liveblog
NOS NieuwsAangepast

Rutte: 'Lockdown nu niet nodig', koninklijk applaus voor de zorg

liveblog gesloten

Wat gebeurde er vandaag?

Het liveblog wordt nu gesloten. Na de historische toespraak van premier Rutte volgden vandaag in binnen- en buitenland nieuwe maatregelen tegen het coronavirus. In dit artikel vind je een overzicht.

Eerste coronadode in Turkije

In Turkije is voor het eerst iemand door het coronavirus overleden. Het is een man van 89 die het virus had opgelopen van iemand "met contacten in China".

Turkije telt nu 98 besmettingen. Wereldwijd is het aantal besmettingen opgelopen tot 190.000 en het aantal doden tot bijna 7900. Tachtigduizend mensen zijn genezen, de meeste in China.

135 coronapatiënten op intensive care

Op dit moment liggen er 135 corona-patiënten op de intensive care in Nederland, staat op de website van Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Gisteren waren dat er nog 96. Er zijn in Nederland 1150 IC-bedden.

Nederlandse Vereniging voor Intensive Care

In de praktijk zijn er 575 bedden beschikbaar voor reguliere zorg en 575 bedden voor de zorg aan patiënten met het coronavirus, schrijft Zorgminister Bruins aan de Tweede Kamer.

Alleen recent gestopte artsen en verpleegkundigen mogen bijspringen in coronacrisis

Zorgminister Bruins heeft regels opgesteld voor de inzet van voormalig verpleegkundigen en artsen in de zorg, om het reguliere personeel te ondersteunen in de coronacrisis. Dat kan nodig zijn als door de pandemie een punt wordt bereikt "waarin door overmacht grote tekorten aan personeel ontstaan, terwijl hulp dringend nodig is", schrijft hij aan de Tweede Kamer.

In zo'n noodsituatie mogen oud-verpleegkundigen en voormalig artsen ingezet worden als ze na januari 2018 uit het BIG-register (voor personeel in de gezondheidszorg) zijn verwijderd. Alleen recent gestopte artsen en verpleegkundigen mogen dus bijspringen.

Spaanse regering komt met noodpakket van 200 miljard euro

De Spaanse regering heeft 200 miljard euro vrijgemaakt voor een noodpakket. Het geld moet bedrijven en kwetsbare groepen beschermen tegen de gevolgen van de coronacrisis.

Dit zijn "buitengewone maatregelen", volgens premier Pedro Sánchez. "We willen de werkgelegenheid beschermen en we willen dat bedrijven weten dat de overheid achter ze staat. Niemand wordt achtergelaten", zei hij.

Griekenland beperkt toegang tot vluchtelingenkampen

Griekenland schermt opvangkampen voor vluchtelingen de komende twee weken af, zowel die op de eilanden als op het vasteland. Bezoekers worden geweerd en alle activiteiten in de kampen worden opgeschort, zegt correspondent Conny Keessen. Alle maatregelen worden in zes talen verspreid en zijn bedoeld om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In de Griekse vluchtelingenkampen verblijven tienduizenden migranten, vaak onder erbarmelijke omstandigheden.

Ziekenhuizen krijgen mondkapjes aangeboden tegen woekerprijzen

Het Erasmus MC in Rotterdam ziet dat er misbruik wordt gemaakt van de situatie rond het coronavirus.

Ziekenhuizen krijgen mondkapjes aangeboden tegen woekerprijzen

Rechtbank: weinig publiek bij uitspraak tramschutter

Acht nabestaanden mogen vrijdag aanwezig zijn bij de uitspraak tegen Gökmen T., die verdacht wordt van de tramaanslag in Utrecht vorig jaar. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag besloten, vanwege het coronavirus.

T. hoeft niet aanwezig te zijn bij de uitspraak omdat dat 'onverantwoord' zou zijn voor mensen die hem moeten vervoeren en bewaken. Advocaten van de slachtoffers en nabestaanden kunnen de uitspraak volgen in een videozaal in het gerechtsgebouw. Ook zal er een livestream zijn.

Rechtbanken zijn sinds vandaag gesloten. Belangrijke zittingen gaan wel door, waaronder dus die van T.

Social distancing: wat is het en hoe werkt het?

Eerder legde NOS op 3 al uit hoe belangrijk het begrip flatten the curve is in de coronacrisis. Nu een ander begrip: social distancing. Alleen hoogstnoodzakelijk naar buiten en als het even kan: 1,5 meter afstand houden van elkaar.

Maar waarom? NOS op 3 legt het uit:

De Bijenkorf gaat vanaf morgen dicht

Na IKEA sluit ook de Bijenkorf zijn deuren. Het warenhuis is vanaf morgen voor onbepaalde tijd dicht, om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Dat was voor ons geen eenvoudige beslissing", zegt een woordvoerder in een verklaring. "Maar wij vinden het belangrijk om zelf onze verantwoordelijkheid te nemen."

De webwinkel van de Bijenkorf blijft wel toegankelijk.

Rutte: lockdown nu niet nodig

Premier Rutte houdt de mogelijkheid open om tijdelijk het openbare leven in Nederland zo goed als stil te leggen in de strijd tegen het coronavirus. Maar omdat de zorgcapaciteit in ons land nog voldoende is, is zo'n lockdown-maatregel nu niet aan de orde, zegt hij tegen de NOS.

Hij ziet in elk geval niets in een langdurige lockdown tot er een vaccin is tegen het coronavirus, want dat zou een jaar of langer duren.

RIVM: 'Mondmaskers drie keer gebruiken kan'

Mondmaskers die zorgpersoneel beschermen tegen het coronavirus kunnen drie keer worden gebruikt. Dat meldt het RIVM na onderzoek naar het hergebruik van de maskers.

De zogenoemde FFP2-maskers blijken voldoende gevaarlijke deeltjes tegen te houden wanneer ze na gebruik worden gesteriliseerd met waterstofperoxide. Ook blijken ze hun vorm te behouden.

Aan mondkapjes en ander beschermingsmateriaal is een schreeuwend tekort. Op dit moment gebruikt een ziekenhuis zo'n 2000 kapjes per dag.

De onderzoekers waarschuwen dat het onderzoek naar het tegenhouden van deeltjes beperkt is.

Burgemeesters Waddeneilanden: toeristen, blijf thuis

De burgemeesters van de Waddeneilanden roepen toeristen op om de eilanden de komende weken niet te bezoeken. De vijf Waddeneilanden worden niet officieel gesloten voor toeristen, maar het verblijf van gasten is volgens de burgemeesters "in deze bijzondere periode plotseling lastiger."

Op dit moment zijn op de Waddeneilanden nog geen besmettingsgevallen bekend. De eilanden zullen niet "coronavrij" blijven, voorspellen de burgemeesters, maar de medische voorzieningen moeten er niet onnodig op de proef worden gesteld, vinden ze.

Huisartsen op Texel lieten eerder al weten dat ze zich zorgen maken over toeristen uit andere delen van Nederland. Ze drongen toen aan op een lockdown van het eiland.

Rutte: grenzen met België en Duitsland blijven open

De grenzen met België en Duitsland blijven volgens premier Rutte de komende tijd gewoon open. Hij heeft overleg gehad met de buurlanden. "Er zijn heel veel grenswerkers over en weer."

De premier had eerder vandaag met de andere EU-regeringsleiders een videoconferentie, waarin ze hebben besloten dat de buitengrenzen van de EU grotendeels dichtgaan voor mensen van buiten de EU. Ze hopen ook dat hierdoor de druk op de binnengrenzen afneemt. "Ik denk dat de noodzaak om binnengrenzen af te sluiten minder wordt", aldus Rutte.

Sommige landen, zoals Polen en Tsjechië, hebben hun grenzen ook op slot gedaan voor burgers uit andere EU-landen. Rutte verwacht niet dat die hun grenzen de komende dagen weer openen.

Om 20.00 uur klapten Nederlanders voor 'onze helden'

Door het hele land waren er vanavond steunbetuigingen voor werknemers in de zorg. Nederlanders applaudisseerden minutenlang voor zorgverleners (en ander personeel dat Nederland door de coronacrisis helpt). De hashtags #applausvoordezorg, #klapcoronadewerelduit en #applausvooronzehelden waren trending topic.

Dat klonk zo:

Nederland klapt voor de zorg

Werkgevers en bonden positief over noodpakket

Werkgevers en vakbonden zijn positief over het vanavond gepresenteerde pakket maatregelen voor bedrijven en zzp'ers. "Mijn reactie kan niet anders zijn dan complimenten voor het kabinet", zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland.

De ministers hebben volgens hem goed geluisterd naar de wensen van werkgevers en werknemers. Vonhof heeft ook goede hoop dat de steun snel genoeg bij ondernemers terecht gaat komen. "Het lijkt erop dat het kabinet alle zeilen gaat bijzetten."

"Ik ben blij dat het kabinet ook laat zien dat we echt met elkaar deze crisis te lijf moeten", zegt voorzitter Han Busker van FNV. Er worden volgens hem substantiële maatregelen genomen om te zorgen dat mensen hun baan en inkomen behouden en dat bedrijven overeind blijven.

FNV houdt de komende dagen in de gaten of er nog mensen zijn die tussen wal en schip dreigen te vallen. "Ik denk dat de ministers aardig in beeld hebben wie dat zijn, maar ik wil het ook even goed kunnen bestuderen. En mocht dat nodig zijn dan zullen we zeker aankloppen."

Weer examens voor mbo’ers

Over twee dagen, op donderdag 19 maart, kunnen mbo-studenten weer examen doen. Dit heeft minister Van Engelshoven van Onderwijs afgesproken met de MBO-raad, de studentenorganisatie en de vakbonden.

De mogelijkheid van examens verviel zondag tijdelijk omdat de scholen gesloten werden. Examens zullen zoveel mogelijk online, op stageplekken of andere locaties worden afgelegd.

Verder wordt het bindend studieadvies uitgesteld, dat is de regeling dat een student een bepaalde hoeveelheid studiepunten moet hebben gehaald om de opleiding voor te mogen zetten.

Als een student vanwege corona stopt met de stage, dan moet dat in principe later worden ingehaald.

EU sluit buitengrenzen voor niet-noodzakelijke reizen

Reizigers van buiten de EU worden dertig dagen lang niet meer in Nederland en de 25 andere landen in de Schengenzone toegelaten, tenzij hun reis essentieel is. Dat hebben de EU-regeringsleiders besloten in een videoconferentie over de bestrijding van het coronavirus.

Het inreisverbod geldt niet voor EU-burgers en hun familie. Ook wordt een uitzondering gemaakt voor onder anderen mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel en vrachtwagenchauffeurs.

De sluiting van de grenzen gaat direct in en geldt voor dertig dagen.

Vergaande maatregelen tegen corona in België

België neemt extra maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Dat melden verschillende Belgische media, na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad.

Al het openbare leven valt vanaf morgen stil, meldt dagblad De Morgen. Mensen mogen alleen naar buiten in noodsituaties, of om naar supermarkten, banken, apotheken en postkantoren te gaan, schrijft omroep RTBF. Fysieke activiteiten als wandelen zijn toegestaan, maar met maximaal één ander iemand.

De maatregelen gaan morgen om 12.00 uur in en gelden tot 5 april.

Ook koning Willem-Alexander en zijn gezin applaudisseren voor de zorg

Koninklijk applaus voor zorgverleners

Reisadvies: ‘Ga alleen naar het buitenland als dat strikt noodzakelijk is’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alle Nederlanders om alleen nog naar het buitenland te reizen als dat strikt noodzakelijk is. "Heeft u reisplannen, maak dan de afweging of deze reis echt nodig is", zegt het ministerie. "Stel waar mogelijk de reis uit of annuleer deze."

Nederlanders die nu in het buitenland zijn, krijgen het advies om na te gaan of hun verblijf daar noodzakelijk is. Zo niet, dan moeten ze kijken of ze kunnen vertrekken. Daarvoor kunnen ze contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie.

Het ministerie zoekt samen met de reisbranche naar mogelijkheden om Nederlandse reizigers die dat willen te laten terugkeren naar huis. "Is vertrek niet mogelijk, zorg dan voor een veilig onderkomen, eventueel in overleg met uw reisorganisatie."

Ministers presenteren noodpakket voor bedrijven en zzp'ers

Verregaande noodmaatregelen "voor banen en economie" kondigden de ministers Wiebes (Economische Zaken), Koolmees (Sociale Zaken) en Hoekstra (Financiën) vanavond aan.

Bekijk hier de samenvatting van hun persconferentie:

Ministers: 'nieuwe regelingen en maatregelen'

Koninklijk gezin blijft komende tijd binnen

Koning Willem-Alexander blijft met zijn gezin de komende tijd binnen in paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Dat doen ze naar aanleiding van hun wintersportvakantie in Oostenrijk eind februari.

In het Oostenrijkse Lech, waar het gezin verbleef, zijn vijf bevestigde coronabesmettingen zonder directe bron. Het RIVM adviseert in dat soort gevallen sociale contacten te vermijden. Ze blijven binnen tot en met zaterdag 21 maart. Geplande werkbezoeken gaan dus niet door.

Niemand van het gezin heeft gezondheidsklachten.

Familieleden van de koninklijke familie die ook in Lech waren, zoals prinses Beatrix, hoeven niet thuis te blijven. Zij waren al eerder weg uit Lech, verklaart de Rijksvoorlichtingsdienst.

NS komt met 'basisdienstregeling': nauwelijks intercity's en geen nachttreinen

De NS wil de komende tijd minder treinen inzetten vanwege het coronavirus. Vanaf zaterdag 21 maart rijden vanaf de stations in heel Nederland nog maar twee treinen per uur, in alle richtingen. Bijna alle intercity-verbindingen komen te vervallen, ook de Intercity Direct tussen Amsterdam Centraal en Breda. Alleen op de trajecten Schiphol-Venlo, Arnhem-Den Helder en Maastricht-Eindhoven blijven intercity's rijden. De overige treinen stoppen op alle tussengelegen stations.

De nachttreinen rijden vanaf zaterdag ook niet meer. Internationale treinen rijden volgens een sterk aangepaste dienstregeling.

De NS houdt met deze basisdienstregeling rekening met een stijgend aantal ziekmeldingen in vitale functies bij NS en ProRail, zegt het spoorbedrijf in een persbericht. "Tegelijkertijd zijn we zuinig op onze mensen door ze alleen in te zetten waar ze nu nodig zijn."

Het aantal treinreizigers is de afgelopen dagen gedaald tot 15 procent ten opzichte van een normale werkdag, aldus NS. In de basisdienstregeling wordt uitgegaan van 35 procent van het normale aantal zitplaatsen. "De verwachting is dat dit voldoende is om reizigers op voldoende afstand van elkaar naar hun bestemming te blijven brengen. We monitoren dat op dagelijkse basis."

Bloemen voor ziekenhuismedewerkers en concert voor ouderen

Veel mensen laten zich van hun beste kant zien om er ondanks het coronavirus toch wat van te maken. Zo verraste Karlijn Nijkamp ouderen met een concert en kreeg zorgpersoneel bloemen van Royal FloraHolland:

Bloemen voor ziekenhuismedewerkers en concert voor ouderen

Eerste coronapatiënt Sint-Maarten

Op het Nederlandse deel van Sint-Maarten is voor het eerst iemand besmet met het coronavirus. Het gaat om een man, geboren en getogen op het eiland, die onlangs via Miami naar het Verenigd Koninkrijk was gereisd. Na terugkomst op Sint-Maarten kreeg hij ziekteverschijnselen. Er moet nog een tweede test worden uitgevoerd door het RIVM in Nederland om de zaak te bevestigen, zegt correspondent Dick Drayer.

De man zit de komende veertien dagen in quarantaine. Sint-Maarten bestaat uit een Frans en een Nederlands gedeelte. Op het Franse deel zijn al drie bevestigde gevallen.

Kabinet presenteert 'omvangrijk noodpakket voor banen en economie'

Het kabinet stelt tientallen miljarden beschikbaar om te voorkomen dat bedrijven omvallen tijdens de coronacrisis. Daarmee neemt het meerdere maatregelen, als onderdeel van een "omvangrijk noodpakket voor banen en economie", zei minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in een persconferentie.

Zo komt er een noodloket voor sectoren die hard zijn getroffen door de coronacrisis, zoals eet- en drinkgelegenheden, de reisbranche en bedrijven in de culturele sector. Het loket biedt hun een vaste tegemoetkoming van 4000 euro. Het kabinet komt op korte termijn met een lijst van type bedrijven die voor deze regeling in aanmerking komen.

Zzp'ers

Ook zzp'ers die zonder opdrachten komen te zitten door de crisis, krijgen financiële hulp van de overheid. "Zij zijn op de arbeidsmarkt de frontlinie in het geval van zwaar weer", zei minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. "Die willen en zullen we niet in de kou laten staan."

Zzp'ers kunnen straks eerder aanspraak maken op een bijstandsuitkering. De aanvraagprocedure wordt versneld en de vermogens- en partnertoets komen tijdelijk te vervallen. Zelfstandigen hoeven dus niet hun vermogen aan te spreken en ook het inkomen van hun partner is geen belemmering voor het krijgen van een uitkering.

De regeling zal drie maanden duren. Maar, waarschuwt Koolmees: "Loop niet morgen naar uw gemeente. Er is tijd nodig om deze regeling netjes neer te zetten. Daar werken we keihard aan, we houden u op de hoogte."

Werktijdverkorting

Eerder vandaag werd al bekend dat de regeling voor werktijdverkorting wordt verruimd. De overheid neemt straks maximaal 90 procent van de tijdelijke WW-uitkering voor thuiszittende werknemers voor haar rekening. Nu is dat nog maximaal 75 procent.

De regeling voor werktijdverkorting is bedoeld voor werkgevers die tijdelijk minder of geen werk meer hebben voor hun personeel. Er zijn de afgelopen periode al zo'n 78.000 aanvragen voor werktijdverkorting gedaan, vertelde minister Koolmees in de persconferentie. Normaal gesproken zijn dat er enkele honderden per jaar.

Op de website van de Rijksoverheid staat een overzicht van alle maatregelen.

18.40 uur: persconferentie over maatregelen voor ondernemers

Vanaf 18.40 uur presenteren de ministers Hoekstra (Financiën), Wiebes (Economische Zaken) en Koolmees (Sociale Zaken) een noodpakket met economische maatregelen voor bedrijven en zzp'ers. De maatregelen moeten hen helpen door de coronacrisis te komen.

De persconferentie is bij de NOS te volgen via de volgende kanalen:

‘Corona kan miljoenen doden in Iran’

De Iraanse staatstelevisie heeft gewaarschuwd dat het coronavirus miljoenen burgers kan doden. Het bericht volgde op de bestorming van twee heiligdommen gisteravond.

Wanneer Iraniërs blijven reizen en zich niet aan de veiligheidsvoorschriften houden, zouden 4 miljoen mensen besmet raken en 3,5 miljoen mensen doodgaan, meldde een journalist van de staatsomroep.

De waarschuwing staat in contrast met eerdere berichtgeving door Iran over het virus. Toen leek het land cijfers over de coronacrisis juist te bagatelliseren om de economie te beschermen.