Vincent Janssen
NOS VoetbalAangepast

Janssen zoekt bij 'Fener' de weg terug naar de top én Oranje

Bij de laatste interland van het Nederlands elftal tegen Engeland was Vincent Janssen nog de grote man bij Oranje. Met een goal (penalty) en een assist droeg hij bij aan de 2-1 oefenzege op Wembley. Niet toevallig plukte juist Tottenham Hotspur de spits een paar maanden later weg bij AZ.

Janssen kon de stijgende lijn in zijn loopbaan niet doorzetten in Londen en afgelopen zomer vertrok hij op huurbasis naar het Turkse Fenerbahçe. Maar door een blessure is ook zijn avontuur bij 'Fener' vooralsnog geen onverdeeld succes. Hij is er dan ook niet bij de komende dagen als Oranje oefent tegen Engeland en Portugal.

Fenerbahçe heeft Janssen nodig. Er komen lastige wedstrijden aan. Als hij fit is, gaat hij dus zeker spelen.

TRT-verslaggever Serkan Saydam

Zijn laatste optreden op het voetbalveld dateert van 8 december vorig jaar op bezoek bij Bursaspor (1-0 winst). De 23-jarige spits viel toen in de 40ste minuut uit. Sindsdien staat hij aan de kant met een zeldzame blessure: een oedeem, een zwelling door vochtophoping, bij het sesambotje onder zijn rechtervoet. Daar had hij al langer last van, maar op zeker moment kon hij echt niet meer verder.

Speciale schoen

De blessure kan alleen genezen met rust en Janssen volgt daarom een voorzichtig, aangepast herstelprogramma waarbij hij genoodzaakt was te lopen met een speciale, orthopedisch gevormde schoen. Het herstel vordert gestaag en inmiddels kan Janssen al denken aan een rentree.

"Hij kan nu weer een normale schoen dragen en is bezig met oefeningen in het zwembad", weet Serkan Saydam, verslaggever en Fenerbahçe-volger van de Turkse staatsomroep TRT. "Volgens de dokter van Fenerbahçe kan deze blessure in twee, vier of zes maanden herstellen. Dat is moeilijk te zeggen. In het geval van Janssen wordt het waarschijnlijk vier maanden."

Vincent Janssen bij aankomst in Turkije

"Ik sprak maandag met de directie van de club en ze zeggen dat hij in goede conditie is", zegt Saydam. "Hij is ook wat afgevallen. Ze hopen dat hij de eerste week van april terugkeert op het trainingsveld en een week later zijn rentree kan maken. Fenerbahçe heeft hem nodig, zo is mij verteld. Er komen lastige wedstrijden aan. Als hij fit is, gaat hij dus zeker spelen."

De verschillen in de top van de Turkse competitie zijn met acht wedstrijden te gaan klein. Galatasaray leidt met 54 punten, voor Istanbul Basaksehir (53), Besiktas (50) en Fenerbahçe (48).

Met twee nederlagen, een gelijkspel en slechts één zege in de laatste vier competitieduels kan Fenerbahçe Janssen goed gebruiken. En in de halve finales van de Turkse beker wacht op 19 april Besiktas. Het heenduel eindigde in 2-2.

Teamspeler

Janssen speelde dit seizoen elf competitiewedstrijden, waarin hij twee keer scoorde en vier assists gaf. In de Turkse beker was hij goed voor één goal in één wedstrijd, ook gelijk zijn laatste treffer voor de club, op 29 november tegen Adana Demirspor (6-0). Zijn laatste competitiegoal dateert van 23 september tegen Besiktas (2-1).

"Hij heeft te weinig gespeeld om hem goed te kunnen beoordelen of om de harten van de fans te stelen", aldus Saydam. "Maar hij toonde zich een goede teamspeler en is fysiek sterk. Dat is nodig in Turkije. De verdedigers zijn hier sterk, maar hij ging het gevecht aan. Helaas raakte hij geblesseerd."

September 2017: Vreugde bij Vincent Janssen in het shirt Fenerbahçe

Na dit seizoen keert Janssen weer terug naar Tottenham Hotspur, waar zijn contract doorloopt tot medio 2020. Een definitieve overname door Fenerbahçe zit er niet in. Dat is mede het gevolg van de straf die de Turkse topclub kreeg opgelegd voor het overtreden van de Financial Fair Play-reglementen. Tot medio 2020 staat de club daarom onder financiële controle van de UEFA.

"Onder deze financiële omstandigheden kan Fenerbahçe hem niet halen", zegt Saydam. "Hij is te duur, dus dat wordt moeilijk."

Een goed uiteinde van het seizoen kan hem dan wel geen contract bij Fenerbahçe opleveren, maar wel een rentree in Oranje. Janssen speelde zijn laatste van zeventien interlands (zeven goals) op 10 oktober vorig jaar tegen Zweden. Na de duels met Engeland en Portugal speelt Oranje op 31 mei nog tegen Slowakije en op 4 juni tegen Italië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl