liveblog
NOS NieuwsAangepast

Meer reisorganisaties schrappen reizen, Friese scholen gaan dicht

  • Cafés, restaurants en niet-noodzakelijke winkels moeten dicht in Frankrijk
  • Medisch specialisten roepen op tot het sluiten van scholen.
  • Wat betekenen de corona-maatregelen voor jou?
  • Kijk hier de extra NOS-uitzending over het coronavirus terug.
  • Bekijk op deze kaart waar wereldwijd besmettingen gemeld zijn. Op deze kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.

Liveblog gesloten

De komende dag is er een nieuw liveblog over het coronavirus.

Het belangrijkste nieuws van de afgelopen dag is samengevat in dit artikel.

Meer reisorganisaties schrappen reizen in maart

Ook de Sunweb Group en Prijsvrij annuleren hun reizen vanwege de corona-pandemie. Net als bij Corendon kunnen klanten van deze reisorganisaties tot en met 31 maart niet meer naar een vakantiebestemming vertrekken. Bij de Sunweb Group geldt de annulering van reizen naar Turkije tot en met 17 april. Reizigers die al op hun bestemming zijn, kunnen vooralsnog op de geplande datum naar Nederland terugkeren.

Morgen geen debat over sluiten scholen

Er is geen meerderheid in de Tweede Kamer om morgen bijeen te komen voor een debat over het sluiten van scholen, heeft kamervoorzitter Arib bekendgemaakt. Forum voor Democratie, PVV en DENK hadden gevraagd om een ingelast overleg.

'Iedereen is bang denk ik'

Inwoners en toeristen in Madrid reageren gelaten op de nieuwe ingrijpende maatregelen die de Spaanse regering neemt tegen het coronavirus. Spanjaarden mogen vanaf middernacht hun huis alleen nog uit voor werk, boodschappen of doktersbezoek.

Onzekere tijden in Madrid: 'Het is net een spookstad hier'

Verschil in rouwadvertenties

Een Italiaanse journalist laat op Twitter de enorme toename zien van het aantal rouwadvertenties in een regionale krant. In de editie van maandag besloegen die anderhalve pagina, in die van gisteren tien.

Willem-Alexander en Máxima ontmoetten Indonesische ministers die getest worden

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben op de laatste dag van hun staatsbezoek in Indonesië twee ministers ontmoet die worden getest op corona.

Vanmiddag werd bij een collega van de twee, de Indonesische minister van Transport, corona vastgesteld. Hij had afgelopen week een ontmoeting met minister Van Nieuwenhuizen. Zij gaat daarom twee weken in zelfisolatie.

Omdat de koning en koningin niet direct in aanraking zijn geweest met een coronapatiënt worden zij niet getest, conform de richtlijnen van het RIVM.

Straatfeestje in Rome

Italianen komen zo min mogelijk hun huis uit om verspreiding van het virus te voorkomen. Een beetje saai, maar er zijn ook verrassend leuke momenten, ontdekte correspondent Mustafa Marghadi op zijn balkon in Rome.

Mustafa Marghadi viert straatfeestje op afstand

Noodtoestand in Spanje

De Spaanse premier Sánchez heeft de noodtoestand afgekondigd. De komende vijftien dagen ligt het openbare leven in het land daardoor stil. Sánchez spreekt van een "buitengewone beslissing".

Vanaf middernacht mogen Spanjaarden alleen nog de straat op om boodschappen te doen, naar de apotheek of naar het werk te gaan, om ouderen te helpen en in noodgevallen. De noodmaatregelen gelden voor heel het land, 47 miljoen mensen hebben ermee te maken.

"Ze zagen afgelopen dagen dat scholen sloten en dat mensen naar vakantiehuisjes in andere regio's gingen", vertelt correspondent Rop Zoutberg. "Dat soort situaties moeten hiermee gestopt worden. Mensen moeten thuisblijven om verspreiding te voorkomen."

Premier Sánchez heeft gezegd dat het leger klaarstaat om ervoor te zorgen dat iedereen zich houdt aan de opgelegde maatregelen. Die gaan komende nacht in.

'Nieuwe maatregelen Spanje grijpen ontzettend diep in'

Ook Israël heeft nieuwe maatregelen aangekondigd tegen de verspreiding van het coronavirus. Winkelcentra, hotels en restaurants gaan dicht. Ook theaters, sportscholen en bioscopen sluiten de deuren. Alleen essentiële zaken blijven open, zoals supermarkten, apotheken en tankstations.

Donderdag maakte de Israëlische regering al bekend dat alle scholen en universiteiten tot midden april dichtgaan. Ook verplicht Israël alle reizigers die het land binnenkomen om eerst twee weken in quarantaine te gaan.

Morgen spoedoverleg na oproep specialisten

Het ministerie van Volksgezondheid organiseert morgen een spoedoverleg met de Federatie Medisch Specialisten, andere medische organisaties en het RIVM. Aanleiding is de oproep van de federatie om alle scholen per direct te sluiten.

Het ministerie wijst erop dat uit onderzoeken van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat jongeren tot 20 jaar nauwelijks geraakt worden door het coronavirus en ook maar een zeer beperkte rol spelen bij de verspreiding ervan. Artsen van het zogeheten Outbreak Management Team zeggen daarom dat scholen niet gesloten moeten worden.

"Het zekere voor het onzekere nemen, betekent ook dat het openbare leven stil komt te liggen. Daarbij komt dat het belangrijk is dat kinderen onderwijs blijven krijgen. En als de kinderen thuis zouden blijven, heeft dat een enorme weerslag op tal van vitale sectoren, waaronder de zorg", schrijft het ministerie in een verklaring.

Er is morgen ook overleg tussen het kabinet en de onderwijsraden over het openhouden van scholen.

Tijdelijk vliegverbod voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba

Het vliegverkeer naar Bonaire, Sint-Eustatius en Saba is beperkt in de strijd tegen het coronavirus. Sinds 20.00 uur Nederlandse tijd is burgerluchtvaart vanuit Europa, China, Zuid-Korea en Iran naar de vliegvelden op de eilanden niet meer toegestaan. De regeling geldt zeker tot 27 maart, 18.00 uur.

Eerder vandaag werd al bekend dat Bonaire in verband met de corona-pandemie zijn luchthaven heeft gesloten voor vluchten uit Europa. Ook cruiseschepen zijn niet meer welkom. De zorg op het eiland kan een grote uitbraak van corona niet aan.

Wat de gevolgen zijn voor Nederlandse reizigers op de eilanden, is nog onduidelijk.

52 scholen in Friesland vanaf maandag dicht

In Friesland blijven 52 basisscholen vanaf maandag dicht. De vier koepels waar zij onder vallen nemen de maatregel uit voorzorg, om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, meldt Omrop Fryslân.

"Het was een moeilijk besluit, omdat we het niet helemaal met elkaar eens waren", zei Gert van Tol van PCBO Dantumadiel na het sluiten van de koepels in Noord- en Oost-Fryslân. "De doorslag gaf dat we in één gebied geen verschillende keuzes willen maken."

De koepels onderzoeken de mogelijkheden voor alternatief onderwijs. "We zijn naar het kijken naar de mogelijkheden om een digitale vorm van thuisonderwijs aan te bieden."

De sluiting duurt in ieder geval tot 30 maart.

Ook minister Van Veldhoven werkt komende week thuis

Minister Van Veldhoven voor Milieu en Wonen werkt komende week vanuit huis. Aanleiding is een ontmoeting die ze vorige week vrijdag had met de Franse minister Brune Poirson. Die is positief getest op het coronavirus.

"Ik voel me prima, maar werk uit voorzorg de komende week vanuit huis, conform advies van het RIVM", schrijft Van Veldhoven in een verklaring.

Eerder vandaag werd bekend dat minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) tot 24 maart vanuit huis werkt, omdat ze afgelopen week contact heeft gehad met de Indonesische minister van Transport, die het coronavirus blijkt te hebben. Ook Van Nieuwenhuizen voelt zich goed en heeft geen klachten.

Hard werken aan een medicijn

Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum en de Universiteit Utrecht werken hard aan een medicijn tegen het coronavirus. De eerste uitkomsten zijn voorzichtig positief, zegt viroloog Berend-Jan Bosch.

'Het is een eerste stap voor de ontwikkeling van een medicijn'

Ingrijpende maatregelen Frankrijk, openbare leven op slot

Frankrijk neemt verregaande maatregelen om ervoor te zorgen dat de verspreiding van het coronavirus beperkt blijft. Alle restaurants, cafés en discotheken gaan dicht, net als bioscopen en 'niet-essentiële' winkels. Supermarkten en andere levensmiddelenzaken, apotheken, benzinepompen en banken blijven open, net als tabakszaken en alle overheidsdiensten. De maatregelen gaan vanaf middernacht in.

De regering roept mensen op zich zo min mogelijk te verplaatsen, met name tussen steden. Premier Philippe vindt dat Fransen nog te veel naar cafés en restaurants gaan. "We moeten meer discipline tonen", zei hij.

In Frankrijk zijn 4499 geregistreerde gevallen van besmetting met het coronavirus. 91 mensen zijn aan de gevolgen van de ziekte overleden. Tussen vrijdagavond en vanavond kwamen er 838 nieuwe besmettingen bij.

Voorzichtig omgaan met kwetsbare mensen

Oude en kwetsbare mensen moeten extra voorzichtig zijn om te voorkomen dat ze besmet raken en blijven daarom vaak binnen. In sommige wijken wordt er alles aan gedaan om deze buurtgenoten te helpen, zoals in De Gorzen in Schiedam.

'Ik mag je geen hand geven, het komt uit ons hart'

Kamer op zondag bijeen?

Forum voor Democratie, PVV en DENK willen dat de Tweede Kamer morgen bijeenkomt in een spoedzitting met premier Rutte. De partijen willen dat scholen maandag dichtblijven om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het spoeddebat komt er alleen als een Kamermeerderheid instemt.

EenVandaag: kwart ouders wil kinderen van school houden

Vooral ouders van kinderen op de basisschool overwegen hun kind vanaf maandag thuis te houden. Ze zijn niet blij dat de scholen openblijven, meldt EenVandaag na onderzoek onder ruim 21.000 mensen.

Een kwart van de ondervraagden wil hun kinderen maandag niet naar school sturen. Een andere groep denkt daar nog over na. Ouders met een kind op de basisschool zijn bezorgder dan ouders met een kind op de middelbare school.

Uitgaan

Uit het onderzoek van EenVandaag blijkt verder dat vier op de tien jongeren gewoon uitgaan dit weekend. Driekwart van de mensen ouder dan 35 onderneemt geen sociale activiteiten.

Voor mensen die willen dansen maar hun deur niet uit durven, zijn er diverse huiskamerfeestjes. Dj's draaien muziek en zenden daar een livestream van uit via sociale media. Een van de organisatoren is Benny Rodrigues.

Maandag opnieuw crisisberaad kabinet

Kabinetsleden komen maandag opnieuw bijeen voor crisisoverleg over de strijd tegen het coronavirus. Het is de vierde keer dat de zogenoemde Ministeriële Commissie Crisisbeheersing vergadert.

In het laatste overleg werden ingrijpende maatregelen genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Maandag overlegt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ook met de 25 burgemeesters die leidinggeven aan een veiligheidsregio. Dat driemaandelijkse overleg was al gepland, maar het staat nu helemaal in het teken van het coronavirus.

Voetbalteam Wuhan ontvlucht Spanje

Het Chinese voetbalteam dat in Spanje vastzat nadat vluchten naar China werden beperkt door de uitbraak van het coronavirus daar, is Europa ontvlucht.

Wuhan Zall was anderhalve maand geleden naar Spanje gekomen om zich voor te bereiden op het nieuwe voetbalseizoen. Aanvankelijk zouden de voetballers een maand geleden terugkeren naar China, maar door de situatie daar verlengden ze hun verblijf in Spanje.

Door de forse toename van besmettingen in Spanje en andere landen in Europa heeft trainer José González nu besloten te vertrekken. "Het gaat weer beter in China", zegt hij tegen persbureau AP. "De Chinese competitie begint in mei. We moeten in quarantaine als we terugkomen, dus hoe eerder we terugkeren, hoe beter."

Lege straten en sportvelden door anti-corona-maatregelen

De maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus leiden tot lege straten, markten en sportvelden.

Lege straten, markten en sportvelden door maatregelen tegen coronavirus

Uitgaansgelegenheden Berlijn en Keulen dicht

Berlijn en Keulen sluiten alle cafés, clubs, bioscopen, theaters en concertzalen per direct. Ook worden alle bijeenkomsten met meer dan 50 mensen in Berlijn verboden, heeft het bestuur van de Duitse hoofdstad besloten.

Door het systeem van deelstaten in Duitsland bepalen de regionale besturen in veel gevallen zelf welke maatregelen er worden genomen tegen het coronavirus. Zo heeft Berlijn alle musea, bordelen en zwembaden gesloten en blijven de scholen in de stad dicht tot Pasen, net zoals die in Saarland.

Minister Spahn van Volksgezondheid heeft mensen die uit Italië, Zwitserland of Oostenrijk terugkeren naar Duitsland gevraagd om twee weken in thuisisolatie te gaan, om verspreiding van het virus te voorkomen.

Italië meldt forse toename besmettingen

In Italië, het zwaarst getroffen land in Europa, zijn de afgelopen 24 uur bijna 3500 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Het totale aantal vastgestelde besmettingen in het land stijgt daardoor naar 21.157. Het dodental steeg minder snel dan de dag ervoor. Toen waren 250 nieuwe doden door het virus te betreuren, nu gaat het om 175 mensen die aan de gevolgen van een besmetting zijn bezweken. Het totaal aantal doden in Italië bedraagt 1441. In het land zijn stringente maatregelen genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan, maar het effect daarvan laat nog op zich wachten.

Geen eind aan hamsterwoede, Jumbo kan bestellingen niet meer aan

Jumbo kan de bestellingen die binnenkomen via de website niet meer aan. De een na grootste supermarktketen van Nederland roept klanten op om tot maandag te wachten.

"Bestellingen kunnen tijdelijk niet geplaatst, gewijzigd of aangevuld worden", is te lezen op de website van Jumbo. "We doen ons best het zo snel mogelijk voor je op te lossen."

De ongeveer vijftig distributiecentra van supermarkten in Nederland draaien op dit moment op maximale capaciteit om de tekorten aan voorraden in de Nederlandse supermarkten aan te vullen. Vele honderden extra vrachtwagens worden dit weekend ingezet om de winkels van producten te voorzien, aldus Omroep Brabant.

Hoewel afgelopen dagen werd opgeroepen om niet te hamsteren, zijn er ook vandaag meldingen van veel lege schappen in supermarkten. Bij een supermarkt in het Groningse Uithuizermeeden werd het aantal broden per persoon zelfs beperkt tot vier, nadat gisteren klanten "met tien tot twaalf broden" wegliepen. Toch bleven de mensen hamsteren, aldus eigenaar Gerrit Verstraete in het Dagblad van het Noorden. "Het lijkt nu wel kerst in maart."

Ook Albert Heijn meldt problemen te hebben, maar neemt nog wel bestellingen via de website aan. "Het is druk met online bestellen. Onze bezorg- en ophaalmomenten zijn eerder vol en de website en app werken langzamer dan je van ons gewend bent. We werken er met man en macht aan om je zo goed mogelijk te helpen", zegt de grootgrutter.

Concurrent en online supermarkt Picnic heeft een soortgelijke mededeling op de website: "Door het enorme aantal bestellingen vanwege het coronavirus zijn onze autootjes veel eerder vol dan normaal. Helaas kunnen we niet iedereen helpen op dit moment."

VS breidt inreisverbod uit naar VK en Ierland

De Verenigde Staten hebben het inreisverbod uitgebreid. Ook reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland mogen Amerika vanaf maandagnacht niet meer in. Eerder had het Witte Huis al een inreisverbod ingesteld voor mensen uit 26 Europese landen, waaronder Nederland.

Op een persconferentie maakte president Trump bekend dat hij zich heeft laten testen op het coronavirus. De uitslag daarvan is nog niet binnen. Trump zegt wel dat zijn lichaamstemperatuur "compleet normaal" is.

In de VS zijn tot nu toe 2226 besmettingen geregistreerd. Het coronavirus heeft er aan zeker 50 mensen het leven gekost.

Reisbranche komt met corona-voucher

De reissector heeft een speciale corona-voucher in het leven geroepen die mensen kunnen krijgen als hun reis niet doorgaat. Met de voucher kunnen zij op een later moment alsnog op vakantie.

Brancheorganisatie ANVR wil met de voucher voorkomen dat bedrijven in de financiële problemen komen, doordat te veel mensen hun geld terugvragen. Met de vouchers wordt de schadepost gespreid.

De vouchers vallen onder dekking van het SGR-garantiefonds en kunnen binnen een jaar worden ingewisseld.

Veel onduidelijkheid bij reizigers

Op Schiphol is het rustig in de vertrekhal. Een aantal vluchten is geannuleerd en er is ook veel onduidelijkheid bij reizigers, bijvoorbeeld over de vraag of de terugvlucht doorgaat.

'Het is erg chaotisch, het is echt bizar'

Minister Van Nieuwenhuizen ontmoette zieke Indonesische minister

De Indonesische minister van Transport is positief getest op het coronavirus. Afgelopen week had minister Van Nieuwenhuizen een ontmoeting met hem in de haven van Jakarta. "Ik voel me goed en heb geen klachten", zegt Van Nieuwenhuizen in een verklaring. "Vanzelfsprekend zal ik me aan de medische adviezen houden."

Bij de bijeenkomst in Indonesië waren geen andere leden van de regering aanwezig. Wel heeft Van Nieuwenhuizen sindsdien nog contact gehad met andere ministers.

Op advies van het RIVM zal de minister tot twee weken na de ontmoeting vanuit huis werken.

Medisch specialisten: sluit de scholen direct

De Federatie Medisch Specialisten wil dat de scholen per direct worden gesloten. Volgens het collectief van 22.000 specialisten en instellingen is er onvoldoende bewijs dat kinderen het coronavirus niet zouden kunnen overdragen.

"Wij vragen de politiek: doe het maximale wat nodig is", zegt kno-arts en federatievoorzitter Peter Paul van Benthem. "Wij willen onze dokters en alle zorgverleners veilig houden, ook in de thuissituatie."

De federatie luidt de noodklok nadat premier Rutte gisteren bekendmaakte dat alle scholen in Nederland voorlopig open moeten blijven. De specialisten vinden dat het kabinet de urgentie onvoldoende erkent. "We zien de dilemma's over de te nemen maatregelen en we zien het verschil in beleefde urgentie", zegt Van Benthem. "De dringende adviezen van de artsen in de ziekenhuizen in Noord-Brabant kunnen we echter niet in de wind slaan."

België raadt alle reizen naar het buitenland af

De Belgische autoriteiten raden alle reizen naar het buitenland af. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het risico te groot dat Belgen in het buitenland vast komen te zitten. "Zo veel landen nemen quarantainemaatregelen of sluiten hun grenzen dat geen normale doorgang over grenzen kan gegarandeerd worden."

Het departement raadt Belgen die in het buitenland zitten aan contact op te nemen met de lokale autoriteiten, hun touroperator of hun luchtvaartmaatschappij voor assistentie.

Zaterdagmiddag in hartje Utrecht

  • NOS/Helen Kret
    In Utrecht zitten mensen gewoon op het terras
  • NOS/Helen Kret

Corendon annuleert alle reizen tot en met 31 maart

Reisorganisatie Corendon annuleert alle reizen tot en met 31 maart 2020 vanwege de wereldwijde maatregelen rond het coronavirus. Het bedrijf zegt dat het door de onvermijdbare en buitengewone omstandigheden niet meer verantwoord is om vakanties door te laten gaan. Vakanties en vluchten worden geannuleerd, maar de naar schatting 30.000 gedupeerde klanten houden het bedrag dat aan Corendon is betaald als tegoed voor een volgende vakantie, verzekert het bedrijf.

"Naar alle waarschijnlijkheid gaan in de komende dagen nog meer landen beperkingen opleggen aan reizigers. Daarnaast vrezen wij dat we onze klanten op de vakantiebestemming op dit moment niet de vakantie kunnen bieden die ze mogen verwachten, als gevolg van de beperkingen die overheden ter plaatse opleggen of in de komende periode kunnen opleggen", zegt topman Steven van der Heijden in een verklaring.

Volgens Van der Heijden is het risico erg groot dat het openbare leven op een vakantiebestemming stilvalt, en bestaat er ook een kans dat iemand in zijn accommodatie te maken krijgt met quarantainemaatregelen als gevolg van besmettingen. "Tot slot valt niet uit te sluiten dat de Nederlandse overheid verdere beperkingen oplegt aan het reizen binnen Nederland en/of het verblijven op drukke plaatsen zoals luchthavens."

Gepocheerde rogvleugel met doperwtencrème voor ‘opgesloten’ ouderen

Het is er "meestal redelijk druk", meldt Google Maps. Maar door het coronavirus regent het nu annuleringen bij restaurant Fuiks in Capelle aan den IJssel. Toch denkt eigenaar Marinus Bothof er niet aan om arbeidstijdverkorting aan te vragen voor zijn personeel, of ingrediënten weg te gooien. In plaats daarvan gaat hij 'gewoon' maaltijden koken en die bezorgen bij ouderen die door het virus hun huis niet uit kunnen.

"Wij zijn echt geschrokken van de maatregelen die Rutte afgelopen donderdag aankondigde", zegt Bothof bij Rijnmond. Terwijl de eerste annuleringen binnenkwamen, riep hij zijn personeel bij elkaar. "We hebben een goede fles wijn gedronken en tegen elkaar gezegd: we gaan niet bij de pakken neerzitten. We hebben voorraad, chefs en mensen in de bediening."

Omdat komende dinsdag de nieuwe kaart ingaat, is er een grote voorraad in huis. "Als je dan opeens de helft minder gasten hebt, heb je mensen en ingrediënten over", aldus de eigenaar. "We kunnen wel arbeidstijdverkorting aanvragen en een deel van het personeel naar huis sturen om onze kosten te drukken, maar daar schieten onze senioren niks mee op."

Vandaar dat er vanaf morgen bijzondere maaltijden aan huis worden bezorgd bij ouderen in Capelle en omgeving. "Gepocheerde rogvleugel met doperwtencrème. Zoetzure venkel en gele wortel in een saus van rivierkreeft uit Krimpenerwaard. Dat zet je normaal thuis niet zo snel op tafel. Maar vanaf zondag wel", zegt Bothof. Hij biedt de gerechten tegen kostprijs aan. "We gaan hiermee door net zo lang tot de ouderen weer naar buiten mogen."

Bothof en een van zijn medewerkers in restaurant Fuiks in Capelle aan den IJssel

Nu 21 doden in Verenigd Koninkrijk, verdubbeling ten opzichte van gisteren

Het aantal doden in het Verenigd Koninkrijk als gevolg van het coronavirus is opgelopen naar 21, melden de Britse autoriteiten. Dat is een verdubbeling ten opzichte van gisteren. De doden komen uit onder meer Birmingham, Leicester en Londen. Volgens de Britse gezondheidsdienst NHS waren alle mensen ouder dan 60 en hadden ze ook andere gezondheidsproblemen.

In het Verenigd Koninkrijk zijn nu 820 bevestigde gevallen van het coronavirus.

Toiletpapier wordt aangevuld én mag niet worden gehamsterd...

  • NOS
    In deze winkel in Zaandam is een flinke voorraad toiletpapier binnengekomen
  • NOS
    Niet hamsteren in deze supermarkt in Amsterdam-Oost

KLM-baas in boodschap aan personeel: vooral rust bewaren

KLM-topman Pieter Elbers zegt in een video aan het personeel dat hij vooral de rust wil bewaren. Elbers zegt dat het bedrijf alle zeilen moet bijzetten om niet in financiële problemen te komen. Hij krijgt van journalisten geregeld de vraag of KLM de coronacrisis gaat overleven. "Ja, maar niet vanzelf. We zullen acties moeten ondernemen en de schouders eronder zetten", zegt hij.

Elbers verwacht dat de impact op KLM enorm zal zijn en wil dat het personeel "cash in het bedrijf houdt" om niet met een lege kas te zitten. KLM neemt versneld afscheid van zes Boeings 747, al per 1 april. "Het levert nu een beetje cash op maar zorgt er uiteindelijk voor dat we focus op andere zaken kunnen hebben."

Voedselbank Groningen op 'dramatische' zaterdag: stop met hamsteren

Voedselbank Groningen roept de Nederlanders op om direct te stoppen met hamsteren. De voedselbank, die erop wijst dat in Groningen zo'n vijfduizend mensen onder de armoedegrens leven, vreest dat er niets meer voor de cliënten overblijft.

Door de hamsterwoede in supermarkten was vanochtend sprake van een "dramatische" aanvoer van producten, zegt Ulfert Molenhuis van de Voedselbank bij RTV Noord.

"Vrachtauto's van de voedselbank rijden iedere morgen langs supermarkten en bakkers om eten op te halen. Maar vanmorgen was er geen brood. Er waren ook weinig andere producten, zoals groenten. Maar er kwamen wel zo'n 120 gezinnen eten bij ons halen", aldus Molenhuis. "Dit betekent simpelweg dat we nu al onze reservevoorraden moeten aanspreken. Maar die zijn ook beperkt. De situatie voor arme mensen wordt onmiddellijk beter als mensen stoppen met hamsteren."

Gisteren meldde de Voedselbank Midden-Twente, met uitgiftepunten in Hengelo, Goor en Borne, per direct geen voedselpakketten meer uit te delen. Dat heeft te maken met het besmettingsgevaar. "Elke vrijdagmiddag komen in Hengelo tussen de 600 en 700 mensen naar het uitdelen van voedselpakketten", zegt de woordvoerder in de regionale krant Tubantia. "In Goor zit de Voedselbank onder één dak met zestig kwetsbare mensen onder de vleugels van een zorginstelling. Ik moet er niet aan denken dat zij door onze activiteiten besmet zouden raken met het coronavirus."

Rustig op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam

Topdrukte bij Marokkaans reisbureau

Bij een Marokkaans reisbureau in Utrecht heerst al de hele dag topdrukte, nu bekend is geworden dat Marokko alle vluchten naar en vanuit Nederland, België, Duitsland en Portugal tot nader order opschort. Eerder gold die maatregel ook al voor Frankrijk, Spanje en Italië.

"Dit is denk ik het negentigste telefoontje vanochtend', zegt Yassine el Hayani van reisbureau Taoufik in Utrecht. Klanten willen weten of hun reis nog door kan gaan. In veel gevallen is het antwoord een duidelijk 'nee', maar als het gaat om vluchten die voor vandaag gepland staan is er heel misschien nog wat mogelijk, laat El Hayani weten.

Anders dan bij sommige andere bestemmingen gaat het in het geval van Marokko vaak om familieaangelegenheden. El Hayani: "Ik had vanochtend een vrouw aan de telefoon van wie de moeder was overleden. Dinsdag zou de kist worden overgevlogen naar Marokko, maar het is niet zeker of dat kan doorgaan."

Vader en zoon Taoufik van het gelijknamige reisbureau in Utrecht

Twee nieuwe coronadoden, 155 nieuwe besmettingen geregistreerd

Sinds gisteren zijn 155 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat meldt het RIVM. Daarmee komt het totaal aantal geregistreerde besmettingen op 959.

Er zijn twee nieuwe patiënten overleden aan de gevolgen van het virus. Het gaat om oudere patiënten met onderliggend lijden. Het dodental staat nu op twaalf.

Gisteren werden 190 nieuwe patiënten gemeld. "Een verklaring is dat het testbeleid is aangepast", meldt het RIVM. "Vanaf 12 maart worden mensen met milde klachten niet meer getest omdat er een landelijke maatregel is om thuis te blijven bij de eerste klachten. Daarnaast wordt er meer getest onder risicogroepen. Ook heeft de overheid op 12 maart mensen opgeroepen om sociale contacten te verminderen. Het is nog te vroeg om het effect van deze maatregel te zien."

Wat zeggen deze cijfers over de verspreiding van het virus? We maakten daar eerder dit verhaal over:

Spanje: ga alleen als het nodig is de deur uit

De Spaanse regering roept inwoners op alleen de deur uit te gaan om boodschappen of medicijnen te halen, naar het ziekenhuis te gaan, naar het werk te gaan of in noodgevallen. Dat melden Spaanse media. Ook gaat het ministerie van Binnenlandse Zaken de controle overnemen over alle politiediensten in het land.

Naar verwachting licht de Spaanse regering de maatregelen rond 15.00 uur Nederlandse tijd toe.

In Spanje nam het aantal coronabesmettingen in 24 uur tijd toe met 1500. In heel Spanje zijn ruim 5700 geregistreerde besmettingen, de helft daarvan in de hoofdstad Madrid.

Boksen in Londen

Het Olympisch kwalificatietoernooi boksen in Londen is aan de gang. Op de tribune zitten alleen delegatieleden, teamgenoten van de sporters en 20 à 30 betalende toeschouwers, meldt NOS-sportverslaggever Vlado Veljanoski.

Keukenhof niet open op 21 maart

De Keukenhof gaat op 21 maart niet open vanwege het coronavirus. Het bloemenpark doet dat vanwege de maatregelen van de overheid, die voorschrijven dat evenementen met meer dan 100 mensen moeten worden afgelast.

"Dat de Keukenhof niet open kan is een enorme teleurstelling met grote financiële gevolgen voor alle betrokkenen", laat het park weten in een verklaring. "De verslagenheid onder de medewerkers en de partners die een jaar aan de voorbereiding hebben gewerkt is groot. Het park is op dit moment klaar voor de opening, de bloembollen bloeien en de bloemenshows zijn voor een groot deel ingericht."

'8000 banen in luchtvaart op het spel'

Minstens 8000 banen in de Nederlandse luchtvaartsector staan op het spel omdat het toerisme inzakt nu landen hun grenzen sluiten. Dat verwacht vakbond FNV op basis van een rondgang langs een aantal bedrijven. Volgens de FNV hebben ook andere luchtvaartmaatschappijen net als KLM werktijdverkorting aangevraagd voor hun werknemers.

Ook een aantal afhandelingsbedrijven op Schiphol zegt moeite te hebben met het doorbetalen van de werknemers. "Vooral mensen met tijdelijke contracten of nul-urencontracten worden het slachtoffer van deze coronacrisis", zegt Joost van Doesburg van de FNV.

'Medicijntekort dreigt voor Nederland'

De farmaceutische industrie waarschuwt minister Bruins voor Medische Zorg dat door de coronacrisis een tekort aan medicijnen dreigt te ontstaan, schrijft het FD. De Nederlandse medicijngroothandel Brocacef zegt dat er een gebrek kan ontstaan aan bijvoorbeeld antibiotica, bloeddrukverlagers en cholesterolverlagers.

Doordat de prijzen voor medicijnen in Nederland relatief laag zijn, zullen fabrikanten eerder aan andere landen leveren, schrijft de krant op basis van een brief van zes producenten en leveranciers aan minister Bruins.

Ze vragen Bruins om te wachten met het invoeren van aangescherpte regels, die dit jaar een besparing van 300 miljoen op de medicijnuitgaven opleveren.

Protest van marktkooplieden in Rotterdam

Meer dan honderd marktkooplieden in Rotterdam hebben vanochtend geprotesteerd. Ze zijn boos dat de zaterdagmarkt op de Binnenrotte in het centrum van de stad is verboden om zo verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

De marktkooplui gingen naar de overdekte Markthal, die vandaag wel open is. "Je kunt beter de markt opendoen dan de winkelcentra. Want in de Markthal loop je sneller corona op dan buiten", zei een marktkoopman tegen Rijnmond. Een andere koopman vraagt zich af wat hij met zijn spullen moet. "Ik zit vol met zes pallets handel in mijn vrachtwagen, binnenkort moet ik alles weggooien. Hebben ze er rekening mee gehouden dat de marktkooplieden nu zonder een cent thuis zitten?"

Maandag is er een gesprek tussen de gemeente Rotterdam en een delegatie van de markt.

Ook de zaterdagmarkt in Dordrecht is vandaag verboden. Die in Hilversum en Enschede gaan wel gewoon door. De overkoepelende organisatie van marktkooplui CVAH overweegt maandag naar de rechter te stappen om duidelijkheid af te dwingen. "Op grote schaal worden nu markten afgelast," zegt Martijn van Meppelen Scheppink van het CVAH. "Marktondernemers zijn daar de dupe van. Een winkel als Primark of Albert Heijn mag wel open blijven, terwijl het medische risico daar groter is dan op de markt in de open lucht."

De marktkooplieden in de Markthal

Bilthovense kliniek kan meer borstkankerpatiënten behandelen om druk op ziekenhuizen te verlichten

Het Alexander Monro Ziekenhuis (AMZ) in Bilthoven maakt extra capaciteit vrij voor de opvang van borstkankerpatiënten. Aanleiding volgens de kliniek, die bekendstaat als het borstkankerziekenhuis, is de hulpvraag van andere ziekenhuizen. Die staan onder druk door de uitbraak van het coronavirus.

Nieuwe patiënten met een verdenking op borstkanker en patiënten met een verwijzing via het bevolkingsonderzoek kunnen terecht in het AMZ. Voor bestaande borstkankerpatiënten die nog geopereerd moeten worden, inventariseert het AMZ welke extra capaciteit het kan aanbieden.

"Er is sprake van een landelijk en acuut probleem en dat raakt ons allemaal. Wij willen ons er voor inzetten dat de algemene ziekenhuizen zich verder kunnen richten op het bestrijden van de epidemie, en tegelijk helpen voorkomen dat vrouwen met borstkanker verder benadeeld worden door een gebrek aan behandelcapaciteit en daardoor mogelijk langere wachttijden", zegt bestuurder Marjolein de Jong.

Vullen alle supermarktschappen duurt nog paar dagen

De logistiek in supermarkten is gisteren zwaar ontregeld en het zal nog een paar dagen duren voordat alle schappen weer gevuld zijn, zegt René Roorda, algemeen directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.

"De winkels zijn leeggetrokken. Er zijn vandaag meer lege schappen dan gisteren. Vanochtend waren de winkels redelijk gevuld, maar er zijn weer ontzettend veel mensen naar de winkels gekomen. Het gaat een paar dagen duren voordat we dit hebben opgelost."

Roorda spreekt van 'on-Nederlandse toestanden'. Oudere medewerkers zeggen tegen hem dat ze dit niet eerder hebben meegemaakt. "Hamsteren hoeft niet!", herhaalt hij. Er zijn voldoende voorraden. "Het zit hem puur in de logistiek. Producten moeten op de juiste plek komen."

Supermarkten zetten extra vrachtwagens met chauffeurs uit andere sectoren in om de producten in de winkels te krijgen.

KLM vliegt lege toestellen naar Suriname om reizigers op te halen

KLM stuurt vanaf maandag vliegtuigen naar Suriname om gestrande passagiers op te halen, meldt de maatschappij.

De Surinaamse regering heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het luchtruim boven Suriname voor een periode 30 dagen gesloten. Het vliegveld van hoofdstad Paramaribo is alleen nog geopend voor urgente en medisch gerelateerde vluchten en voor vrachtvervoer. Daarom heeft KLM de vluchten naar Suriname van zaterdag en zondag geannuleerd.

Vanaf maandag vliegt de maatschappij met lege toestellen naar Johan Adolf Pengel International Airport, om passagiers terug te brengen naar Nederland. Dat gebeurt totdat alle passagiers zijn opgehaald, zegt de KLM.

Ook Corendon stuurt lege vliegtuigen naar "andere landen" om reizigers op te halen. Welke landen wordt nog geïnventariseerd, zegt een woordvoerder.

Belgische deskundigen halen hard uit naar 'lockdown-feestjes'

Belgische experts hebben hard uitgehaald naar de feestjes die gisteravond in cafés, bars en restaurants zijn gehouden. Om middernacht moesten die gelegenheden de deuren sluiten, om zo te helpen om de corona-uitbraak in te dammen. Maar voor die tijd werd er op verschillende plekken in België nog flink gefeest.

"Wij betreuren dat ten zeerste", aldus deskundigen op een persconferentie over de corona-uitbraak in België. "Dat is exact wat we niet willen zien en dat zal een negatieve impact hebben op de evolutie van de epidemie en op het dagelijkse intense werk van dokters en verplegers, dat elke dag zwaarder wordt. We vragen met aandrang dat dit soort van sociale evenementen stopt."

Overigens wordt er, net als in Nederland, ook in Belgische supermarkten gehamsterd. Onnodig, zeggen de Belgische autoriteiten. Er is meer dan genoeg voedsel aanwezig in de distributiecentra, verzekeren ze. "Lange wachtrijen in supermarkten is precies iets wat we willen vermijden", zegt een van de experts.

De Belgische coronadeskundigen Steven van Gucht en Emmanuel Andre

Maastricht UMC zet grote tent bij ingang met CT-scanner om sneller te kunnen controleren op virus

Grote tent met CT-scanner op parkeerplaats Maastricht UMC

Achternaam met een A? 's Ochtends naar de kerk

Om te voorkomen dat er teveel mensen tegelijk in de kerk zitten, voert de Gereformeerde Gemeente in Wijk en Aalburg (Noord-Brabant) een strikt achternamenbeleid door.

"We houden zondag drie diensten en afhankelijk van de achternaam ben je welkom bij de ochtenddienst, de middag- of avonddienst", zegt een woordvoerder bij Omroep Brabant. "Kerkgangers met een achternaam beginnend met een A tot en met H, zijn 's morgens welkom. De achternamen van I tot en met S mogen naar de middagdienst en de achternamen van O tot en met Z zijn 's avonds welkom."

De regels zijn streng: ruilen is niet toegestaan. En voor de mensen die niet kunnen "is er natuurlijk de kerktelefoon", zegt de woordvoerder. Om de besmettingskans verder terug te dringen, mogen de kerkgangers ook niet meer dan twee kinderen meenemen naar de dienst.

De Gereformeerde Gemeente in Wijk en Aalburg

International School in Amstelveen gaat dicht

De International School Amsterdam, gevestigd in Amstelveen, is vanaf maandag dicht. De bijna 2500 leerlingen in de leeftijd van 4 tot 19 jaar krijgen 'op afstand' les. Er komt een website waarop de leerlingen worden getraind om thuis te werken. Voor ouders is er ook een website.

"Net als veel scholen in de wereld moeten we nadenken over een 'nieuw normaal' voor educatie", zegt directeur Bernadette Carmody bij NH Nieuws. "We staan hierin niet alleen. We blijven investeren in een goede relatie tussen leerlingen, docenten en ouders, zodat we ons eigen lesprogramma kunnen blijven volgen en leerlingen geen achterstand oplopen."

Premier Rutte zei donderdag nog dat basisscholen, middelbare scholen en mbo-scholen voorlopig open moeten blijven. Hij is bang dat als de kinderen thuisblijven ook hun ouders niet meer gaan werken terwijl er grote behoefte bestaat aan mensen die werken in de zorg en bij hulpdiensten. De International School Amsterdam is niet de eerste die dichtgaat. Ook drie middelbare scholen in Baarn en omgeving en de European School Bergen blijven vanaf maandag dicht. In alle gevallen geldt de maatregel tot en met 30 maart.

Rode Kruis tegen ouderen: vraag hulp en denk vooruit

Het Rode Kruis zet in Nederland zijn burgerhulpnetwerk Ready2Help in om kwetsbare ouderen te informeren hoe ze zich kunnen wapenen tegen het coronavirus.

De hulporganisatie raadt kwetsbare mensen onder meer aan om te zeggen waar ze behoefte aan hebben en te bedenken of ze voldoende boodschappen en medicijnen in huis hebben.

Zorgen over ouders in Suriname: 'ziekenhuizen ronduit slecht'

Het echtpaar Bhaggoe uit Amsterdam-Zuidoost wordt dubbel getroffen door de sluiting van het Surinaamse luchtruim. Op 2 april zouden ze op bezoek gaan bij hun kinderen en kleinkinderen in Suriname, maar dat gaat waarschijnlijk niet door. En de ouders van meneer Bhaggoe (82 en 76 jaar oud) zouden morgen juist van familiebezoek uit Suriname terugkeren.

Nu zitten zij tot nader order vast en mocht ze iets overkomen, dan zijn ze aangewezen op de gezondheidszorg daar. "Ik heb nog wel een beetje vertrouwen in de medische voorzieningen in Suriname, maar ik heb gehoord dat de ziekenhuizen ronduit slecht zijn", zegt meneer Bhaggoe.

Het nieuws over het vliegverbod heeft hen pijnlijk getroffen. "Ik had me al helemaal voorbereid", zegt mevrouw Bhaggoe: "Ik had cadeautjes voor de kinderen gekocht en ook wat medicatie, zoals paracetamol en hoestdrank."

Parijse ouderen krijgen maaltijden thuisbezorgd

In Parijs krijgen ouderen maaltijden thuisbezorgd. In de Franse hoofdstad zijn zo'n 44 restaurants speciaal voor 65-plussers. Die zijn, vanwege het besmettingsgevaar, allemaal gesloten.

"Daarom zetten we alternatieven zoals thuisbezorging in werking", aldus burgemeester Anne Hidalgo.

Bezoek aan verpleeghuizen is vanwege het coronavirus ook verboden. Het gemeentebestuur wil daarom in deze tehuizen overal Skype-verbindingen verzorgen, zodat ouderen toch 'visueel' contact kunnen hebben met familie.

133 nieuwe besmettingen in België gemeld, vierde dode

In België zijn 133 nieuwe besmettingen vastgesteld, melden de Belgische autoriteiten. In totaal zijn er nu 689 gevallen van het coronavirus in België geregistreerd. 24 mensen liggen in België op de intensive care, 22 van hen worden beademd.

Het dodental in België staat nu op vier. Een persoon van 80 is overleden. Eerder werd ook het overlijden gemeld van mensen van 73, 86 en 90 jaar oud.

Ronde van Vlaanderen gaat waarschijnlijk niet door

Het is zeer onwaarschijnlijk dat de Ronde van Vlaanderen op 5 april doorgaat. Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus zijn alle Vlaamse wielerkoersen tot en met 3 april al geschrapt. De Vlaamse minister van Sport zei vrijdag op het Belgische Radio 1 dat hij denkt dat het onhaalbaar is om de ronde twee dagen later wel door te laten gaan.

"Dat een heel peloton van over de hele wereld enkele dagen na 3 april dan wel in Vlaanderen zou neerstrijken. We moeten verantwoordelijkheidszin tonen", zegt Ben Weyts.

Coronatest in parkeergarage Seattle: 'goede ventilatie'

In de Amerikaanse stad Seattle kunnen mensen zich nu ook in een drive-thru laten testen. Artsen willen zo voorkomen dat mensen samenkomen in een wachtruimte en elkaar besmetten.

Seattle is de grootste stad in Washington, de staat met het hoogste aantal vastgestelde besmettingen.

Eerder was al een drive-thru ingericht in Zuid-Korea.

Drive-thru in Seattle voor testen op coronavirus

Zorgen over doorgang bevrijdingsfestiviteiten Oost-Nederland

Ook de vieringen van 75 jaar bevrijding worden getroffen door het coronavirus. Het Nationaal Comité 4 en 5 Mei maakte gisteren al bekend dat alle bijeenkomsten met meer dan 100 mensen tot en met 31 maart zijn afgelast vanwege het coronavirus. Maar wat er in die periode daarna gaat gebeuren, is ook hoogst onzeker.

"We hebben gisteren al gezien dat herinneringscentrum Kamp Westerbork een herdenking op 12 april heeft verplaatst naar 13 september", zegt Joël Stoppels, die betrokken is bij een groot aantal bevrijdingsevenementen in Oost-Nederland, op NPO Radio 1. "Dit is nog maar het begin, denk ik. Op 1 april is Enschede bevrijd. Als je chronologisch in de tijdlijn van de bevrijding kijkt, dan staan er ook allemaal festiviteiten gepland. Op 2 april en 3 april in Overijssel, en dan door naar Groningen, dat op 16 april is bevrijd. Het is heel onzeker geworden."

Veteranen

Het is ook maar de vraag of de Canadese veteranen wel kunnen komen, zegt Stoppels. "Er willen er ongeveer vijftig naar Nederland komen. Dat is een enorm kwetsbare groep. Ze komen vaak op 25 of 26 april al aan, en het is even afwachten of ze dan kunnen reizen. Ik ben er heel bang voor. Dit is voor de meeste veteranen vermoedelijk de laatste keer dat ze de herdenking kunnen bijwonen."

Nieuwe coronapatiënten in Indonesië

Indonesië meldt 27 nieuwe gevallen van het coronavirus.

In totaal zijn daar nu 96 geregistreerde gevallen.

Vijf mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden.

Video: de allesbepalende lijn in de coronacrisis

Waarom worden al die strenge maatregelen genomen? Hierom. De grafiek in deze video laat zien waarom alles op alles wordt gezet om te voorkomen dat héél veel mensen in een keer ziek worden. Als we in de coronacrisis onder deze streep blijven, blijft de boel beheersbaar.

Geen vluchten van en naar Marokko

Marokko schort vanwege het coronavirus vluchten naar en vanuit Nederland, België, Duitsland en Portugal tot nader order op.

Dat meldt het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder gold de maatregel al voor Italië, Spanje en Frankrijk.

"Veel Marokkaanse Nederlanders hebben geboekt voor deze periode", zegt correspondent Samira Jadir. "Deze tijd is aantrekkelijk om naar Marokko te gaan. Tickets zijn goedkoper en Marokkaanse Nederlanders gaan nog net even voordat de Ramadan in de derde week van april begint."

De mensen die even kort naar Marokko wilden gaan, zitten er nu vast, zegt Jadir. "Vrienden van mij, Marokkaanse Belgen, hadden gehoord dat er vanochtend nog een vlucht naar België was gegaan. Ze zijn naar het vliegveld gegaan in de hoop dat ze toch nog op een vlucht zouden kunnen."

Noorse regering: 'ga niet naar het buitenland'

De Noorse regering adviseert zijn inwoners niet meer naar het buitenland te reizen. En Noren die nu in het buitenland zijn, krijgen de raad zo snel mogelijk terug te keren.

In Noorwegen zijn een kleine 1000 besmettingen en is één coronapatiënt overleden.

Artsen Zonder Grenzen: 'inwoner Lesbos besmet, evacueer vluchtelingenkamp'

Een inwoner van het Griekse eiland Lesbos is besmet met het coronavirus. Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) maakt zich "zeer grote zorgen" over wat er gebeurt als het virus het overvolle vluchtelingenkamp Moria bereikt en roept de autoriteiten op om het kamp "zo snel mogelijk te ontruimen".

De ruim 20.000 bewoners wonen erg dicht op elkaar in slechte hygiëne. "Het risico op verspreiding van het virus onder bewoners van het kamp is daardoor extreem hoog. Naast de slechte sanitaire voorzieningen is er ook erg weinig medische zorg", schrijft AzG.

"De voor de hand liggende maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn voor hen onmogelijk. Denk hierbij aan veelvuldig handen wassen en het beperken van sociaal contact", zegt arts en medisch coördinator Hilde Vochten. "We moeten realistisch zijn: het is onmogelijk om een uitbraak van het virus in zo'n kamp in te dammen."

De hulporganisatie vindt dat Europa de kampbewoners "fatsoenlijke leef- en woonomstandigheden" moet bieden.

'Hamsters: genoeg wc-papier'

Er zijn genoeg wc-rollen, zegt deze medewerker van een distributiecentrum tegen "hamsters" die bang zijn dat er een tekort is die grote hoeveelheden wc-papier inslaan.

Massabijeenkomsten in Groot-Brittannië verboden

In Groot-Brittannië worden massabijeenkomsten in de loop van volgende week verboden. Een regeringsbron zegt dat er noodwetten komen die de regering in staat stellen om de beperkende maatregelen af te dwingen. Wanneer het verbod van kracht wordt, is nog niet bekend. De voetbalcompetities in het VK zijn al stilgelegd.

Rusland vermindert vliegverkeer

Rusland legt vanaf maandag het vliegverkeer tussen bestemmingen in de Europese Unie, Noorwegen en Zwitserland aan banden. Vluchten zijn nog wel toegestaan tussen de Europese hoofdsteden en de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo. Russen die terugkeren naar huis worden gescreend en moeten twee weken thuis in zelfisolatie, ook als ze geen symptomen hebben van het virus. Dit geldt ook voor hun gezinsleden.

Premier Misjoestin sluit de grenzen met Noorwegen en Polen (met de exclave Kaliningrad) volledig.

In Moskou blijven de scholen open, maar ouders mogen hun kinderen, als ze dat willen, vanaf maandag thuishouden. In de Russische hoofdstad zijn officieel 24 mensen met het coronavirus besmet. In heel Rusland gaat het om 45 geregistreerde gevallen.

Tijdelijk vliegverbod in Saudi-Arabië

Ook Saudi-Arabië komt met een tijdelijk vliegverbod in een poging om het virus in te dammen, meldt persbureau AP. De maatregel wordt mogelijk vandaag al van kracht. Internationale luchtvaartmaatschappijen worden twee weken geweerd.

Eerste dode in Luxemburg (94)

In Luxemburg is is voor het eerst iemand overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Het gaat om een 94-jarige inwoner.

In het land gelden net als in veel andere landen maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen. Zo gaan maandag alle scholen en kinderdagverblijven tijdelijk dicht.

In Luxemburg zijn tot dusver 38 besmettingen gemeld.

Apple-winkels wereldwijd dicht

Apple sluit al zijn winkels buiten China tot 27 maart. "De meest effectieve manier om het risico op de verspreiding van het virus te minimaliseren, is om sociale afstand te maximaliseren", schrijft topman Tim Cook.

In China gaan de Apple-winkels vandaag juist weer open nadat ze wekenlang dicht zijn geweest.

In Nederland heeft het concern winkels in Amsterdam, Den Haag en Haarlem.

Evenementen vanaf 100 personen verboden in verschillende regio's

Meerdere veiligheidsregio's hebben noodverordeningen afgekondigd. Daardoor worden evenementen van meer dan 100 personen verboden. Wie ze wel organiseert of bezoekt, is in overtreding en strafbaar.

De verordeningen gelden in Noord-Brabant, Midden-Nederland, Twente, Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Donderdag adviseerden premier Rutte en minister Bruins al om evenementen met meer dan 100 personen af te gelasten tot en met 31 maart.

Het verbod geldt ook voor publieke locaties zoals concertzalen, musea, theaters en sportclubs. "We moeten dit doen om onze ouders, onze opa's en oma's te beschermen én andere mensen die ziek kunnen worden", zegt VNOG-voorzitter Ton Heerts. We moeten dit doen om te voorkomen dat onze artsen, onze verpleegkundigen onze dienstverleners overbelast raken. Zodat iedereen de zorg en dienstverlening kan blijven krijgen die nodig is."

'Erasmus MC en Universiteit Utrecht vinden antistof tegen corona'

Een groep van tien wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum en de Universiteit Utrecht zeggen dat ze een antistof hebben gevonden tegen het coronavirus, meldt Erasmus Magazine.

"Dit is bij ons weten het allereerste antilichaam waarvan we weten dat het de infectie blokkeert en er is een goede kans dat dit ook een medicijn wordt dat op de markt komt", zegt hoogleraar celbiologie Frank Grosveld. Het moet nog op mensen worden getest, wat maanden duurt.

De publicatie over de vondst ligt ter beoordeling bij vakgenoten, waarna het mogelijk in het toonaangevende vaktijdschrift Nature wordt gepubliceerd.

"Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen", zegt Grosveld. "Een echte oplossing is daarom een vaccin, daar werken anderen aan. Een vaccin ontwikkelen duurt echter al gauw twee jaar."

Zuid-Koreaanse premier: 'waakzaam zijn'

In Zuid-Korea neemt het aantal besmettingen af, maar de premier zegt dat het gevaar nog niet is geweken. "We moeten waakzaam zijn." Volgens Chung Se-kyun kan het virus via het buitenland weer opduiken. In Zuid-Korea zijn 117 nieuwe gevallen vastgesteld (in totaal nu ruim 8000). 72 mensen zijn overleden, 204 mensen zijn weer beter verklaard en uit het ziekenhuis ontslagen.

Scholen in Jakarta dicht

In de Indonesische hoofdstad Jakarta worden de scholen twee weken gesloten. De autoriteiten hopen zo de verspreiding van het virus in te dammen.

Nu de scholen dichtgaan, moeten kinderen 'op afstand' les krijgen. In Jakarta leven 10 miljoen mensen. In heel het land is officieel bij 69 mensen het coronavirus vastgesteld. Maar het werkelijke aantal besmettingen ligt vermoedelijk een stuk hoger.

Amerikaans reisverbod ingegaan

Reizigers uit Schengenlanden kunnen sinds vannacht niet meer naar de VS vliegen. President Trump kondigde deze maatregel donderdag aan om de uitbraak van het coronavirus in de VS te beperken.

Het gaat om mensen uit Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.

Trump zei gisteren dat Groot-Brittannië mogelijk aan de lijst wordt toegevoegd, omdat het aantal coronagevallen ook daar toeneemt.

De president kondigde verder de noodtoestand af. Daardoor kunnen zijn regering en andere overheden aanspraak maken op een noodfonds van 50 miljard dollar dat al door het Congres was gereserveerd.

Herdenking Christchurch geannuleerd

In Nieuw-Zeeland is de nationale herdenkingsbijeenkomst voor de aanslagen op moskeeën in Christchurch afgeblazen. Die zou morgen worden gehouden, precies een jaar na het bloedbad. Minister-president Ardern: "We zijn erg bedroefd over de annulering. Maar bij het herdenken van zo'n vreselijke tragedie mogen we niet het risico lopen dat er nog meer schade wordt aangericht." Ze doelde daarbij op besmettingen met het coronavirus.

Een rechtsextremist opende een jaar geleden, op 15 maart, het vuur in twee moskeeën waar hij 51 mensen doodschoot. De verwachting was dat duizenden mensen de herdenking zouden bijwonen.

50 doden in VS, besmettingen in 49 staten

In de VS viel de vijftigste dode. In alle staten is nu minstens één besmetting vastgesteld, behalve in West Virginia. De meeste doden vielen in de staat Washington. Daar steeg het dodental gisteren met zes naar 37.

Coronavirus verspreidt zich in Latijns-Amerika

In Midden- en Zuid-Amerika neemt het aantal landen waar besmettingen en doden worden gemeld gestaag toe. Guatemala, Paraguay, Venezuela, Uruguay, Suriname hebben gisteren de eerste ziektegevallen gemeld. In Ecuador is de eerste dode gevallen en in Argentinië overleden vooralsnog twee mensen aan het virus. In Latijns-Amerika zijn tot nu toe vijf doden gemeld. Meerdere landen hebben het luchtruim gesloten voor vluchten vanuit Europa.

Experts beantwoorden coronavragen

In de extra NOS-uitzending Het coronavirus, feiten en fabels beantwoordden experts gisteravond vragen die leven over het virus en de maatregelen die getroffen zijn om het te bestrijden. In dit artikel staan de belangrijkste vragen en antwoorden.

De hele uitzending terugkijken kan hier: