liveblog
NOS NieuwsAangepast

Negentien nieuwe sterfgevallen door coronavirus

 • We zijn een nieuw liveblog gestart, lees hier verder.
 • Premier Rutte heeft gezegd dat een groot deel van de Nederlanders besmet zal raken met het coronavirus.
 • Op sociale media gaan oproepen rond om vanavond om 20.00 uur te applaudisseren voor hulpverleners.
 • De NOS zendt de persconferentie van het kabinet over de steunmaatregelen voor het bedrijfsleven en zzp'ers live uit. Het tijdstip is nog onbekend.
 • In totaal zijn 1705 mensen in Nederland positief getest op het virus, 43 mensen zijn overleden.
 • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd. Op deze kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
liveblog gesloten

Nieuw liveblog

We zijn gestart met een nieuw liveblog over het coronavirus, lees hier verder.

Negentien nieuwe sterfgevallen door coronavirus

Sinds gisteren zijn 19 patiënten overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt het RIVM. Daarmee komt het dodental op 43. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 63 en 94 jaar. Het RIVM meldde gisteren dat de jongste overledene 59 was, maar dat bleek een administratieve fout.

Er zijn 292 nieuwe besmettingsgevallen. Het totaal aantal geteste besmettingsgevallen is nu 1705. Onder hen zijn 389 mensen die in de zorg werken; zij worden vaker dan andere groepen getest.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord-Brabant, namelijk 634 personen. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Limburg (197) en Zuid-Holland (175), aldus het RIVM. 314 mensen zijn opgenomen of opgenomen geweest in het ziekenhuis.

Wat het effect is van de maatregelen die het kabinet zondag instelde voor scholen en eet- en drinkgelegenheden, moet later duidelijk worden.

Tienduizenden mondkapjes gestolen in Keulen

Uit een medisch logistiek centrum in Keulen zijn bijna 50.000 mondmaskers gestolen. Volgens de Duitse krant Rheinische Post heeft het plaatselijke crisisteam nu opdracht gegeven om de voorraden beschermingsmiddelen voor ziekenhuizen en hulpdiensten te beveiligen tegen dieven.

Criminelen hebben sinds het begin van de coronacrisis al vaker mondmaskers geroofd uit Europese ziekenhuizen. Zo verdwenen er eerder deze maand nog zo'n 2000 uit een ziekenhuis in de Franse stad Marseille.

Sierteeltsector steekt zorg hart onder de riem

De sierteeltsector is vanochtend begonnen met een gezamenlijke actie om hulpverleners een hart onder de riem te steken. Medewerkers van bloemenveiling Royal FloraHolland gingen vandaag langs bij ziekenhuizen en verzorgingshuizen in de regio Aalsmeer en Naaldwijk om zorgpersoneel te bedanken. Ook bij het Erasmus MC in Rotterdam werden bloemen afgeleverd.

 • ANP
  Bloemen worden afgeleverd bij het Erasmus MC in Rotterdam
 • ANP
  Bloemen worden afgeleverd bij het Erasmus MC in Rotterdam

Persconferentie steunmaatregelen live bij de NOS

De NOS zendt de persconferentie van het kabinet over de steunmaatregelen voor het bedrijfsleven en zzp'ers naar aanleiding van de coronacrisis live uit. Het tijdstip staat nog niet vast, maar de bijeenkomst wordt verwacht aan het eind van de middag of begin van de avond. Minister Wiebes (Economische Zaken), Koolmees (Sociale Zaken) en Hoekstra (Financiën) zullen het woord voeren. Wat zij zeggen, wordt opnieuw door een gebarentolk vertaald.

De persconferentie en extra uitleg van de NOS zijn live te volgen op NPO 1, NPO Radio 1, NPO Nieuws, NOS.nl, de NOS-app en de socialmediakanalen van de NOS.

UEFA stuurt aan op EK voetbal in zomer 2021

De UEFA stuurt erop aan dat het EK voetbal wordt verschoven naar de zomer van 2021. Dat melden diverse bronnen, waaronder de Noorse voetbalbond.

De nationale voetbalbonden en de Europese clubs zouden hebben ingestemd met een voorstel daartoe van de UEFA. De Europese voetbalbond moet het nog wel officieel bevestigen.

Kappersbond trekt advies om te sluiten in

Kappersbond ANKO trekt het advies aan kapsalons om te sluiten in. De bond wees er eerder op dat kappers geen 1,5 meter afstand kunnen houden van hun klanten. Maar de overheid adviseerde mensen om gewoon naar de kapper te gaan als klanten onderling 1,5 meter afstand houden.

ANKO-voorzitter Maurice Crusio zegt dat hij ontdaan is door het advies van de overheid. Hij geeft zijn leden nu het advies om gesprekken via de spiegel te voeren en geen tijdschriften voor klanten neer te leggen.

Politie gaat verdachten minder snel aanhouden

De politie kondigt aan minder snel verdachten aan te houden, om de kans op besmetting met het coronavirus te verkleinen. "We zijn terughoudend met aanhoudingen buiten heterdaad", zegt een woordvoerder. "Maar er is geen harde grens. Per geval wordt gekeken of het nodig is om meteen aan te houden, of dat het kan wachten."

Aanhoudingen in bijvoorbeeld fraudezaken zouden nu kunnen worden uitgesteld. Ook gaan sommige geplande arrestaties en controles niet door. In overleg met burgemeesters en het Openbaar Ministerie wordt bepaald wat de politie wel en niet doet.

"Aanhoudingen blijven verricht worden in zaken waarbij dat noodzakelijk is wegens de ernst van de strafbare feiten en de dreiging voor de rechtsorde", zegt een woordvoerder van het OM. "We blijven voorrang geven aan zaken waarbij bijvoorbeeld sprake is van geweld, kwetsbare slachtoffers en zeden." De politie handhaaft niet specifiek op de verplichte sluiting van horeca en bijeenkomsten van meer dan honderd mensen.

Voorlopig geen Europese raketlanceringen

Er worden voorlopig geen Europese raketten meer gelanceerd vanaf de basis in Frans-Guyana, meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. "Deze uitzonderlijke maatregel is bedoeld om de gezondheid van de werknemers en de lokale inwoners te beschermen, met behoud van de veiligheid die nodig is ter voorbereiding van geplande lanceringen", aldus het agentschap.

Vanuit Frans-Guyana worden onder meer Ariane-raketten gelanceerd door Arianespace, een bedrijf dat grotendeels in handen is van Europese bedrijven uit de ruimtevaartsector.

De lancering van een Ariane 5-raket vanuit Frans-Guyana

Nederlandse toerist besmet op Madeira, hotelgasten in quarantaine

Op het Portugese eiland Madeira is een Nederlandse gast van een hotel besmet met het coronavirus, melden de regionale autoriteiten. Alle 120 gasten van het hotel moeten daardoor in quarantaine. De autoriteiten spreken van een ernstige situatie.

De Nederlander arriveerde afgelopen donderdag en verbleef in het hotel Quinta do Sol in Funchal, de hoofdstad van het eiland.

Het is voor zover bekend het eerste geval van corona op het eiland in de Atlantische Oceaan.

Dorp Erp zwaar getroffen: vier patiënten overleden

Het Noord-Brabantse dorp Erp is zwaar getroffen door de corona-epidemie. Vier inwoners zijn overleden, meldt Omroep Brabant. Het dorp heeft bijna 6900 inwoners.

EU-lidstaten mogen staatssteun geven

De EU-lidstaten mogen tijdelijk directe subsidies of belastingvoordelen tot 500.000 euro aan bedrijven geven als steun in verband met het coronavirus. Ook mogen regeringen staatsgaranties geven voor bankleningen en ze mogen leningen subsidiëren. Dat heeft EU-commissaris Vestager (Mededinging) gezegd.

De maatregel gaat binnen een paar dagen in. Vestager had al aangekondigd dat ze de regels voor staatssteun wilde versoepelen.

'Chinese economie krimpt 9 procent in eerste kwartaal'

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs schat dat de Chinese economie in het eerste kwartaal van dit jaar met 9 procent is gekrompen. Voor de coronacrisis was nog een groei van 2,5 procent voorzien. Op basis van het bruto binnenlands product van 2019 zou dat omgerekend dus ruim 300 miljard euro minder zijn dan volgens de berekening van voor de coronacrisis.

Over heel 2020 wordt nog wel een groei van 3 procent voorzien, nu de verspreiding van het virus tot staan lijkt gebracht. Maar ook dat cijfer is ruim lager dan de eerdere groeiverwachting van 5,5 procent.

Jeugdartsen: laat je kind gewoon inenten

De Vereniging van Jeugdartsen (AJN) roept ouders op vooral naar het consultatiebureau te gaan voor de reguliere vaccinaties, als zij een oproep hebben ontvangen. "We zien dat veel ouders de afspraken afzeggen uit angst voor besmetting of om een ander niet te besmetten", zegt bestuurslid Jeanne-Marie Hament. "Maar als we niet doorgaan met vaccineren lopen we het risico dat ook andere ziektes de kop opsteken, zoals kinkhoest of mazelen."

Vooral voor pasgeborenen en jonge kinderen is inenting cruciaal, aldus Hament. "Vanaf 4 jaar, dus als de kinderen naar school gaan, kan een paar maanden uitstel geen kwaad, de kinderen hebben dan al een basis van immuniteit." De consultatiebureaus doen er alles aan om zo veilig mogelijk te werken. Afspraken worden ingeperkt tot de medisch noodzakelijke contacten en zoveel mogelijk gespreid zodat de wachtkamers zo leeg mogelijk blijven. "Inentingen zijn cruciaal voor de volksgezondheid en de noodzakelijke groepsimmuniteit", zegt de jeugdarts.

Huisartsen op Texel: gooi het eiland op slot

Huisartsen op Texel willen dat het eiland op slot gaat. Deze maatregel moet toeristen weren, om zo de verspreiding van het coronavirus in te dammen, zeggen ze bij NH Nieuws.

Huisartsen op Texel: gooi het eiland op slot

Aantal besmettingen Spanje nu meer dan 11.000

In Spanje zijn nu meer dan 11.000 mensen besmet met het coronavirus, hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Het dodental staat op 491, een stijging van 185 vergeleken met gisteren.

Maatregelen tegen hamsteren van medicijnen

Mensen die medicijnen gebruiken, kunnen de gebruikelijke hoeveelheden meekrijgen, maar ze mogen niet extra bijbestellen. Apotheken, drogisterijen, groothandels en de overheid hebben afspraken gemaakt om te voorkomen dat mensen gaan hamsteren. Ook de verkoop van paracetamol wordt beperkt, zodat het voor iedereen beschikbaar blijft; drogisterijen krijgen het advies om klanten maximaal drie pakjes van de pijnstiller te verkopen.

Receptgeneesmiddelen mogen niet in grotere hoeveelheden dan normaal worden uitgegeven. Dat moet voorkomen dat mensen met lege handen komen te staan, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

'Applaudisseer vanavond voor mensen in de zorg en hulpverleners'

Op sociale media gaan oproepen rond om te applaudisseren voor mensen in de zorg, hulpverleners en andere mensen die Nederland draaiende houden. Zo is er op Facebook een oproep gedaan om "corona de wereld uit te klappen" en "je handen stuk te klappen voor iedereen die Nederland door de coronacrisis slaat". Duizenden mensen hebben aangegeven interesse te hebben.

De initiatiefnemers willen dat Nederland drie minuten lang gaat applaudisseren. "Film het en gooi het online met de #klapcoronadewerelduit zodat ook de harde werkers dit terug kunnen zien wanneer zij even een momentje tijd hebben", schrijven zij.

Ook het AD deed vanochtend een oproep op de voorpagina. "Geef ze vanavond een applaus", kopte de krant. "Applaus dat jullie Nederland erdoorheen gaan helpen. Vanavond om 20.00 uur klappen wij minutenlang voor jullie."

Duitse bordelen sluiten de deuren vanwege coronavirus

Het coronavirus bezorgt sekswerkers en bordeelhouders in Duitsland flinke problemen. Velen zien zich gedwongen om (tijdelijk) te stoppen met hun werk.

Duitse bordelen sluiten de deuren vanwege coronavirus

185 nieuwe corona-besmettingen in België

In België is het aantal besmettingen gestegen met 185. Er zijn nu 1243 geregistreerde besmettingen met het coronavirus in België, melden de autoriteiten. 79 mensen liggen in België op de intensive care, 51 patiënten worden beademd. Tien mensen zijn in België overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

De Belgische viroloog Steven van Gucht noemt het bij de VRT opvallend dat er een groot aantal veertigers is bij de besmette mensen.

Telefonische informatielijn Rode Kruis staat roodgloeiend

Zo'n 2400 mensen hebben gisteren gebeld naar het informatienummer van het Rode Kruis, speciaal voor de kwetsbaarste mensen. "Ook nu wordt er druk gebeld", zegt woordvoerder Iris van Deinse. "Vooral ouderen bellen naar het nummer." Zij willen volgens Van Deinse graag een luisterend oor of advies.

"Kan ik de hond nog uitlaten? Kan de thuiskapper nog komen? Kan ik nog boodschappen doen? Dat zijn bijvoorbeeld de praktische vragen die we krijgen", vertelt Van Deinse. "Als iemand niet zelf boodschappen kan doen, maar digitaal handig is kunnen we uitleggen hoe zij dit online kunnen doen. We proberen het wel eerst op te lossen met de sociale omgeving."

Ongeveer 3 procent van de telefoontjes ging om hulpvragen. "Er belde bijvoorbeeld een grootvader die normaal gesproken voor zijn kleinkinderen zorgt. Nu zijn de ouders van de kinderen beiden ziek en kan hij niet oppassen gezien zijn leeftijd en risicogroep. We hebben voor hen een oppas kunnen regelen."

Het informatienummer is 070-4455888.

Al 48.000 aanvragen voor werktijdverkorting

Bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn 48.000 aanvragen gedaan voor werktijdverkorting. Het ministerie waarschuwt dat de afhandeling van de aanvragen langer duurt dan normaal. De website van het ministerie is soms overbelast door de grote toestroom.

Bedrijven die aan de voorwaarden voor de 'deeltijd-ww' voldoen, kunnen personeel voor wie geen werk is tijdelijk naar huis sturen. Ook kunnen zij hun werknemers korter laten werken. Voor de niet-gewerkte uren ontvangt de werknemer dan een uitkering. De medewerker blijft wel volledig in dienst van het bedrijf.

Fakkeltocht Olympische Spelen in Japan wordt versoberd

De estafettetocht met de olympische vlam door Japan wordt vanwege het coronavirus verder versoberd. De vorige week in het Griekse Olympia ontstoken fakkel arriveert donderdag in Fukushima. Bij de overhandiging zijn geen toeschouwers welkom.

Japan roept mensen op om de tocht, die op 24 juli in het Olympisch Stadion van Tokio moet eindigen, via een livestream te volgen.

Thuiswerkspullen voor scholieren liggen klaar

Op de Minister Calsschool in Naarden liggen de thuiswerkspullen voor de leerlingen klaar op het schoolplein om op te halen. Het zijn pakketjes om thuis mee aan de slag te gaan. De leerlingen moeten het buiten en in kleine groepjes ophalen vanwege de veiligheid.

Iran laat 85.000 gevangenen tijdelijk vrij

Iran heeft 85.000 gevangenen tijdelijk op vrije voeten gesteld om verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen. Onder hen zijn ook politieke gevangenen, heeft een woordvoerder van de rechterlijke macht bevestigd. Volgens hem zat ongeveer de helft van diegenen die zijn vrijgelaten, vast vanwege 'veiligheidsdelicten'. Of de overige vrijgelatenen om politieke redenen vastzaten, maakte hij niet bekend. Voor de gedetineerden die vast blijven zitten, worden aanvullende maatregelen genomen tegen corona.

Radicale moslims bestormen gesloten heiligdommen

Minister: omzetschade culturele sector 60 tot 100 miljoen per week

De omzetschade voor de culturele sector is per week tussen de 60 en 100 miljoen euro. Dat is de schatting van minister Van Engelshoven. "Dat is fors", zei ze in het radioprogramma De Ochtend van 4 op NPO Radio 4. "Ik heb gisteren de culturele sector bedankt dat zij zonder morren meteen dicht zijn gegaan. Maar het komt wel heel hard aan."

Van Engelshoven heeft met vertegenwoordigers van de sector afgesproken een gezamenlijke taskforce te starten. Daarbij wordt vooral gekeken naar de mensen die nu al zonder inkomen zitten. 60 procent van de werkenden in de culturele sector is zzp'er. En die zijn dat niet vrijwillig, zegt Van Engelshoven.

Aan het eind van de middag maakt het kabinet het steunpakket voor het bedrijfsleven bekend. Van Engelshoven: "We gaan kijken waar deze maatregelen ook de culturele sector helpen en waar maatwerk nodig is."

Proces MH17 gaat verder zonder publiek

Het proces over het neerhalen van vlucht MH17 gaat volgende week maandag door. Maar wel zonder nabestaanden, pers en andere belangstellenden, heeft de rechtbank in Den Haag bekendgemaakt. Van de drie officieren van justitie zal er maar een in de zittingszaal zijn. Ook worden minder advocaten verwacht. De zitting is wel te volgen via een livestream.

Amerikaanse en Duitse farmaceut slaan handen ineen voor productie vaccin

Het Amerikaanse farmaceutische concern Pfizer gaat samenwerken met de grote Duitse medicijnproducent BioNTech voor de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. De samenwerking gaat onmiddellijk in.

Een vaccin waarmee mensen kunnen worden ingeënt wordt gezien als het effectiefste middel om de wereldwijde verspreiding van corona een halt toe te roepen.

Pfizer en BioNTech gaan het vaccin, als het klaar is, wereldwijd verkopen, behalve aan China. BioNTech sloot gisteren eveneens een samenwerkingsovereenkomst met een Chinees farmaceutisch concern. Dat bedrijf wil eind april een experimenteel vaccin op mensen gaan testen.

Wereldwijd zetten zo'n 35 farmaceutische bedrijven en academische instellingen alles op alles om zo spoedig mogelijk een vaccin tegen COVID-19 te ontwikkelen. Naar wordt aangenomen duurt het nog zeker anderhalf jaar voordat er een vaccin tegen het coronavirus klaar is voor het grote publiek.

Opnieuw een rustige dag in het openbaar vervoer

 • NOS/Guus Dietvorst
  Op Utrecht Centraal is het erg rustig
 • NOS/John Leenaarts
  De trein Nijmegen-Utrecht Centraal is meestal erg vol

IKEA in Duitsland en VW-fabrieken dicht

In Duitsland gaan alle 53 vestigingen van IKEA dicht. Het meubelbedrijf doet dat vanwege de veiligheid van de medewerkers en klanten.

Ook Volkswagen neemt extra maatregelen. Enkele personeelsleden zijn besmet met het coronavirus en om verdere verspreiding te voorkomen, gaat vanaf vrijdag een onbekend aantal VW-fabrieken dicht. Ook andere autofabrikanten hebben maatregelen genomen. Zo zijn de Europese fabrieken van PSA (Peugeot, Citroën, Opel) en Fiat Chrysler tot zeker 27 maart dicht. Ook Ford en Renault hebben fabrieken gesloten.

De Duitse regering gaat verder alle Duitsers die vanwege reisbeperkingen in het buitenland vastzitten, proberen terug te halen. Daarvoor wordt 50 miljoen euro vrijgemaakt, heeft minister Maas van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Ook raadt Duitsland zijn burgers aan alleen nog naar het buitenland te gaan als dat echt noodzakelijk is.

NPO komt met dagelijkse educatieve liveshow voor kinderen

De NPO komt vanaf morgen met een dagelijkse educatieve talkshow voor kinderen vanwege het coronavirus op NPO Zapp en NPO Start. In het programma Zapplive Extra komen deskundigen via videoverbindingen aan het woord. Kinderen kunnen hun vragen stellen en met elkaar in gesprek gaan, laat de NPO weten. "Natuurlijk is er ook ruimte voor ontspanning en worden tips gegeven hoe je de dagen thuis het beste doorkomt."

Het live-programma is volgens de landelijke publieke omroep een alternatief lesrooster dat elke middag aanhaakt bij educatieve Zapp-programma's die gaan over onder meer biologie (de Smerige Quiz), wetenschap (Willem Wever) en natuur (Freeks Wilde Wereld). Nieuw is ook Het Klokhuis Maakt, een creatief programma waarbij kinderen masterclasses krijgen van Klokhuis-presentatoren en experts.

Zapplive Extra is vanaf morgen elke doordeweekse dag te zien tussen 13.00 en 15.30 uur op NPO Zapp en NPO Start.

Bakker zet dranghekken neer

In Hoogland, in de gemeente Amersfoort, heeft een bakker dranghekken voor zijn zaak gezet. De bakker wil zo proberen afstand te bewaren tot zijn klanten. Ook moeten klanten zo afstand tot elkaar bewaren.

Frankrijk: 45 miljard euro extra voor hulp ondernemers

De Franse regering trekt 45 miljard euro extra uit voor steun aan kleine bedrijven en werknemers die getroffen worden door de gevolgen van het coronavirus. Het geld komt bovenop een garantiefonds van 300 miljard euro dat eerder al werd aangekondigd.

Minister Le Maire van Financiën kondigde het extra geld vanochtend aan. Het geld wordt gebruikt voor fiscale maatregelen en voor een speciaal fonds voor kleine ondernemers.

Bloemenexport stort grotendeels in door coronavirus

Een van de sectoren waar de coronacrisis nu al duidelijk zichtbaar is, is de bloemensector. De export van bloemen en planten is door de coronacrisis vrijwel stilgevallen.

Bloemenexport stort grotendeels in door coronavirus

Bijval van oppositiepartijen voor premier Rutte

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer reageren hoofdzakelijk positief op de toespraak van premier Rutte van gisteravond en de maatregelen van het kabinet. SP-leider Marijnissen vond de toespraak indrukwekkend en indringend. "We moeten dit samen doen."

Ook PvdA-leider Asscher is het eens met de boodschap van Rutte. "Het is me uit het hart gegrepen: laten we verschillen overbruggen en omkijken naar elkaar in de moeilijke tijd waar we voor staan." Krol van 50Plus en Klaver van GroenLinks zijn het eens met de strekking dat Nederlanders de coronacrisis samen moeten aanpakken.

PVV en Forum voor Democratie hebben opnieuw kritiek op de aanpak van het kabinet. PVV-leider Wilders zegt dat Rutte "Russische roulette" speelt met de bevolking. Hij en FvD-leider Baudet vinden dat Nederland net als Frankrijk, Spanje en andere Europese landen 'op slot' zou moeten.

De Tweede Kamer debatteert morgen met het kabinet over de laatste coronamaatregelen. Het is het enige debat deze week. Het begint om 13.00 uur en wordt live uitgezonden door de NOS.

'Bevrijdingsfestival Limburg gaat waarschijnlijk door'

De organisatie van het Bevrijdingsfestival Limburg gaat ervan uit dat het festival op 5 mei in Roermond gewoon doorgaat. De lijst met artiesten is bekendgemaakt, meldt 1Limburg. Andere festivals en evenementen, zoals de viering van Koningsdag in Maastricht, zijn al wel bij voorbaat afgelast.

Bijna 7,6 miljoen tv-kijkers voor toespraak Rutte

Ruim 5,4 miljoen mensen hebben gisteravond gekeken naar de tv-toespraak van premier Rutte die de NOS uitzond op NPO 1, blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. Direct daarna keken zo'n 3,9 miljoen mensen naar De Wereld Draait Door en 3,5 miljoen mensen naar het NOS Journaal van 20.00 uur.

Een extra uitzending van RTL Nieuws op RTL 4 over het coronavirus, met daarin ook de toespraak van Rutte, trok tussen 18.00 uur en 19.30 uur ruim 1,2 miljoen kijkers. Op het moment van de toespraak keken ruim 1,6 miljoen mensen naar de uitzending.

Op SBS 6 trok de speech van Rutte 484.000 kijkers.

Hoeveel kijkers er via internet waren, is nog niet bekend.

Wat zijn de nadelen van een lockdown?

Frankrijk en andere Europese landen kiezen voor een lockdown om het coronavirus in te dammen. De Nederlandse maatregelen zijn minder drastisch. Waarom ook alweer? Gisteravond legde Jaap van Dissel van het RIVM in Nieuwsuur uit wat de dilemma's zijn bij het kiezen tussen een totale lockdown en de meer beperkte maatregelen die Nederland nu neemt:

Ouderen in Tilburg slachtoffer van babbeltruc

Een maatschappelijk werker in Tilburg zegt tegen Omroep Brabant dat ouderen in die stad worden opgelicht met een babbeltruc. Oplichters bieden de ouderen aan om boodschappen te doen, maar daarna gaan ze er met de bankpas en pincode van de slachtoffers vandoor. Het is onduidelijk hoeveel mensen op deze manier bestolen zijn.

Eén coronabesmetting in Wuhan

In Wuhan, de Chinese stad waar het coronavirus in december voor het eerst opdook, is gisteren één nieuw geval van het coronavirus vastgesteld. Dat zeggen de Chinese gezondheidsautoriteiten.

China meldde gisteren in het hele land 21 besmettingsgevallen. Negen daarvan waren in de hoofdstad Peking. Een dag eerder waren er nog 16 besmettingen. Het aantal doden in China is gestegen met 13, naar 3226.

In totaal zijn ruim 80.000 Chinezen besmet met het coronavirus.

Ook Rusland sluit zijn grenzen, tot zeker 1 mei

Rusland sluit zijn grenzen voor buitenlanders. Alleen sommige groepen mogen vanaf middernacht nog het land in, meldt correspondent David Jan Godfroid. De maatregel duurt tot zeker 1 mei. En Oekraïne legt al het binnenlandse lucht-, bus- en treinverkeer tussen steden stil.

Rusland telt momenteel 93 bevestigde gevallen van corona-besmetting.

Kabinet presenteert vanmiddag steunmaatregelen

Aan het einde van de middag presenteert het kabinet nieuwe maatregelen voor ondernemers, werknemers en bedrijven om de coronacrisis door te komen. Haagse bronnen meldden gisteren dat zzp'ers makkelijker toegang krijgen tot de bijstand.

Volgens de bronnen volgt er een "kanon aan maatregelen".

Voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW zegt dat er veel meer geld beschikbaar is dan de 90 miljard waar het kabinet al over sprak. Kredietverstrekkers kunnen volgens hem extra geld op tafel leggen. "Er is geen land in Europa dat zo solvabel is en zulke diepe zakken heeft als Nederland. Dat geld is van ons allemaal en dat moet nu worden ingezet", zei De Boer in het NOS Radio 1 Journaal.

Vandaag wordt ook meer nieuws verwacht over hoe het kabinet wil omgaan met schoolexamens en eindexamens.

Geen bindend studieadvies op Hogeschool Rotterdam

De Hogeschool Rotterdam schort vanwege het coronavirus het bindend studieadvies voor dit collegejaar op. Studenten die van het eerste naar het tweede jaar willen, moeten daarvoor genoeg studiepunten hebben gehaald, maar die eis wordt nu tijdelijk losgelaten. Daardoor kan iedereen doorstuderen, meldt de hogeschool.

De Vereniging Hogescholen wil in gesprek met het ministerie om afspraken te maken over een landelijke aanpak van het bindend studieadvies.

Vliegverkeer naar Curaçao plat vanwege corona en inwoners moeten binnen blijven

Curaçao heeft de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus fors aangescherpt. Het vliegverkeer en de scheepvaart worden bijna helemaal aan banden gelegd. Publieke bijeenkomsten als voetbalwedstrijden en kerkdiensten zijn verboden. Restaurants mogen alleen nog eten en drinken meegeven.

Alle vluchten van en naar Curaçao zijn in principe opgeschort. Alleen inwoners met een retourticket en een Curaçaos legitimatiebewijs kunnen de komende dagen terugkomen. Curaçaoënaars die in Nederland wonen, zijn niet welkom op het eiland.

Sociale onthouding, wat mag wel en wat mag niet?

Kan ik nog buitenspelen, naar de kapper en andere vragen over sociale onthouding

Wat was er gisteren in het nieuws?

In de hele wereld worden ongekende maatregelen genomen in de strijd tegen het coronavirus. Frankrijk gaat grotendeels in quarantaine, president Trump heeft ouderen in de VS gezegd dat ze thuis moeten blijven, alle anderen moeten bijeenkomsten met meer dan tien mensen vermijden. In Duitsland gaan alle winkels dicht, met uitzondering van supermarkten en andere belangrijke winkels.

In Nederland kiest de regering er bewust niet voor om het land helemaal op slot te doen, zei premier Rutte in een tv-toespraak. In plaats daarvan kiest het kabinet voor maximale controle van de uitbraak. Een groot deel van de bevolking zal besmet raken, zei Rutte. De bedoeling is dat de piek van de besmetting afgevlakt wordt en uitgespreid wordt over een langere tijd. Zo veel mogelijk mensen moeten immuniteit opbouwen tegen het virus, zodat kwetsbare mensen niet meer besmet kunnen raken.

Bekijk hieronder de toespraak van Rutte terug:

Bekijk hier de volledige toespraak van premier Rutte

Voorverkiezingen VS uitgesteld

De voorverkiezingen van vandaag in de Amerikaanse staat Ohio worden uitgesteld vanwege het coronavirus. Gouverneur Mike DeWine zegt dat de gezondheidsautoriteiten van Ohio dat hebben besloten als noodmaatregel.