13 januari 2019: VIncent Janssen in actie bij de reserves van Tottenham
NOS Voetbal

Van topscorer tot miskoop: waar ging het mis voor Vincent Janssen?

"Nee, hij komt niet in mijn plannen voor." Acht afgemeten woorden, meer had manager Mauricio Pochettino niet nodig om ieder restje hoop op een succesvolle comeback van Vincent Janssen bij Tottenham Hotspur weg te vegen. Waar ging het mis voor de 24-jarige spits?

Over een gebrek aan vertrouwen had Janssen niet te klagen, toen hij op 12 juli 2016 zijn krabbel zette onder een vierjarig contract bij Tottenham. Eerste spits van Oranje, net topscorer geworden van de eredivisie en gehaald door een club die 22 miljoen euro voor hem overhad, een bedrag waarmee hij met stip op vijf binnenkwam in het lijstje met duurste Spurs-aankopen ooit.

Het kon niet op, zo leek het, maar Janssens status als doelpuntenmaker bleek al snel niet bij de deal van 22 miljoen inbegrepen.

Het is zo duidelijk dat Vincent Janssen al anderhalf jaar niet in onze plannen voorkomt.

Tottenham Hotspur-manager Mauricio Pochettino

De Brabander kreeg - ook vanwege een blessure van concurrent Harry Kane - een eerlijke kans van Pochettino, maar wist nooit te overtuigen met zes goals in 38 wedstrijden in alle competities. Vier van die treffers maakte hij bovendien uit penalty's.

Het ging vervolgens van kwaad tot erger. Tijd om zich te revancheren kreeg Janssen niet, met Fernando Llorente haalde Tottenham een nieuwe back-up voor Kane, waardoor de Oranje-international overbodig was.

Blessures vergallen Turks avontuur

Fenerbahçe bood uitkomst en haalde hem op huurbasis naar Istanbul, maar ook daar liep het niet volgens plan.

Na een veelbelovende start, met twee goals en twee assists in zijn eerste twee basisplaatsen, kwam de klad er in. Later bleek waarom: Janssen kampte met een zeldzame blessure: een zwelling door vochtophoping onder zijn rechtervoet. Aanvankelijk speelde de spits door de pijn heen, maar begin december kon hij niet meer verder.

Vincent Janssen in Turkse dienst

Dik vier maanden later kwam Janssen pas weer in actie. Nog steeds met pijn, zo bleek aan het begin van dit seizoen. Inmiddels weer trainend in Londen, de voormalig AZ-goalgetter bleek voor Fenerbahçe te duur om definitief over te nemen, moest Janssen een operatie ondergaan. Wederom was zijn voet de boosdoener.

Geen rugnummer bij Spurs

Niet dat het veel uitmaakte voor Janssens toekomstperspectief bij Tottenham Hotspur. Hoewel de competitie alweer begonnen was, had de aanvaller nog geen rugnummer toegewezen gekregen. Ook voor de Champions League schreven de Spurs hun Nederlandse spits niet in.

En toen moest de harde, publiekelijke boodschap van Pochettino nog komen. Er is geen plaats voor Janssen bij Tottenham Hotspur, zo maakte de Argentijnse manager kenbaar in woord - tweemaal - en gebaar.

  • ANP
    Ook een blessure bij concurrent Harry Kane biedt Vincent Janssen geen soelaas
  • ANP
    Net als de afwezigheid van Son Heung-min vanwege de Azië Cup

Eerst was er dat korte, maar krachtige antwoord na de nederlaag tegen Manchester United. Vervolgens had Pochettino Janssen inderdaad niet nodig op bezoek bij Fulham en Chelsea, ondanks het ontbreken van Kane (blessure) en Heung-min Son (Azië Cup).

En woensdag noemde Pochettino het "onmogelijk" dat Janssen nog zou gaan spelen in Noord-Londen. "Het is zo duidelijk dat hij al anderhalf jaar niet in onze plannen voorkomt."

"Niet alleen in de plannen van de manager, maar ook in de plannen van Tottenham. Dat is zo duidelijk", benadrukte Pochettino nog maar eens.

"We proberen hem zo snel mogelijk fit en in vorm te krijgen en daarna een club voor hem te vinden waar hij weer gelukkig kan zijn en kan spelen. Maar hier is dat onmogelijk."

Vincent Janssen sinds 1 juli 2015

Seizoen Club Duels Goals
2015/2016 AZ 49 32
2016/2017 Tottenham 38 6
2017/2018 Tottenham 1 0
2017/2018 Fenerbahçe 18 5
2018/2019 Tottenham 0 0

Janssen mag dus vertrekken, zoveel is zeker. Maar hoeveel Tottenham Hotspur wil terugverdienen van de 22 miljoen die de club ooit voor hem uittrok, is onduidelijk. Ook voor de spits zelf.

De ene Engelse krant heeft het over 13,5 miljoen euro, de ander over 17,5 miljoen. Daniel Levy kennende zal het eerder laatstgenoemd bedrag zijn, de voorzitter van Tottenham staat bekend als een keiharde onderhandelaar.

Om diezelfde reden is de kans aanwezig dat Janssen pas op de laatste dag van de transferwindow, volgende week donderdag, vertrekt. Dit was ook het geval bij zijn tijdelijke overstap naar Fenerbahçe.

Al anderhalf jaar overbodig

Waar gaat Janssen heen - de VS, China of toch gewoon Europa? - wanneer en voor hoeveel? Allemaal vragen die de komende week beantwoord worden. Maar één ding is zeker: het huwelijk tussen Vincent Janssen en Tottenham Hotspur is voorbij.

En is dat eigenlijk al anderhalf jaar, sinds dat teleurstellende debuutseizoen in Engelse dienst.

Mauricio Pochettino heeft Vincent Janssen niet nodig en maakt daar geen geheim van

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl