Amerikaanse en Duitse farmaceut slaan handen ineen voor productie vaccin
Het Amerikaanse farmaceutische concern Pfizer gaat samenwerken met de grote Duitse medicijnproducent BioNTech voor de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. De samenwerking gaat onmiddellijk in.
Een vaccin waarmee mensen kunnen worden ingeënt wordt gezien als het effectiefste middel om de wereldwijde verspreiding van corona een halt toe te roepen.
Er wordt tegelijkertijd in laboratoria van de twee bedrijven in de Verenigde Staten en in Duitsland aan het vaccin gewerkt.
Amerikaanse belangstelling
Afgelopen weekend meldde de Duitse krant Welt am Sonntag dat het Duitse farmaceutische bedrijf CureVac, waar ook aan een vaccin wordt gewerkt, door de Amerikaanse regering benaderd was. De Amerikanen zouden tegen een hoge vergoeding uit zijn op de exclusieve rechten op het vaccin voor de VS.
De Duitse regering bemoeide zich ermee om dit te voorkomen. Minister Peter Altmaier van Economische Zaken liet weten dat "Duitsland niet te koop" is en dat zijn regering alles op alles zal zetten om te voorkomen dat de Amerikanen zouden slagen.
De EU reageerde met een financiële injectie van 80 miljoen euro in CureVac om de ontwikkeling van een vaccin te bespoedigen.
Pfizer en BioNTech gaan het vaccin, als het klaar is, wereldwijd verkopen, behalve aan China. Om die markt te bedienen is BioNTech gisteren eveneens een samenwerkingsovereenkomst met een Chinees farmaceutisch concern aangegaan. Dat bedrijf gaat binnenkort klinische tests doen met een experimenteel vaccin, ontwikkeld door BioNTech.
Wereldwijd zetten zo'n 35 farmaceutische bedrijven en academische instellingen alles op alles om zo spoedig mogelijk een vaccin tegen COVID-19 te ontwikkelen. Naar wordt aangenomen duurt het nog zeker anderhalf jaar voordat er een vaccin tegen het coronavirus klaar is voor het grote publiek.
Nederlandse ontdekking
Afgelopen weekend werd bekend dat wetenschappers van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum en de Universiteit Utrecht een antilichaam hebben ontdekt tegen COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Het antilichaam voorkomt dat iemand die besmet is met het virus, ook daadwerkelijk ziek wordt.
De onderzoekers spreken van een "eerste veelbelovende stap". Vakgenoten bestuderen het Utrechts-Rotterdamse onderzoek en hebben het nog niet goedgekeurd. Vervolgens moet de ontdekking maandenlang getest worden op mensen.
De onderzoeksleider erkent dat een vaccin uiteindelijk effectiever is, omdat daarmee besmetting kan worden voorkomen. Maar naar verwachting kan een medicijn met het antilichaam, bedoeld voor besmette personen, sneller op de markt worden gebracht.