NOS Sport

Sportkoepel NOC*NSF neemt 'rigoureus' besluit: sluit alle sportfaciliteiten

Hendriks: 'Alle trainingsomgevingen waar topsporters trainen gaan sluiten'

Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, heeft besloten dat sportclubs alle faciliteiten sluiten vanwege de uitbraak van het coronavirus.

"Ik heb vanmorgen het besluit genomen dat we alle trainingsomgevingen in Nederland, waar alle topsporters trainen, gaan sluiten. Dat is heel rigoureus en heel pijnlijk", vertelt Hendriks bij Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Dit besluit gaat in elk geval gelden voor de komende twee weken.

Hendriks zou graag zien dat andere landen het Nederlandse voorbeeld volgen om zo een gelijk speelveld te houden als sportwedstrijden weer plaats kunnen vinden.

"Dit moet niet in isolatie gebeuren, anders krijgen we ongelijke omstandigheden tijdens wedstrijden. De situatie moet voor elke sporter in de wereld gelijk zijn. Dat moet de inspanning zijn voor de komende weken."

Trainen in het buitenland is volgens de voormalig chef de mission van NOC*NSF geen oplossing voor Nederlandse sporters. "Er zijn sporters die dat geprobeerd hebben. Ik vind dat we een beroep moeten doen op solidariteit en een voorbeeldfunctie van sporters. We moeten het nu met elkaar doen."

Zwemmers in Drachten

De Nederlandse zwemploeg dacht een passende oplossing gevonden te hebben die voldeed aan alle restricties die worden opgelegd. De zwemmers waren ondergebracht in een voormalig klooster in Drachten. Volgens Hendriks is dat plan niet houdbaar.

"Wij kunnen ons niet onttrekken aan datgene wat er in de maatschappij gebeurt. Ik vind zelfs dat wij een voorbeeldfunctie hebben. Dan zijn halve maatregelen geen maatregelen. Vandaar dit besluit."

Kort na het statement van Hendriks gaf André Cats, de technisch directeur van de zwembond, aan dat de zwemmers het klooster in Drachten zullen verlaten.

"De ontwikkelingen gaan zo snel, dat we onze plannen telkens weer moeten bijstellen. Wij geven vanzelfsprekend gehoor aan de oproep van NOC*NSF. We hopen dat de situatie in Nederland zich binnen afzienbare tijd zal stabiliseren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl