Nieuwsuur
Partij voor de Dieren in anderhalve minuut

Vijftien jaar geleden was Marianne Thieme het lachertje van Den Haag. Een Partij voor de Dieren, dat kon toch niet? Maar ze hield vol. In 2006 haalde partijleider Thieme twee zetels in de Tweede Kamer, en die liet ze niet meer los.

De partij wordt vaak gezien als een 'one issue'-partij, maar daar wil Thieme vanaf. "Onze naam is voor sommigen een drempel, daar zijn we ons van bewust." En dus maakt ze zich nu ook sterk voor andere thema’s. 

Haar partij pleit voor een basisinkomen en wil een einde aan de marktwerking in de zorg. De partij is fel tegen het associatieverdrag met Oekraïne en wil terug kunnen naar de gulden. En verder een kilometerheffing voor auto's en vrachtwagens, het terugschroeven van de maximumsnelheid naar 120 kilometer per uur, een groene investeringsbank in handen van de overheid en sluiting van de kernreactoren.

PvdD-lijsttrekker Marianne Thieme stelt zich voor

De eerste keer dat Marianne Thieme (44) naar de stembus mocht, stemde ze op de VVD. "Omdat Ed Nijpels toen voor het eerst aandacht vroeg voor groene onderwerpen. Dat had ik bij andere partijen nog niet gezien. Ik kijk altijd naar de partij die het groenst is."

Ze vindt het belangrijk om op te komen voor de kwetsbaren. Dat was vroeger ook al zo. "Iedereen kwam altijd naar mij toe als er iemand gepest werd of een dier ergens lag te creperen. Dat is nooit veranderd."

Het eerste wat ik zou doen als premier is de economische groei als maatstaf afschaffen.

Marianne Thieme

Thieme ziet zichzelf als een echte leider. "Maar wel één die niet bang is om te zeggen als ik iets niet weet. Ik durf daarbij een beroep te doen op andere mensen, zodat we samen sterker staan."

Het eerste wat ze zou veranderen als premier "is de economische groei als maatstaf der dingen afschaffen". "Ik zou veel meer willen meten; hoe veilig voelen mensen zich en hoe is het met het geluk gesteld van mensen. Natuurlijk moet je ook geld verdienen, maar alleen als ondersteuning van andere belangrijke waarden in plaats van geld altijd weer voorop te zetten."

In de peilingen staat de partij tussen de drie en vijf zetels. 

Interview met Marianne Thieme in Nieuwsuur

STER reclame