Matthijs de Ligt
NOS Voetbal

Waar moet De Ligt naartoe? 'Barça, Bayern, Juve, hij past praktisch bij elke club'

Van een leegloop is bij Ajax nog geen sprake. Tot dusver is alleen van Frenkie de Jong zeker dat hij het Amsterdamse nest gaat verruilen voor Camp Nou in Barcelona. Maar Matthijs de Ligt zou wel eens heel snel de volgende kunnen zijn. De vraag rijst echter: wat zou een mooie volgende stap kunnen zijn voor de 'Golden Boy' van het Europese voetbal?

Wat voetbalcommentator Frank Snoeks betreft, komt die er nog even niet voor de pas 19-jarige Leiderdorper. "Nee, ik zou het niet gek vinden als hij nog een jaar bij Ajax zou blijven. Hij mag best nog wat extra meters in de eredivisie maken. Laat hem eerst maar eens iets winnen met de club."

De NOS-commentator ziet in De Ligt ook nog niet een absolute topverdediger. "Hij is natuurlijk wel goed op weg om er eentje te worden. Maar je ziet hem nu soms nog foutjes maken. Kijk bijvoorbeeld naar de wedstrijd tegen Feyenoord. Hij stond bij sommige tegendoelpunten echt niet goed. Bij De Ligt komt er soms nog weleens een muis doorheen, en misschien zelfs een hond."

Scoutinglijst

Oud-trainer Piet de Visser, die inmiddels al jaren voor Chelsea naar talent speurt, is de twijfel al voorbij. "Ik heb hem natuurlijk al jaren op mijn scoutingslijst staan. Hij is sterk, goed in de opbouw en in het doordekken. Maar wat mij vooral bevalt: hij is ijzersterk in z'n koppie. Op zo'n jonge leeftijd al aanvoerder van Ajax... Dan ben je echt buitencategorie in Nederland. Van mij had hij al twee jaar terug naar Chelsea mogen komen."

De Premier League lijkt Pierre van Hooijdonk, de voormalig spits onder andere Feyenoord en Celtic en huidige analyticus bij de NOS, ook wel wat. "En dan zou ik voor Manchester United kiezen. Niet alles moet naar Manchester City gaan. Een beetje eerlijk verdelen. En United is natuurlijk geen klein clubje. Bovendien: goede verdedigers en goede voetballers passen overal."

De huidige verdedigers van Manchester United en Manchester City

Arno Vermeulen, Snoeks' collega bij de NOS, heeft echter zijn bedenkingen bij de Engelse competitie. "Ik zou hem niet zo snel in de Premier League neerzetten. In de absolute top is de concurrentie waanzinnig. Hoog niveau, heel veel spelen. Dat kan hem ook slopen. In Engeland ben je met 19 jaar nog niks. Hij kan ook op z'n 22ste of 23ste nog naar Engeland. Virgil van Dijk doet het natuurlijk prima daar, maar die kwam via Celtic."

Talentvoller dan De Vrij

Dan ziet Vermeulen meer heil in Italië. "De Serie A is een heel goede competitie voor hem. Je ziet dat Nederlandse spelers die daar naartoe gaan - verdedigers vooral, zoals Stefan de Vrij - het gewoon goed doen. Het is een fabel dat er in Italië heel goed verdedigd wordt. Dat is echt van dertig jaar geleden. En ik vind De Ligt talentvoller dan De Vrij. Hij kan er gewoon bovenuit springen daar."

"Juventus zou een goede optie zijn", oppert Snoeks, die zelf ook wel beseft dat een langer verblijf van De Ligt in Amsterdam een illusie is. "Je krijgt alleen in Italië wel wat anders over je heen als je een foutje maakt. In de eredivisie wordt dat iets eerder vergeven."

"Het is daarom jammer dat De Ligt zich niet heeft kunnen ontwikkelen met een oude rot naast hem", vindt de NOS-verslaggever. "Bijvoorbeeld een type als Ron Vlaar."

De huidige verdedigers van Bayern München en PSG

Dat manco zou bij een overgang naar 'Juve' weggewerkt kunnen worden. "Juventus heeft heel veel routine achterin", weet Vermeulen. "Misschien komt-ie wel met Giorgio Chiellini te spelen als die nog doorgaat. Dan heeft hij iemand naast zich die hem een beetje bij de hand kan nemen in het begin. En je speelt in een team dat altijd om het kampioenschap speelt en ook in de Champions League kanshebber is."

"Het zou wel belangrijk zijn dat hij naar een stabiele club gaat. Een club met een redelijke warmte, waar je als jonge jongen goed ontvangen wordt. Het lijkt mij beter dat hij niet terechtkomt in het labyrint van gekkigheid van clubs als AC Milan, Inter en Lazio."

Vraagtekens

Met Engeland en Italië zijn de mogelijkheden echter nog niet uitgeput. "Als scout kijk ik naar balvaardigheid en techniek, naar visie, fysiek, mentaliteit", vertelt De Visser. "Al die punten zijn in orde bij De Ligt. Twee jaar geleden had ik nog wel vraagtekens bij zijn wendbaarheid en snelheid, maar dat wordt steeds beter. Nu past hij praktisch bij elke competitie en elke club."

"Barcelona? Ja, ook. Die hebben een al wat oudere Piqué achterin staan. De Ligt kan daar zo mee, denk ik. Belangrijk in zijn keuze is dat hij een club kiest waar hij echt kan spelen."

De huidige verdedigers van Barcelona en Juventus

De Catalaanse optie kan ook Vermeulen wel bekoren. "Daar zou hij wel aarden. Beetje Nederlandse inbreng bovendien, met Frenkie de Jong. En Barcelona is van oudsher een club waar het achterin altijd wel een beetje wringt. Het is nu ook niet het sterkste deel van het elftal, met Piqué en Umtiti. Als De Ligt het niveau haalt dat we van hem verwachten, staat er wel meteen iemand bij zo'n geweldige club als Barcelona."

Bayern München

Rafael van der Vaart ziet de Ajacied het liefst naar Duitsland verhuizen. "Ik hoop Bayern München. Dat past het best bij hem en daar hebben ze echt een centrale verdediger nodig. Jérôme Boateng zit nu op de bank, Mats Hummels is ook niet al te best en Niklas Süle is helemaal niks, echt verschrikkelijk. Dus ik denk Bayern."

"Zou inderdaad ook nog kunnen", gaat Vermeulen mee in de suggestie van de oud-international die tegenwoordig regelmatig aan tafel zit bij Studio Voetbal. "Ze willen in München een nieuw team bouwen, verjongen. Je wordt er doorgaans goed ontvangen en begeleid. Een warm nest waarin hij goed zou passen. En hij komt daar echt wel aan spelen toe."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl