NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Negentien nieuwe sterfgevallen door coronavirus

 • We zijn een nieuw liveblog gestart, lees hier verder.
 • Premier Rutte heeft gezegd dat een groot deel van de Nederlanders besmet zal raken met het coronavirus.
 • Op sociale media gaan oproepen rond om vanavond om 20.00 uur te applaudisseren voor hulpverleners.
 • De NOS zendt de persconferentie van het kabinet over de steunmaatregelen voor het bedrijfsleven en zzp'ers live uit. Het tijdstip is nog onbekend.
 • In totaal zijn 1705 mensen in Nederland positief getest op het virus, 43 mensen zijn overleden.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd. Op deze kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
Liveblog gesloten
 • Nieuw liveblog

  We zijn gestart met een nieuw liveblog over het coronavirus, lees hier verder.

 • Negentien nieuwe sterfgevallen door coronavirus

  Sinds gisteren zijn 19 patiënten overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt het RIVM. Daarmee komt het dodental op 43. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 63 en 94 jaar. Het RIVM meldde gisteren dat de jongste overledene 59 was, maar dat bleek een administratieve fout.

  Er zijn 292 nieuwe besmettingsgevallen. Het totaal aantal geteste besmettingsgevallen is nu 1705. Onder hen zijn 389 mensen die in de zorg werken; zij worden vaker dan andere groepen getest.

  De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord-Brabant, namelijk 634 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Limburg (197) en Zuid-Holland (175), aldus het RIVM. 314 mensen zijn opgenomen of opgenomen geweest in het ziekenhuis.

  Wat het effect is van de maatregelen die het kabinet zondag instelde voor scholen en eet- en drinkgelegenheden, moet later duidelijk worden.

 • Website voor aanvragen 'deeltijd-ww' uit de lucht

 • Tienduizenden mondkapjes gestolen in Keulen

  Uit een medisch logistiek centrum in Keulen zijn bijna 50.000 mondmaskers gestolen. Volgens de Duitse krant Rheinische Post heeft het plaatselijke crisisteam nu opdracht gegeven om de voorraden beschermingsmiddelen voor ziekenhuizen en hulpdiensten te beveiligen tegen dieven.

  Criminelen hebben sinds het begin van de coronacrisis al vaker mondmaskers geroofd uit Europese ziekenhuizen. Zo verdwenen er eerder deze maand nog zo'n 2000 uit een ziekenhuis in de Franse stad Marseille.

 • Sierteeltsector steekt zorg hart onder de riem

  De sierteeltsector is vanochtend begonnen met een gezamenlijke actie om hulpverleners een hart onder de riem te steken. Medewerkers van bloemenveiling Royal FloraHolland gingen vandaag langs bij ziekenhuizen en verzorgingshuizen in de regio Aalsmeer en Naaldwijk om zorgpersoneel te bedanken. Ook bij het Erasmus MC in Rotterdam werden bloemen afgeleverd.

  1/2 Bloemen worden afgeleverd bij het Erasmus MC in Rotterdam ANP
  2/2 Bloemen worden afgeleverd bij het Erasmus MC in Rotterdam ANP
 • Persconferentie steunmaatregelen live bij de NOS

  De NOS zendt de persconferentie van het kabinet over de steunmaatregelen voor het bedrijfsleven en zzp'ers naar aanleiding van de coronacrisis live uit. Het tijdstip staat nog niet vast, maar de bijeenkomst wordt verwacht aan het eind van de middag of begin van de avond. Minister Wiebes (Economische Zaken), Koolmees (Sociale Zaken) en Hoekstra (Financiën) zullen het woord voeren. Wat zij zeggen, wordt opnieuw door een gebarentolk vertaald.

  De persconferentie en extra uitleg van de NOS zijn live te volgen op NPO 1, NPO Radio 1, NPO Nieuws, NOS.nl, de NOS-app en de socialmediakanalen van de NOS.

 • UEFA stuurt aan op EK voetbal in zomer 2021

  De UEFA stuurt erop aan dat het EK voetbal wordt verschoven naar de zomer van 2021. Dat melden diverse bronnen, waaronder de Noorse voetbalbond.

  De nationale voetbalbonden en de Europese clubs zouden hebben ingestemd met een voorstel daartoe van de UEFA. De Europese voetbalbond moet het nog wel officieel bevestigen.

 • Kappersbond trekt advies om te sluiten in

  Kappersbond ANKO trekt het advies aan kapsalons om te sluiten in. De bond wees er eerder op dat kappers geen 1,5 meter afstand kunnen houden van hun klanten. Maar de overheid adviseerde mensen om gewoon naar de kapper te gaan als klanten onderling 1,5 meter afstand houden.

  ANKO-voorzitter Maurice Crusio zegt dat hij ontdaan is door het advies van de overheid. Hij geeft zijn leden nu het advies om gesprekken via de spiegel te voeren en geen tijdschriften voor klanten neer te leggen.

 • Politie gaat verdachten minder snel aanhouden

  De politie kondigt aan minder snel verdachten aan te houden, om de kans op besmetting met het coronavirus te verkleinen. "We zijn terughoudend met aanhoudingen buiten heterdaad", zegt een woordvoerder. "Maar er is geen harde grens. Per geval wordt gekeken of het nodig is om meteen aan te houden, of dat het kan wachten."

  Aanhoudingen in bijvoorbeeld fraudezaken zouden nu kunnen worden uitgesteld. Ook gaan sommige geplande arrestaties en controles niet door. In overleg met burgemeesters en het Openbaar Ministerie wordt bepaald wat de politie wel en niet doet.

  "Aanhoudingen blijven verricht worden in zaken waarbij dat noodzakelijk is wegens de ernst van de strafbare feiten en de dreiging voor de rechtsorde", zegt een woordvoerder van het OM. "We blijven voorrang geven aan zaken waarbij bijvoorbeeld sprake is van geweld, kwetsbare slachtoffers en zeden." De politie handhaaft niet specifiek op de verplichte sluiting van horeca en bijeenkomsten van meer dan honderd mensen.

 • Voorlopig geen Europese raketlanceringen

  Er worden voorlopig geen Europese raketten meer gelanceerd vanaf de basis in Frans-Guyana, meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. "Deze uitzonderlijke maatregel is bedoeld om de gezondheid van de werknemers en de lokale inwoners te beschermen, met behoud van de veiligheid die nodig is ter voorbereiding van geplande lanceringen", aldus het agentschap.

  Vanuit Frans-Guyana worden onder meer Ariane-raketten gelanceerd door Arianespace, een bedrijf dat grotendeels in handen is van Europese bedrijven uit de ruimtevaartsector.

  De lancering van een Ariane 5-raket vanuit Frans-Guyana AFP
 • Nederlandse toerist besmet op Madeira, hotelgasten in quarantaine

  Op het Portugese eiland Madeira is een Nederlandse gast van een hotel besmet met het coronavirus, melden de regionale autoriteiten. Alle 120 gasten van het hotel moeten daardoor in quarantaine. De autoriteiten spreken van een ernstige situatie.

  De Nederlander arriveerde afgelopen donderdag en verbleef in het hotel Quinta do Sol in Funchal, de hoofdstad van het eiland.

  Het is voor zover bekend het eerste geval van corona op het eiland in de Atlantische Oceaan.

 • Dorp Erp zwaar getroffen: vier patiënten overleden

  Het Noord-Brabantse dorp Erp is zwaar getroffen door de corona-epidemie. Vier inwoners zijn overleden, meldt Omroep Brabant. Het dorp heeft bijna 6900 inwoners.

 • EU-lidstaten mogen staatssteun geven

  De EU-lidstaten mogen tijdelijk directe subsidies of belastingvoordelen tot 500.000 euro aan bedrijven geven als steun in verband met het coronavirus. Ook mogen regeringen staatsgaranties geven voor bankleningen en ze mogen leningen subsidiëren. Dat heeft EU-commissaris Vestager (Mededinging) gezegd.

  De maatregel gaat binnen een paar dagen in. Vestager had al aangekondigd dat ze de regels voor staatssteun wilde versoepelen.

 • 'Chinese economie krimpt 9 procent in eerste kwartaal'

  De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs schat dat de Chinese economie in het eerste kwartaal van dit jaar met 9 procent is gekrompen. Voor de coronacrisis was nog een groei van 2,5 procent voorzien. Op basis van het bruto binnenlands product van 2019 zou dat omgerekend dus ruim 300 miljard euro minder zijn dan volgens de berekening van voor de coronacrisis.

  Over heel 2020 wordt nog wel een groei van 3 procent voorzien, nu de verspreiding van het virus tot staan lijkt gebracht. Maar ook dat cijfer is ruim lager dan de eerdere groeiverwachting van 5,5 procent.

 • Jeugdartsen: laat je kind gewoon inenten

  De Vereniging van Jeugdartsen (AJN) roept ouders op vooral naar het consultatiebureau te gaan voor de reguliere vaccinaties, als zij een oproep hebben ontvangen. "We zien dat veel ouders de afspraken afzeggen uit angst voor besmetting of om een ander niet te besmetten", zegt bestuurslid Jeanne-Marie Hament. "Maar als we niet doorgaan met vaccineren lopen we het risico dat ook andere ziektes de kop opsteken, zoals kinkhoest of mazelen."

  Vooral voor pasgeborenen en jonge kinderen is inenting cruciaal, aldus Hament. "Vanaf 4 jaar, dus als de kinderen naar school gaan, kan een paar maanden uitstel geen kwaad, de kinderen hebben dan al een basis van immuniteit." De consultatiebureaus doen er alles aan om zo veilig mogelijk te werken. Afspraken worden ingeperkt tot de medisch noodzakelijke contacten en zoveel mogelijk gespreid zodat de wachtkamers zo leeg mogelijk blijven. "Inentingen zijn cruciaal voor de volksgezondheid en de noodzakelijke groepsimmuniteit", zegt de jeugdarts.