GGD komt met coronatestbussen • Frankrijk en Rusland melden besmettingsrecord
- Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- GGD komt met tien coronatestbussen.
- NS gaat opnieuw met minder treinen rijden.
- Zorgsector negeert minister en vraagt voor iedereen een zorgbonus aan.
- Voor het eerst in dagen meer nieuwe besmettingen; ziekenhuisbezetting daalt wel.
Curaçao versoepelt avondklok
Op Curaçao wordt de avondklok versoepeld. Op 14 september werd een avondklok ingesteld tussen 23.00 en 05.00 uur om de stijging van het aantal coronabesmettingen tegen te gaan. Dat wordt nu ingekort tot een verbod om op straat te zijn tussen middernacht en 04.30 uur 's ochtends.
Volgens minister-president Eugene Rhuggenaath wordt zo langzaam weer teruggegaan naar het normale leven op het eiland. De versoepeling is volgens de minister-president vooral prettig voor restaurants, die nu de deuren een uur langer mogen openhouden.
Op het eiland zijn nog steeds relatief weinig coronabesmettingen. Er zijn momenteel 268 mensen besmet met het virus, van wie er zeven zijn opgenomen in het ziekenhuis. Op een bevolking van meer dan 150.000 mensen zijn twee mensen overleden aan de gevolgen van covid-19.
'Grote winkelketens moeten zorgen voor naleving coronaregels'
Ceo's van grote winkelketens moeten het voortouw nemen in de naleving van de coronaregels in winkelgebieden. Dat hebben ze afgesproken met minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken, omdat er nog veel verschillen zijn in de aanpak van winkels.
Verder is afgesproken dat winkelmedewerkers hulp krijgen van handhavers bij het aanspreken van klanten die zich niet aan de anderhalvemetermaatregel houden. Hoe dat in de praktijk in zijn werk gaat, is nog niet duidelijk.
Het kabinet, werkgevers en vakbonden roepen daarnaast nogmaals iedereen op om zoveel mogelijk thuis te werken. Ze gaan de knelpunten in kaart brengen, "zodat effectiever kan worden ingegrepen". De vakbonden gaan verder meldingen die over bedrijven binnenkomen, actief doorgeven.
GGD komt met tien coronatestbussen
In Nederland gaan tien coronatestbussen rijden, meldt de GGD. Ze worden ingezet op plekken waar er een tekort is aan testcapaciteit, bijvoorbeeld na een lokale uitbraak.
Het gaat om vijf omgebouwde stadsbussen en vijf omgebouwde bestelbussen. De voertuigen zijn omgebouwd tot verplaatsbare testlocaties. "Met de nieuwe mobiele testunits kan er overal in Nederland binnen een paar uur een tijdelijke testlocatie draaien", staat in het persbericht.
Er wordt landelijk een "flexibele schil" van medewerkers ingezet, van bemonsteraars tot beveiligers en verkeersregelaars. GGD's kunnen via een speciaal telefoonnummer de testbussen bestellen. Iedereen die een test wil laten afnemen moet zich melden via coronatest.nl of bellen met 08001202.
Frankrijk en Rusland melden nieuw dagrecord besmettingen
In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur 60.486 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er ongeveer 2000 meer dan het recordaantal van gisteren. Ook in Rusland werden nooit eerder zo veel positieve testen gemeld als afgelopen dag, namelijk 20.582.
Het aantal overleden coronapatiënten steeg in Frankrijk met 828. Van hen zijn 398 mensen omgekomen in ziekenhuizen, ook werden 430 doden in verpleeghuizen gemeld over een periode van meerdere dagen.
In Rusland zijn 378 nieuwe sterfgevallen gemeld. In totaal zijn er volgens de officiële cijfers bijna 30.000 coronapatiënten overleden.
In Moskou worden elke dag zo'n 1400 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, zegt de locoburgemeester tegen Reuters. Volgens haar is zo'n 70 procent van de totale beddencapaciteit van de covid-19-afdelingen in gebruik. In Moskou werden vandaag 6253 nieuwe besmettingen gemeld.
Zorgsector negeert minister en vraagt voor iedereen een zorgbonus aan
Zorginstellingen blijken de veelbesproken zorgbonus massaal voor al hun personeel te hebben aangevraagd. Een flink aantal instellingen heeft het geld al op de rekening staan, zo blijkt uit een rondgang van de NOS. Ze kregen bovendien het hele aangevraagde bedrag.
De bedoeling was dat alleen zorgpersoneel dat "uitzonderlijke prestaties" heeft geleverd in de strijd tegen corona de zorgbonus van in totaal 1500 euro netto zou ontvangen. Instellingen protesteerden daartegen. De kern van hun verweer was: we hebben het met zijn allen gedaan, dus iedereen verdient die bonus, ook de schoonmaak en de administratie.
Italiaanse bondscoach Mancini test positief op corona
De Italiaanse bondscoach Roberto Mancini is positief getest op het coronavirus. Hij heeft geen symptomen, maar gaat volgens de richtlijnen in thuisisolatie in zijn huis in Rome.
Italië neemt het aanstaande woensdag in een oefenwedstrijd in Florence op tegen Estland in groep 1 van de Nations League, de groep met Oranje. Assistent Alberico Evani neemt in ieder geval tegen Estland de honneurs van Mancini waar.
Grapperhaus: ik trakteer als deze jongeren niet meer feesten
NOS Stories interviewde onlangs een aantal jongeren op een illegaal feest. "Je bent maar een keer puber", zegt een van de aanwezigen. "Eigenlijk kan dit niet", zegt een meisje schuldbewust. "Als iemand hier corona heeft, hebben zoveel mensen het. Die verspreiden het dan ook weer."
In een reactie op de beelden van het illegale feest deed minister Grapperhaus een belofte. Als deze groep jongeren niet meer feest tot de coronacrisis voorbij is, "kom ik op hun eerstvolgende feestje na corona uit eigen zak iedereen een eerste drankje geven. Maar dan moeten ze zich eraan houden."
Ook Utrecht geeft boa's 'coronabonus'
Net als Rotterdam, Amsterdam en Den Haag geeft ook Utrecht boa's en toezichthouders een bonus van 300 euro. De gemeente vindt dat de handhavers daar recht op hebben vanwege de hoge werkdruk tijdens de coronacrisis, schrijft RTV Utrecht.
Minister Grapperhaus zei woensdag dat alle politiemensen eenmalig een uitkering van 300 euro krijgen als beloning voor het harde werken. Boa-vakbonden waren boos dat alleen agenten en niet boa's in aanmerking kwamen voor de landelijke 'coronabonus'. De vier grote steden hebben besloten de handhavers die uitkering te geven.
Italië meldt nieuw dagrecord besmettingen
In Italië zijn de afgelopen 24 uur 37.809 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er ruim 3000 meer dan het recordaantal van gisteren.
Het dodental is opgelopen met 446, een meer dan gisteren. In totaal zijn sinds het uitbreken van de pandemie ruim 40.000 coronapatiënten in Italië overleden.
Net als in de eerste golf is de noordelijke regio Lombardije het zwaarst getroffen. Daar werden 9934 positieve testen gemeld de afgelopen dag, tegenover 8822 de dag ervoor.
Taakstaf en boete voor voorman actiegroep Nederland in Opstand
De voorman van actiegroep Nederland in Opstand is veroordeeld wegens opruiing en bedreiging van Jan van Zanen, toen die burgemeester van Utrecht was. Het OM meldt dat de man 120 uur taakstraf krijgt en een boete van 390 euro.
"Hij riep op tot en nam deel aan een betoging die door de burgemeester verboden was", schrijft het OM. De lokale autoriteiten hadden signalen gekregen dat de demonstratie van 4 juli in Utrecht tegen de coronamaatregelen zou uitlopen op geweld. De voorman negeerde het verbod op de betoging.
"Door zijn bedreiging 'een baksteen in de nek van Van Zanen' onder zijn volgers te verspreiden, heeft hij hen opgeruid tot gewelddadig gedrag jegens het openbaar gezag." Het OM had behalve de boete en taakstraf ook een voorwaardelijke celstraf geëist. De politierechter ging niet mee in die laatste eis.
NZa: inmiddels bijna miljoen gemiste zorgverwijzingen
Sinds het begin van de coronacrisis zijn er fors minder verwijzingen van de huisarts naar ziekenhuizen of klinieken gedaan. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) concludeert in een rapport dat het inmiddels gaat om 990.000 verwijzingen minder.
Afgelopen week lag het aantal verwijzingen op 73 procent van het verwachte niveau zonder de coronacrisis. Dit percentage is volgens de NZa vergelijkbaar met de afgelopen twee weken.
Dat huisartsen minder doorverwijzen, betekent volgens de NZa niet dat al deze mensen de zorg missen die ze nodig hebben. Een deel van deze zorg zal niet ingehaald worden, bijvoorbeeld omdat klachten vanzelf over gaan.
NS gaat opnieuw met minder treinen rijden
De Nederlandse Spoorwegen zet vanaf maandag minder treinen in. Welke treindiensten precies geschrapt worden, is nog niet duidelijk. Maar de NS zegt dat op elk traject minimaal twee keer per uur een trein blijft rijden.
De spoorvervoerder heeft sinds de strengere coronamaatregelen veel minder reizigers en daarom zijn er volgens de NS minder treinen nodig. De treinenloop wordt in fases afgebouwd: de meeste wijzigingen gaan in de tweede helft van deze maand in.
Het spoorbedrijf zegt straks nog op ongeveer 90 procent van de capaciteit te rijden. Volgens de NS is dat "ruim voldoende nu de reizigersaantallen zijn gedaald". Afgelopen weken reed de spoorvervoerder 97 procent van de normale dienstregeling, omdat een aantal spits- en nachttreinen al eerder geschrapt werd.
Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland is het aantal reizigers in het openbaar vervoer drastisch gedaald. Tijdens de eerste golf dit voorjaar maakte op bepaalde dagen nog maar 10 procent van het normale aantal reizigers gebruik van het ov. In de maanden die volgden, groeide dat tot ongeveer 60 procent. Maar afgelopen weken daalde het weer naar ongeveer 30 à 40 procent van het aantal reizigers in dezelfde periode vorig jaar.
Nog geen avondklok in regio's met veel corona, dinsdag meer duidelijkheid
Het kabinet gaat dit weekend nog geen avondklok afkondigen voor regio's waar het aantal coronabesmettingen hoog blijft. "We zijn echt nog niet zo ver", zei minister Grapperhaus na afloop van de ministerraad. Minister De Jonge benadrukte dat de maatregel nog niet van tafel is, en dat hij er dinsdag meer over hoopt te kunnen zeggen.
Grapperhaus zei dat een avondklok, waarbij mensen tussen 22.00 en 04.00 uur binnen moeten blijven, vandaag even ter sprake is gekomen bij de verantwoordelijke ministers. Maar mensen in regio's als Rotterdam Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid en Twente hoeven zich volgens hem nog even geen zorgen te maken.
Ook bonus voor Rotterdamse boa's
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de gemeente Rotterdam krijgen een bonus van 300 euro netto. Net als de gemeenten Amsterdam en Den Haag geeft Rotterdam hun dit bedrag voor hun inzet tijdens de coronacrisis.
Woensdag werd bekend dat alle politiemensen eenmalig een uitkering van 300 euro krijgen van het kabinet. Tot onvrede van de boa-vakbonden kwamen handhavers niet in aanmerking voor de bonus, waarop meerdere gemeenten besloten zelf de portemonnee te trekken.
RIVM: 7272 nieuwe besmettingen, 288 meer dan gisteren
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7272 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 288 meer dan gisteren werden gemeld. Het is voor het eerst in een week dat het aantal nieuwe besmettingen stijgt in plaats van daalt.
180 opnames op verpleegafdelingen, 33 erbij op de IC
Er zijn 180 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat zijn 81 nieuwe opnames minder dan gisteren.
Op de intensive care werden 33 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 2 nieuwe opnames minder dan gisteren.
In totaal liggen er nu 2445 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2512), van wie 603 op de IC (gisteren: 607). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.
118 overleden covid-patiënten
Bij het RIVM zijn 118 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 87 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 78 doden per dag, tegen 54 doden per dag een week eerder.
De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Rotterdam, namelijk 533. Ook in Amsterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 308 en 218.
Tijdens tweede golf al meer dan duizend patiënten verplaatst
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) heeft tijdens deze tweede besmettingsgolf al meer dan duizend patiënten naar een andere regio overgebracht. Dat waren zowel kliniek- als IC-patiënten, zegt het LCPS. Binnen de regio's werden 1500 patiënten verplaatst.
De regio's Groningen en Zwolle vingen het meest patiënten uit andere regio's op, vanuit de zorgregio's Zuidwest en West (Zeeland en Zuid-Holland) vertrokken de meeste patiënten naar elders. Twee patiënten kwamen in Duitsland terecht.
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg noemt de bereidheid tot samenwerking van cruciaal belang. "Dat is noodzakelijk, omdat we zo naast de covidpatiënten ook zoveel mogelijk patiënten hun reguliere zorg kunnen bieden. Daar gaan we de komende tijd onverminderd mee door."
Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar werden zo'n 1500 patiënten verplaatst naar andere regio's.
Geen zeven maar zo'n twintig (X)L-straten om coronatests af te nemen
Verspreid over het landen worden niet zeven maar zo'n twintig grotere (XL) en minder grote (L) teststraten opgebouwd om aan de vraag naar coronatests te kunnen voldoen. Dat zei minister De Jonge vanmorgen bij de testlocatie in opbouw bij The Hague Rotterdam Airport. Op deze locatie kunnen nog deze maand 3000 tot 12.000 mensen worden getest.
GGD-medewerkers krijgen daarbij hulp van zo'n duizend militairen. "Ik ben normaal gesproken gekoppeld aan een snipergroep", zei korporaal David. Hij en de andere militairen hebben een korte training gehad om tests af te nemen. "Eigenlijk is het heel eenvoudig."
Minister De Jonge legt uit wat de bedoeling is van de teststraten:
Van Ark over regionale avondklok: als het moet dan moet het
Het eventuele instellen van een avondklok in regio's waar het aantal coronabesmettingen hoog blijft, is "niet leuk", zegt minister Van Ark voor Medische Zorg. Maar als het moet dan moet het, vindt ze. "Niks is leuk in deze fase, helemaal niks. Ik heb sinds maart mijn ouders niet meer geknuffeld. Dat is ook niet leuk. Maar prioriteit is de gezondheidszorg. We kijken wat er nodig is om die op peil te houden. En dan zijn er voor mij geen taboes."
Minister Hoekstra wijst erop dat er veel discussie is over de avondklok, ook in het kabinet. "Zoals alles bij corona zitten er voor- en nadelen aan. Er zijn geen gemakkelijke opties. Dat verklaart ook dat we er in het kabinet intensief over spreken."
Tijdens de persconferentie van dinsdag kondigde het kabinet aan dat het een avondklok achter de hand houdt voor regio's als Rottendam Rijnmond, Zuid-Holland Zuid en Twente. Als hier geen daling komt in het aantal besmettingen, kan worden besloten dat mensen hier tussen 22.00 en 04.00 uur niet meer op straat mogen. De knoop zal vandaag niet worden doorgehakt. "We gaan de komende dagen goed kijken of de maatregelen die nu gelden, in bepaalde regio's voldoende zijn", aldus Van Ark.
Meer doden, minder besmettingen in België
In België is het aantal ziekenhuisopnames voor een coronabesmetting opnieuw gedaald. Dinsdag werd een piek van 879 nieuwe opnames bereikt, woensdag waren het er 653, gisteren 556. "Het is voor het eerst sinds begin september dat het aantal mensen in onze ziekenhuizen daalt," zei viroloog De Gucht tijdens een persconferentie. Het aantal patiënten op IC's neemt nog toe, maar het tempo vertraagt.
Het aantal sterfgevallen blijft stijgen. In de periode van 27 oktober tot 2 november stierven per dag gemiddeld 159 mensen aan de gevolgen van een besmetting. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de week daarvoor.
De betrokken ministers van het Belgisch kabinet zijn sinds 08.30 uur bijeen om een nieuw steunpakket voor winkels en bedrijven uit te werken. Er wordt onder meer gedacht aan vrijstelling van werkgeversbijdragen.
Om zijn bewoners op te monteren steekt de stad Antwerpen de komende weken de kerstverlichting al aan, en niet pas in december zoals gebruikelijk. "We willen letterlijk licht brengen in deze donkere en soms moeilijke periode", zegt schepen van Communicatie Claude Marinower (Open VLD) tegen VRT Nieuws. De stad roept zijn inwoners ook op om hun gevel te versieren met lichtjes of een lichtje voor het raam te zetten.
Meer dan 100 aanhoudingen bij demonstratie in Londen
De politie in Londen heeft gisteren meer dan honderd demonstranten opgepakt bij een actie tegen de lockdown. De demonstranten kwamen kort na 18.00 uur bijeen op de Strand bijeen en liepen "vrijheid" en "geen lockdown meer" roepend richting Trafalgar Square.
Daar vroeg de politie hen om uiteen te gaan, omdat ze zich niet aan de afstandsregel hielden. Toen dat niet of onvoldoende gebeurde, greep de politie in.
"We zitten nu acht maanden in een pandemie en eerlijk gezegd is er geen excuus voor mensen die zich op een gevaarlijke manier de regels overtreden die verdere verspreiding van het virus moeten voorkomen", zei een politiecommandant. "Meer dan honderd mensen zijn opgepakt. Ze kunnen de gevolgen tegemoetzien."
Moederbedrijf van Booking.com houdt hoofd boven water
Booking Holdings, het moederbedrijf van platforms als boekingssite Booking, Kayak, Rentalcars en restaurantreserveringssite OpenTable, heeft afgelopen maanden ondanks de pandemie nog winst gemaakt. Maar wel veel minder dan in dezelfde periode vorig jaar.
Netto bleef er in het derde kwartaal nog 800 miljoen dollar over, omgerekend 675 miljoen euro. Dat is bijna 60 procent minder dan vorig jaar. De omzet halveerde nagenoeg.
Bij boekingsplatform Booking lopen de reserveringen al sinds het begin van het uitbreken van de coronapandemie flink terug. Zo lag het aantal geboekte overnachtingen in het eerste kwartaal bijna 43 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De twee daaropvolgende kwartalen was het respectievelijk bijna 87 en ruim 43 procent lager.
Meer locaties van nieuwe teststraten bekend
Het ministerie van Volksgezondheid heeft de locaties van een aantal XL-testlocaties bekendgemaakt. Ze staan in een lijst die op rijksoverheid.nl is gezet.
Behalve de grote steden krijgt ook Schiphol een XL-teststraat waar tussen de 3000 tot 12.000 testen per dag kunnen worden afgenomen. De straten gaan eind van deze maand of begin volgende maand open. In Utrecht, Groningen, Rotterdam en Den Haag is de bouw al begonnen.
De veiligheidsregio's IJssellanden, Twente en Zuid-Limburg en West-Brabant krijgen L-teststraten. Waar precies, moet nog worden bepaald. In de provincies Friesland, Drenthe en Zeeland wordt gekeken hoe sneltesten kunnen worden aangeboden op bestaande locaties.
Maaltijdbezorgers van Uber hebben het druk, collega's in taxi's niet
Het gaat goed en het gaat slecht met Uber. De taxidienst van het bedrijf draait slecht, maar bij de maaltijdbezorgdienst is het juist heel druk door corona. De wereldwijde omzet bij Uber Eats steeg 125 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van het Amerikaanse bedrijf. Er wordt nog steeds verlies gemaakt, maar minder dan voorheen. Het bedrijf investeert flink om zijn marktaandeel als bezorgdienst te vergroten.
Daar staat tegenover dat het heel veel rustiger is bij de taxidienst. Die maakt nog wel winst, maar flink minder dan voorheen. De omzet kelderde met ruim de helft tot zo'n 1,16 miljard euro.
Bij elkaar zorgt het ervoor dat het verlies bij Uber nog steeds een kleine 1 miljard euro is, vergelijkbaar met vorig jaar. De omzet van alle bedrijfsonderdelen samen is wel een stuk lager: 18 procent minder dan vorig jaar.
Recordaantal nieuwe besmettingen in Duitsland en de VS
In Duitsland zijn voor het eerst in een dag meer dan 20.000 nieuwe coronabesmettingen geteld. Gezondheidsdiensten meldden gisteren 21.506 nieuwe gevallen aan het Robert Koch Institut. Vorige week vrijdag waren er dat nog 18.681.
Het reproductiegetal is op dit moment 0,79. Zolang dit getal het onder de 1 blijft, neem het aantal nieuwe besmettingen af. Het probleem is dat het actuele reproductiegetal steeds op de situatie van anderhalve week eerder weergeeft.
In de VS is voor de tweede dag op rij een recordaantal nieuwe besmettingen vastgesteld. Woensdag kwamen er volgens de Johns Hopkins University 102.831 nieuwe gevallen bij, gisteren waren het er 121.888.
CBS telde in laatste week oktober 700 doden extra
In de laatste week van oktober (26 oktober t/m 1 november) zijn in Nederland 700 mensen meer overleden dan verwacht, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De oversterfte moet grotendeels aan de coronapandemie worden toegeschreven. De sterfte nam vooral toe bij mensen die zorg krijgen op basis van de Wet langdurige zorg, zoals bewoners van verpleeghuizen.
Het RIVM rapporteerde in diezelfde week 389 extra doden, maar telt alleen mensen die positief zijn getest. Bovendien komen tellingen met vertraging binnen. Tijdens de eerste golf telde het RIVM zo'n 6000 doden die aan de coronapandemie werden toegeschreven. Het CBS kwam op ongeveer 10.000 doden uit.
Gemeenten in Denemarken in lockdown uit angst voor gemuteerde virussen
In zeven gemeenten in het noorden van Denemarken is een lockdown ingesteld, omdat gemuteerde coronavirussen van nertsen naar mensen zijn overgesprongen. Horeca en sportaccommodaties blijven dicht en het openbaar vervoer ligt stil. Bewoners is gevraagd hun gemeenten niet te verlaten en bezoek aan de getroffen gemeenten wordt afgeraden.
Veranderingen in het virus kunnen ertoe leiden dat vaccins die op dit moment worden ontwikkeld minder effectief zijn dan verwacht. Dat is ook waar de Deense regering bang voor is.
Het coronavirus waart al enkele maanden rond op nertsenfokkerijen. Tientallen fokkerijen waren al geruimd, maar volgens de Deense regering werd het tijd voor strengere maatregelen. Premier Frederiksen maakte gisteren bekend dat bijna alle 17 miljoen nertsen in het land worden afgemaakt. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO prijst Denemarken voor zijn doortastendheid. Denemarken is de grootste producent van nertsenbont. Die wordt vooral in China afgezet.
In Nederland moeten nertsenfokkerijen in maart volgend jaar dicht. Het kabinet wilde ze eerder in 2024 laten stoppen. Dat in verband met de verspreiding van het coronavirus vervroegd.
3000 minder diagnoses voor borst- en darmkanker
Door de coronauitbraak is het aantal diagnoses voor borst- en darmkanker aanzienlijk lager dan andere jaren. Dat komt door het tijdelijk stopzetten van bevolkingsonderzoeken, maar ook omdat mensen minder snel naar de huisarts stapten en minder patiënten naar het ziekenhuis werden doorgestuurd, schrijft het Integraal Kankercentrum Nederland. De achterstand in borstkankerdiagnoses is ongeveer 2000, de achterstand in diagnoses voor darmkanker ongeveer 1000.
De daling was het grootst bij de leeftijdsgroepen die voor bevolkingsonderzoeken worden uitgenodigd. Bij het borstkankeronderzoek zijn in de leeftijdsgroep 50-74-jarigen een derde minder gevallen vastgesteld, bij het darmkankeronderzoek in de leeftijdsgroep 55-75-jarigen een vijfde minder. De achterstanden zijn ontstaan tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar. Nadat de onderzoeken in het voorjaar en de zomer weer waren opgestart, was het aantal diagnoses medio juli weer zoals verwacht.
Het doel van bevolkingsonderzoeken is om kanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. Omdat tumoren in de beginfase vaak nog klein zijn, is de verwachting dat de vertraging voor de meeste patiënten geen ernstige gevolgen zal hebben voor de overlevingskansen.
Ruim 1,25 miljoen euro staatssteun voor Saba
Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops heeft tijdens een bezoek aan Saba aanvullende financiële steun toegezegd voor ruim 1,25 miljoen euro.
De grenzen van het eiland zijn in verband met de coronacrisis al maanden grotendeels gesloten en de inkomsten slinken steeds verder. Met het geld moeten ook de sterk verminderde belastinginkomsten van Saba worden gecompenseerd.
In een opgenomen toespraak zei Knops dat hij trots was op het werk dat de regering van het eiland in de crisistijd heeft gedaan. "Dat is de reden waarom we weer extra financiële steun geven, omdat de overheid geen inkomen heeft en geld nodig heeft om de bedrijven en de mensen te ondersteunen."
Begin deze week sloot Nederland ook een akkoord met Curaçao over een derde coronasteunpakket. Daarmee is een lening van 50 miljoen euro gemoeid.
Winterregeling daklozen open vanwege corona
De komende twee weken mogen gemeenten daklozen een slaapplek aanbieden volgens de winterregeling, die normaal gesproken alleen geldt tijdens vrieskou. Ook daklozen die daar normaal gesproken niet voor in aanmerking komen kunnen een slaapplek krijgen, meldt het Nederlands Dagblad.
Gemeenten moeten daarnaast ook zorgen voor inlooplocaties waar dak- en thuisloze mensen overdag kunnen opwarmen, een maaltijd kunnen krijgen en naar de wc kunnen gaan.
De uitbreiding van de opvang duurt twee weken, de periode van de aangescherpte lockdown. Ook tijdens de eerste coronagolf in maart was een dergelijke regeling van kracht.
Landelijke aftrap XL-teststraten in Rotterdam
In Rotterdam vindt vanochtend de landelijke aftrap plaats voor de XL-teststraten. Dat gebeurt op Rotterdam The Hague Airport waar woensdag met de bouw begonnen is van één van die grote coronatestlocaties. Minister Hugo de Jonge en minister Ank Bijleveld van Defensie zijn daarbij aanwezig.
In Nederland komen zeven van zulke XL-testlocaties, waar zowel reguliere als sneltests zullen worden aangeboden. De andere straten komen waarschijnlijk in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven, Groningen en de regio Arnhem-Nijmegen. De teststraten zullen in het begin door militairen worden bemand.
Vervalste coronaverklaringen te koop
Het AD heeft via sociale media vervalste coronaverklaringen gekocht. Op die verklaring staat dat iemand negatief is getest op corona zonder dat diegene daadwerkelijk een test heeft ondergaan. De coronaverklaring kan worden gebruikt om landen binnen te komen waarvoor je een negatieve coronatest moet kunnen laten zien.
De krant benaderde oplichters via WhatsApp en Snapchat en kreeg zes vervalste documenten in handen tegen een betaling van tussen de 50 en 60 euro. Voor de gezondheidsverklaringen bestaat geen landelijk keurmerk.
Politie: stel tijdelijk vuurwerkverbod in
Na de burgemeesters roept ook de Nationale Politie op om dit jaar een totaalverbod in te stellen op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Dat wil de politie om hulpverleners te ontlasten, die vanwege corona al onder flinke druk staan.
Vuurwerk zorgt er jaarlijks voor dat de eerste hulp overbelast raakt, zegt de politie. Hulpverleners worden tijdens de jaarwisseling regelmatig bekogeld met vuurwerk en de politie is bang dat agenten die daardoor gewond raken niet terechtkunnen bij de eerste hulp voor behandeling. Ook denkt de politie dat er makkelijker te handhaven valt als het afsteken van al het vuurwerk dit jaar verboden wordt.
Nieuw liveblog
Welkom in het liveblog van vrijdag 6 november. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.