NOS Nieuws Politiek Aangepast

Campagneblog 27-2: weer discussie over pensioenleeftijd

Met vandaag: Mark Rutte bezoekt boerenbedrijf - Wilders met Hitlerfiguur afgebeeld op carnavalswagen - Klaver pleit voor meer vrouwen in kabinet - Gesteggel over AOW-leeftijd bij Pauw & Jinek.

Liveblog gesloten
 • Goedenacht!

  De campagnedag van maandag 27 februari zit erop. Het was een dag waarin SGP'er Van der Staaij de islam een bedreiging voor de maatschappij noemde, Geert Wilders zich afmeldde voor een uitzending van Nieuwsuur, Klaver aandacht vroeg voor een kabinet met vrouwen en Thieme betoogde hoe de bio-industrie kan worden afgeschaft. En natuurlijk waren de lijsttrekkers ook weer het land om campagne te voeren.

  We sluiten hierbij het liveblog over de campagne. Tot morgenochtend 07.00 uur, goedenacht!

 • Zijlstra en Roemer (en Krol) bij Pauw & Jinek

  ZIjlstra en Roemer bij Pauw & Jinek aan tafel NOS

  Bij Pauw & Jinek zijn Emile Roemer (SP) en Halbe Zijlstra (VVD) te gast. In de uitzending wordt met NOS-verslaggevers Xander van der Wulp en Joost Vullings teruggeblikt op het RTL-debat van gisteren.

  De vraag is weer: wie was er nou de grote winnaar gisteren? Van der Wulp denkt misschien VVD wel, die het debat liet schieten. Volgens hem profiteert de VVD omdat geen enkele partij echt met kop en schouders boven de rest uitsteeg. "Er was niemand die nu bij Wilders en Rutte aansluit. Daarmee is de opzet van de VVD misschien wel geslaagd."

  Ook gaat het over de toon en de vorm die hoort bij zo'n debat, en bijvoorbeeld over de lolly's die in de pauze werden uitgedeeld. Roemer weigerde die aan te nemen, omdat hij bang was voor een wietlolly. Xander van der Wulp denkt dat meespeelt dat hij wilde voorkomen dat er een sullige foto van gemaakt zou worden, die de politici in de campagne kan achtervolgen.

  Ook wijst  hij op de ja- en neeknikkers die in het publiek achter de lijsttrekkers zaten in de twee debatten gisteren, die door de partijen zijn meegenomen voor beïnvloeding van het beeld.

  Ook is 50Plus-leider Krol aangeschoven om duidelijkheid te scheppen over zijn plannen voor de AOW. Hij erkent dat hij een fout heeft gemaakt, toen hij vorige week zei dat het verlagen van de pensioenleeftijd alleen kon als de AOW-uitkering niet langer is gekoppeld zou zijn aan de gemiddelde loonstijging. "Ik spreek één zin verkeerd uit, en kijk eens wat er gebeurt. We zijn een week verder, en we praten er nog steeds over."

  Roemer wil de pensioenleeftijd ook naar 65 jaar, maar hij hekelt het "gezwabber" met de cijfertjes. Zijlstra benadrukt dat de rekening van de verlaging op het bordje komt van jongeren. "De jongere generatie is dan de klos. Ik vind dat deze heren de verkeerde keus maken."

 • Aandacht in het buitenland

  Aandacht voor de PVV in de New York Times NOS

  Veel buitenlandse media besteden aandacht aan de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland. Het lijkt wel dat de belangstelling groter is dan andere jaren. Daarbij speelt ongetwijfeld de opkomst van populistische partijen in Europa een rol. In Nederland doet de PVV het goed in de peilingen en in Frankrijk en Duitsland scoren respectievelijk het Front National en Alternative für Deutschland hoog. Ook in die laatste twee landen zijn later dit jaar verkiezingen.

  The New York Times wijdde vandaag een artikel aan PVV-voorman Wilders. De krant beschrijft uitgebreid dat Wilders geregeld wordt bedreigd en dat hij niet vaak bij openbare gelegenheden verschijnt. In de kop bij het artikel wordt hij een 'contactarme provocateur' genoemd.

  Premier Wilders?

  De krant omschrijft hem verder als een ongewone politicus en citeert de Nederlandse campagnestrateeg Hans Anker die niet uitsluit dat Wilders premier wordt. "Veel trends manifesteren zich in Nederland het eerst".

  The New York Times schrijft ook dat de PVV-voorman soms de Nederlandse Trump wordt genoemd. Volgens de krant zeggen ze allebei dingen die veel kiezers niet durven te zeggen.

  Economie in Ruttes voordeel

  The Irish Times benadrukte vandaag dat er de afgelopen tijd veel goede economische cijfers waren in Nederland en dat dat gunstig is voor premier Rutte. Maar de krant vraagt zich af of dat genoeg is om in Nederland een herhaling te voorkomen van "de anti-establishmentgolf die Trump in het Witte Huis bracht en die de Britten uit de Europese Unie leidt". The Irish Times denkt overigens dat Wilders geen premier zal worden, omdat bijna geen andere partij met hem wil samenwerken.

 • Thieme: afschaffen bio-industrie kost geen banen

  Het afschaffen van de bio-industrie, het belangrijkste agendapunt van de Partij voor de Dieren, kost geen banen. Dat betoogde lijsttrekker Marianne Thieme bij Nieuwsuur

  Nu zijn 23.000 mensen voor hun werk afhankelijk van de intensieve veehouderij. Thieme wil dat de boeren overstappen naar duurzame, biologische landbouw. "Daarmee gaan we geen banen verliezen", zei ze in Nieuwsuur.

  In de uitzending ging het ook nog over de naam van de partij:

 • Asscher zegt sorry tegen Groningers

  Een paar posts geleden hadden we het al over PvdA-lijsttrekker Asscher die nu in Groningen is voor campagne. Een gevoelige provincie voor de PvdA, want er is daar grote onvrede over het beleid van het kabinet, met name over de gaswinning en afhandeling van aardbevingsschade.

  Asscher, die vice-premier is in het kabinet, bood in het Groningse Westerbroek zijn excuses aan en belooft beterschap.

  Asscher zegt dat hij van plan is om bij de formatie maatregelen te nemen. Hij wil onder meer regelen dat de NAM niet meer mag bepalen wie er in aanmerking komt voor een schadevergoeding.

 • Straks in Nieuwsuur: Marianne Thieme

  In een reeks verkiezingsspecials besteedt Nieuwsuur aandacht aan twaalf politieke partijen. Straks, vanaf 22.00 uur op NPO 2 een uitgebreid interview met Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. 

  Bekijk hieronder een portret van de partij, die vijftien jaar geleden nog als buitenbeentje in de politiek werd gezien:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Partij voor de Dieren in anderhalve minuut
 • Als het aan Klaver ligt: meer vrouwen

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Klaver wil meer vrouwen in het kabinet

  GroenLinks-leider Klaver wil dat in het volgende kabinet zeker de helft van de ministers vrouw is. Op een verkiezingsbijeenkomst in Leiden zei hij dat hij daar in de formatie afspraken over wil maken. 

  Volgens hem wordt daarmee niet alleen recht gedaan aan het talent van vrouwen. Klaver vindt dat zulke afspraken ook een signaal naar de samenleving zijn dat uitsluiting en achterstelling niet worden geaccepteerd.

 • Baudet en Simons oneens over quota

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Baudet en Simons oneens over quota

  De lijsttrekkers Simons van Artikel 1 en Baudet van Forum voor Democratie botsen over quota voor vrouwen en etnische minderheden. Artikel 1 vindt dat vrouwen en etnische minderheden zo ondervertegenwoordigd zijn, dat er minimumaantallen moeten worden afgesproken voor het aantal ministers en ambtenaren uit deze groepen.

  In het Lagerhuis in De Wereld Draait Door zei Simons dat de overheid een afspiegeling moet zijn van de samenleving, dat dat nu niet zo is en dat er daarom een quotum moet komen. Baudet zei daarover dat dit soort regelingen averechts werkt. Volgens hem leiden quota tot polarisatie. Baudet is voor gelijke behandeling en aanpak van discriminatie, maar hij denkt dat een voorkeursbehandeling voor bepaalde groepen het idee bevestigt dat deze mensen eigenlijk minder goed zijn.

  Simons antwoordde dat veel van de "beste mensen nu niet aan de bak komen". Volgens haar beperkt de overheid zich in het benoemingsbeleid nu maar tot een zeer beperkte groep.

  In het Lagerhuis hield Baudet verder een warm pleidooi voor bindende referenda.

 • Van der Staaij heeft zijn eigen glossy

  De jongeren van de SGP hebben hun blad In Contact voor een keer omgetoverd in een glossy over lijsttrekker Kees van der Staaij.

 • Wilders naast Hitlerfiguur op praalwagen

  De carnavalswagen in de optocht in Düsseldorf AFP

  In het Duitse Düsseldorf was bij een carnavalsoptocht een praalwagen te zien met daarop afbeeldingen van Donald Trump, Marine Le Pen, Geert Wilders en Adolf Hitler. "Blond is het nieuwe bruin", is de begeleidende tekst. 

  De bouwer van de carnavalswagen wilde met zijn wagen aandacht vragen voor "de zorgelijke internationale opkomst van het rechts-populisme".

  Wilders noemt de wagen "ziek".

 • ​'24 uur met Asscher'

  PvdA-lijsttrekker Asscher kiest er niet voor om te gaan flyeren, maar om 24 uur in hetzelfde dorp te zijn. Hij koos voor het Groningse Westerbroek, omdat hier de bewoners bezig zijn de school te redden. Die dreigt gesloten te worden, omdat er te weinig leerlingen op zaten.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Asscher is 24 uur in Westerbroek

  Met behulp van Asscher heeft de school heeft nu een zogeheten experimentenstatus gekregen en mag daardoor voorlopig openblijven. "Ik vind het heel ontroerend, omdat ik de laatste tijd zo vaak hoor dat mensen ervaren dat de maatschappij verhardt", zegt Asscher. "Ik vind het hoopgevend om te zien dat hier mensen elkaar weten te vinden om het samen te keren."

  Hij slaapt vanavond in een bed and breakfast in het dorp.

 • ​Lijsttrekker Zoekt Boer

  Wie denkt dat VVD-lijsttrekker Rutte tijdens het RTL-debat niet weg te slaan was bij het debat, heeft het mis. "Ik zat naar Boer Zoekt Vrouw te kijken, naar Olke en Mark", zegt Rutte. "Het RTL-debat duurde heel lang, van negen uur tot na elven. Ik heb vanaf 21.20 uur gekeken."

  Rutte heeft nog altijd geen spijt dat hij afzegde voor het debat. Hij vindt dat hij al aan genoeg debatten meedoet.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte heeft later ingeschakeld bij het RTL-debat

  Over Boer zoekt Vrouw gesproken, vandaag was het voor Rutte even Lijsttrekker Zoekt Boer.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte voor de campagne de boer op
 • Dataverhaal: hoeveel mensen profiteren als het eigen risico verdwijnt?

  Het eigen risico in de zorg is een belangrijk thema in de campagne. Sommige partijen willen er helemaal vanaf, anderen willen het verlagen. Maar dat kost allemaal wel geld. Het Centraal Planbureau schat de kosten van het volledig afschaffen op 4,5 miljard euro. 

  De vraag is dan ook hoeveel mensen uiteindelijk zullen profiteren als er wordt gedraaid aan de knoppen van het eigen risico. In ons dataverhaal kun je zien wat gemiddeld de verschillen zijn voor je portemonnee als de plannen voor het eigen risico van de verschillende partijen zouden doorgaan.

  CPB
 • Niet stemmen

 • Kent u deze nog?

  Stemcomputer bij de verkiezingen in 2006 ANP

  Vanaf vandaag is er in de Oude Zaal in de Tweede Kamer een tentoonstelling over de verkiezingen. In de expositie 'verkiezingen in beeld' is onder meer oud campagnemateriaal te zien. "De posters met Wiegel en Van Mierlo erop brengen me weer even naar een ander tijdperk”, zegt een van de bezoekers op de openingsdag op de Facebookpagina van de Kamer.

  Ook een oude stemcomputer staat uitgestald. Bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2007 werd daar voor het laatst mee gestemd.

  Het is voor het eerst is de Tweede Kamer ook tijdens het reces is opengesteld voor publiek. De tentoonstelling duurt tot woensdag 8 maart.

  De tentoonstelling in de Tweede Kamer De Tweede Kamer