liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Op weg naar mooie zomer', Nederland van het slot • Discotheken en nachtclubs weer open

  • Welkom in het coronablog van vrijdag 18 juni. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • Mondkapjesplicht blijft alleen waar 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is
  • 918 nieuwe besmettingen, gemiddeld 36 procent daling
  • Geboortejaren 2001 en 2002 vandaag aan de beurt voor prikafspraak
  • Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus is de vier miljoen gepasseerd, meldt persbureau Reuters
liveblog gesloten

Palestijnen willen bijna verlopen Israëlische vaccins niet

De Palestijnse Autoriteit heeft de levering door Israël van 1 miljoen doses van het Pfizer-vaccin op het laatste moment afgewezen, omdat de houdbaarheidsdatum van de eerste geleverde partij bijna verstreken was. Er is te weinig tijd om ze vóór de houdbaarheidsdatum te gebruiken, zeggen de Palestijnen.

De Palestijnen wisten dat het om een oude partij ging. Toch gingen ze in eerste instantie akkoord, omdat ze zelf tot het najaar op een levering door Pfizer moesten wachten. De afspraak was dat die nieuwe partij dan naar Israël zou gaan.

Meer dan de helft van de Israëliërs heeft nu minimaal twee injecties gehad, van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en Gaza heeft 30 procent ten minste een injectie gekregen.

Ondernemers opgetogen, pleiten toch voor voortzetting steun

Ondernemers reageren opgetogen op de versnelde versoepelingen. "We kunnen weer ondernemen", juicht Koninklijke Horeca Nederland in een persbericht. Vooral de opening van de clubs en discotheken vanaf volgende week zaterdag is een meevaller, ondanks de toegangsbeperkingen. "Nu is cruciaal dat de laatste coronamaatregelen en -restricties zo snel mogelijk komen te vervallen, zodat ondernemers deze zomer kunnen toewerken naar een rendabele exploitatie."

Ook de reissector is weer vol vertrouwen na de persconferentie. "Als nu ook op de korte termijn verre bestemmingen mogen worden bereisd, kan de reissector uit een diep dal omhoog komen", laat brancheorganisatie ANVR weten. "Ondanks een hopelijk mooie, gele zomer met veel vakantiegangers vragen wij het kabinet de financiële steun door te zetten tot het eind van het jaar."

Werkgevers, verenigd in VNO-NCW en MKB-Nederland, pleiten voor steun tot eind september. "Dit aangezien diverse activiteiten nog niet winstgevend zullen zijn, nu de 1,5 meter van kracht blijft."

Zang-, schreeuw- en blaasinstrumentenadvies vervalt ook

Per 26 juni is het zang-, schreeuw- en blaasinstrumentenadvies ook van tafel. Dat betekent dat er in kerken weer gezongen mag worden, zangkoren weer aan hun repertoire kunnen werken, supporters bij sportwedstrijden mogen schreeuwen en dat bij optochten en andere optredens blaasinstrumenten bespeeld mogen worden. Binnen geldt nog wel de voorwaarde dat mensen anderhalve meter van elkaar moeten zitten of staan.

Het kabinet adviseerde lange tijd om van al deze activiteiten af te zien, omdat er fijne druppeltjes vocht bij vrijkomen die het virus kunnen verspreiden.

Sinds afgelopen zaterdag mochten koren weer buiten repeteren. De ongeveer honderd leden van het koor Toonkunst Rotterdam maakten daar graag gebruik van:

Zingen mag weer

Mogelijk bezorging zelftesten aan huis voor vakantiegangers die uit het buitenland terugkeren

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zei dat het nog onduidelijk is welke maatregelen er in het najaar nodig zijn. Mogelijk krijgt mensen die van een buitenlandse vakantie terugkeren een zelftest thuis bezorgd. De Jonge noemde schoolleerlingen en mensen die weer aan het werk moeten als voorbeelden.

Er zijn risico's en onzekerheden waar we rekening mee moeten houden, zei De Jonge:

De Jonge: 'Nog veel onzeker over het najaar, we moeten alert blijven'

Geen beperkingen meer op thuisbezoek en terug naar kantoor

Vanaf volgende week zaterdag mag iedereen thuis weer zo veel mensen ontvangen als men wil. Ook in de openbare ruimte buiten, bijvoorbeeld in een park, is er geen beperking op groepsvorming meer.

Mensen mogen voor maximaal de helft van de werktijd weer op kantoor werken, maar moeten daar in de lift en kantine wel anderhalve meter bij elkaar vandaan blijven. Dat kan betekenen dat een deel van het personeel nog thuis moet werken.

Half augustus kijkt het kabinet wanneer alle beperkingen van tafel kunnen. Dus ook de 1,5 meter maatregel.

Rutte: de nadruk ligt nu op wat wél kan, maar we moeten alert blijven

Rutte sprak van een bijzonder moment, omdat nu voor het eerst sinds tijden de nadruk ligt op wat wél kan.

Dat hebben we zelf verdiend door ons massaal te laten vaccineren, zei hij:

'Een bijzonder moment, nu ligt nadruk weer op wat wél kan'

Alle maatregelen op rijksoverheid.nl

Alle informatie over de versoepelingen die vanavond zijn aangekondigd is te vinden op de site van de Rijksoverheid. Klik hier voor alle info.

Rutte: we zijn op weg naar een mooie zomer

We zijn op weg naar een mooie zomer, zei demissionair premier Rutte aan het begin van de persconferentie. De coronacijfers gaan snel omlaag en de druk op de zorg is flink afgenomen.

Daarom kan nu stap 4 uit het openingsplan worden gezet en er kan zelfs nog iets meer:

Rutte: 'Verwachtingen komen uit, we zijn op weg naar een mooie zomer'

Twee scenario's voor mbo en hbo in nieuwe collegejaar

Minister De Jonge vraagt scholen in het mbo en hbo om zich op twee scenario's voor te bereiden voor het nieuwe collegejaar. Ze moeten rekening houden met een situatie waarin de anderhalvemetermaatregel nog volop geldt en op de situatie dat dat niet het geval is.

Half augustus neemt het kabinet een besluit over de maatregelen voor het nieuwe collegejaar. Er wordt dan gekeken naar de besmettingsgraad en de opgebouwde immuniteit.

Testen gratis voor mensen die in juli of augustus naar buitenland willen

Mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn en die naar een land willen waar ze een testbewijs moeten laten zien, kunnen zich in juli en augustus gratis laten testen voor vertrek. Komende week maakt het ministerie van VWS bekend wat je moet doen om zo'n test te laten uitvoeren.

Het kabinet komt hiermee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer. Het kabinet schat dat er in juli en augustus maximaal 3,5 miljoen testen nodig zijn. De kosten worden geschat op 250 miljoen euro.

Vanaf komende donderdag is het ook mogelijk om zelf een digitaal coronacertificaat aan te maken voor de CoronaCheck-app. Dat certificaat, waarin vaccinaties en negatieve testresultaten digitaal kunnen worden vastgelegd, is onder meer nodig om buitenlandse reizen te maken en binnenlandse evenementen te bezoeken.

Discotheken en nachtclubs weer open

Alle uitgaansmogelijkheden gaan weer open op de gebruikelijke tijden. De 1,5 meter blijft wel een voorwaarde. Registratie en checkgesprek zijn verplicht.

Daar waar de 1,5 meter niet mogelijk is, zoals in nachtclubs en discotheken, moeten bezoekers een negatieve testuitslag laten zien of een coronabewijs of herstelbewijs.

Amateursportwedstrijden vanaf volgende week zaterdag weer mogelijk

Amateurwedstrijden zijn vanaf 26 juni voor iedereen weer toegestaan. Ook met publiek, maar wel op anderhalve meter afstand van elkaar.

Mondkapjesplicht blijft waar 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is

Alleen waar geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden, bestaat vanaf de 26e juni nog een mondkapjesplicht.

Alle uitgaansmogelijkheden kunnen weer terug naar de gebruikelijke openingstijden. De 1,5 meter blijft wel een voorwaarde. In ruimtes waar bezoekers een vaste plek hebben, geldt dat ze daarnaartoe moeten worden gebracht. Registratie en een checkgesprek zijn verplicht.

Samen voetbal in de kroeg kijken mag weer: 'Ik hoop dat Nederland in de finale komt'

Op de persconferentie zei premier Rutte dat cafés en restaurants weer binnen en buiten voetbal op grote schermen mogen laten zien, mits klanten op 1,5 meter afstand van elkaar kunnen zitten. Dat betekent dat samen naar de EK-wedstrijden van Oranje kijken in de kroeg weer mag, om te beginnen met de wedstrijd in de achtste finale op zondag 27 juni. Wie de tegenstander wordt, is nog bekend.

"Ik hoop dat Nederland in de finale komt", voegde de premier er nog aan toe.

Nederland nog sneller van het slot, vanaf 26 juni mag bijna alles mits op 1,5 meter afstand

Het kabinet stopt vanaf volgende week zaterdag met de meeste coronamaatregelen. In supermarkten en winkels hoeft in principe geen mondkapje meer gedragen te worden. Over acht dagen zijn er geen strenge regels meer voor thuisbezoek of bijeenkomsten in het park; maar wel met anderhalve meter afstand en de andere basismaatregelen als testen en handen wassen.

Die regel wordt dé allesbepalende norm die bepaalt wat wel en niet kan. "Nederland zet een grote stap", zei premier Rutte op de coronapersconferentie. "Bijna alles kan op anderhalve meter."

Waar mensen dichter dan anderhalve meter bij elkaar zijn, moet een mondkapje op. Dat is bijvoorbeeld in het openbaar vervoer of op de middelbare school. Een corona-toegangsbewijs wordt verplicht, bij nachtclubs of een evenement. Bezoekers moeten dan een vaccinatiebewijs of een negatieve test laten zien. De twee andere basisregels blijven ook: geen handen schudden en thuisblijven bij klachten.

Deltavariant wordt wereldwijd dominante variant, zegt WHO

De deltavariant van het coronavirus die voor het eerst in India opdook, wordt wereldwijd de dominante variant. Dat zegt Soumya Swaminathan, hoofd van de wetenschappelijke staf van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

In het Verenigd Koninkrijk is deze variant al aan een gestage opmars bezig. Duitsland verwacht dat de deltavariant ook daar de andere varianten zal verdringen, ondanks het stijgend aantal gevaccineerden. In Duitsland circuleren volgens farmaceut CureVac minimaal dertien varianten van het coronavirus.

Swaminathan sprak haar teleurstelling uit over het vaccin van CureVac. Dat blijkt maar voor 47 procent effectief. De WHO raadt een minimale werkzaamheid van 50 procent aan.

Het vaccin van CureVac is nog niet goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. De Europese Unie heeft er 450 miljoen doses van besteld. Als het vaccin wordt goedgekeurd, verwacht Nederland de komende drie maanden 4 miljoen doses. Ter vergelijking: in dat kwartaal worden naar verwachting 24,9 miljoen doses geleverd van de vaccins van BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen.

Persconferentie kabinet vanaf 19.00 uur

Demissionair premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid geven om 19.00 uur weer een persconferentie over de coronamaatregelen. Bekend is dat het kabinet Nederland nog wat sneller dan gepland, namelijk vanaf zaterdag 26 juni, grotendeels van het slot halen.

Je kunt de persconferentie live volgen bij de NOS via de volgende kanalen:

Veel mensen blijven thuiswerken als het straks niet meer hoeft

Haagse bronnen meldden eerder dat dat vanavond in de persconferentie van het kabinet bekend wordt gemaakt dat verplicht thuiswerken vanaf volgende week zaterdag niet meer hoeft, mits er anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Veel bedrijven zijn al ingericht op die afstand, maar toch zullen mensen ook na 26 juni thuis blijven werken.

De verwachting is wel dat er anders zal worden gewerkt, ook wel bekend als het hybride werken: zowel thuis als op kantoor. "Wat wij zien is dat veel bedrijven volop bezig zijn met het beter laten aansluiten van de werkomgeving bij de behoeftes van de medewerkers van vandaag en morgen. Zo zijn er bijvoorbeeld meer focusruimtes nodig, belcellen voor de digitale meetings, meer verschillende ontmoetingsplekken en een goed plan voor de terugkeer naar kantoor", zegt Jeroen Groenen, manager bij Beyond Eyes.

Koning baalt ook van overtreden coronaregels

Demissionair premier Rutte zegt dat koning Willem-Alexander ervan "baalt" dat hij gisteren bij een bezoek aan de Mooiste Oranjestraat in Den Haag de coronaregels heeft overtreden. "Er is echt geprobeerd het netjes te doen. Maar er was zoveel enthousiasme", zei Rutte. Hij vindt het onvergelijkbaar met de reis van het koninklijk paar naar Griekenland, in de herfst vorig jaar.

Rutte wil er niet te zwaar aan tillen. "Het was niet zo bedoeld, maar laten we het niet te zwaar maken."

Beelden lieten zien dat de koning voorafgaand aan de EK-wedstrijd Nederland-Oostenrijk de straat bezocht en handen van voetbalfans schudde.

Bewoners justitiële inrichtingen die dat wilden gevaccineerd

Minister Dekker voor Rechtsbescherming schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat alle bewoners van justitiële inrichtingen die dat wilden zijn gevaccineerd. De gevangenen die als laatsten aan de beurt waren zijn medio juli optimaal beschermd. De vaccinatiebereidheid is in sommige inrichtingen wel lager dan het landelijk gemiddelde, aldus de minister.

Op 16 juni waren er 7 gedetineerden besmet met het coronavirus; binnen de forensische zorg en justitiële jeugdinrichtingen niemand meer. Dagprogramma's kunnen weer vaker doorgang vinden.

Omdat het binnen de muren van inrichtingen goed gaat, mogen bewoners weer meer bezoek ontvangen. Dat moet nog wel achter plexiglas blijven. Als de situatie in het gebouw het toelaat is een "korte knuffel" mogelijk als de betrokkenen een mondkapje dragen.

918 nieuwe besmettingen, gemiddeld 36 procent daling

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 918 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 153 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1035 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 36 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Er overlijden ook nauwelijks nog mensen aan de gevolgen van covid. Bij het RIVM werden het voorbije etmaal 2 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld ook 2 doden per dag, tegen 6 doden per dag een week eerder.

Bekend is dat het werkelijke aantal sterfgevallen hoger ligt. Dat is omdat niet alle mensen met corona worden getest. De sterftecijfers van het CBS komen dichter bij de werkelijkheid, maar ook daarin was vorige week nog nauwelijks oversterfte te zien.

Productie gele boekjes naar 100.000 per dag

Vanwege de grote vraag naar gele boekjes om coronavaccinaties te registreren, schroeft uitgeverij SDU de productie op naar 100.000 per dag. Volgens de uitgever worden dagelijks gemiddeld 30.000 tot 40.000 gele boekjes besteld. Omdat het bedrijf dat niet gewend was, liepen de levertijden op.

De run op gele boekjes komt doordat reizigers in veel landen een bewijs van vaccinatie moeten laten zien, om zo een verplichte coronatest of quarantaine te ontlopen. Aanvankelijk weigerden sommige GGD's om de coronavaccinaties in de boekjes te noteren, maar sinds anderhalve week kan dat wel overal.

De EU-lidstaten hebben afgesproken dat reizigers vanaf 1 juli de grens kunnen passeren met een Europees covid-reiscertificaat, dat is voorzien van een QR-code. Alleen een paar landen accepteren ook het stempel in het gele boekje als bewijs van vaccinatie.

Belgische rechter: AstraZeneca moet leveren maar krijgt meer tijd

Een Belgische rechter heeft uitspraak gedaan in het conflict tussen de Europese Commissie en vaccinproducent AstraZeneca. De Brits-Zweedse farmaceut heeft aan het eind van deze maand door productieproblemen tientallen miljoenen doses minder geleverd aan de EU dan de 120 miljoen die waren afgesproken. De commissie stapte daarom naar de rechter.

De rechtbank in Brussel heeft gezegd dat nog eens 50 miljoen doses volgens een strikt tijdpad voor eind september moeten worden geleverd. Als AstraZeneca zich daar niet aan houdt, moet het een dwangsom van 10 euro per dag per dosis betalen. Het resterende deel van het in totaal 300 miljoen doses omvattende contract moeten aan het eind van dit jaar zijn nagekomen.

Beide partijen claimen de overwinning. "De rechtbank erkent dat de tegenslagen waar AstraZeneca in deze ongekende situatie mee te maken kreeg een belangrijk deel van de vertraging heeft veroorzaakt", zegt de farmaceut. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zegt dat de uitspraak het standpunt van de Europese Commissie "bevestigt".

Gisteren nog maar vier IC-opnames

In de Nederlandse ziekenhuizen blijft de bezetting afnemen. Er lagen om 10.00 uur vanmorgen 533 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 573), van wie 218 op de IC (gisteren: 226), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er worden ook nauwelijks nog covidpatiënten opgenomen op de IC; dat waren er het afgelopen etmaal vier.

Zuid-Korea doneert 200 miljoen dollar voor vaccinaties armere landen

Zuid-Korea gaat in totaal 200 miljoen dollar doneren voor de vaccinatie van de bevolking in armere landen. Dat heeft de vaccinatiealliantie Global Alliance for Vaccines and Immunization (GAVI) vandaag bekendgemaakt.

Zuid-Korea doet dit jaar een bijdrage van in totaal 100 miljoen dollar en in 2022 nog eens 100 miljoen dollar, in een combinatie van financiële bijdragen en bijdragen in natura.

De vaccinatieprogramma's in westerse landen verlopen voorspoedig, maar een groot deel van de wereld blijft ver achter. Een extra zorg is dat hier corona-uitbraken met nieuwe virusvarianten uit kunnen voortkomen.

Hans Kluge, de Europese directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zei vorige week in Nieuwsuur dat het essentieel is dat de G7-landen 50 miljard euro beschikbaar stellen om de hele wereld toegang te geven tot vaccins. Leiders van de G7 kwamen afgelopen weekend overeen om tot eind 2022 1 miljard vaccindoses te leveren. Het Internationaal Monetair Fonds verwelkomde de afspraak, maar zei daarbij dat 1 miljard doses pas een begin is.

Spanje stopt met mondkapjesplicht buiten

Spanje gaat op 26 juni stoppen met de verplichting om buiten mondkapjes te dragen. "Onze straten en gezichten zullen er weer normaal uit gaan zien de komende dagen", zei premier Pedro Sánchez.

Eerder vertelde de premier al dat het vaccinatieprogramma vlot verliep. De verwachting is dat binnenkort de helft van de bevolking een eerste prik heeft gehad.

Duitsland verwacht dat deltavariant dominant is in de herfst

Duitsland verwacht dat de besmettelijkere deltavariant van het coronavirus uiterlijk tegen de herfst dominant zal zijn. Dat zegt Lothar Wieler, die aan het hoofd staat van van het Robert Koch Institut (RKI), het Duitse RIVM, dat de besmettingen in de gaten houdt.

"Op dit moment beslaat de deltavariant 6 procent van de besmettingen. Maar dat percentage groeit", waarschuwt hij. De microbioloog benadrukt het belang van vaccinatie en het dragen van mondmaskers in binnenruimtes.

Volgens de Duitse minister van Volksgezondheid is het niet de vraag óf de variant dominant zal worden, maar wanneer en onder welke omstandigheden. "Hopelijk gebeurt het pas als de vaccinatiegraad hoog is en het aantal nieuwe besmettingen beperkt."

Inmiddels heeft meer dan de helft van de Duitse bevolking een eerste dosis gehad. Per dag worden daar 800.000 prikken gezet.

Israël stuurt miljoen vaccins naar Palestijnse Autoriteit

Israël gaat een miljoen doses van het Pfizer-vaccin naar de Palestijnse Autoriteit sturen, laat de nieuwe regering weten. Het gaat om een uitwisseling waarbij is afgesproken dat hetzelfde aantal doses vaccin later weer naar Israël wordt gestuurd, wanneer de Palestijnen hun verwachte lading vaccins van een externe partij krijgen in september of oktober. Het is nog niet duidelijk waar die partij vandaag komt. In het verleden kregen de Palestijnen onder meer vaccins via Rusland, China en het wereldwijde vaccinatiehulpprogramma Covax. De Palestijnse Autoriteit heeft nog niet op het bericht gereageerd.

De vaccins die Israël stuurt moeten snel worden gebruikt omdat de houdbaarheidsdatum nadert. In Israël is meer dan de helft van de bevolking volledig gevaccineerd. Na de zomer krijgt Israël de lading van de Palestijnen, aldus de Israëlische regering.

Kritiek op handenschuddende koning

Demissionair minister Van Ark reageert kritisch op het gebrek aan aandacht voor de coronamaatregelen tijdens het bezoek van Willem-Alexander aan de Haagse Marktweg.

"We hebben die anderhalve meter natuurlijk niet voor niks met elkaar afgesproken", zegt Van Ark in reactie op de beelden, waarop te zien is dat weinig afstand wordt gehouden en handen worden geschud. "Ik denk dat het uit enthousiasme gebeurde. Maar dit is wat mij betreft een goede aanleiding om toch weer even met elkaar te zeggen: we moeten ons aan die anderhalve meter houden."

School in Goes stuurt alle leerlingen naar huis

In Zeeland zijn alle leerlingen van het vmbo van het Ostrea Lyceum in Goes naar huis gestuurd. Op de school nam het aantal coronabesmettingen deze week toe. De school blijft één dag volledig dicht.

"Het begon met één leerling, toen nog één", vertelt locatiemanager Bert Bakker tegen Omroep Zeeland. "We hebben contact gehad met de GGD en geprobeerd om het te isoleren. Dat ging een aantal dagen zo door." In totaal zijn ongeveer twaalf leerlingen besmet geraakt.

Bakker zegt dat leerlingen en hun ouders zich goed aan de regels hebben gehouden. Ook was de bereidheid om zelftests te doen volgens hem groot. De leerlingen krijgen online les tot ze ergens volgende week weer naar school kunnen komen.

Nieuw-Zeelandse premier heeft eerste prik

De Nieuw-Zeelandse premier Ardern heeft haar eerste coronavaccinatie gekregen. In een vaccinatiecentrum in Auckland kreeg ze het Pfizer-vaccin.

Ze kreeg het vaccin drie maanden eerder dan anderen uit haar leeftijdscategorie. Daarover zei ze dat ze heeft gewacht tot de eerstelijnszorgmedewerkers waren ingeënt, maar dat ze nu "een rolmodel moet zijn en moet laten zien dat het veilig is".

Nieuw-Zeeland is, met vijf miljoen inwoners, succesvol in het buitenhouden van het virus (door strenge lockdownmaatregelen). Maar het vaccineren verloopt traag, tot nu toe heeft 11 procent van de inwoners de eerste dosis gekregen.

Premier Ardern krijgt prik

‘Niet bellen maar mailen bij zorgen over registratie van vaccinatie huisarts’

Mensen die vermoeden dat hun vaccinatie bij de huisarts niet goed geregistreerd is, wordt geadviseerd om de praktijk een mailtje te sturen in plaats van te bellen. "Zo blijft de telefoonlijn vrij voor spoedgevallen", laat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) weten.

Gisteren werd bekend dat waarschijnlijk honderdduizenden mensen die door de huisarts gevaccineerd zijn, nog geen gebruik kunnen maken van de CoronaCheck-app omdat hun vaccinatie nog niet geregistreerd is. Het ministerie adviseerde gisteren: bel je huisarts als je niet zeker weet of jouw prik is geregistreerd. Maar de LHV ziet liever dat mensen een mailtje sturen.

De CoronaCheck-app kan vanaf 1 juli gebruikt worden om binnen de Europese Unie te reizen. Vanaf volgende week woensdag is de app er ook om toegang te krijgen tot restaurants en evenementen zonder te testen.

Hoe het kan dat de registratie bij sommige mensen niet goed is gegaan wordt onderzocht, zegt Carin Littooij, huisarts in Driebergen en waarnemend voorzitter van de LHV. "Ook hier was het met de nieuwe software in het begin lastig om het juiste vinkje te vinden om de gegevens met het RIVM te delen." Na een dag ging het in haar praktijk goed.

Ze vermoedt dat het werkelijke aantal mensen van wie de vaccinatie niet goed geregistreerd is, lager ligt dan door het RIVM is berekend.

Dat de digitale registratie bij sommige mensen nog niet werkt betekent volgens Littooij niet dat ze niet kunnen reizen. "Dan kunnen ze altijd nog terugvallen op het papieren bewijs van vaccinatie."

Oranje op grote schermen in Boedapest?

Volgende week speelt Oranje in Boedapest. En waar het Nederlands elftal naartoe gaat, daar gaat de supportersbus van Vereniging Oranjefans normaal ook naartoe. Maar of de bus Boedapest dit keer gaat halen is nog maar de vraag. "Hij staat in de garage", zegt voorzitter Henk van Beek in het NOS Radio 1 Journaal. "We doen er werkelijk alles aan om dat ding op tijd klaar te krijgen."

De supporters willen dolgraag naar Hongarije. Daar zijn de coronamaatregelen wat soepeler dan in Nederland. "In Nederland mag nog niet zo veel. Geen feesten, schermen, parades. Maar daar wel!"

De KNVB kijkt zelfs of er een Oranje-fanplein kan komen. "En dan in parade naar het stadion toe. Drie kilometer wandelend achter de bus met muziek. Dat doen we al jaren. Het zou jammer zijn als we dat dit keer niet kan."

Geboortejaren 2001 en 2002 kunnen vandaag afspraak maken

Vanaf vandaag kan iedereen die geboren is in 2001 of 2002 een afspraak maken voor vaccinatie. Vanaf 10.00 uur is jaartal 2001 aan de beurt. Vanaf 13.00 uur mogen mensen uit 2002.

'Opluchting bij Surinamers na eerste versoepelingen'

Suriname heeft gisteren nieuwe coronamaatregelen bekendgemaakt. Aan de algemene lockdown komt een einde, veel andere maatregelen blijven wel. Want qua cijfers gaat het niet veel beter, vertelt correspondent Nina Jurna in het NOS Radio 1 Journaal. "Er zijn nog steeds zo'n drie doden en 300 besmettingen per dag."

Toch gaan er wat dingen veranderen. Winkels waren drie dagen per week open, maar mogen nu weer open op alle dagen, behalve zondag; dan geldt nog een totale lockdown.

"Je zou denken; waarom wordt er versoepeld terwijl de besmettingscijfers nog hoog zijn?", zegt Jurna. "Wat er nu gebeurde is dat het storm liep op de dagen dat de winkels open waren. Toen waren er enorme rijen en dat betekent meer kans op besmetting. Dat probleem probeert de regering op te lossen."

Volgens de correspondent zijn mensen opgelucht dat de drukte nu verspreid wordt. "Maar het gevaar is dat mensen te los omgaan met de versoepelde coronamaatregelen."

'Coronacrisis vergroot kansenongelijkheid in onderwijs'

Het onderwijssysteem in Nederland verkleint de kansenongelijkheid onder kinderen niet, maar vergroot die juist. Dat stelt de Sociaal-Economische Raad (SER) in een advies aan het kabinet.

De coronacrisis heeft de kansenongelijkheid nog verder vergroot, betoogt de belangrijkste adviesraad van de overheid op het gebied van sociale vraagstukken. Kinderen uit gezinnen met een lagere sociaaleconomische achtergrond hebben minder vaak een "stimulerende en faciliterende thuisomgeving". Ze ondervinden daardoor relatief meer negatieve gevolgen van de schoolsluitingen.

Belgische TUI annuleert pakketreizen naar niet-Europese bestemmingen

De Belgische tak van TUI annuleert komende zomervakantie alle pakketreizen naar bestemmingen buiten Europa. Dat zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf. Dat betekent dat populaire bestemmingen als Turkije, Tunesië en de Dominicaanse Republiek in juli en augustus dus worden geschrapt voor de Belgen.

Hoeveel reizigers hun plannen nu in rook zien opgaan, kon de Belgische TUI niet zeggen. "Het hoogseizoen komt eraan. Door deze beslissing proberen we onze klanten nog tijdig andere mogelijkheden aan te bieden."

Meer mogelijk in Nederland

TUI Nederland laat in een reactie weten dat het in Nederland anders zit. De landen kennen namelijk verschillende reisadviezen. TUI Nederland zal geen vakantiereizen uitvoeren naar gebieden met een oranje reisadvies, maar buiten Europa kan nog wel gevlogen worden met de reisorganisatie. "In Nederland kennen we Curaçao, Bonaire en Aruba als populaire verre bestemmingen en die reizen gaan gewoon door. Het reisadvies is dan ook geel", vertelt woordvoerder Petra Kok van TUI.

Andere verre bestemmingen worden niet aangeboden. "Denk dan aan vakanties naar Mexico, de Dominicaanse Republiek, Jamaica. Deze landen staan nog op oranje en het is niet waarschijnlijk dat die voor eind augustus op geel gaan."

Bij andere populaire landen zoals Turkije en Egypte is het nog onzeker wat er deze zomer gebeurt. De landen staan nu op oranje, "maar daar hebben we de hoop dat het geel wordt deze zomer zeker nog niet laten varen", zegt Kok. "We annuleren steeds drie of vier weken vooruit om mensen tijdig te informeren en een alternatief aan te kunnen bieden."

Wereldwijd meer dan vier miljoen coronadoden

Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus is de vier miljoen gepasseerd. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een eigen telling.

Het duurde meer dan een jaar voordat de eerste twee miljoen doden waren gevallen, terwijl de daaropvolgende twee miljoen in 5,5 maand werden geregistreerd.

In veel westerse landen is covid-19 op zijn retour, maar in andere landen beleeft de ziekte juist een piek. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval in Latijns-Amerika.

Ongeveer de helft van het aantal wereldwijde doden is gevallen in de vijf landen die in absolute zin het zwaarst getroffen zijn: de Verenigde Staten, Brazilië, India, Rusland en Mexico. Gecorrigeerd voor het aantal inwoners zijn de meeste covid-slachtoffers gevallen in Peru, Hongarije, Bosnië, Tsjechië en Gibraltar.

In Nederland minder faillissementen, in veel EU-landen juist meer

Terwijl in Nederland het aantal faillissementen vooral blijft dalen tijdens de coronacrisis, zijn in veel andere EU-landen juist meer bedrijven failliet gegaan. Dat concludeert het Centraal Bureau voor Statistiek op basis van cijfers van Eurostat.

"Dit kan niet los worden gezien van de overheidssteun in verband met corona voor Nederlandse bedrijven", schrijft het CBS. "Niet binnen alle EU-landen werd in dezelfde mate steun verleend en ook het palet aan ingezette steunmaatregelen verschilde per land."

'OMT-advies: nog zeker twee maanden 1,5-meterregel'

De anderhalvemeterregel moet van kracht blijven tot zeker medio augustus. Volgens RTL Nieuws staat dat in een advies van het Outbreak Management Team aan het kabinet. Vandaag zou het kabinet er een besluit over nemen. 's Avonds is er dan een coronapersconferentie.

Van vrijwel alle andere coronamaatregelen is bekend dat het kabinet er per 26 juni vanaf wil. Zo verdwijnt dan de mondkapjesplicht, behalve in bijvoorbeeld het openbaar vervoer en op het vliegveld. Ook kunnen mensen weer meer naar kantoor.

In het jongste OMT-advies staat volgens RTL dat deze versoepelingen inderdaad mogelijk zijn, mits de anderhalvemetermaatregel voorlopig blijft gelden. Minister De Jonge zei deze week dat het schrappen van de laatste coronamaatregelen afhankelijk is van het "epidemiologisch risico" en van de vermoedelijke situatie in het najaar.

Open

Welkom in het coronablog van vrijdag 18 juni, met het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.