Rutte: goede vaccinberichten zorgen voor perspectief • 'Drie op de vier podia weer open'
- Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- De EU-leiders spraken vanavond over de coronapandemie.
- Het RIVM meldt 5725 nieuwe positieve tests, 1103 meer dan gisteren.
- Een deel van de besmettingen had eigenlijk gisteren gemeld moeten worden, maar door een storing gebeurde dat niet.
Dit blog is gesloten
Dit liveblog is nu gesloten. Morgen starten we weer een nieuw blog op met het laatste nieuws rond de coronacrisis. Goedenacht!
Premier Rutte: goede berichten over vaccins zorgen voor perspectief
De recente positieve berichten van ontwikkelaars van coronavaccins zijn vanavond besproken door de leiders van de Europese Unie. In een videoconferentie spraken ze onder meer over de Europese aanpak van het virus.
"We houden in de EU de vinger aan de pols en werken samen waar nodig en mogelijk", zei premier Rutte na afloop.
400 gebakjes voor zorgpersoneel in Deventer
Bij het Deventer Ziekenhuis zijn vandaag 400 gebakjes bezorgd voor het personeel. Het was een actie van een patisserie in de stad. Klanten konden de afgelopen drie weken gebakjes doneren aan zorgpersoneel en dat deden ze ook massaal, schrijft RTV Oost.
Merkel: Europese vaccinatieplannen lijken op elkaar
De Europese Commissie heeft alle EU-lidstaten gevraagd naar hun plannen om de bevolking te vaccineren tegen het coronavirus. De regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie spraken vanavond over de aanpak van de tweede golf en de Europese coördinatie van maatregelen.
Volgens de Duitse bondskanselier Merkel lijken veel plannen op elkaar. "De meeste lidstaten willen allereerst zorgpersoneel en kwetsbare burgers inenten", zei ze na afloop van de videoconferentie.
Angst voor corona zorgt voor run op Tilburgse obesitasbehandeling
Steeds meer mensen met ernstig overgewicht melden zich voor een behandeling in een obesitaskliniek. Het Obesitas Centrum van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg ziet de aantallen bijna verdubbelen.
De coronacrisis blijkt vaak het laatste zetje te zijn om iets te doen aan hun overgewicht, schrijft Omroep Brabant.
De behandeling van obesitas is in het Tilburgse ziekenhuis een traject van vijf jaar waarin patiënten voor een operatie ook al worden begeleid door onder meer diëtisten en psychologen.
19 nieuwe coronabesmettingen bij Utrechtse daklozenopvang
In een daklozenopvanglocatie in het centrum van Utrecht zijn negentien coronabesmettingen geconstateerd. Gisteren werden er al twee besmettingen gemeld.
De besmette dak- en thuislozen blijven voorlopig in het gebouw aan het Jansveld. Dat levert nog wel wat problemen op. "Het is best wel een uitdaging om onze gasten die in quarantaine zitten daar te houden. Het zijn toch mensen die gewend zijn aan hun vrijheid", zegt Mieke Kort van de Tussenvoorziening bij RTV Utrecht.
Meevaller is dat van de besmette mensen nog niemand ernstige ziekteverschijnselen vertoont. Ook zijn er geen personeelsleden ziek. Die werken al een poos met mondmasker en handschoenen.
EU overlegt over de coronapandemie
De regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie zijn begonnen aan een top over de coronapandemie. Er wordt gesproken over de aanpak van de tweede golf en de Europese coördinatie van maatregelen.
Na afloop van de vergadering geven EU-president Charles Michel en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen gezamenlijk een persconferentie.
Artsen zonder Grenzen: geen patenten voor coronavaccins
Artsen zonder Grenzen roept wereldwijd alle overheden op om patenten door farmaceuten niet toe te staan tijdens de coronapandemie.
Als er geen patenten zijn, stelt de hulporganisatie, kunnen zo veel mogelijk farmaceuten goedwerkende medicatie en vaccins namaken. Daardoor kunnen deze snel verspreid worden en zijn ze voor iedereen, rijk en arm, snel beschikbaar, zegt Artsen zonder Grenzen.
Volgens de hulporganisatie is het tijd voor overheden om de belangen van mensen boven die van winst te stellen.
Mick Jagger virtueel in Groningen
Hij was er vanwege de coronabeperkingen niet zelf bij, maar wel te zien in een videoboodschap: Mick Jagger opende vanmiddag een tentoonstelling over de Rolling Stones in Groningen. The Rolling Stones Unzipped is de eerste internationale tentoonstelling over de rockband en was eerder te zien in Londen, Amerika en Azië.
De opening van de tentoonstelling was vanwege het coronavirus een paar weken later dan gepland. Er mag een beperkt aantal mensen per uur naar binnen en die moeten zich houden aan een uitgezette looproute.
Musea weer beperkt open
Ook bij het Kunstmuseum Den Haag zijn ze blij dat er sinds vandaag weer publiek naar binnen mag.
'Drie van de vier podia weer open'
Uit een recente peiling van branchevereniging VSCD blijkt dat vandaag 75 procent van de podia de deuren opent voor dertig personen per zaal. Ook al is dit financieel niet toereikend, toch blijft het merendeel van de schouwburgen en andere podia doen wat ze kunnen, zegt de branchevereniging. Zo zijn er eigen producties te zien, worden voorstellingen gestreamd en is er ruimte voor zakelijke verhuur, zonder koffie of thee.
De VSCD maakt zich hard voor verruiming van de coronabeperkingen en vraagt het kabinet om ook te kijken naar andere Europese landen, waar zaalbezettingen van 50 procent toegestaan zijn.
Tachtig Nederlandse bedrijven naar grootste virtuele techbeurs
De Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas is de grootste techbeurs ter wereld. Vanaf 11 januari volgend jaar presenteren tachtig Nederlandse innovatieve bedrijven zich aan investeerders uit zo'n 160 landen en dat is de grootste delegatie uit ons land ooit.
De beurs is dit jaar vanwege de coronabeperkingen digitaal en duurt vijf weken, waarin de exposerende bedrijven de kans krijgen zich te presenteren aan een wereldwijd netwerk van potentiële klanten en investeerders.
De afgelopen vier jaar hebben ruim 200 Nederlandse bedrijven de beurs aangedaan. Voor veel daarvan was de CES een doorbraak. Hun deelname heeft naar schatting van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken tientallen miljoenen euro omzet en honderden hoogwaardige arbeidsplaatsen door het hele land opgeleverd.
Reisadvies Aruba van oranje naar geel
Het reisadvies van Aruba is van oranje naar geel veranderd door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Mensen die terugkomen vanuit Aruba in Nederland hoeven niet meer in thuisquarantaine. Mensen die vanuit Nederland naar Aruba vliegen, moeten voorafgaand aan de reis een gezondheidsverklaring overleggen.
Reisorganisaties zien het aantal boekingen voor een zonvakantie op bijvoorbeeld Aruba, Curaçao of Bonaire de laatste tijd toenemen.
Filmfestivals mikken op nieuw publiek
Theaters en bioscopen mogen sinds vandaag weer beperkt open: per zaal zijn dertig bezoekers welkom. Voor sommige film- of documentairefestivals komt dat nieuws te laat. Zij hadden al andere plannen gemaakt om het publiek te bereiken.
'We zijn jullie niet vergeten'
De overburen van het OLVG in Amsterdam hebben opnieuw bemoedigende woorden voor het personeel van het ziekenhuis. In het voorjaar hingen ze een spandoek op en dat hebben ze nu opnieuw gedaan, zag researchverpleegkundige Roos de la Croix toen ze uit het raam keek.
Daling van nieuwe patiënten op de IC gaat geleidelijk
De afgelopen 24 uur zijn 37 patiënten opgenomen op IC-afdelingen. "We willen dat de instroom op de IC onder de tien per dag komt, daar zitten we nog ruim boven. Het daalt heel geleidelijk", zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het afgelopen etmaal werden twintig patiënten verplaatst tussen regio's, van wie één IC-patiënt.
Tot nu toe zijn er tijdens de tweede golf minder coronapatiënten opgenomen dan tijdens de eerste golf. In de eerste tachtig dagen na de eerste besmetting op 27 februari werden bij elkaar bijna 17.000 patiënten opgenomen en in de tachtig dagen sinds 1 september 11.500 mensen. Maar omdat de tweede golf langer voortduurt, wordt dat verschil steeds kleiner.
"Je kan concluderen dat er niet veel verschil zal zijn tussen de eerste en de tweede golf."
"Verstandige keuze van het kabinet"
Kuipers over patiënten op de IC
Het geldt zowel voor de verpleegafdelingen als voor de IC-afdelingen. Tijdens de eerste golf werden 3043 patiënten op IC's opgenomen, tijdens de tweede golf zijn dat er tot nu toe 1851.
Geleidelijk aan is het aantal reguliere patiënten op de IC's weer aan het stijgen, zegt Kuipers. Op het laagste niveau tijdens de eerste golf lag dit aantal langdurig rond de 350 patiënten, op het laagste niveau van de tweede golf tussen de 400 en 450, en het ligt nu weer tegen de 500 aan. "Dat is een gunstig teken, dat er weer meer complexe operaties worden gedaan dan een aantal weken geleden."
Geen Elfstedentocht de komende maanden
Met ongetwijfeld pijn in het hart heeft de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden bepaald dat er de komende maanden geen Elfstedentocht komt. De tocht kan vanwege de coronamaatregelen niet veilig worden georganiseerd.
'Nertsenvariant' van coronavirus verdwenen, zeggen Deense autoriteiten
De 'nertsenvariant' van het coronavirus die in eerder in Denemarken de kop op stak, is waarschijnlijk verdwenen. Dat heeft het Deense vaccinatie-instituut Statens Serum Instituut gezegd. De nieuwe variant dook op nertsenboerderijen op en werd op mensen overgedragen. Sinds half september zijn geen nieuwe besmettingen met deze variant meer bekend.
Twee weken geleden gaf de Deense regering desondanks de opdracht om de volledige nertsenpopulatie te ruimen. Want hoewel de mutatie verdwenen lijkt te zijn, bestaat de vrees dat het virus in de toekomst nog een keer muteert, vanwege de grote populatie nertsen in het land. Het land telt zo'n 17 miljoen nertsen. De vrees voor zulke mutaties is groot, omdat eerder was gebleken dat de nertsen-variant minder reageerde op antistoffen en daarmee resistent zou kunnen zijn voor vaccins.
Het ruimingsbevel veroorzaakte ook een politieke rel. De Deense minister van Voedsel en Landbouw bleek namelijk niet bevoegd om het bevel tot ruimen te geven. De bewindsman stapte gisteren op. Ook premier Mette Frederiksen kwam onder vuur te liggen. Een meerderheid in het parlement wil dat de dieren geruimd worden. Het besluit wordt dan ook niet teruggedraaid.
Denemarken is de grootste producent van nertsenbont ter wereld.
5725 nieuwe besmettingen, 1103 meer dan gisteren
Het RIVM meldt 5725 nieuwe positieve tests, 1103 meer dan gisteren. Een deel van de besmettingen had eigenlijk gisteren gemeld moeten worden, maar door een storing werden die toen niet meegeteld. Daardoor is het aantal besmettingen vandaag ongeveer duizend hoger dan het zou moeten zijn, meldt de GGD.
Er zijn verder 224 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 32 nieuwe opnames meer dan gisteren.
Op de intensive care werden 37 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 10 nieuwe opnames meer dan gisteren.
Wereldwijde schuldenlast door coronacrisis fors omhoog
De coronacrisis heeft gezorgd voor een forse toename van de wereldwijde schuld. Door de pandemie werd tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar 15.000 miljard dollar (12.700 miljard euro) meer geleend. Dat geld werd onder meer geleend door overheden en financiële instellingen, maar ook door bedrijven en huishoudens.
De wereldwijde schuldenberg komt daarmee uit op 272.000 miljard dollar (omgerekend 233.000 miljard euro). Daar komt tegen het einde van dit jaar nog eens 5000 miljard dollar bij, verwacht het International Institute of Finance (IIF) in een nieuw rapport, genaamd Attack of the Debt Tsunami. Het IIF, waarin 400 banken en financiële instellingen zijn verenigd, waarschuwt dat de wereldwijde schuld dit jaar een recordhoogte zal bereiken.
Met name overheden uit ontwikkelde landen zijn flink meer gaan lenen voor steunpakketten, maar ook bedrijven hebben hun schuld door de coronacrisis opgeschroefd. De schuldenlast komt nu neer op 3,65 keer het bedrag dat de gehele wereld in een heel jaar verdient.
Gezondheidsraad: 60-plussers en kwetsbaren als eersten vaccineren
Mensen boven de 60 jaar en ernstig zieke mensen, die bijvoorbeeld lijden aan ernstige hart- en luchtwegaandoeningen of diabetes, zouden een coronavaccin als eerste moeten krijgen. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het kabinet. Ook zorgmedewerkers die in direct contact staan met patiënten zouden in dit scenario voorrang moeten krijgen, luidt het advies.
De vraag is of er in eerste instantie voldoende vaccins beschikbaar zullen zijn om deze groepen te vaccineren. Waarschijnlijk moet er daarom binnen deze strategie ook weer gekozen worden.
Afweerremmer geeft ziekste covid-19-patiënten betere kansen
Ernstig zieke covid-19-patiënten die behandeld worden met de afweerremmer tocilizumab, hebben bijna twee keer zoveel kans op een beter verloop van hun ziekte dan patiënten die het middel niet krijgen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een wereldwijde studie naar de werkzaamheid van verschillende afweerremmers bij ernstig zieke covid-19-patiënten. Tocilizumab is een bestaand middel tegen reumatische aandoeningen.
Aan de studie namen ruim 300 patiënten deel. De studie moet nog worden beoordeeld en gepubliceerd door vakspecialisten.
Belangrijke tussenstand Oxford-vaccin voor Kerst bekend
Het Oxford-vaccin brengt een sterke immuunrespons teweeg bij 60- en 70-jarigen. Dat is hoopgevend, schrijft de universiteit van Oxford in een persbericht, omdat het om groepen gaat die kwetsbaar zijn voor het coronavirus en relatief veel zieker van kunnen worden. De universiteit baseert dit op tussentijdse onderzoekresultaten,
Over de effectiviteit van het vaccin van de Universiteit van Oxford en AstraZeneca is nog niets bekendgemaakt. Het vaccin bevindt zich momenteel in de laatste, cruciale testfase - het fase 3-onderzoek. Voor de Kerst worden de eerste resultaten daarvan verwacht, zegt hoofdonderzoeker Andrew Pollard. "We komen steeds dichterbij", zei hij tegen BBC Radio.
Volgens Pollard zijn de resultaten tot dusver "bemoedigend" en tegen de BBC zei hij dan ook "enorm blij" te zijn. Het vaccin geldt sinds het begin van de pandemie als een van de meest kansrijke. AstraZeneca heeft met de Europese Unie al afspraken gemaakt over de aankoop van het middel.
Eerder deze week maakte het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna op basis van tussentijdse resultaten bekend dat het vaccin voor 94,5 procent effectief is. Het vaccin van Pfizer en BioNTech heeft bovendien een effectiviteit van 95 procent, zeggen de ontwikkelaars.
Maar volgens Pollard is geen sprake van concurrentie met andere farmaceuten. "We hebben ze allemaal nodig om mensen over de hele wereld te beschermen."
Afrika passeert twee miljoen besmettingen
Ook in Afrika neemt het aantal besmettingen weer toe. Het continent is de twee miljoen bevestigde coronabesmettingen inmiddels gepasseerd, meldt de organisatie Africa Centers for Disease Control and Prevention. Ook zijn in Afrika zeker 48.000 mensen overleden aan het coronavirus. Het continent telt 1,3 miljard inwoners.
In Zuid-Afrika zijn de meeste besmettingen geregistreerd, gevolgd door Marokko en Egypte. De directeur van de Afrikaanse gezondheidsorganisatie heeft gewaarschuwd dat er in allerlei landen inmiddels minder mondkapjes worden gedragen en coronaregels worden losgelaten om economieën op gang te helpen. Hij sprak van een gevaarlijke ontwikkeling.
Hoewel de tweede golf dus ook in Afrika slachtoffers eist, is de situatie er minder zorgelijk dan in bijvoorbeeld Europa. Het aantal sterfgevallen is er relatief laag, omdat veel Afrikaanse landen een jonge bevolking hebben en begin dit jaar snel ingrepen met strenge maatregelen.
Door een gebrek aan tests ligt het werkelijke aantal besmettingen mogelijk wel hoger dan nu is geregistreerd.
Bruls: organiseer met jaarwisseling kleine feestjes om 'wildwest' te voorkomen
Om te voorkomen dat de autoriteiten het te druk krijgen met handhaven, moeten met Oud en Nieuw op kleine schaal activiteiten voor jongeren worden georganiseerd. Dat zegt voorzitter Hubert Bruls van het landelijke veiligheidsberaad in het AD. "Laten we niet naïef zijn en denken dat als wij zeggen dat er niks mag, mensen ook niets zullen gaan doen", zegt hij tegen de krant.
Volgens Bruls is het beter om wel op kleine schaal activiteiten te organiseren, zodat een jongerenwerker of politieagent toezicht kan houden. "Anders ontstaat er wildwest en moet ik politie en boa's vragen al die mensen te gaan bekeuren." Dat laatste is volgens Bruls vrijwel onmogelijk.
Welke activiteiten volgens hem een optie zijn, zegt Bruls overigens niet. Maar hij wijst erop dat het in ieder geval kleinschalig moet zijn.
Bruls noemde kleine activiteiten buiten de deur overigens al eerder als optie. Dinsdag zei hij in Op1: "We kunnen ook zeggen: niets mag. Maar dan gaat het spontaan gebeuren en gaat iedereen klagen over de illegaliteit en het gedoe wat het oplevert".
Jongeren eenzamer dan voor crisis, driekwart Nederlanders staat achter beleid
Bijna de helft van de jongeren van 18 tot 24 jaar zegt zich slechter te voelen dan voor de coronacrisis. Dat is veel meer dan andere leeftijdsgroepen, waarbij iets meer dan een kwart zich slechter voelt. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van NOS. 69 procent zegt zich nu eenzamer te voelen dan voor de crisis. In april was dat nog 49 procent.
Verder blijkt uit hetzelfde onderzoek dat bijna driekwart van de Nederlanders in grote lijnen achter het coronabeleid van het kabinet staat. Dat is meer dan in oktober, toen het aantal besmettingen fors opliep. Toen steunde 65 procent het beleid.
Werkloosheid vorige maand licht gedaald
De werkloosheid in Nederland is vorige maand licht gedaald, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd. In oktober waren 406.000 mensen werkloos. Dat is 4,3 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder waren nog 413.000 werkloos (4,4 procent van de beroepsbevolking).
Oktober was de derde maand op rij dat het aantal werklozen afnam. Vanaf maart steeg het aantal werklozen sterk vanwege de uitbraak van het coronavirus.
Wel steeg vorige maand het aantal nieuwe WW-uitkeringen met 37 procent, vergeleken met september. De grootste stijging was in de horeca. Tegelijkertijd werd ook een groot aantal werkloosheidsuitkeringen weer stopgezet. Vergeleken met oktober vorig jaar lag het aantal WW-uitkeringen 19 procent hoger.
Wie kan en wil werken maar desondanks geen baan heeft, telt voor het CBS als werkloos. Omgekeerd telt iemand die geen werk heeft en stopt met zoeken naar een baan, niet als werkloos. Die persoon maakt dan geen onderdeel meer uit van de zogeheten beroepsbevolking.
Vrijdag meldde het CBS nog dat het aantal banen in Nederland in het derde kwartaal van 2020 flink was gestegen. Er waren 164.000 banen meer dan een kwartaal eerder. Als gevolg van de coronacrisis nam het aantal werkplekken in het tweede kwartaal nog af met 297.000.
Kwart miljoen coronadoden in VS
Sinds het begin van de coronapandemie zijn in de Verenigde Staten meer dan 250.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt de Johns Hopkins-universiteit. In geen enkel ander land ter wereld zijn zo veel doden bekend. Ook telt het land bijna 11,5 miljoen vastgestelde besmettingen.
De afgelopen dagen nam het aantal vastgestelde besmettingen in de VS weer harder toe. Vandaag gaan alle openbare scholen in New York daarom weer dicht, heeft burgemeester De Blasio gezegd. 300.000 kinderen worden door die maatregel getroffen.
De maatregel om de scholen nu weer te sluiten is omstreden, omdat het er niet op lijkt dat het heropenen ervan in september heeft geleid tot significant meer besmettingen. Daar komt bij dat scholen dicht moeten, terwijl restaurants en sportscholen in beperkte mate open mogen blijven.
Coronaregels versoepeld
De coronaregels zijn sinds 00.00 uur versoepeld. Na twee weken sluiting mogen bibliotheken, musea, theaters, bioscopen, pretparken en dierentuinen vanaf vandaag weer open.
Ook mag je weer meer mensen thuis ontvangen, drie in plaats van twee, en mag je met maximaal vier mensen in groepsverband buiten zijn. Ook bij een uitvaart zijn er weer meer mensen welkom: 100 in plaats van 30. De horeca blijft wel dicht en evenementen blijven verboden.
Dinsdag zei premier Rutte op een persconferentie dat begin december duidelijk wordt of de maatregelen kunnen worden aangepast. Welke maatregelen er rond Kerst en Oud en Nieuw gelden is nu nog niet besloten. Minister De Jonge zei ook dat we er rekening mee moeten houden dat er tot half januari beperkingen zullen blijven gelden.
Ook rond Sinterklaas zullen dit jaar beperkingen gelden, zei Rutte afgelopen dinsdag:
Welkom in het coronablog
Hartelijk welkom in het coronablog van donderdag 19 november. We houden je in dit blog de hele dag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis. Het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.