Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

Lotomba ontbreekt tegen Utrecht • Brugts krijgt rugnummer van haar grote voorbeeld

Vanavond gaat speelronde tien in de eredivisie van start. In dit blog kijken we vooruit naar de wedstrijd van koploper PSV tegen PEC Zwolle van morgen, de Oranjevrouwen nemen het op tegen Indonesië en Almere City en NEC trappen om 20.00 uur af.

  • Koeman maakt voorselectie bekend
  • Persconferentie PSV
  • Almere City-NEC: 20.00 uur
  • Nederland (v) - Indonesië (v): 20.45 uur

Lotomba niet beschikbaar bij Feyenoord

Jordan Lotomba kan zondag niet in actie komen voor Feyenoord in de uitwedstrijd bij FC Utrecht. De verdediger liep een blessure op in de uitwedstrijd tegen Benfica. "Hij is er tegen Utrecht zeker niet bij. We wachten nog wel op de uitslagen van de scans", zegt trainer Brian Priske op de eigen clubkanalen.

FC Utrecht-Feyenoord is een topper in de eredivisie. Het gaat om de nummer twee en vier van de ranglijst. Vorig seizoen wisten de Rotterdammers met 1-5 te winnen in Utrecht.

Drie jaar geleden won de thuisclub voor het laatst (3-1).

Jordan Lotomba tegen Benfica

Even naar het buitenland: Bologna-Milan uitgesteld om regenval

Even een klein uitstapje naar het buitenland. In Italië gaat de competitiewedstrijd tussen Bologna en AC Milan zaterdag niet door. Het bestuur van de stad heeft het duel verboden na het noodweer van de laatste tijd, waardoor overstromingen ontstonden. Er viel op één dag 175 millimeter regen. Normaal gesproken is het gemiddelde in die regio 70 millimeter voor de hele maand oktober.

AC Milan is niet blij met uitstel en wilde de wedstrijd liever achter gesloten deuren spelen of in een andere plaats. Het veld in Bologna is namelijk wel bespeelbaar, maar de autoriteiten vinden het niet verantwoord veel mensen de weg naar het stadion te laten afleggen.

Brugts krijgt rugnummer van grote voorbeeld Martens

Esmee Brugts kan haar geluk niet op. Vanaf vanavond speelt ze met rugnummer 11. Het voormalige rugnummer van haar grote voorbeeld Lieke Martens. Martens stopte dit jaar bij Oranje en dus was het nummer vrij voor de 21-jarige speelster.

"Zij is mijn grote voorbeeld, dat heb ik al vanaf dag één gezegd. Ik heb ook superveel van haar geleerd. Zij is een voetbalicoon", zei Brugts nog tijdens het afscheid van Martens in juni.

Door alle kenners wordt Brugts ook als de opvolger van Martens gezien in Oranje. "Dat vind ik een heel groot compliment", zei ze daarover eerder.

Esmee Brugts met rugnummer 11

Milambo in voorselectie Jong Oranje

Antoni Milambo maakte deze week nog twee treffers voor Feyenoord in de uitwedstrijd bij Benfica. Hier en daar werd dan ook voorzichtig de vraag geopperd of Milambo door bondscoach Ronald Koeman opgenomen zou worden in de voorselectie. Het antwoord bleek een duidelijke nee.

Maar Milambo is wel openomen in de voorselectie van Jong Oranje. In die selectie maakt Lennard Hartjes van Excelsior zijn debuut.

Twente loopt weinig schade op tegen Lazio en kan fit naar duel met Heracles

FC Twente is fit uit de strijd gekomen met Lazio. Zondag, als de derby tegen Heracles Almelo op het programma staat, is bijna de hele selectie compleet. "Behoudens de gebruikelijke pijntjes na een intens duel is iedereen fit uit de wedstrijd gekomen", zei Oosting.

De wedstrijd in Enschede komt nog wel te vroeg voor de al langer geblesseerde Michal Sadilek en Younes Taha, maar een rentree van Daan Rots lijkt aanstaande. "Vanaf vandaag traint Daan Rots weer met de groep mee", verklaarde Oosting op de site van FC Twente.

FC Twente staat op de zesde plaats van de Eredivisie met 15 punten uit negen duels. Nummer 14 Heracles heeft 6 punten minder behaald.

Daan Rots

De Guzman voorlopig uit de roulatie

Jonathan de Guzman is 'langere tijd' uitgeschakeld. Zijn club Sparta meldt op X dat de middenvelder is geopereerd. Aan wat precies, is nog de vraag.

Sparta laat ook niet weten hoelang De Guzman precies is uitgeschakeld.

Feyenoord gaat verlengen met Paixão

Feyenoord gaat verlengen met Igor Paixão. Daarover heeft de Rotterdamse club een principeakkoord bereikt met de aanvaller. De 24-jarige Braziliaan, die nog een contract heeft tot medio 2027, tekent binnenkort een nieuwe verbintenis tot 2029.

"De overstap naar Feyenoord heeft mij tot nu toe al heel veel goeds gebracht", zei Paixão op de site van Feyenoord. "Ik voel dan ook nog elke dag de trots dat ik voor deze mooie club mag spelen en leef hier mijn droom. Ik zal dan ook hard blijven werken om bij te kunnen dragen aan meer successen in de komende jaren."

Paixão kwam twee jaar geleden over van Coritiba in zijn geboorteland. Hij won met Feyenoord de landstitel, de KNVB-beker en de Johan Cruijff Schaal. Hij was al goed voor 23 doelpunten.

Igor Paixão

Bosz blij voor Lang dat hij weer in beeld is bij Oranje: 'Had hem zelf liever bij PSV gehouden'

PSV-trainer Peter Bosz is blij voor Noa Lang dat hij weer is opgenomen in de voorselectie van Oranje. "Hij heeft het niet makkelijk gehad. Hij is zolang niet topfit geweest en dat doet pijn. Ik denk dat dit voor hem een steuntje in de rug is."

Bosz ziet op de training ook dat Lang weer helemaal terug is. "Daar zie ik de Noa die we voor zijn blessure ook zagen. Hij is weer topfit en daar heeft hij hard voor gewerkt."

Dat harde werken zorgt er ook voor dat de oefenmeester er wel weer een zorg bij krijgt. Nu Lang mogelijk wordt opgenomen in de definitieve selectie, kan Bosz geen toezicht houden op zijn trainingsbelasting. "Het liefst houd ik hem dan ook hier. Maar ik weet dat dat een ideale wereld is die niet bestaat."

'Geen zangwonder'

Op de persconferentie bij PSV, in aanloop naar de wedstrijd tegen PEC Zwolle van zaterdagavond, ging het nog wat langer over Lang. De aanvaller bracht vandaag ook zijn nieuwste nummer uit, die hij samen met rapper Ronnie Flex maakte.

"Dat is wel een lekker nummertje", zei Bosz lachend. "Wij gingen vroeger een biertje drinken in de kroeg en hij brengt een nummertje uit, ieder zijn ding. Hij kan in ieder geval beter zingen dan ik. Ik beng een zangwonder."

Complimenten aan Tillman

Bosz was vrijdag ook lyrisch over Malik Tillman. De Amerikaan speelde afgelopen dinsdag tegen Paris Saint-Germain als verdedigende middenvelder en vulde die positie zo goed in, dat er lovende woorden te noteren waren.

"Het lijkt alsof hij er al jaren gespeeld heeft. Ik vond hem niet goed, maar buitengewoon goed. En dat op een positie waarop ik hem nog niet heb zien spelen. Hij vertelde pas na afloop aan mij dat hij er in de jeugd ook al eens gespeeld heeft."

Motiveren voor PEC lastig: 'Amateurdenken'

Nu Jerdy Schouten en Joey Veerman met blessures ontbreken bij PSV, lijkt het logisch dat Bosz verdergaat met het middenveld Tillman, Saibari en Til, maar dat wilde de trainer vrijdag niet bevestigen. "We hebben meer mogelijkheden op het middenveld en ook nog mogelijkheden om met andere jongens te schuiven."

Het is dus nog niet duidelijk wie er zaterdag tegen PEC speelt. Toch een hele andere tegenstander dan Juventus of Paris Saint-Germain. Maar volgens Bosz hoeft niemand te twijfelen over de motivatie van zijn ploeg.

"PEC speelde uit bij FC Twente 1-1. Dan hoef ik ze echt niet te motiveren. Dat het de nummer 1 tegen de nummer 15 op de ranglijst is? Dat is echt amateurdenken."

Bosz blij voor Lang met plek in voorselectie Oranje: 'Steuntje in de rug'

Koeman haalt Lang en Aké terug in voorselectie Nederlands elftal

Bondscoach Ronald Koeman heeft Noa Lang opgenomen in de 27-koppige voorselectie van het Nederlands elftal. De PSV-aanvaller speelde op 10 september 2023 voor het laatst een wedstrijd in Oranje. Toen mocht de vleugelspeler tien minuten voor tijd invallen tegen Ierland.

Sinds die tijd is hij niet meer opgenomen in een selectie. Dat kwam door meerdere blessures van de aanvaller. Afgelopen week blonk Lang nog uit met een treffer tegen Paris Saint-Germain in de Champions League.

Ook Nathan Aké en Wout Weghorst zitten weer in de voorselectie. Aké was geblesseerd tijdens de laatste interlandperiode en kan nu weer gewoon aansluiten, Weghorst was tegen Duitsland en Hongarije nog niet fit genoeg om mee te kunnen doen.

Depay en De Jong

Memphis Depay en Frenkie de Jong ontbreken nog, maar dat hoeft nog niet veel te zeggen, vertelt Koeman: "Op deze voorlopige lijst hebben we alleen spelers gezet die nu volledig fit en inzetbaar zijn. Helaas hebben we te maken met veel jongens waar nog een vraagteken achter staat. We houden dat de komende periode natuurlijk nauwlettend in de gaten. Het zou kunnen dat spelers dan alsnog in beeld komen voor de definitieve selectie over twee weken."

Op vrijdag 8 november maakt Koeman zijn definitieve selectie bekend voor de Nations League-wedstrijden tegen Hongarije (16 november) en Bosnië en Herzegovina (19 november).

De voorselectie van het Nederlands elftal

Keepers: Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion), Mark Flekken (Brentford) en Nick Olij (Sparta Rotterdam).

Verdedigers: Nathan Aké (Manchester City), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Inter), Jeremie Frimpong (Bayer 04 Leverkusen), Lutsharel Geertruida (RB Leipzig), Jorrel Hato (Ajax), Jan Paul van Hecke (Brighton & Hove Albion), Matthijs de Ligt (Manchester United), Ian Maatsen (Aston Villa), Micky van de Ven (Tottenham Hotspur) en Stefan de Vrij (Inter).

Middenvelders: Ryan Gravenberch (Liverpool), Tijjani Reijnders (AC Milan), Quinten Timber (Feyenoord), Mats Wieffer (Brighton & Hove Albion), Kenneth Taylor (Ajax), Guus Til (PSV).

Aanvallers: Brian Brobbey (Ajax), Cody Gakpo (Liverpool), Joshua Zirkzee (Manchester United), Justin Kluivert (Bournemouth), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Noa Lang (PSV) en Wout Weghorst (Ajax).

Heracles Almelo behaalt hoogste omzet ooit, maar gaf ook nog nooit zoveel uit

Heracles Almelo heeft de jaarcijfers gedeeld over het afgelopen seizoen. De club uit Almelo kan met trots vertellen dat er nog nooit zoveel omzet is behaald als het afgelopen jaar: 15,4 miljoen euro. Maar daar tegenover staat dat er ruim 18 miljoen euro is uitgegeven.

De inkomsten groeiden door het aantal toeschouwers, vertelt de club. Daarnaast kwam er meer geld vanuit de media-inkomsten binnen en groeiden ook de sponsorinkomsten.

Maar Heracles gaf dus ook veel meer uit. Vooral aan het spelersbudget. Doordat er vorig seizoen geen spelers verkocht zijn, is er een verlies van ruim drie miljoen euro. Maar dat viel volledig in de verwachtingen van de nummer veertien van het afgelopen jaar.

Noa Lang brengt zijn nieuwste nummer uit

Noa Lang kondigde zijn nieuwste nummer afgelopen week al aan, maar sinds vandaag is het nummer ook echt te beluisteren. De PSV-aanvaller heeft zijn nieuwste nummer gemaakt samen met rapper Ronnie Flex en het luistert naar de naam 'Damage'.

Benieuwd? Hieronder is het te luisteren.

Twente onderzoekt vermeend racisme richting Lazio-spelers: 'Keihard optreden'

FC Twente gaat onderzoek doen naar het vermeend racisme, donderdagavond in de Grolsch Veste tijdens het Europa League-duel met Lazio (0-2). Volgens Lazio-trainer Marco Baroni is er iets gebeurd richting twee spelers van zijn team. Het gaat om Loum Tchaouna en Fisayo Dele-Bashiru.

Dat zou gebeurd zijn in de slotfase van het duel. Wat er precies gebeurd is, blijft vooralsnog onduidelijk. Tchaouna maakte op en naast het veld kenbaar dat hij oerwoudgeluiden hoorde vanaf de tribune.

Loum Tchaouna legt aan de scheidsrechter uit wat er is gebeurd

Van Bommel heeft flinke wond op teen

Ruben van Bommel viel donderdagavond uit in de Europa League-wedstrijd van AZ bij Tottenham Hotspur. De aanvaller werd al na iets meer dan tien minuten vervangen door Denso Kasius. Dat kwam omdat er een speler van Tottenham Hotspur op zijn teen is gaan staan. Er ontstond een gat in de schoen van Van Bommel en hij heeft een flinke wond op zijn teen.

AZ meldt dat er nog niks duidelijk is over het herstel van Van Bommel. Het is ook nog onduidelijk of hij zondag in actie kan komen in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles.

De voet van Van Bommel wordt later dit weekend onderzocht.

Van Bommel heeft een wond op zijn teen

Kalma overgeheveld naar 'het grote Oranje'

Fenna Kalma was donderdagavond nog trefzeker voor Jong Oranje, maar vrijdagavond zit ze bij de selectie van 'het grote Oranje' als Nederland het opneemt tegen Indonesië. Bondscoach Andries Jonker heeft haar donderdagavond overgeheveld na het afhaken van Vivianne Miedema en Chanté-Mary Dompig.

De oefenwedstrijd Nederland-Indonesië begint vanavond om 20.45 uur op de Vijverberg in Doetinchem.

Wisselend Europees succes voor Nederlandse ploegen

Nog even een kleine terugblik op de afgelopen voetbalweek. Maar liefst vijf Nederlandse clubs kwamen Europees in actie, met wisselend succes. PSV en Feyenoord presteerden boven verwachting in de Champions League en ook Ajax wist in de Europa League voor een goed resultaat te zorgen, maar AZ en FC Twente konden geen potten breken.

Heb je die wedstrijden gemist? Hieronder vind je de wedstrijdverslagen terug.

De uitslagen:

Paris Saint-Germain-PSV: 1-1

Benfica-Feyenoord: 1-3

FK Qarabag-Ajax: 0-3

Tottenham Hotspur-AZ: 1-0

FC Twente-Lazio: 0-2

Welke wedstrijden zijn er dit weekend? En wat is de stand in de eredivisie?

  • NOS
    Het programma in speelronde tien van de eredivisie
  • NOS
    De stand voor speelronde tien van de eredivisie

Welkom!

Welkom in ons voetbalblog!

Hier blikken we vooruit op al het voetbal van komend weekend, maar vandaag wordt het ook al een volle voetbaldag. Almere City en NEC trappen het eredivisieweekend af om 20.00 uur, om 20.45 uur spelen de Oranjevrouwen een oefeninterland tegen Indonesië en Ronald Koeman maakt vanmiddag zijn voorselectie bekend voor de volgende Nations League-duels.

Genoeg te beleven dus en jij hoeft daar niks van te missen. Wij houden je in dit blog van alles op de hoogte.

Veel leesplezier!