liveblog
NOS NieuwsAangepast

Scholen en eet- en drinkgelegenheden drie weken dicht, 'gepaste afstand' bewaren

 • Scholen en eet- en drinkgelegenheden moeten tot en met 6 april dicht. Premier Rutte spreekt morgenavond het land toe.
 • Duitsland sluit zijn grenzen met enkele buurlanden.
 • Wat betekenen de corona-maatregelen voor jou?
 • Kijk hier de extra NOS-uitzending over het coronavirus terug.
 • Bekijk op deze kaart waar wereldwijd besmettingen gemeld zijn. Op deze kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.

We gaan verder in een nieuw liveblog

Dit liveblog is gesloten. We gaan verder in een nieuw liveblog.

Wiet hamsteren

Op verschillende plekken in het land staan lange rijen voor coffeeshops. Mensen willen nog snel even drugs inslaan, voor de gedwongen sluiting van coffeeshops om 18.00 uur ingaat.

 • NOS / Guus Dietvorst
 • Bauke Bramer
 • NOS / Thijs Schroeder
  Rij bij coffeeshop in Amsterdam-Noord
 • NOS / Dave Abspoel
 • NOS / Aletta Oosten

Kijk persconferentie terug

Wat zijn de cruciale beroepen?

Voor ouders of verzorgden die werken in cruciale beroepsgroepen, blijven de scholen en kinderopvanglocaties wel open. Zij kunnen dan aan het werk, terwijl hun kinderen daar worden opgevangen. Het gaat specifiek om personeel in de zorg, het onderwijs, het openbaar vervoer, de voedselketen, brandstoffentransport, het ophalen en inzamelen van afval en vuilnis, kinderopvang, media en communicatie, de hulpverleningsdiensten en noodzakelijke overheidsprocessen.

Op de lijst staan ook andere bedrijven die eerder al zijn aangemerkt als vitaal, zoals de elektriciteits- en gassector, de drinkwatervoorziening, de internetsector, defensie en vlucht- en vliegtuigafhandeling. Ook personeel uit die beroepsgroepen kan gebruikmaken van de opvang.

'Zorg kan situatie goed aan'

De zorg in Nederland kan de situatie volgens minister Bruins vooralsnog heel goed aan. "We gaan met elkaar regelen dat we zorg aan iedereen in Nederland kunnen blijven bieden", zei hij. "Er wordt veel samenwerking tussen ziekenhuizen gevraagd, binnen regio's en in heel Nederland, maar we klaren het samen."

De minister zegt dat er nog geen sprake is van een lock-down-situatie in Nederland. Wel worden er steeds verdergaande maatregelen genomen. "Dat doen wij op basis van de adviezen die wij bespreken in de ministeriële commissie."

Bruins: horeca en sportclubs vanaf vanavond dicht

Minister Bruins zegt op de persconferentie dat alle eet- en drinkgelegenheden in Nederland vanaf vanavond 18.00 uur hun deuren moeten sluiten. Ook sport- en fitnessclubs, sauna's, seksclubs en coffeeshops gaan dicht, maakte minister Bruins bekend. De sluiting duurt in ieder geval tot en met 6 april.

"We vragen alle Nederlanders bovendien om waar mogelijk gepaste afstand van elkaar te bewaren, ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. U kunt als richtlijn ongeveer 1,5 meter afstand hanteren", zei Bruins.

Slob op persconferentie: scholen tot en met 6 april dicht

Scholen en kinderopvangverblijven blijven tot en met 6 april dicht. Wel wordt er een uitzondering gemaakt voor kinderen van mensen in vitale beroepen, het gaat dan bijvoorbeeld om zorgpersoneel en politiemensen. Dat heeft minister Slob bekendgemaakt op een persconferentie.

Onderwijspersoneel en pedagogische medewerkers die in de kinderopvang werken en niet ziek zijn, kunnen de komende drie weken gewoon naar hun werk. "We hebben ze hard nodig", zei Slob. "Om de kinderen van ouders in vitale beroepen verder te begeleiden, maar ook om het onderwijs te begeleiden voor kinderen die thuis komen te zitten."

Er wordt hoge prioriteit gegeven aan eindexamenleerlingen. Zij krijgen de komende week nadere informatie.

In de komende drie weken zal er ook onderzoek worden gedaan in Noord-Brabant naar besmettingsrisico's voor jongeren. Deze informatie zal mede gebruikt worden voor besluiten over het nemen van stappen na 6 april.

De maatregelen die eerder waren afgekondigd voor hbo's en universiteiten worden verlengd tot 6 april.

Alle rijexamens geschrapt tot zeker 31 maart

Het CBR heeft alle praktijk- en theorie-examens geannuleerd tot en met tenminste 31 maart. De werkzaamheden van de divisie Rijgeschiktheid, die beoordeelt of iemand gezond genoeg is om een rijbewijs te halen of te houden, gaan wel door. Dat meldt het CBR in een brief aan minister Van Nieuwenhuizen. Ook de klantenservice blijft open.

Ook horeca, sportclubs, kinderopvangcentra dicht

Ook de horeca, de kinderopvangcentra en sportclubs gaan morgen niet open, bevestigen Haagse bronnen. Cafés en restaurants moeten dicht om de verspreiding van het virus tegen te gaan, net als sportkantines.

De persconferentie die ministers Bruins en Slob geven is iets uitgesteld. Die wordt nu gehouden om 17.30 uur en is live te volgen is bij de NOS.

Alle scholen dicht in strijd tegen corona

Alle scholen in Nederland blijven vanaf morgen dicht, om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat heeft het kabinet besloten na overleg met de organisaties in het onderwijs, bevestigen bronnen aan de NOS.

Meer details worden bekendgemaakt op een persconferentie die rond 17.30 uur begint. Deze is live te volgen via NPO 1, NPO Radio 1, NOS.nl, de NOS-app, themakanaal NPO Nieuws en sociale media van de NOS.

Transavia haalt gestrande reizigers op

Transavia stuurt een vliegtuig naar Marokko om gestrande passagiers op te halen. De extra vlucht van Marrakesh naar Amsterdam staat gepland voor morgen en de luchtvaartmaatschappij bereidt nog meer vluchten voor.

Marokko kwam gisterochtend met een inreisverbod voor reizigers uit enkele Europese landen, waaronder Nederland. Vluchten werden opgeschort, waardoor vakantiegangers niet meer konden terugkeren naar Nederland.

De Nederlandse ambassade in Marokko kreeg vanmiddag toestemming om Nederlanders uit Marokko op te halen.

Morgen toespraak van Rutte op tv

Premier Rutte spreekt morgen om 19.00 uur het land toe over de coronacrisis, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

"De minister-president zal ingaan op de moeilijke situatie waarin wij ons bevinden, op de noodzaak van de maatregelen die zijn getroffen en op de mogelijke verdere ontwikkelingen in de komende weken en maanden", aldus de RVD.

De toespraak is live te zien via de zenders van de NPO en RTL.

In Nederland is een toespraak van de premier zeer ongebruikelijk. De laatste keer was tijdens de oliecrisis in de jaren 70. Toen sprak premier Den Uyl rechtstreeks tot het volk.

Duitsland sluit grenzen met sommige buurlanden

Duitsland gaat de grenzen met Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland grotendeels sluiten. Daarover is het Duitse kabinet het eens geworden, melden verschillende Duitse media. De gedeeltelijke sluiting gaat morgen om 08.00 uur in.

De grenzen gaan niet helemaal dicht. Zo blijft goederenvervoer volgens persbureau DPA mogelijk. Ook mensen die naar hun werk moeten, kunnen volgens DPA de grens over.

De gedeeltelijke sluiting van de grenzen is niet alleen bedoeld om het coronavirus in te dammen. Duitsland wil met de maatregel ook het hamsteren door mensen uit de grensgebieden voorkomen.

Volgens het kantoor van de Franse president Macron is er geen sprake van sluiting van de grens, maar gaat het alleen om strenge controles.

Waar zijn de scholen nog open?

Op onderstaand kaartje is te zien in welke Europese landen de scholen nog open zijn. In de roodgekleurde landen zijn scholen gesloten, in gele landen moeten kinderen nog naar school. Voor Duitsland geldt dat eventuele sluiting regionaal is bepaald en niet landelijk.

NOS

Iets meer patiënten op intensive care

50 tot 60 bedden op de intensive cares in Nederland zijn op dit moment bezet door coronapatiënten. Dat zijn er iets meer dan gisteren. Volgens Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) is de situatie voor nu "in control", mede omdat er patiënten van Brabantse ziekenhuizen naar de rest van Nederland worden gebracht.

Er zijn in Nederland 1150 bedden op de intensive care-afdelingen, waarvan zo'n 70 à 80 procent normaal gesproken ook bezet is. Een deel van die patiënten ligt daar vanwege al geplande operaties. Ziekenhuizen in het hele land bekijken nu welke geplande operaties kunnen worden uitgesteld.

Zo'n 300 tot 350 bedden zijn meestal bezet vanwege spoedgevallen. In de ernstigste situatie zouden er in Nederland dus zo'n 800 bedden beschikbaar kunnen zijn voor coronapatiënten.

Ondertussen zijn ziekenhuizen ook bezig om het aantal van 1150 intensive care-bedden uit te breiden. Dat zou zo'n 850 extra bedden kunnen opleveren.

Zes medewerkers UMC Groningen besmet met coronavirus

Zes medewerkers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn besmet met corona. Dat is dit weekend gebleken uit tests die zijn uitgevoerd, meldt het ziekenhuis. Een deel van de medewerkers kreeg klachten nadat zij in een gebied met meer besmettingen waren geweest. Ze reisden daar allemaal al naartoe voordat het UMCG zijn medewerkers verzocht om niet meer te reizen. Van sommige medewerkers is het nog onduidelijk waar en hoe zij besmet zijn geraakt.

De medewerkers werken op de afdelingen Radiotherapie, Orthodontie, Chirurgie, Kindergeneeskunde en de Intensive Care. "Op dit moment onderzoeken we met welke patiënten en collega's zij in contact zijn geweest. Deze mensen worden geïnformeerd", aldus het UMCG in een verklaring. Vanwege de besmettingen draait de afdeling Chirurgie van het ziekenhuis morgen een zondagdienst.

Een van de besmette medewerkers is een intensive care-verpleegkundige in opleiding. Deze persoon heeft contact gehad met collega's in het UMCG en ook met medestudenten. Daarover zijn de instellingen en medestudenten geïnformeerd.

Op bijna 200 scholen geen les vanaf maandag

Bijna tweehonderd basisscholen, middelbare scholen en mbo's hebben inmiddels zelfstandig besloten dat er vanaf morgen geen les meer wordt gegeven.

Zo heeft de Stichting Carmelcollege, de op een na grootste scholenkoepel in Nederland met vijftig middelbare scholen, besloten om vanaf maandag alleen les te geven aan de eindexamenklassen. De lessen van alle andere leerlingen worden opgeschort en er wordt gekeken naar digitale lesmogelijkheden. De scholen blijven wel open voor opvang van leerlingen.

Ook het ROC Midden-Nederland, met locaties in Amersfoort, Nieuwegein en Utrecht, stopt met alle lessen.

2000 nieuwe besmettingen in Spanje, ruim 150 doden erbij

In Spanje zijn er in een dag tijd bijna 2000 besmettingen bijgekomen. Het totale aantal corona-patiënten in het land ligt nu op 7750.

Ook het dodental in Spanje is in 24 uur tijd fors opgelopen. 288 mensen zijn inmiddels aan de gevolgen van het virus overleden. Gisteren stond het dodental nog op 136.

NOC*NSF: sluit alle sportfaciliteiten

Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, roept sportclubs op om alle faciliteiten te sluiten vanwege de uitbraak van het coronavirus.

"Ik heb vanmorgen het besluit genomen dat we alle trainingsomgevingen gaan sluiten. Dat is heel rigoureus en heel pijnlijk", vertelde hij op NPO Radio 1. "Maar wij kunnen ons niet onttrekken aan datgene wat er in de maatschappij gebeurt. Ik vind zelfs dat wij een voorbeeldfunctie hebben. Dan zijn halve maatregelen geen maatregelen. Vandaar dit besluit."

Het besluit geldt in elk geval voor de komende twee weken.

In verband met het coronavirus sluit Basic-Fit al zijn vestigingen in Nederland. Vanaf 16.00 uur vanmiddag is het niet meer mogelijk om naar sportscholen van de keten te gaan. De sluiting duurt tot nader order.

Landelijke maatregelen verwacht

Het kabinet komt in de loop van de dag met nadere mededelingen, zeggen de drie voorzitters van de veiligheidsregio's in Noord-Brabant. Zij zouden vanmiddag een persconferentie geven, maar die gaat niet door.

"We hebben er vertrouwen in dat ons pakket van voorgestelde maatregelen door het kabinet wordt overgenomen", zeggen burgemeester Weterings (Tilburg), burgemeester Jorritsma (Eindhoven) en burgemeester Mikkers (Den Bosch) in een gezamenlijke verklaring. Over welke maatregelen de burgemeesters het hebben, is nog niet bekend.

"VS probeert rechten vaccin te kopen"

Een Duitse bedrijf dat met man en macht een vaccin voor het coronavirus probeert te ontwikkelen, zou zijn benaderd door de Amerikaanse regering. De Amerikanen willen exclusief de rechten op een vaccin kopen en de Duitse regering probeert dat te voorkomen, dat meldt de Duitse krant Welt am Sonntag op basis van bronnen uit regeringskringen.

Trump zou volgens de bronnen van Welt am Sonntag proberen het vaccin exclusief voor de VS te bemachtigen. Wetenschappers van het bedrijf CureVac uit Tübingen zouden door Amerikanen met hoge financiële aanbiedingen worden gelokt.

Weer 8 mensen overleden door corona

Het RIVM meldt dat opnieuw 8 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De meesten waren ouder dan 70 jaar en hadden al een andere ziekte. De slachtoffers waren 59 tot 94 jaar oud.

In totaal zijn er nu 20 mensen overleden aan de longziekte Covid-19, die veroorzaakt wordt door het coronavirus.

Het RIVM meldt dat er in totaal 162 mensen met het coronavirus in het ziekenhuis zijn opgenomen. Het is niet duidelijk of en hoeveel mensen er uit het ziekenhuis ontslagen zijn omdat ze bijvoorbeeld opgeknapt waren. Dit meldt het RIVM niet.

Uitwaaien op het strand

Veel activiteiten buitenshuis zijn door de uitbraak van het coronavirus afgelast. Wandelen in de openbare ruimte is een goed alternatief, zoals hier in Scheveningen vanochtend.

#StayAtHomeChallenge

Het coronavirus houdt vele voetballers thuis. Daar gaat iedereen op zijn eigen manier mee om:

Van #StayAtHomeChallenge tot stofzuigen: voetballers in tijden van coronavirus

Ook horeca slaat alarm bij kabinet

Vanochtend de bloemenveilingen, eerder de luchtvaart- en reisbranche en nu ook FNV Horeca. Steeds meer organisaties roepen het rijk op om te handelen in de coronacrisis. De vakbond FNV noemt de gevolgen voor horecaondernemers desastreus "en dan hebben we het nog niet over een mogelijke lockdown in het vooruitzicht".

Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, wijst erop dat in de horeca 465.000 mensen werken. "Wanneer er niet snel en adequaat ingegrepen zal worden, zullen veel bedrijven failliet gaan en zijn de gevolgen voor de werkgelegenheid fors."

De FNV vraagt de overheid om haast te maken met een versoepeling van de werktijdverkorting-regeling.

Extra terugvluchten van Marokko naar Nederland

De Nederlandse ambassade in Marokko laat weten toestemming te hebben gekregen om Nederlanders uit Marokko op te halen, na het vliegverbod, meldt de ambassade in een verklaring.

"Transavia is doende nog vandaag een vlucht naar Marrakech en naar Agadir te krijgen om mensen op te halen. Belangstellenden wordt geadviseerd de info op de website van Transavia nauwlettend te volgen en direct online een vlucht te boeken zodra beschikbaar. Houd er rekening mee dat deze vluchten vermoedelijk heel snel volgeboekt zullen zijn."

Wereldberoemde moskee Jeruzalem dicht

De Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem sluit de deuren als maatregel tegen het verspreidende coronavirus. Ook de nabijgelegen Rotskoepel met de bekende gouden koepel gaat dicht. Moslims zullen tot nader order bidden op de open vlakte van de Tempelberg, in de islam bekend als Haram al-Sharif, waar de moskee op gebouwd is.

De Al-Aqsa-moskee is gebouwd in de achtste eeuw en wordt door moslims gezien als een van de heiligste plekken op aarde.

AFP
Een man met een mondkapje voor de Rotskoepel in Jeruzalem