NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Rutte: 'Lockdown nu niet nodig', koninklijk applaus voor de zorg

Liveblog gesloten
 • Wat gebeurde er vandaag?

  Het liveblog wordt nu gesloten. Na de historische toespraak van premier Rutte volgden vandaag in binnen- en buitenland nieuwe maatregelen tegen het coronavirus. In dit artikel vind je een overzicht.

 • Eerste coronadode in Turkije

  In Turkije is voor het eerst iemand door het coronavirus overleden. Het is een man van 89 die het virus had opgelopen van iemand "met contacten in China".

  Turkije telt nu 98 besmettingen. Wereldwijd is het aantal besmettingen opgelopen tot 190.000 en het aantal doden tot bijna 7900. Tachtigduizend mensen zijn genezen, de meeste in China.

 • 135 coronapatiënten op intensive care

  Op dit moment liggen er 135 corona-patiënten op de intensive care in Nederland, staat op de website van Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Gisteren waren dat er nog 96. Er zijn in Nederland 1150 IC-bedden.

  Nederlandse Vereniging voor Intensive Care

  In de praktijk zijn er 575 bedden beschikbaar voor reguliere zorg en 575 bedden voor de zorg aan patiënten met het coronavirus, schrijft Zorgminister Bruins aan de Tweede Kamer.

 • Alleen recent gestopte artsen en verpleegkundigen mogen bijspringen in coronacrisis

  Zorgminister Bruins heeft regels opgesteld voor de inzet van voormalig verpleegkundigen en artsen in de zorg, om het reguliere personeel te ondersteunen in de coronacrisis. Dat kan nodig zijn als door de pandemie een punt wordt bereikt "waarin door overmacht grote tekorten aan personeel ontstaan, terwijl hulp dringend nodig is", schrijft hij aan de Tweede Kamer.

  In zo'n noodsituatie mogen oud-verpleegkundigen en voormalig artsen ingezet worden als ze na januari 2018 uit het BIG-register (voor personeel in de gezondheidszorg) zijn verwijderd. Alleen recent gestopte artsen en verpleegkundigen mogen dus bijspringen.

 • Spaanse regering komt met noodpakket van 200 miljard euro

  De Spaanse regering heeft 200 miljard euro vrijgemaakt voor een noodpakket. Het geld moet bedrijven en kwetsbare groepen beschermen tegen de gevolgen van de coronacrisis.

  Dit zijn "buitengewone maatregelen", volgens premier Pedro Sánchez. "We willen de werkgelegenheid beschermen en we willen dat bedrijven weten dat de overheid achter ze staat. Niemand wordt achtergelaten", zei hij.

 • Griekenland beperkt toegang tot vluchtelingenkampen

  Griekenland schermt opvangkampen voor vluchtelingen de komende twee weken af, zowel die op de eilanden als op het vasteland. Bezoekers worden geweerd en alle activiteiten in de kampen worden opgeschort, zegt correspondent Conny Keessen. Alle maatregelen worden in zes talen verspreid en zijn bedoeld om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In de Griekse vluchtelingenkampen verblijven tienduizenden migranten, vaak onder erbarmelijke omstandigheden.

 • Ziekenhuizen krijgen mondkapjes aangeboden tegen woekerprijzen

  Het Erasmus MC in Rotterdam ziet dat er misbruik wordt gemaakt van de situatie rond het coronavirus.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ziekenhuizen krijgen mondkapjes aangeboden tegen woekerprijzen
 • Rechtbank: weinig publiek bij uitspraak tramschutter

  Acht nabestaanden mogen vrijdag aanwezig zijn bij de uitspraak tegen Gökmen T., die verdacht wordt van de tramaanslag in Utrecht vorig jaar. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag besloten, vanwege het coronavirus.

  T. hoeft niet aanwezig te zijn bij de uitspraak omdat dat 'onverantwoord' zou zijn voor mensen die hem moeten vervoeren en bewaken. Advocaten van de slachtoffers en nabestaanden kunnen de uitspraak volgen in een videozaal in het gerechtsgebouw. Ook zal er een livestream zijn.

  Rechtbanken zijn sinds vandaag gesloten. Belangrijke zittingen gaan wel door, waaronder dus die van T.

 • Social distancing: wat is het en hoe werkt het?

  Eerder legde NOS op 3 al uit hoe belangrijk het begrip flatten the curve is in de coronacrisis. Nu een ander begrip: social distancing. Alleen hoogstnoodzakelijk naar buiten en als het even kan: 1,5 meter afstand houden van elkaar.

  Maar waarom? NOS op 3 legt het uit:

 • De Bijenkorf gaat vanaf morgen dicht

  Na IKEA sluit ook de Bijenkorf zijn deuren. Het warenhuis is vanaf morgen voor onbepaalde tijd dicht, om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Dat was voor ons geen eenvoudige beslissing", zegt een woordvoerder in een verklaring. "Maar wij vinden het belangrijk om zelf onze verantwoordelijkheid te nemen."

  De webwinkel van de Bijenkorf blijft wel toegankelijk.

 • Rutte: lockdown nu niet nodig

  Premier Rutte houdt de mogelijkheid open om tijdelijk het openbare leven in Nederland zo goed als stil te leggen in de strijd tegen het coronavirus. Maar omdat de zorgcapaciteit in ons land nog voldoende is, is zo'n lockdown-maatregel nu niet aan de orde, zegt hij tegen de NOS.

  Hij ziet in elk geval niets in een langdurige lockdown tot er een vaccin is tegen het coronavirus, want dat zou een jaar of langer duren.

 • RIVM: 'Mondmaskers drie keer gebruiken kan'

  Mondmaskers die zorgpersoneel beschermen tegen het coronavirus kunnen drie keer worden gebruikt. Dat meldt het RIVM na onderzoek naar het hergebruik van de maskers.

  De zogenoemde FFP2-maskers blijken voldoende gevaarlijke deeltjes tegen te houden wanneer ze na gebruik worden gesteriliseerd met waterstofperoxide. Ook blijken ze hun vorm te behouden.

  Aan mondkapjes en ander beschermingsmateriaal is een schreeuwend tekort. Op dit moment gebruikt een ziekenhuis zo'n 2000 kapjes per dag.

  De onderzoekers waarschuwen dat het onderzoek naar het tegenhouden van deeltjes beperkt is.

 • Burgemeesters Waddeneilanden: toeristen, blijf thuis

  De burgemeesters van de Waddeneilanden roepen toeristen op om de eilanden de komende weken niet te bezoeken. De vijf Waddeneilanden worden niet officieel gesloten voor toeristen, maar het verblijf van gasten is volgens de burgemeesters "in deze bijzondere periode plotseling lastiger."

  Op dit moment zijn op de Waddeneilanden nog geen besmettingsgevallen bekend. De eilanden zullen niet "coronavrij" blijven, voorspellen de burgemeesters, maar de medische voorzieningen moeten er niet onnodig op de proef worden gesteld, vinden ze.

  Huisartsen op Texel lieten eerder al weten dat ze zich zorgen maken over toeristen uit andere delen van Nederland. Ze drongen toen aan op een lockdown van het eiland.

 • Rutte: grenzen met België en Duitsland blijven open

  De grenzen met België en Duitsland blijven volgens premier Rutte de komende tijd gewoon open. Hij heeft overleg gehad met de buurlanden. "Er zijn heel veel grenswerkers over en weer."

  De premier had eerder vandaag met de andere EU-regeringsleiders een videoconferentie, waarin ze hebben besloten dat de buitengrenzen van de EU grotendeels dichtgaan voor mensen van buiten de EU. Ze hopen ook dat hierdoor de druk op de binnengrenzen afneemt. "Ik denk dat de noodzaak om binnengrenzen af te sluiten minder wordt", aldus Rutte.

  Sommige landen, zoals Polen en Tsjechië, hebben hun grenzen ook op slot gedaan voor burgers uit andere EU-landen. Rutte verwacht niet dat die hun grenzen de komende dagen weer openen.

 • Om 20.00 uur klapten Nederlanders voor 'onze helden'

  Door het hele land waren er vanavond steunbetuigingen voor werknemers in de zorg. Nederlanders applaudisseerden minutenlang voor zorgverleners (en ander personeel dat Nederland door de coronacrisis helpt). De hashtags #applausvoordezorg, #klapcoronadewerelduit en #applausvooronzehelden waren trending topic.

  Dat klonk zo:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nederland klapt voor de zorg