NOS Sport

Oud Fries klooster biedt topzwemmers precies wat ze nu willen, zelfs wifi

Het klooster biedt de zwemmers de gecontroleerde omgeving die ze zoeken

Een bijzondere oplossing is het zeker. Om in de tijden van de coronacrisis toch te kunnen blijven trainen, heeft de Nederlandse zwemploeg zich afgezonderd in een voormalig klooster. En niemand weet voor hoelang.

Een bed. Een stoel. Een tafel. Een wc. Een douche. Karmelklooster Drachten heeft het allemaal.

"Wij denken dat we het op deze manier goed voor elkaar hebben", zegt André Cats, directeur topsport van de zwembond KNZB. De zwemmers kunnen nu veilig trainen, eten, slapen. Een spelletje doen wellicht, om de tijd te doden.

Er is zelfs wifi. "Dat is voor een klooster bijzonder."

Nabijgelegen zwembad De Welle is voor publiek gesloten, dus ook daar hebben de zwemmers controle over de omgeving. Vandaar dat deze keuze zo gek nog niet is, benadrukt Cats. Voor krachttraining kunnen ze naar Thialf. "De schaatsers zijn nu op vakantie..."

Het Karmelklooster in Drachten

De meeste zwemmers trainen normaal gesproken in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. Maar dat is vanwege de bekende omstandigheden gesloten.

"Ze zien een mogelijkheid hun ambitie door te zetten", zegt Cats over het alternatief in Friesland. "We zullen heel pittig gaan trainen. Onze topsporters willen door. Ze willen hun voorbereiding doorzetten op de Spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl