liveblog
NOS VoetbalAangepast

Warming-up: Lozano en Bergwijn vraagtekens bij PSV, Bosz en AZ winnen ruim

liveblog gesloten

Programma

Bedankt voor het volgen van ons blog. Morgen zijn we terug met om 18.30 al Heracles Almelo-Ajax. Tot dan!

Dit is het programma van speelronde 21

'Van Gaal nog steeds optie voor Feyenoord'

'Van Gaal nog steeds optie voor Feyenoord'

Stand

Stand eredivisie

Opnieuw verliest NAC met 3-0, maar Van der Gaag ziet verbetering

Opnieuw verliest NAC met 3-0, maar Van der Gaag ziet verbetering

Weer geen Bredase bierdouche voor Til: 'Beetje teleurstellend'

Weer geen Bredase bierdouche voor Til: 'Beetje teleurstellend'

Van den Brom strooit met complimenten na 'vijf op een rij'

Van den Brom strooit met complimenten na 'vijf op een rij'

AS Roma klimt met Karsdorp naar vierde plaats

AS Roma staat voorlopig weer op de vierde plaats in de Serie A. De club uit de hoofdstad won met 3-0 bij Chievo Verona, afgetekend de nummer laatst van de ranglijst.

Roma had halverwege een voorsprong van 2-0. Stephan El Shaarawy en Edin Dzeko maakten de doelpunten. Aleksandar Kolarov maakte er 3-0 van. Rick Karsdorp speelde de hele wedstrijd bij AS Roma en gaf de assist bij de tweede goal. Justin Kluivert viel in de slotfase in.

Edin Dzeko en Rick Karsdorp (r) vieren de 0-2

Eredivisie op Vrijdag

Kijk nu Eredivisie op Vrijdag met Daniël de Ridder, Jeroen Elshoff en Sjoerd van Ramshorst. Nu op NPO 1 en via de stream.

Koploper Twente klopt Sparta en ziet Den Bosch punten verspelen

FC Twente heeft dankzij een 3-0 zege bij Sparta zijn leidende positie in de eerste divisie verstevigd. Concurrent Den Bosch speelde gelijk tegen FC Volendam: 1-1. FC Twente heeft nu een voorsprong van zes punten op Den Bosch.

Nacho Monsalve viert een treffer van zijn ploeg Twente tegen Sparta

Bosz op weg naar grote zege

Julian Brandt maakt er met zijn tweede goal in de 64ste minuut 5-1 voor Bayer Leverkusen.

Mainz-Bayer Leverkusen 1-5

90' GOAL AZ!

Invalller Albert Gudmundsson schiet de derde goal in de hoek.

NAC Breda-AZ 0-3

Leverkusen loop verder uit

Het gaat heel snel in Mainz. Bellarabi schiet in de verre hoek. Een ruime voorsprong al voor de ploeg van Peter Bosz.

Tussenstand: Mainz-Bayer Leverkusen 1-4

54' GOAL AZ!

Til met zijn tweede goal. De aanvoerder rondt een fraaie steekpass van Stengs af.

Tussenstand: NAC Breda-AZ 0-2

Guus Til scoort voor AZ

Leverkusen loopt uit

Weer een mooie goal voor Leverkusen. Brandt gaat de combinatie aan met Volland en rondt knap af.

Mainz-Bayer Leverkusen 1-3

FC Twente op rozen

FC Twente leidt met 2-0 bij Sparta en is daarmee op weg de koppositie in de Keuken Kampioen Divisie te verstevigen. Concurrent FC Den Bosch staat thuis met 1-0 achter tegen FC Volendam.

FC Twente viert de openingsgoal van Tom Boere

Leverkusen leidt weer

Kai Havertz schiet op aangeven van Julian Brandt binnen.

Mainz-Bayer Leverkusen 1-2

Rust in Breda

AZ is de betere ploeg en leidt verdiend met 1-0 in Breda. NAC kreeg vlak voor rust nog een kans via Kastaneer. De spits raakte de paal. Hij stond wel buitenspel.

Mainz weer naast Leverkusen

Robin Quaison tikt van dichtbij de gelijkmaker binnen.

Mainz-Bayer Leverkusen 1-1

Leverkusen leidt

Een bliksemstart voor Peter Bosz. Al in de 5de minuut komt Leverkusen op voorsprong. Wendell scoort.

Mainz-Bayer Leverkusen 0-1

34' GOAL AZ!

Til staat vogelvrij en werkt een voorzet van Svensson knap tegen de touwen.

NAC Breda-AZ 0-1

Bosz weer aan de bank

Het was een week van uitersten voor Peter Bosz bij Bayer Leverkusen. Na de competitiezege op Bayern München bleek zijn ploeg dinsdag in de achtste finales van de DFB-Pokal niet opgewassen tegen FC Heidenheim, de nummer zes van de Tweede Bundesliga: 2-1.

Vrijdagavond krijgt Bosz alweer een nieuwe kans als zijn ploeg om 20.30 uur aantreedt bij 1. FSV Mainz 05 in de Bundesliga. Bij Mainz start Jean-Paul Boëtius.

Bosz met Bayer Leverkusen uitgeschakeld in Duitse beker

Aftrap in Breda

In de stromende regen en met een harde wind begint NAC Breda-AZ.

Ondertussen in Italië: Karsdorp in basis

In de Serie A gaat AS Roma op bezoek bij Chievo Verona. Rick Karsdorp staat in de basis bij de Romeinen, Kluivert zit op de bank.

Broers Koopmeiners

Dat was kiezen voor de aanhang van de broers Koopmeiners. Terwijl de 20-jarige Teun Koopmeiners in de basis staat bij het eerste van AZ is zijn 18-jarige broer Peer basisspeler bij Jong AZ in de uitwedstrijd tegen Almere City in de Keuken Kampioen Divisie. Teun staat in de verdediging, Peer op het middenveld.

Peer en Teun Koopmeiners

Ploeg in het nauw tegen ploeg in vorm

Het duel tussen NAC Breda en AZ is het duel tussen de ploeterende hekkensluiter, sinds afgelopen weekend, en de nummer vier AZ, een ploeg in vorm.

NAC wacht nog altijd op zijn 1ste eredivisieoverwinning van het nieuwe kalenderjaar (0 gewonnen-1 gelijk-2 verloren). De ploeg uit Breda speelde na de winterstop thuis gelijk tegen ADO (1-1) en verloor uit bij Willem II (2-0) en bij De Graafschap (3-0).

AZ won na de winterstop al zijn 4 officiële duels (3 Eredivisie, 1 KNVB-beker) en kreeg in deze 4 wedstrijden geen enkele goal tegen (doelsaldo 12-0).

Radio aan!

Nooit meer nummer 9 bij Nantes

FC Nantes, de laatste club waar Emiliano Sala voor heeft gevoetbald, heeft besloten zijn rugnummer 9 nooit meer te gebruiken. Op die manier zal Sala voor altijd een plaats hebben in de geschiedenis van Nantes, zo heeft de club meegedeeld.

De 28-jarige Sala en piloot David Ibbotson waren maandag onderweg van Frankrijk naar Wales, nadat Sala door Cardiff City voor 20 miljoen euro was overgenomen van Nantes, toen hun vliegtuig van de radar verdween. Gisteren werd het lichaam van Sala geborgen uit het vliegtuigwrak in de Noordzee.

Janssen ontbreekt alweer bij Spurs

Vincent Janssen ontbreekt komende zondag bij Tottenham Hotspur in het competitieduel met Leicester City. De Nederlandse aanvaller kampt met een knieblessure.

De oud-speler van onder meer AZ was juist vorige week weer bij de selectie gehaald door trainer Mauricio Pochettino, maar ontbrak bij de wedstrijd tegen Newcastle United wel op het wedstrijdformulier. Janssen was tot dan toe niet of nauwelijks voorgekomen in de plannen van de Spurs-trainer.

13 januari 2019: Vincent Janssen in actie bij de reserves van Tottenham

Advocaat ergert zich aan negatieve teneur

Dick Advocaat zit niet goed in zijn vel. Dat zei de trainer van FC Utrecht herhaaldelijk op de persconferentie voor met duel van zondag met PSV. "Ik erger me mateloos aan de negatieve teneur over mij, daar heb ik helemaal geen zin in."

Om die reden ging de 71-jarige coach niet in op een aanbieding van Feyenoord om Giovanni van Bronckhorst na dit seizoen op te volgen, hoewel Feyenoord zegt dat de club Advocaat zelf heeft afgezegd.

Advocaat laat irritaties de vrije loop op persconferentie

ADO Den Haag wil door met Groenendijk

ADO Den Haag wil het contract met trainer Alfons Groenendijk verlengen. Op de persconferentie voor de uitwedstrijd tegen FC Emmen van zondag zei Groenendijk dat hij een aanbieding van de club heeft gekregen. "Binnenkort volgt er weer een gesprek", aldus de trainer wiens contract aan het einde van dit seizoen afloopt.

ADO staat momenteel elfde in de eredivisie. Afgelopen zondag werd een 2-0 zege geboekt tegen Heracles Almelo, dankzij twee goals van invaller Tomás Necid. "Als speler heb je momenten nodig om ergens overheen te komen en Heracles was echt een potje voor hem", zei Groenendijk. "Een basisplaats zou kunnen, maar morgen trainen we nog. De knoop is nog niet doorgehakt."

ADO Den Haag-trainer Alfons Groenendijk

Lozano en Bergwijn vraagtekens bij PSV

PSV-trainer Mark van Bommel weet nog niet of Hirving Lozano (hersenschudding) en Steven Bergwijn (kuitblessure) zondag inzetbaar zijn tegen FC Utrecht. Het tweetal deed vandaag gedeeltelijk mee aan de training van de Eindhovenaren.

"Het gaat de goede kant op, maar we moeten kijken hoe het zich de komende dagen ontwikkelt. Het gaat wel beter met ze dan ik had verwacht", aldus Van Bommel.

De coach kijkt bij het bezoek aan FC Utrecht uit naar het weerzien met trainer Dick Advocaat. "Wie had dat gedacht? Hij was nog mijn trainer toen ik nog speelde."

Van Bommel is tevreden over de inbreng van zijn reserves. Afgelopen weekend zag hij Cody Gakpo, Mohamed Itaharren en Erick Gutiérrez goed invallen tegen Fortuna Sittard. "Als we wisselen, worden we niet slechter. We zijn goed bezig met de jeugd, niet alleen nu, al een aantal jaar. Er komen nu een aantal jongens bij. Als ze goed zijn, nemen we ze er graag bij en maken ze ook minuten."

Mark van Bommel

Barcelona voorlopig zonder Arthur

FC Barcelona moet het drie tot vier weken stellen zonder Arthur Melo. De Braziliaanse middenvelder kampt met een hamstringblessure.

De 22-jarige international mist onder meer het Champions League-duel met Olympique Lyonnais en twee duels met Real Madrid, voor de beker en de competitie.

Van Bronckhorst: 'Extra jaartje Feyenoord geen optie'

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst zag vanochtend op zijn telefoon dat Dick Advocaat niet zijn opvolger wordt in De Kuip. "Ik heb zelf geen contact gehad met Dick. Dat is ook aan de club."

Op de vraag of Van Bronckhorst de afwijzing van Advocaat jammer vindt, antwoordde hij: "Ik heb een heel goede band met Dick. We hebben elkaar altijd gevonden, hij is een heel belangrijk persoon voor mij."

Advocaat gaf aan dat de publieke opinie en de negatieve sfeer de reden zijn voor zijn afwijzing van Feyenoord. "Feyenoord is een grote club, er wordt veel over gesproken en er zijn veel meningen", reageerde Van Bronckhorst. "Elke trainer die in de top werkt, voelt dat volgens mij zo."

Wie de nieuwe trainer van Feyenoord ook wordt, Van Bronckhorst wordt het niet: "Een jaartje extra is geen optie."

Feyenoord speelt morgenavond een thuiswedstrijd tegen De Graafschap. Ridgeciano Haps er dan niet bij: de linksback kampt met een liesblessure.

Extra jaartje Feyenoord uitgesloten voor Van Bronckhorst

Messi vraagteken bij Barcelona

Het is de vraag of Lionel Messi zijn opwachting zal maken bij FC Barcelona, dat het zondag opneemt tegen Athletic Bilbao. De Argentijn ontbrak vandaag op de training van de Catalaanse club, meldt de Spaanse sportkrant As.

Messi raakte vorige week geblesseerd aan zijn bovenbeen en begon woensdag in het duel met Real Madrid, in de halve finales van de Spaanse beker, op de bank. Na ruim een uur spelen maakte Messi alsnog zijn entree.

Lionel Messi op de reservebank

'Advocaat maakt zich druk over negatieve praatjes over hem'

Joep Schreuder licht toe waarom FC Utrecht-trainer Dick Advocaat geen coach wil worden van Feyenoord. Straks volgt nog een interview met Advocaat.

'Advocaat maakt zich druk over negatieve praatjes over hem'

De Jong en Mazraoui vraagtekens bij Ajax

Ajax kan morgen tegen Heracles mogelijk niet beschikken over Frenkie de Jong. Trainer Erik ten Hag meldde op de persconferentie dat De Jong gisteren de training heeft verlaten met een spierblessure. Vandaag wordt op de training bekeken hoe het met De Jong is gesteld.

Ook achter de naam van Noussair Mazraoui, die al langer kampt met hamstringproblemen, staat een vraagteken. Verdediger Lisandro Magallán en doelman Bruno Varela zijn morgen sowieso niet van de partij. Beide nieuwe aanwinsten zijn geblesseerd.

Ten Hag ging ook in op de vraag of het chagrijn bij Ajax na de 6-0 zege op VVV is verdreven. "Het maakt niet dat alles is vergeten, maar het was wel weer een bevestiging van wat we moeten doen, wat er nodig is en welke bereidheid je aan de dag moet leggen om resultaat te halen", aldus de Ajax-trainer.

Met twee Champions League-wedstrijden tegen Real Madrid, een bekerwedstrijd tegen Feyenoord en de eredivisie zou de komende maand wel eens de Maand van de Waarheid kunnen worden voor Ajax. Maar zo ziet Ten Hag het niet: "We zijn ook zo begonnen in augustus en september. Zo kunnen we wel bezig blijven."

Chagrijn is weg bij Ten Hag, maar de vraagtekens nog niet

Tien jeugdspelers gedood bij brand trainingscomplex Flamengo

Bij een brand op het trainingscomplex van de jeugdopleiding van voetbalclub Flamengo zijn tien doden gevallen. Volgens de Braziliaanse nieuwszender Globo gaat om jeugdspelers. Ook zouden drie mensen gewond zijn geraakt.

De brand brak uit in het internaat van de club, in het westen van Rio de Janeiro. De oorzaak is nog onbekend. Flamengo is een van de bekendste voetbalclubs van Brazilië. De club werd zes keer landskampioen en veroverde in 1981 de Copa Libertadores en de wereldbeker.

Lees meer over de brand bij Flamengo.

Doden na brand bij voetbalclub in Brazilië

Incident met oerwoudgeluiden schrikt Engels vrouwenvoetbal op

In Engeland is Sheffield United-speelster Sophie Jones aangeklaagd voor het maken van oerwoudgeluiden. Tottenham Hotspur-speelster Renee Hector zou daarvan het slachtoffer zijn geweest. Een maand geleden meldde ze na het gewonnen duel met Sheffield (2-1) op Twitter: "Zo jammer, een van mijn tegenstandsters maakte apengeluiden naar mij."

De Engelse voetbalbond FA heeft er nu een zaak van gemaakt. Jones krijgt tot 15 februari om te reageren op de aantijgingen. Sheffield laat in een officiële verklaring weten volledig mee te werken aan het onderzoek en iedere vorm van racisme te veroordelen.

Sophie Jones

Voetbalwereld staat stil bij Sala

De voetbalwereld rouwt om het overlijden van Emiliano Sala, de Argentijnse voetballer wiens lichaam gisteren werd geborgen uit het wrak van een neergestort vliegtuigje in de Noordzee.

Alle voetbalwedstrijden van komend weekeinde in de twee hoogste competities van Frankrijk worden voorafgegaan door een minuut applaus, zo heeft de Franse voetbalbond bekendgemaakt. Vanavond staat in Ligue 1 het duel tussen Dijon en Olympique Marseille op het programma.

De 28-jarige Sala en piloot David Ibbotson waren maandag onderweg van Frankrijk naar Wales, nadat Sala door Cardiff City voor 20 miljoen euro was overgenomen van Nantes, toen hun vliegtuig van de radar verdween.

Veel voetbalclubs en voetballers staan via sociale media stil bij het overlijden van Sala.

Wat is de beste club voor Matthijs de Ligt?

In Amsterdam zullen de meeste mensen deze vraag beantwoorden met "Ajax", maar de kans dat de 19-jarige verdediger komend seizoen nog in de Johan Cruijff Arena te bewonderen is, lijkt klein.

Maar waar moet hij heen? We vroegen het aan Pierre van Hooijdonk (Manchester United), Rafael van der Vaart (Bayern München), Piet de Visser (Chelsea), Arno Vermeulen (Juventus) en Frank Snoeks (Ajax).

Matthijs de Ligt

Op bezoek bij Dick Advocaat

Verslaggever Joep Schreuder is vanmiddag in Utrecht voor een onderhoud met Dick Advocaat. De trainer van de Domstedelingen was in beeld om de opvolger te worden van Feyenoord-coach Giovanni van Bronckhorst, maar zag daar na een gesprek met de clubleiding vanaf.

"Ik heb besloten om er geen vervolg aan te geven", zegt Advocaat in het AD. "Er is zo'n negatieve sfeer ontstaan rond mijn eventuele benoeming dat ik het simpelweg niet zie zitten om het te gaan doen."

Lees meer over de afwijzing van Dick Advocaat. Later vandaag op NOS.nl is het gesprek met Advocaat te zien.

Januari 2019: Dick Advocaat op het trainingskamp van FC Utrecht in Spanje

De Kogel diep onder de indruk van inzamelingsactie na ongeluk

Sinds 11 juni vorig jaar staat het leven van Leon de Kogel volledig op zijn kop. Op die dag was de 27-jarige oud-aanvaller van FC Utrecht en Go Ahead Eagles als inzittende betrokken bij een auto-ongeluk op Malta. Er werd gevreesd voor zijn leven en het was al snel duidelijk dat hij nooit meer kan voetballen.

Komende maandag is De Kogel te gast bij het duel tussen Jong FC Utrecht en Go Ahead Eagles. En krijgt hij het bedrag overhandigd dat Caroline van Meel heeft verzameld met een inzamelingsactie. Vanwege de enorme ziekenhuiskosten op Malta gaat De Kogel namelijk ook financieel door een dal.

De Kogel was gisteren te gast bij Langs de Lijn En Omstreken. Lees het heftige verhaal van Leon de Kogel.

Leon de Kogel

Van der Gaag met NAC in zwaar weer

Twintig wedstrijden gespeeld en slechts vier zeges: 22 goals gemaakt en dubbel zoveel geïncasseerd. Het zijn zorgelijke cijfers voor NAC, dat vanavond de nummer vier van de ranglijst, AZ, ontvangt.

Trainer Mitchell van der Gaag van de hekkensluiter heeft nog geen slapeloze nachten, maar de ernst van de situatie is hem maar al te duidelijk. "Het gaat om de toekomst, niet alleen die van mij of de spelers, maar met name die van de club. En daar moet alles voor wijken. Maar zolang ik iedere ochtend opsta, gaat alles goed met me."

Van der Gaag maakt lange dagen in moeilijke periode met NAC

De stand in het land

Hoe zat het ook alweer in de eredivisie? PSV en Ajax boekten vorige speelronde simpele zeges, dus het verschil tussen beide ploegen is nog steeds vijf punten.

Welkom bij de Warming-up!

Vanavond om 20.00 uur gaat de 21ste speelronde van de eredivisie van start met de wedstrijd tussen NAC Breda en AZ. In dit liveblog volgen we de hele dag al het nieuws en de wetenswaardigheden over het komende voetbalweekeinden. We gaan onder meer langs bij PSV, Ajax, Feyenoord en Utrecht.

Dit is het programma van de eredivisie van komend weekeinde.