijn de groothandels nu ook open voor consumenten. "Ik zeg het nog maar eens: hamsteren is echt niet nodig."
Advies aan Nederlanders in Indonesië: 'Ga terug'
Nederlanders die in Indonesië verblijven, wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zo snel mogelijk naar Nederland terug te keren. Dat meldt de Nederlandse ambassade in Indonesië. Dit advies geldt voor alle Nederlanders in Indonesië, zowel toeristen als permanente bewoners.
Op dit moment zijn er in Indonesië 227 officiële besmettingsgevallen en zijn er negentien personen overleden. Volgens de ambassade is de verwachting dat dit aantal verder zal stijgen en dat Indonesië niet voldoende voorbereid is om patiënten op te vangen die heftige klachten hebben en in een ziekenhuis behandeld moeten worden.
Minder vaak pincode invoeren bij contactloos betalen
Wie in de winkel een bedrag onder de 25 euro met zijn betaalpas wil afrekenen, hoeft zijn pincode voorlopig veel minder vaak in te voeren. Nu kun je kleine bedragen ook al 'contactloos' betalen, maar moet je toch nog af en toe je pincode intikken. Dat gebeurt als al je contactloze betalingen samen de 50 euro passeren. De banken verhogen die limiet nu naar 100 euro.
In het debat over het coronavirus, gisteren in de Tweede Kamer, werden nog vragen gesteld over het contactloos betalen. SGP-leider Van der Staaij en 50Plus-fractievoorzitter Krol vroegen aan minister Hoekstra van Financiën of het bedrag om te betalen zonder pincode niet kan worden opgehoogd van 25 naar 100 euro. Hoekstra zei toen dat hij met de banken in gesprek was, maar dat het RIVM aangeeft dat de kans op besmetting via het aanraken van producten of oppervlakken heel klein is.
Zo ver als sommige partijen in de Tweede Kamer wilden gaan, gaan de banken niet met hun nieuwe maatregel. Maar volgens de Nederlandse Vereniging van Banken en de Betaalvereniging Nederland zal hun regeling ertoe leiden dat mensen de betaalautomaat "vrijwel niet meer" hoeven aan te raken. De maatregel gaat per direct automatisch in, winkeliers hoeven daar niets voor te doen.
René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel is blij met het initiatief. "Dit is in het belang van onze klanten én onze medewerkers." Ook ouderenorganisaties zijn blij. "Hoe makkelijker senioren onder deze omstandigheden aan de kassa contactloos kunnen betalen, hoe beter", zegt hun vertegenwoordiger Cees van Tiggelen.
VWS 'overspoeld' met aanbiedingen van mondkapjes
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt 'overspoeld' met aanbiedingen van beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers, zoals mondkapjes, veiligheidsbrillen, schorten en handschoenen. "Waarvoor dank!", tweet het ministerie:
Engels voetbal ligt tot minstens 1 mei stil
De Engelse voetbalcompetitie wordt op zijn vroegst begin mei hervat. Voetbalbond FA heeft bekendgemaakt dat alle wedstrijden tot en met 30 april vanwege de uitbraak van het coronavirus worden uitgesteld.
De bond heeft bovendien besloten om de formele einddatum (1 juni) los te laten, zodat de competitie hoe dan ook kan worden afgemaakt. Vanwege het afgelasten van het EK voetbal is daar nu meer ruimte voor.
Engeland legde het voetbal vorige week stil, als een van de laatste grote landen in Europa. De maatregel gold toen voor de periode tot en met 3 april.
Zorgmedewerkers mogen gratis parkeren in Amsterdam
Medewerkers van ziekenhuizen, apotheken, verpleeghuizen, de GGD en huisartsen krijgen een gratis parkeervergunning waarmee ze in heel Amsterdam mogen parkeren. Dat heeft het stadsbestuur vanmiddag laten weten.
Volgens het college is het belangrijk dat cruciaal zorgpersoneel "zonder problemen in de stad kan werken". De opties voor het zorgpersoneel zijn op dit moment beperkt vanwege mogelijk besmettingsgevaar in het openbaar vervoer en de aangepaste dienstregeling. Hun gratis parkeervergunning is in ieder geval geldig tot eind mei.
In de Spaanse hoofdstad Madrid gaan ze overigens nog een stukje verder, daar mag iedereen sinds maandag gratis parkeren:
Mondkapjes en desinfecterende gel gestolen uit gezondheidscentrum Putten
Uit een gezondheidscentrum in Putten zijn vannacht mondkapjes en desinfecterende gel gestolen. Er was ingebroken in het pand. De politie kan nog niet zeggen hoeveel kapjes en gel er zijn gestolen. "Dat zijn we nog aan het onderzoeken", zegt een woordvoerder.
Vooralsnog lijkt het erop dat er alleen mondkapjes en gel zijn gestolen. "Maar dat weten we nog niet helemaal zeker, we gaan onderzoeken of er ook andere dingen zijn meegenomen." De politie heeft nog niemand aangehouden. De schade aan het pand lijkt, op opengebroken deuren na, mee te vallen.
Franse stranden dicht
Alle Franse stranden langs de Middellandse Zee zijn dichtgegaan voor het publiek. Hiertoe is besloten om besmetting te voorkomen.
"Er zaten te veel mensen op het strand", laten de regionale autoriteiten weten. "Mensen mogen kort naar buiten en in de buurt van hun huis. Maar hele groepen kwamen naar het strand, soms uren lang."
De maatregel geldt voor de gehele kustlijn, van de Italiaanse tot de Spaanse grens. Ook op Corsica mogen mensen de stranden niet meer op.
Aan de Atlantische kust is een deel van de stranden in Bretagne gesloten voor publiek.
Opnieuw overleg crisisteam kabinet
Op het ministerie van Justitie en Veiligheid komen om 17.00 uur weer een aantal ministers bij elkaar om met deskundigen te praten over de bestrijding van het coronavirus. De ministers en premier Rutte hebben dit 'MCCb-overleg' sinds een paar weken regelmatig. MCCb staat voor: Ministeriële Commissie Crisisbeheersing.
Het overleg duurt waarschijnlijk ongeveer een uur. Het is nog niet bekend of er na afloop nieuwe maatregelen worden bekendgemaakt.
EU kan moeilijk rechtsgeldige besluiten nemen videoverbinding
De Europese Unie heeft grote moeite om rechtsgeldige besluiten te nemen in de aanpak van de coronacrisis. In de reglementen staat namelijk dat een besluit alleen geldig is als het in Brussel door de verschillende EU-ministers is genomen. Over besluiten die via videoverbindingen worden genomen, wordt niet gerept.
De diplomaten breken zich al een paar dagen het hoofd over hoe ze de besluiten toch legaal kunnen nemen.
In een aantal landen is daar een wetswijziging voor nodig en toestemming van het parlement, maar in bijvoorbeeld Duitsland moeten ook de verschillende bondslanden (de deelstaten) het goedkeuren. In Nederland is dit geen probleem en hoeft er niets te veranderen.
Diplomaten laten weten dat ze er allemaal wel willen uitkomen, maar dat het veranderen van de regels niet zo makkelijk is. Uiterlijk morgen wordt een oplossing verwacht.
RIVM: 18 mensen overleden in de laatste 24 uur
Sinds de laatste update van het RIVM, gisteren, zijn 409 mensen positief getest op het coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 2460, zegt het instituut. Onder hen zijn 594 mensen die werken in de zorg.
Achttien mensen zijn de afgelopen 24 uur overleden aan het coronavirus. In totaal zijn er nu 76 mensen in Nederland gestorven aan de ziekte. Hun leeftijd ligt tussen 63 en 95 jaar.
De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord-Brabant, namelijk 870 personen. Daarna komen de meeste ziekmeldingen uit Zuid-Holland (312) en Limburg (301).
Studentenvakbonden: neem ook studenten mee in noodmaatregelen
De Landelijke Studentenvakbond en FNV Young & United maken zich grote zorgen om de financiële positie van studenten als gevolg van de coronacrisis. Volgens beide organisaties hebben studenten vaak contracten zonder garantie op vaste uren, maar zijn ze ook afhankelijk van deze inkomsten om bijvoorbeeld hun huur te kunnen betalen.
De bonden roepen daarom werkgevers op om ervoor te zorgen dat studenten ook gebruik kunnen maken van de getroffen noodmaatregelen en roepen zij studenten op zich te melden met hun verhalen.
Als gevolg van het leenstelsel zijn veel studenten meer dan voorheen financieel afhankelijk van hun bijbaan. Studenten melden bij de vakbonden dat veel werkgevers hen vanwege de coronacrisis niet meer oproepen en zich ook niet verplicht voelen het gemiddelde loon door te betalen.
Bloemencorso Bollenstreek gaat dit jaar niet door
Het Bloemencorso Bollenstreek gaat dit jaar niet door. Vanwege de corona-uitbraak vindt de organisatie het niet verantwoord om het evenement waar jaarlijks steeds bijna een miljoen mensen op afkomen, door te laten gaan.
"Het is in deze nieuwe realiteit niet verantwoord om de ruim 1200 vrijwilligers die wij hebben aan de wagens te laten werken, of langs de weg hun werkzaamheden te doen", zegt voorzitter Willem Heemskerk. "Een enorme teleurstelling voor ons allemaal. Want wij doen het voor al die lachende gezichten langs de kant van de weg. Dit jaar zal het corso niet rijden, omdat het corona-virus ons in een ijzeren greep houdt. Het aantrekken van zo veel mensen past niet in het tijdsbeeld van dit moment."
Het Bloemencorso zou op 25 april plaatsvinden.
Volgende week 500 tot 1000 coronapatiënten op IC's verwacht
De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care verwacht dat er volgende week 500 tot 1000 coronapatiënten op de Nederlandse intensivecareafdelingen zullen liggen, vooral in Noord-Brabant. Gisteravond waren dat er nog 177.
Om daarop voorbereid te zijn, zullen de komende dagen patiënten van intensivecareafdelingen van Brabantse ziekenhuizen worden overgeplaatst naar ziekenhuizen buiten Noord-Brabant. Zo neemt het UMCG, in Groningen, vandaag nog twee patiënten over.
Op dit moment zijn er 575 IC-plekken in heel Nederland beschikbaar voor coronapatiënten. In een crisisfase kan dat aantal verhoogd worden tot 1500 bedden.
Nederlanders in Marokko hebben meer tijd om terug te keren
Nederlanders die in Marokko zitten, krijgen langer de tijd om terug naar keren naar Nederland. De Nederlandse ambassadeur in Marokko zegt dat de deadline van komende nacht 00.00 uur is verschoven naar zondag 12.00 uur. Duizenden Nederlanders zijn volgens haar de afgelopen dagen al teruggebracht naar Nederland.
"Vandaag gaan dertien Transavia-vluchten vanuit vijf steden, en ook andere maatschappijen vliegen nog op Nederland", meldt ambassadeur Désirée Bonis via sociale media. "Je kunt ook nog via Frankrijk, Duitsland en Engeland naar huis. Het doel blijft om jullie tijdig naar huis te krijgen." De ambassadeur roept mensen op zich in te schrijven voor de informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Dan kunnen wij een beeld houden van hoeveel mensen er nog zijn."
Premier Rutte bezoekt supermarkt en steunt vakkenvullers
Premier Rutte heeft vanochtend een bezoek gebracht aan een grote supermarkt in Den Haag. Namens de vakkenvullers van supermarkten deed hij een oproep om ook bij hen anderhalve meter afstand te houden. De vakkenvullers vertelden Rutte dat zij veel last hebben van winkelende mensen die heel dicht bij hen in de buurt komen en zelfs over hen heen gaan hangen om boodschappen te pakken.
Volgens Rutte is er genoeg wc-papier voorradig om tien jaar naar de wc te gaan:
We gaan verder in een nieuw liveblog
We gaan verder in een nieuw liveblog. Lees hier het nieuws van eerder vandaag terug.