Federatie Medisch Specialisten: 'Sluit per direct alle scholen'

Alle scholen moeten per direct dicht. Die oproep doet de Federatie Medisch Specialisten (FMS). Volgens deze overkoepelende organisatie, die zo'n 22.000 specialisten en instellingen vertegenwoordigt, is er niet genoeg bewijs dat kinderen het coronavirus niet kunnen overdragen.

"Wij vragen de politiek: doe het maximale wat nodig is", zegt kno-arts Peter Paul van Benthem, voorzitter van de FMS. "Wij willen onze dokters en alle zorgverleners veilig houden, ook in de thuissituatie."

Het ministerie van Volksgezondheid stuurt aan op zo snel mogelijk overleg met de FMS, andere medische organisaties en het RIVM. Dat zal morgen of maandag worden gehouden.

Dringende adviezen

De specialisten luiden de noodklok, waar premier Rutte deze week juist zei dat alle scholen voorlopig open kunnen blijven. Volgens de federatie onderkent het kabinet de urgentie niet.

"We zien de dilemma's over de te nemen maatregelen en we zien het verschil in beleefde urgentie", zegt Van Benthem. "De dringende adviezen van de artsen in de ziekenhuizen in Noord-Brabant kunnen we echter niet in de wind slaan."

Verschillende belangenorganisaties en beroepsverenigingen voerden de druk al eerder op. Zo riep de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) op tot het sluiten van scholen. Ook de VO-raad, de koepelorganisatie van het voortgezet onderwijs, maakte bekend dat een aantal middelbare scholen dicht gaat.

Niet meer naar feestjes

Volgens de premier, die wordt geïnformeerd door zijn belangrijkste raadgever het RIVM, heeft het sluiten van scholen verregaande gevolgen voor de samenleving. Daarnaast zou de kans op besmetting voor kinderen beperkt zijn.

Het FMS zet hier nu dus vraagtekens bij en gaat zelfs nog een stap verder. "Ga ook niet meer naar feestjes en onthoud je van sociale contacten", zegt Van Benthem. "Dit moeten we echt doen als we samen de stijging van het aantal besmettingen tot stilstand willen brengen."

Brabantse ziekenhuizen zijn coronaklinieken geworden.

Peter Paul van Benthem, voorzitter FMS

Van Benthem wijst op de situatie in Brabantse ziekenhuizen, waar code rood geldt. Dat betekent dat geplande operaties worden afgezegd, zodat het personeel zich kan richten op acute zorg voor mensen die besmet zijn.

"Dat zijn eigenlijk geen ziekenhuizen meer, dat zijn coronaklinieken geworden. Zij zitten midden in de epidemie en hebben het nu nog onder controle. Maar is dat over twee of drie weken ook nog zo?"

Het medisch personeel staat niet alleen onder grote druk, er dreigt ook een tekort aan mondkapjes en testmiddelen. "Op dit moment hebben ze in ziekenhuizen soms nog maar voorraad voor een of twee dagen, dat demotiveert de mensen ook enorm."

Goed nadenken

Het lijkt soms of er verschillende adviezen worden gegeven: moeten we nu wel of niet thuisblijven? En kan ik wel of geen bezoek ontvangen? Sjaak de Gouw, directeur GGD Hollands Midden, zei gisteren in een speciale NOS-uitzending dat je nog prima een feestje kan geven, als er niet meer dan 100 mensen komen en mensen met klachten thuisblijven.

"Als wij als volk in staat zijn om het advies op te volgen om thuis te blijven als we hoesten of verkouden zijn, dan is het eigenlijk op geen enkele plek onverantwoord om te komen", zei De Gouw.

Dat lijkt dus in strijd met het advies van de Federatie Medisch Specialisten, maar is dat niet per se. In alle gevallen geldt: als je de kans op verspreiding of besmetting wil tegengaan, gebruik dan je gezonde verstand en denk goed na of het noodzakelijk is om de deur uit te gaan.

In Noord-Brabant is 'sociale onthouding' sinds deze week een overheidsmaatregel, maar in andere provincies nog niet. Toch kan het afzeggen van afspraken ook daar helpen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl