Scholen en eet- en drinkgelegenheden drie weken dicht, 'gepaste afstand' bewaren
- Scholen en eet- en drinkgelegenheden moeten tot en met 6 april dicht. Premier Rutte spreekt morgenavond het land toe.
- Duitsland sluit zijn grenzen met enkele buurlanden.
- Wat betekenen de corona-maatregelen voor jou?
- Kijk hier de extra NOS-uitzending over het coronavirus terug.
- Bekijk op deze kaart waar wereldwijd besmettingen gemeld zijn. Op deze kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.
We gaan verder in een nieuw liveblog
Dit liveblog is gesloten. We gaan verder in een nieuw liveblog.
Wiet hamsteren
Op verschillende plekken in het land staan lange rijen voor coffeeshops. Mensen willen nog snel even drugs inslaan, voor de gedwongen sluiting van coffeeshops om 18.00 uur ingaat.
Kijk persconferentie terug
Wat zijn de cruciale beroepen?
Voor ouders of verzorgden die werken in cruciale beroepsgroepen, blijven de scholen en kinderopvanglocaties wel open. Zij kunnen dan aan het werk, terwijl hun kinderen daar worden opgevangen. Het gaat specifiek om personeel in de zorg, het onderwijs, het openbaar vervoer, de voedselketen, brandstoffentransport, het ophalen en inzamelen van afval en vuilnis, kinderopvang, media en communicatie, de hulpverleningsdiensten en noodzakelijke overheidsprocessen.
Op de lijst staan ook andere bedrijven die eerder al zijn aangemerkt als vitaal, zoals de elektriciteits- en gassector, de drinkwatervoorziening, de internetsector, defensie en vlucht- en vliegtuigafhandeling. Ook personeel uit die beroepsgroepen kan gebruikmaken van de opvang.
'Zorg kan situatie goed aan'
De zorg in Nederland kan de situatie volgens minister Bruins vooralsnog heel goed aan. "We gaan met elkaar regelen dat we zorg aan iedereen in Nederland kunnen blijven bieden", zei hij. "Er wordt veel samenwerking tussen ziekenhuizen gevraagd, binnen regio's en in heel Nederland, maar we klaren het samen."
De minister zegt dat er nog geen sprake is van een lock-down-situatie in Nederland. Wel worden er steeds verdergaande maatregelen genomen. "Dat doen wij op basis van de adviezen die wij bespreken in de ministeriële commissie."
Bruins: horeca en sportclubs vanaf vanavond dicht
Minister Bruins zegt op de persconferentie dat alle eet- en drinkgelegenheden in Nederland vanaf vanavond 18.00 uur hun deuren moeten sluiten. Ook sport- en fitnessclubs, sauna's, seksclubs en coffeeshops gaan dicht, maakte minister Bruins bekend. De sluiting duurt in ieder geval tot en met 6 april.
"We vragen alle Nederlanders bovendien om waar mogelijk gepaste afstand van elkaar te bewaren, ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. U kunt als richtlijn ongeveer 1,5 meter afstand hanteren", zei Bruins.
Slob op persconferentie: scholen tot en met 6 april dicht
Scholen en kinderopvangverblijven blijven tot en met 6 april dicht. Wel wordt er een uitzondering gemaakt voor kinderen van mensen in vitale beroepen, het gaat dan bijvoorbeeld om zorgpersoneel en politiemensen. Dat heeft minister Slob bekendgemaakt op een persconferentie.
Onderwijspersoneel en pedagogische medewerkers die in de kinderopvang werken en niet ziek zijn, kunnen de komende drie weken gewoon naar hun werk. "We hebben ze hard nodig", zei Slob. "Om de kinderen van ouders in vitale beroepen verder te begeleiden, maar ook om het onderwijs te begeleiden voor kinderen die thuis komen te zitten."
Er wordt hoge prioriteit gegeven aan eindexamenleerlingen. Zij krijgen de komende week nadere informatie.
In de komende drie weken zal er ook onderzoek worden gedaan in Noord-Brabant naar besmettingsrisico's voor jongeren. Deze informatie zal mede gebruikt worden voor besluiten over het nemen van stappen na 6 april.
De maatregelen die eerder waren afgekondigd voor hbo's en universiteiten worden verlengd tot 6 april.
Crèches wel open voor opvang kinderen van mensen met vitale beroepen
Alle rijexamens geschrapt tot zeker 31 maart
Het CBR heeft alle praktijk- en theorie-examens geannuleerd tot en met tenminste 31 maart. De werkzaamheden van de divisie Rijgeschiktheid, die beoordeelt of iemand gezond genoeg is om een rijbewijs te halen of te houden, gaan wel door. Dat meldt het CBR in een brief aan minister Van Nieuwenhuizen. Ook de klantenservice blijft open.
Ook horeca, sportclubs, kinderopvangcentra dicht
Ook de horeca, de kinderopvangcentra en sportclubs gaan morgen niet open, bevestigen Haagse bronnen. Cafés en restaurants moeten dicht om de verspreiding van het virus tegen te gaan, net als sportkantines.
De persconferentie die ministers Bruins en Slob geven is iets uitgesteld. Die wordt nu gehouden om 17.30 uur en is live te volgen is bij de NOS.
Alle scholen dicht in strijd tegen corona
Alle scholen in Nederland blijven vanaf morgen dicht, om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat heeft het kabinet besloten na overleg met de organisaties in het onderwijs, bevestigen bronnen aan de NOS.
Meer details worden bekendgemaakt op een persconferentie die rond 17.30 uur begint. Deze is live te volgen via NPO 1, NPO Radio 1, NOS.nl, de NOS-app, themakanaal NPO Nieuws en sociale media van de NOS.
Transavia haalt gestrande reizigers op
Transavia stuurt een vliegtuig naar Marokko om gestrande passagiers op te halen. De extra vlucht van Marrakesh naar Amsterdam staat gepland voor morgen en de luchtvaartmaatschappij bereidt nog meer vluchten voor.
Marokko kwam gisterochtend met een inreisverbod voor reizigers uit enkele Europese landen, waaronder Nederland. Vluchten werden opgeschort, waardoor vakantiegangers niet meer konden terugkeren naar Nederland.
De Nederlandse ambassade in Marokko kreeg vanmiddag toestemming om Nederlanders uit Marokko op te halen.
Morgen toespraak van Rutte op tv
Premier Rutte spreekt morgen om 19.00 uur het land toe over de coronacrisis, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).
"De minister-president zal ingaan op de moeilijke situatie waarin wij ons bevinden, op de noodzaak van de maatregelen die zijn getroffen en op de mogelijke verdere ontwikkelingen in de komende weken en maanden", aldus de RVD.
De toespraak is live te zien via de zenders van de NPO en RTL.
In Nederland is een toespraak van de premier zeer ongebruikelijk. De laatste keer was tijdens de oliecrisis in de jaren 70. Toen sprak premier Den Uyl rechtstreeks tot het volk.
Duitsland sluit grenzen met sommige buurlanden
Duitsland gaat de grenzen met Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland grotendeels sluiten. Daarover is het Duitse kabinet het eens geworden, melden verschillende Duitse media. De gedeeltelijke sluiting gaat morgen om 08.00 uur in.
De grenzen gaan niet helemaal dicht. Zo blijft goederenvervoer volgens persbureau DPA mogelijk. Ook mensen die naar hun werk moeten, kunnen volgens DPA de grens over.
De gedeeltelijke sluiting van de grenzen is niet alleen bedoeld om het coronavirus in te dammen. Duitsland wil met de maatregel ook het hamsteren door mensen uit de grensgebieden voorkomen.
Volgens het kantoor van de Franse president Macron is er geen sprake van sluiting van de grens, maar gaat het alleen om strenge controles.
Waar zijn de scholen nog open?
Op onderstaand kaartje is te zien in welke Europese landen de scholen nog open zijn. In de roodgekleurde landen zijn scholen gesloten, in gele landen moeten kinderen nog naar school. Voor Duitsland geldt dat eventuele sluiting regionaal is bepaald en niet landelijk.
Persconferentie om 17.00 uur, live te volgen bij de NOS
Iets meer patiënten op intensive care
50 tot 60 bedden op de intensive cares in Nederland zijn op dit moment bezet door coronapatiënten. Dat zijn er iets meer dan gisteren. Volgens Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) is de situatie voor nu "in control", mede omdat er patiënten van Brabantse ziekenhuizen naar de rest van Nederland worden gebracht.
Er zijn in Nederland 1150 bedden op de intensive care-afdelingen, waarvan zo'n 70 à 80 procent normaal gesproken ook bezet is. Een deel van die patiënten ligt daar vanwege al geplande operaties. Ziekenhuizen in het hele land bekijken nu welke geplande operaties kunnen worden uitgesteld.
Zo'n 300 tot 350 bedden zijn meestal bezet vanwege spoedgevallen. In de ernstigste situatie zouden er in Nederland dus zo'n 800 bedden beschikbaar kunnen zijn voor coronapatiënten.
Ondertussen zijn ziekenhuizen ook bezig om het aantal van 1150 intensive care-bedden uit te breiden. Dat zou zo'n 850 extra bedden kunnen opleveren.
Crisisoverleg ministers voorbij, resultaten nog niet bekend
Zes medewerkers UMC Groningen besmet met coronavirus
Zes medewerkers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn besmet met corona. Dat is dit weekend gebleken uit tests die zijn uitgevoerd, meldt het ziekenhuis. Een deel van de medewerkers kreeg klachten nadat zij in een gebied met meer besmettingen waren geweest. Ze reisden daar allemaal al naartoe voordat het UMCG zijn medewerkers verzocht om niet meer te reizen. Van sommige medewerkers is het nog onduidelijk waar en hoe zij besmet zijn geraakt.
De medewerkers werken op de afdelingen Radiotherapie, Orthodontie, Chirurgie, Kindergeneeskunde en de Intensive Care. "Op dit moment onderzoeken we met welke patiënten en collega's zij in contact zijn geweest. Deze mensen worden geïnformeerd", aldus het UMCG in een verklaring. Vanwege de besmettingen draait de afdeling Chirurgie van het ziekenhuis morgen een zondagdienst.
Een van de besmette medewerkers is een intensive care-verpleegkundige in opleiding. Deze persoon heeft contact gehad met collega's in het UMCG en ook met medestudenten. Daarover zijn de instellingen en medestudenten geïnformeerd.
Op bijna 200 scholen geen les vanaf maandag
Bijna tweehonderd basisscholen, middelbare scholen en mbo's hebben inmiddels zelfstandig besloten dat er vanaf morgen geen les meer wordt gegeven.
Zo heeft de Stichting Carmelcollege, de op een na grootste scholenkoepel in Nederland met vijftig middelbare scholen, besloten om vanaf maandag alleen les te geven aan de eindexamenklassen. De lessen van alle andere leerlingen worden opgeschort en er wordt gekeken naar digitale lesmogelijkheden. De scholen blijven wel open voor opvang van leerlingen.
Ook het ROC Midden-Nederland, met locaties in Amersfoort, Nieuwegein en Utrecht, stopt met alle lessen.
2000 nieuwe besmettingen in Spanje, ruim 150 doden erbij
In Spanje zijn er in een dag tijd bijna 2000 besmettingen bijgekomen. Het totale aantal corona-patiënten in het land ligt nu op 7750.
Ook het dodental in Spanje is in 24 uur tijd fors opgelopen. 288 mensen zijn inmiddels aan de gevolgen van het virus overleden. Gisteren stond het dodental nog op 136.
NOC*NSF: sluit alle sportfaciliteiten
Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, roept sportclubs op om alle faciliteiten te sluiten vanwege de uitbraak van het coronavirus.
"Ik heb vanmorgen het besluit genomen dat we alle trainingsomgevingen gaan sluiten. Dat is heel rigoureus en heel pijnlijk", vertelde hij op NPO Radio 1. "Maar wij kunnen ons niet onttrekken aan datgene wat er in de maatschappij gebeurt. Ik vind zelfs dat wij een voorbeeldfunctie hebben. Dan zijn halve maatregelen geen maatregelen. Vandaar dit besluit."
Het besluit geldt in elk geval voor de komende twee weken.
In verband met het coronavirus sluit Basic-Fit al zijn vestigingen in Nederland. Vanaf 16.00 uur vanmiddag is het niet meer mogelijk om naar sportscholen van de keten te gaan. De sluiting duurt tot nader order.
Landelijke maatregelen verwacht
Het kabinet komt in de loop van de dag met nadere mededelingen, zeggen de drie voorzitters van de veiligheidsregio's in Noord-Brabant. Zij zouden vanmiddag een persconferentie geven, maar die gaat niet door.
"We hebben er vertrouwen in dat ons pakket van voorgestelde maatregelen door het kabinet wordt overgenomen", zeggen burgemeester Weterings (Tilburg), burgemeester Jorritsma (Eindhoven) en burgemeester Mikkers (Den Bosch) in een gezamenlijke verklaring. Over welke maatregelen de burgemeesters het hebben, is nog niet bekend.
"VS probeert rechten vaccin te kopen"
Een Duitse bedrijf dat met man en macht een vaccin voor het coronavirus probeert te ontwikkelen, zou zijn benaderd door de Amerikaanse regering. De Amerikanen willen exclusief de rechten op een vaccin kopen en de Duitse regering probeert dat te voorkomen, dat meldt de Duitse krant Welt am Sonntag op basis van bronnen uit regeringskringen.
Trump zou volgens de bronnen van Welt am Sonntag proberen het vaccin exclusief voor de VS te bemachtigen. Wetenschappers van het bedrijf CureVac uit Tübingen zouden door Amerikanen met hoge financiële aanbiedingen worden gelokt.
Weer 8 mensen overleden door corona
Het RIVM meldt dat opnieuw 8 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De meesten waren ouder dan 70 jaar en hadden al een andere ziekte. De slachtoffers waren 59 tot 94 jaar oud.
In totaal zijn er nu 20 mensen overleden aan de longziekte Covid-19, die veroorzaakt wordt door het coronavirus.
Het RIVM meldt dat er in totaal 162 mensen met het coronavirus in het ziekenhuis zijn opgenomen. Het is niet duidelijk of en hoeveel mensen er uit het ziekenhuis ontslagen zijn omdat ze bijvoorbeeld opgeknapt waren. Dit meldt het RIVM niet.
Uitwaaien op het strand
Veel activiteiten buitenshuis zijn door de uitbraak van het coronavirus afgelast. Wandelen in de openbare ruimte is een goed alternatief, zoals hier in Scheveningen vanochtend.
#StayAtHomeChallenge
Het coronavirus houdt vele voetballers thuis. Daar gaat iedereen op zijn eigen manier mee om:
Ook horeca slaat alarm bij kabinet
Vanochtend de bloemenveilingen, eerder de luchtvaart- en reisbranche en nu ook FNV Horeca. Steeds meer organisaties roepen het rijk op om te handelen in de coronacrisis. De vakbond FNV noemt de gevolgen voor horecaondernemers desastreus "en dan hebben we het nog niet over een mogelijke lockdown in het vooruitzicht".
Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca, wijst erop dat in de horeca 465.000 mensen werken. "Wanneer er niet snel en adequaat ingegrepen zal worden, zullen veel bedrijven failliet gaan en zijn de gevolgen voor de werkgelegenheid fors."
De FNV vraagt de overheid om haast te maken met een versoepeling van de werktijdverkorting-regeling.
Extra terugvluchten van Marokko naar Nederland
De Nederlandse ambassade in Marokko laat weten toestemming te hebben gekregen om Nederlanders uit Marokko op te halen, na het vliegverbod, meldt de ambassade in een verklaring.
"Transavia is doende nog vandaag een vlucht naar Marrakech en naar Agadir te krijgen om mensen op te halen. Belangstellenden wordt geadviseerd de info op de website van Transavia nauwlettend te volgen en direct online een vlucht te boeken zodra beschikbaar. Houd er rekening mee dat deze vluchten vermoedelijk heel snel volgeboekt zullen zijn."
Wereldberoemde moskee Jeruzalem dicht
De Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem sluit de deuren als maatregel tegen het verspreidende coronavirus. Ook de nabijgelegen Rotskoepel met de bekende gouden koepel gaat dicht. Moslims zullen tot nader order bidden op de open vlakte van de Tempelberg, in de islam bekend als Haram al-Sharif, waar de moskee op gebouwd is.
De Al-Aqsa-moskee is gebouwd in de achtste eeuw en wordt door moslims gezien als een van de heiligste plekken op aarde.
Nog/weer lege schappen in de supers, hier in Zeist
Overigens zijn er ook veel winkels waar de schappen weer volop zijn gevuld. De overheid en supermarktenbranche blijven herhalen dat hamsteren niet nodig is, en dat er genoeg producten in de distributiecentra aanwezig zijn, maar zeggen ook dat het een enorme klus is om de winkels weer te bevoorraden.
Bloemveilingen: sierteelt dreigt om te vallen
De Nederlandse sierteeltsector wordt ongekend hard getroffen door de coronacrisis, zegt corporatie Royal FloraHolland. "Zonder noodkredieten van overheid en banken zullen veel bedrijven binnen enkele weken failliet gaan. Door het wegvallen van vraag is er op de bloemenveilingen niet alleen sprake van zeer lage prijzen, maar ook van ongekende doordraai van kwalitatief hoogwaardige producten."
"Dit is in de historie van de meer dan 100-jarige coöperatie nog nooit in deze omvang gebeurd", zegt de corporatie. Directeur Schilfgaarde: "De marktsituatie is dramatisch. De afgelopen twee weken lagen de prijzen tot 50 procent lager dan normaal. Afgelopen vrijdag is twintig procent van de aanvoer vernietigd omdat er geen kopers voor waren. De verwachtingen voor komende weken zijn nog slechter."
De organisatie pleit ervoor om de export zolang mogelijk in stand te houden.
ROC Zadkine houdt twee weken de deuren dicht
Alle locaties van het ROC Zadkine zijn vanaf morgen tot en met vrijdag 27 maart gesloten, meldt de regionale omroep Rijnmond. Er zitten vestigingen in Rotterdam, Hoogvliet en Capelle aan den IJssel. De lessen gaan waar mogelijk op afstand wel door. Studenten horen daar meer over via hun docent.
"We doen dit omdat we zien dat het coronavirus veel onzekerheid en onrust veroorzaakt onder onze medewerkers, studenten en hun ouders", schrijft de school in een verklaring. Zadkine benadrukt dat de gezondheid van medewerkers en studenten voorop staat.
Teamgenoot Jasper Cillessen besmet met corona
Valencia-verdediger Ezequiel Garay heeft corona opgelopen. De teamgenoot van de Nederlandse keeper Jasper Cillessen is de eerste besmette voetballer in La Liga.
Bands treden op zonder publiek
Duizenden mensen keken gisteravond naar een livestream van optredens van de bands The Grand East en DeWolff, meldt 1Limburg. De optredens van de groepen uit Overijssel en Limburg werden zonder publiek gehouden vanwege het coronavirus. En dus speelden de artiesten voor een lege zaal in de Muziekgieterij in Maastricht. Het concert was gratis, maar de artiesten vragen wel om een bijdrage zodat ze de komende maanden kunnen doorkomen.
Hoekstra: alles op alles om KLM en Schiphol overeind te houden
Minister Hoekstra van Financiën zegt dat alles op alles wordt gezet om KLM en Schiphol overeind te houden. "We kunnen dat ook, want de overheidsfinanciën staan er heel goed voor", zei hij in het tv-programma Buitenhof.
Nieuwe maatregelen Brabant verwacht
Vanmiddag houden de burgemeesters van de grote steden in Noord-Brabant een persconferentie waarin nieuwe maatregelen voor de provincie worden aangekondigd. Eerst werd gemeld dat dit om 14.15 uur zou zijn, maar dit is niet zeker. Details volgen later.
Stil protest
GGD gaat uit van 6000 besmettingen
De GGD gaat ervan uit dat er in Nederland zo'n 6000 mensen zijn besmet met het coronavirus. Dat stelde woordvoerder Sjaak de Gouw in NOS Met het Oog op Morgen.
De Gouw, directeur van GGD Hollands Midden, baseert de schatting op het aantal positieve testen die er tot nu toe zijn afgenomen, 959. "Dit virus kent ongeveer dezelfde verdeling als de griep, dus als er 959 mensen in het bovenste stuk van die piramide zitten, dan betekent het dat de piramide zo'n 6000 mensen is."
Dat het cijfer veel hoger is dan dat van het RIVM, komt doordat sinds donderdag mensen met milde klachten niet meer worden getest. De Gouw ziet geen reden voor paniek.
"Het beeld is dat het virus vrij rondwaart, maar eigenlijk is het zeer beperkt. Als je het vergelijkt met Italië dan zie je heel andere aantallen."
De Gouw noemt een oproep van medisch specialisten om scholen te sluiten "vreemd". "De kans op besmetting op een lagere school is 0,003 procent en zelfs 0,0003 procent als men zich houdt aan hygiëneregels. Dat is een dermate kleine kans dat het niet echt verantwoord is ze nu dicht te doen."
De Gouw herhaalt zijn oproep in een brief aan collega's die in handen is van RTL Nieuws.
Kinderopvang: houden rekening met alle mogelijke scenario's
Directeur Emmeline Bijlsma van de brancheorganisatie Kinderopvang wil dat de sector zijn verantwoordelijkheid neemt. "Wij pleiten niet voor sluiting van de kinderopvang in Nederland, ook niet als de scholen sluiten."
Bijlsma zegt in nauw contact te zijn met het ministerie van Sociale Zaken over wat te doen als het zover komt en "we bereiden ons op allerlei mogelijke situaties voor".
"Ook onze leden hebben te maken met medewerkers die thuis blijven en kinderen die thuis worden gehouden. Wij zien het als onze rol om een bijdrage te leveren om de samenleving draaiende te houden en zijn mogelijk genoodzaakt kinderen van mensen die werken in vitale sectoren zoals de zorg en de politie voorrang te geven. Het is en blijft maatwerk."
Extra journaals op televisie
Op televisie zendt de NOS in verband met de coronacrisis meer journaals uit. Die zijn vandaag te zien op NPO 1 om:
12.00 uur, 13.04 uur, 14.10 uur, 15.00 uur, 16.00 uur, 16.09 uur, 18.00 uur, 19.00 uur en 20.00 uur.
Daarnaast is het laatste nieuws natuurlijk ook te volgen via dit liveblog.
Zeeuwen grijpen in
De parkeerterreinen in het Zeeuwse Sluis, Cadzand-Bad en Breskens zijn vandaag gesloten. De Veiligheidsregio Zeeland en de gemeente Sluis hebben daartoe besloten om de toestroom van Belgen te stoppen, meldt Omroep Zeeland. De gemeente Sluis laat online weten de boel af te sluiten om "grote hoeveelheden mensen te minimaliseren".
In België zijn veel activiteiten stilgelegd en daarom kwamen veel Belgen gisteren naar Zeeland. De veiligheidsregio Zeeland riep Belgen daarna op om thuis te blijven. Dat deed ook de burgemeester van Knokke-Heist, buurgemeente van Sluis.
Gisteren werd er voor heel Zeeland een noodverordening aangekondigd. Er mogen geen evenementen of andere activiteiten meer worden gehouden in de provincie waar meer dan 100 mensen bij aanwezig zijn. Door de noodverordening kan er ook een geldboete opgelegd worden als mensen zich niet aan de regels houden. De maatregel geldt tot en met 31 maart.
197 nieuwe besmettingen in België
De Belgische overheid heeft bekendgemaakt dat er een toename is in het aantal coronabesmettingen in het land. De verwachting is dat dit de komende dagen zal aanhouden.
Er zijn 197 nieuwe besmettingen: 137 in Vlaanderen, 28 in Wallonië en 27 in Brussel. In totaal zijn in België nu 886 officiële besmettingen geregistreerd. Vier mensen, allemaal ouder dan zeventig, zijn overleden.
Net op wintersport, weer terug naar huis
"Na tien uur rijden en de witte bergen in zicht te hebben, is het erg jammer om weer terug naar huis te keren", zegt een Nederlandse toerist die in Frankrijk wilde gaan skiën. Die reis is in duigen gevallen, na de beslissing van de Franse skioorden om de deuren direct te sluiten.
"Het is vooral jammer met het idee dat ik thuis waarschijnlijk meer risico loop dan hier in de bergen. We wisten dat er een kans was dat ze skigebieden gingen sluiten, maar hadden goede hoop. Tevergeefs. Nu maar onderweg naar huis. Hopelijk mogen we het land nog in", zegt hij.
Het chalet dat hij samen met 14 anderen had geboekt, wordt niet meer schoongemaakt, ook de schoonmakers blijven thuis. De eigenaresse van het chalet laat de groep weten dat ze 70 procent van de gemaakte kosten terugkrijgen.
Amphia-ziekenhuis waarschuwt voor nepnieuws
Het Amphia-ziekenhuis in Breda waarschuwt voor een nepbericht dat rondgaat op sociale media. In dit bericht zou een van de artsen de noodklok luiden en spreken over een crisis in het ziekenhuis. Het ziekenhuis spreekt het bericht met klem tegen. Hieronder de reactie van het Amphia:
"Wij willen u er graag op wijzen dat dit een nep-bericht is en niet strookt met de werkelijkheid in het ziekenhuis.
De afgelopen week heeft Amphia verschillende maatregelen genomen om goed te kunnen blijven zorgen voor haar patiënten en haar personeel. Die hebben tot nu toe goed effect gehad. Hierdoor is het nog steeds mogelijk om voor alle patiënten de noodzakelijke zorg te bieden, ondanks de moeilijke omstandigheden. De situatie is voor nu onder controle. Het zijn en blijven natuurlijk enorm intense tijden voor getroffen patiënten en hun naasten.
We realiseren ons dat de ontwikkelingen rondom het coronavirus zich snel opvolgen, waardoor de situatie van dag tot dag verandert. We bekijken dus ook elke dag wat nodig is om die goede zorg te kunnen blijven bieden. Dit gebeurt niet vanzelf, dit vraagt een enorme inspanning van al onze medewerkers en om begrip en flexibiliteit van onze patiënten."
Anesthesist roept op tot social distancing
Erg rustig bij kerkdienst Amersfoort
Op een gewone zondag zijn alle 1400 stoelen van de Elimkerk in Amersfoort bezet. Nu zitten er zo'n 50 mensen in het enorme gebouw, inclusief vier kerkenraadsleden en de dominee. De Gereformeerde Gemeente is gezagsgetrouw en zodra premier Rutte bijeenkomsten van meer dan 100 mensen had verboden, werd er een noodplan opgezet. Een van de ouderlingen: "De kerk is opgedeeld in 10 wijkgemeenten. Elke zondag mag er één naar de dienst. Ouden van dagen blijven sowieso thuis. Dan kom je op ongeveer 40, 50 man. We hebben ze echt geteld. Bij 100 hadden we echt 'ho' gezegd."
De aanwezigen zitten op gepaste afstand van elkaar, alleen gezinnen mogen bij elkaar blijven. De overige gelovigen kunnen de dienst meevieren via de streamingdienst van de kerk. Lange tijd ging bij de reformatorische gezindte het internet uit op zondag, dat is in veel kerken nu niet meer aan de orde en dat komt nu goed uit.
Scholen sluiten verstandig? "Meer onderbuik dan verstand"
Wetenschapsredacteur Maarten Keulemans van de Volkskrant heeft op Twitter in een aantal tweets aandacht besteed aan de vraag of de scholen in Nederland dicht moeten of niet. Zijn analyse: nee, dat lijkt juist onverstandig. Zie hier waarom:
Oostenrijkers moeten thuisblijven
De Oostenrijkse kanselier Kurz heeft verregaande maatregelen aangekondigd om het virus in zijn land in te dammen. Oostenrijkers worden opgeroepen thuis te blijven en alleen contact te hebben met huisgenoten. Restaurants gaan dicht, reizigers uit Nederland, Groot-Brittannië, Rusland en Oekraïne krijgen een inreisverbod. "Oostenrijk gaat op een waakvlammetje", zei Kurz in een toespraak.
Hij herinnerde eraan dat in buurland Italië artsen moeten kiezen wie ze behandelen omdat er niet meer genoeg ziekenhuisbedden zijn en stervende patiënten telefonisch afscheid moeten nemen omdat het besmettingsgevaar te groot is. "Dat zeg ik niet om paniek te verspreiden, maar omdat ik nog altijd mensen tegenkom die de ernst van de situatie niet inzien."
Scholen en winkel zijn ook gesloten in het land, met uitzondering van supermarkten en apotheken. Kurz vroeg landgenoten alleen naar buiten te gaan om levensmiddelen te kopen, medicijnen te halen, voor onmisbaar werk of om anderen te verzorgen.
In Oostenrijk zijn ongeveer 650 mensen besmet met het virus, één patiënt is overleden.
D66 wil televisiezender voor school-tv
Verkiezingen in Frankrijk gaan 'gewoon' door
De stemhokjes zijn ontsmet en mensen mogen hun eigen pen meenemen.
Strafrechtadvocaten willen rechtbanken en gerechtshoven morgen dicht
De Nederlandse Verenigingen van Strafrechtadvocaten roepen de overheid, de Raad voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie op alle rechtbanken en gerechtshoven vanaf maandag tot 1 april te sluiten. Volgens de Nederlandse Vereniging van StrafrechtAdvocaten is het gezondheidsrisico te groot om verdachten, advocaten, rechters en politie bij elkaar in dezelfde ruimte te laten zijn. "Indien niet wordt besloten de rechtbanken te sluiten, dan zullen de NVSA en de NVJSA alle advocaten steunen die vanwege deze omstandigheden een verzoek tot uitstel van de zaak zullen doen."
Franse wintersportseizoen direct voorbij
De vereniging van skiresorts heeft besloten dat alle ski-resorts in Frankrijk per direct gesloten worden. De organisatie Domaines Skiables zegt dat de vakantiebedrijven daarmee gehoor geven aan de ernst van de situatie.
In Oostenrijk waren de pistes al gesloten, ook in Duitsland zijn er steeds minder nog open.
Het effect van social distancing: de verschillende scenario's
De Amerikaanse krant The Washington Post heeft een simulator gemaakt waarbij te zien is hoe een virus zich verspreidt in verschillende scenario's. De modellen laten goed zien dat bij social distancing, waarbij slechts een kwart van de bevolking in contact is met elkaar, de curve van het aantal zieke mensen flink terugloopt.
Gisteren maakte NOS op 3 ook een video over de allesbepalende lijn in de coronacrisis.
Ondertussen in Moskou
Weken zonder voetbal, dat hebben we eerder gezien
Het is dit weekend stil op de sportvelden. Vanwege het coronavirus zijn de sportduels afgelast ook die in de eredivisie, na advies van sportkoepel NOC*NSF.
Het lijkt uniek, maar het is niet voor het eerst dat er weken niet gevoetbald werd. Zie het artikel: Terug naar de winter van 1963, toen er tachtig dagen niet gevoetbald werd.
Stille zaterdagavond in Eindhoven
Normaal zitten de terrassen vol op een zaterdagavond. Gisteravond was er bijna niemand te bekennen.
Maar niet in alle steden was dat zo. Zo liet de hoofdstad Amsterdam een heel ander beeld zien, blijkt uit berichten op sociale media:
Paasvieringen Vaticaan zonder publiek
Het Vaticaan heeft bekendgemaakt dat er dit jaar met Pasen geen mensen bij de vieringen in Vaticaanstad aanwezig mogen zijn. Eerder besloot de paus al om het geven van zegeningen zoveel mogelijk digitaal te doen, als maatregel tegen het virus.
Nu is besloten om dit tot zeker 12 april via televisie en internet te blijven doen.
Speciale corona-uitzending Jeugdjournaal
Vanavond om 19.00 uur is er een speciale uitzending van het Jeugdjournaal over het coronavirus. De uitzending, met gebarentolk, is naast NPO 2 ook te volgen via NPO Nieuws.
Proces tegen Netanyahu twee maanden uitgesteld
Vanwege het coronavirus wordt het proces tegen de Israëlische premier Netanyahu met twee maanden uitgesteld. Hij zou zich dinsdag moeten melden bij de rechtbank omdat hij wordt verdacht van fraude, vertrouwensbreuk en het aannemen van steekpenningen.
De premier maakte gisteren bekend dat bijeenkomsten op publieke plaatsen verboden zijn. Ook gooide hij restaurants, winkelcentra en sportcentra dicht. Daarna heeft de rechtbank besloten om de zitting te uit te stellen tot 24 mei.
Netanyahu houdt vol dat hij onschuldig is.
Australië neemt pakket aan maatregelen
De Australische premier Morrison heeft in Sydney aangekondigd dat alle internationale reizigers die het land in komen, twee weken in zelfquarantaine moeten. De maatregelen gaan middernacht Australische tijd in.
Het doel is om de verspreiding van het virus het komende half jaar te vertragen. De reismaatregelen worden in dit stadium op een wekelijkse basis geëvalueerd.
Ook is afgesproken:
- Geen enkel cruiseschip mag afmeren de komende 30 dagen in/uit Australië.
- Evenementen met meer dan 500 mensen gaan niet door. Universiteiten en scholen zijn nog wel open. Het openbaar vervoer heeft reguliere dienstregeling en kantoren zijn ook nog open. Dit kan elk moment veranderen, mocht dat nodig zijn.
De schappen met lang houdbare producten in de supermarkten zijn grotendeels leeg, wc-papier is uitverkocht. Sinds dit weekend hebben de twee grote supermarktketens Woolworths en Coles regels opgesteld over het aankopen van lang houdbare producten (1 per transactie).
In Australië zijn nu 249 besmettingen en drie doden.
American Airlines schrapt merendeel internationale vluchten
De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines heeft bekendgemaakt 75 procent van de internationale vluchten aan de grond te houden. De vraag is vanwege de angst voor het coronavirus ingestort en door Trumps reisverbod naar de Europese Schengenlanden kunnen vliegtuigen daar ook niet naartoe.
Gisteravond maakte Trump ook bekend dat het Verenigd Koninkrijk en Ierland ook aan de lijst met landen wordt toegevoegd.
Toch verkiezingen Frankrijk en Duitsland
Ondanks de coronadreiging gaan gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk en de Duitse deelstaat Beieren gewoon door. In Frankrijk wordt er gestemd in 35.000 gemeenten, waar 900.000 kandidaten op de kieslijsten staan. Minister van Binnenlandse Zaken Castaner denkt dat het risico te beperken is: de stemhokjes worden ontsmet en wie wil mag een eigen pen meebrengen.
In Beieren gaat men in 2000 gemeenten en ruim zeventig districten naar de stembus. De politieke strijd is ook hier door het virus naar de achtergrond gedreven: Beieren was de eerste Duitse deelstaat waar patiënten werden geregistreerd.
Trump heeft geen corona
President Trump heeft het coronavirus niet onder de leden. Het resultaat van een test die Trump heeft ondergaan was negatief, heeft de arts van het Witte Huis bekendgemaakt. De vrees de bestond dat de president het virus had opgelopen omdat er afgelopen tijd meerdere personen op zijn buitenverblijf Mar-a-Lago positief zijn getest.
In tegenstelling tot Trump is de vrouw van de Spaanse premier Sánchez wel besmet met het coronavirus. Ze maakt het volgens de regering goed, net als haar man.
Kabinet vergadert weer, sluiting scholen verwacht
Op het ministerie van Volksgezondheid overlegt het kabinet de komende middag met de Federatie Medisch Specialisten, organisaties van ziekenhuizen en het RIVM. In Haagse kringen wordt verwacht dat er zal worden besloten om de scholen vanaf maandag alsnog te sluiten.
Na het overleg met de gezondheidsinstanties staan vandaag gesprekken met organisaties uit het onderwijs op het programma.
Belgische burgemeester wil sluiting Noord-Brabantse cafés
De burgemeester van de Belgische grensgemeente Turnhout wil dat horecagelegenheden in Breda, Tilburg en Eindhoven dichtgaan. Volgens hem maken Belgen gebruik van de soepelere anti-coronamaatregelen die in Nederland gelden en is dat contraproductief voor het bestrijden van het virus.
In België zijn alle restaurants en cafés gesloten vanwege het longvirus, maar in Nederland niet. "Daardoor steken mensen met weinig burgerzin gewoon de grens over om in Nederland dan maar op restaurant of op café te gaan", schrijft burgemeester Van Miert volgens Belgische media in een brief aan zijn collega's van de drie Noord-Brabantse steden.
"Laat ons deze dreiging voor onze burgers ten noorden of ten zuiden van de grens met gelijke wapens te lijf gaan en iedereen uitzicht geven op een corona-vrije samenleving, in België en in Nederland", stelt Van Miert. Hij vraagt zijn collega's de "hogere overheid" in Nederland ervan te overtuigen om dezelfde maatregelen te nemen als de Belgen.
Blog van gisteren teruglezen?
Gisteren veel nieuws gemist? Lees hier het liveblog van gisteren, met daarin onder meer: reisorganisaties die meer reizen schrappen, scholen in Friesland die dicht gaan, en Frankrijk en Spanje die zoveel mogelijk in isolatie gaan.