Tachtig arrestaties bij demonstratie Den Haag • Personeel Zuyderlandziekenhuis besmet
- Welkom bij het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- De Tweede Kamer debatteerde twee dagen over de coronawet.
- Het kabinet denkt na over het schrappen van koopavonden
- Bij het RIVM zijn 5831 nieuwe besmettingen gemeld.
Liveblog gesloten
Hierbij sluiten wij het coronaliveblog van donderdag 8 oktober. Morgen openen we een nieuw blog. Tot dan!
Medewerkers Zuyderlandziekenhuis besmet
Het Limburgse Zuyderlandziekenhuis kampt met een corona-uitbraak onder het personeel. De meeste besmettingen zijn op de locatie in Sittard-Geleen.
In totaal zijn twintig medewerkers van de operatiekamers positief getest, onder wie drie chirurgen. Een van hen is opgenomen op de intensive care van zijn eigen ziekenhuis.
In totaal telt het Zuyderland zo'n 180 tot 190 medewerkers die betrokken zijn bij operaties. "Ze zijn na de eerste ziekmelding allemaal getest door de GGD Zuid-Limburg. Ook is een bron- en contactonderzoek gepleegd. Van deze groep bleken 20 mensen besmet. Zij zijn meteen naar huis gegaan", zegt bestuursvoorzitter David Jongen tegen 1Limburg.
Er zijn volgens Jongen geen aanwijzingen dat het personeel patiënten heeft aangestoken. Spoedoperaties in het ziekenhuis gaan door.
Geen Boètegewoeëne Boètezitting in Venlo
De traditionele opening van de Limburgse vastelaovend, de Boètegewoeëne Boètezitting (Buitengewone Buitenzitting) in Venlo, gaat definitief niet door. Aanleiding is het besluit van de Limburgse veiligheidsregio's om alle evenementen tijdens carnaval te schrappen.
Tot woensdag was de organisatie nog bezig met de activiteit die elk jaar zo'n 30.000 bezoekers naar de stad trekt. "Nu is er in elk geval duidelijkheid en hoeven we niet meer na te denken over alternatieven", zegt woordvoerder Leon Bastiaans van het stadscomité Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting (BBBZ).
Tachtig arrestaties bij protest in Den Haag
De politie heeft vanavond zo'n tachtig mensen opgepakt bij een demonstratie op het Plein in Den Haag. De arrestanten deden mee aan een onaangekondigde demonstratie tegen de coronawet, waarover vandaag in de Tweede Kamer werd gedebatteerd. In totaal waren er zo'n 150 demonstranten.
De afgelopen dagen hadden tegenstanders van de coronawet al een aantal keren onaangekondigd gedemonstreerd. De gemeente Den Haag had dat tot nu toe gedoogd, maar kondigde vandaag aan dat het protest ontbonden zou worden. Toen de demonstranten weigerden te vertrekken, greep de politie in. Volgens de politie gebeurde dat vrij rustig en liep het niet uit de hand.
'Doe meer met miljarden voor coronabestrijding'
Het kabinet moet zich op méér richten dan alleen het coronavirus afremmen en de directe economische schade beperken. Dat zeggen de directeuren van de drie grote planbureaus in NRC.
"De coronacrisis vraagt om grote politieke keuzes", meent het drietal. De tientallen miljarden die het kabinet uitgeeft moeten volgens hen ook worden gebruikt om al langer bestaande problemen op te lossen, zoals de groeiende sociale kloof in Nederland en de klimaatverandering.
Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau, Hans Mommaas van het Planbureau voor de Leefomgeving en Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau traden niet eerder samen naar buiten. Ze adviseren het kabinet elk vanuit een andere invalshoek, maar zeggen elkaar te vinden in "een appèl aan het kabinet en politieke partijen die hun verkiezingsprogramma's nu schrijven".
Veiligheidsregio Haaglanden: 'situatie echt ernstig'
Het aantal coronabesmettingen in de regio Haaglanden blijft toenemen. Vorige week werden ruim 2500 mensen positief getest. Er liggen bovendien steeds meer coronapatiënten in de ziekenhuizen, waardoor de reguliere zorg onder druk komt te staan.
"Daarom vragen we u nogmaals en dringend om u aan de maatregelen te houden en te helpen deze crisis onder controle te krijgen", zegt plaatsvervangend voorzitter van de veiligheidsregio Marja van Bijsterveldt.
De laboratoriumcapaciteit in de regio is inmiddels opgevoerd. Er kunnen 800 extra tests per dag worden verwerkt. In Zoetermeer is sinds kort een nieuwe teststraat open.
Net als gisteren opnieuw arrestaties op het Plein
De politie pakt op dit moment tientallen mensen op die op het Plein in Den Haag, naast de Tweede Kamer, demonstreerden tegen de coronamaatregelen. Volgens de gemeente was die demonstratie niet aangekondigd en de politie zegt dat er verschillende keren is omgeroepen dat mensen weg moesten gaan.
Gisteren werden 15 mensen op het Plein opgepakt. Gisteren en vandaag werd er in de Tweede Kamer gesproken over de coronawet.
Terug naar online onderwijs: 'Het kan gewoon echt niet anders'
Vmbo-school 't Venster in Arnhem is voor een groot deel weer overgestapt op online onderwijs. Veel docenten zitten thuis in afwachting van de uitslag van een coronatest en het lukt de school niet om vervanging te regelen.
Kabinet denkt na over schrappen koopavonden
Het kabinet denkt nu al na over eventueel strengere maatregelen als het aantal besmettingen blijft toenemen of niet snel genoeg daalt. Dat zeggen bronnen in Den Haag. De cijfers van dit weekend en vooral zondag zijn doorslaggevend.
"Morgen praat het kabinet al over strengere maatregelen", zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "Die moeten er vooral voor zorgen dat het 's avonds stiller wordt op straat, dus dan gaat het om het schrappen van koopavonden en het eerder sluiten van de horeca."
Ook over het schrappen van koopzondagen om het rustiger te krijgen als de meeste mensen vrij zijn wordt nagedacht. Er gaan ook geruchten over het invoeren van een avondklok, maar die kans acht Fresen klein. "De meningen zijn daar erg over verdeeld en er zitten juridische en praktische bezwaren aan."
Verder bereidt het kabinet zich voor om een plan voor de lange termijn te bedenken, zodat er niet elke week nieuwe maatregelen aangekondigd hoeven te worden die niemand ziet aankomen.
Fresen: "Ze gaan er hier van uit dat het nog wel anderhalf jaar kan duren voordat we hier van verlost zijn. Als er een vaccin is in het voorjaar dan duurt het volgens wetenschappers nog zeker een jaar voor het effect echt groot genoeg is. Dus vandaar dat er nu ook wordt nagedacht over een langetermijnplan, want je kunt het land niet zo lang in onzekerheid laten."
Maatregelen in nog eens vier Franse steden
Voor inwoners van Lille, Grenoble, Lyon en Saint-Étienne gelden vanaf zaterdag strengere coronamaatregelen. De Franse minister Olivier Véran heeft de vier steden op de maximale corona-alarmlijst gezet waar Parijs en Marseille al op staan. In die steden zijn vooral maatregelen op horecagebied genomen.
In Frankrijk liggen nu 7.624 coronapatiënten in de ziekenhuizen.
OMT adviseert geen preventief gebruik mondkapjes in de thuiszorg
In een nieuw OMT-advies wordt preventief gebruik van mondmaskers nog altijd niet geadviseerd voor de thuiszorg. Dit terwijl mondkapjes wél geadviseerd worden voor o.a. verpleeghuizen en geriatrische afdelingen binnen de gehandicaptenzorg.
Lees hier over het advies dat in handen is van Nieuwsuur:
Mondkapjes, overal mondkapjes in Italië
NOS Stories sprak met minister Slob over middelbare scholen
Er is geen reden om de middelbare scholen te sluiten, zegt minister Slob van Onderwijs in een interview met NOS Stories. De hashtag #sluitnoutochdescholen is al de hele dag trending op Twitter en ook in een enquête van NOS Stories onder 1500 scholieren uiten veel jongeren hun zorgen over de veiligheid op school.
Ook blijkt uit die vragenlijst dat op 79% van de scholen de ventilatie wordt geregeld door ramen en deuren open te zetten. Volgens Slob geen reden om dicht te gaan, al roept hij deze scholen wel dringend op om een beter ventilatiesysteem te regelen.
Meer dan de helft van de ondervraagde scholieren denkt een achterstand opgelopen te hebben door de coronacrisis. Het ministerie van Onderwijs maakte vandaag bekend 38 miljoen euro extra uit te trekken voor bijlessen, onderwijs in de herfstvakantie en andere inhaalprogramma's om die achterstanden weg te werken.
Waar staan we nu met de coronacijfers?
Vandaag liggen er 228 mensen met covid op de intensive care. In de eerste golf werd dat aantal op 20 maart voorbijgestreefd. De groei ging toen razendsnel: op 16 maart lagen er nog 96 mensen op de intensive care, op 19 maart 210 en op 20 maart 281. Zo hard groeit de bezetting op de intensive care nu nog niet: de afgelopen twee weken werden er op de IC gemiddeld dagelijks 8 bedden extra bezet. Tijdens de eerste golf kwamen er ruim 70 bezette bedden per dag bij. Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding is het nu drukker in de rest van het ziekenhuis.
Volgens het RIVM waren er eind september grofweg 150.000 besmettelijke mensen: dat zijn mensen die het virus dragen en besmettelijk zijn voor anderen. Dat aantal werd in de eerste golf op 13 maart bereikt. Ook in dat opzicht ging toen de groei sneller dan nu: waren er 9 maart nog minder dan 100.000 besmettelijke mensen, dat waren er op 13 maart al ruim 150.0000 en op 18 maart 250.000.
In de eerste helft van maart kwamen er zo'n 13.000 besmettelijke mensen per dag bij; dat waren er in de eerste helft van september 'maar' 6000 per dag. Dat komt neer op een stijging van 16 procent per dag toen, en 7 procent per dag nu. Daarbij moet worden aangetekend dat het aantal besmettelijke mensen een schatting met een flinke onzekerheidsmarge is; er is ook kritiek op het rekenmodel van het RIVM.
Ondertussen in de Tweede Kamer
Het debat over de coronawet is afgelopen. Volgende week wordt er over de wet, de amendementen en de moties gestemd. In dit liveblog is te lezen wat er vanochtend en vanmiddag in de Tweede Kamer is gezegd.
Of lees hier de samenvatting:
Ook slechte cijfers in het Verenigd Koninkrijk en Italië
Het Verenigd Koninkrijk meldt 17.540 nieuwe coronabesmettingen in één dag, ruim drieduizend meer dan gisteren. "We zien een duidelijke en aanhoudende toename van het aantal gevallen en opnames in het ziekenhuis", zegt medisch directeur Doyle van overheidsorganisatie Public Health England.
Van 540.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk staat vast dat ze het virus hebben of hebben gehad.
Italië
Ook Italië heeft weer een forse toename gemeld van het aantal coronabesmettingen. Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat de afgelopen 24 uur 4458 coronagevallen zijn geregistreerd. Het is de eerste keer sinds 12 april dat in een dag tijd meer dan 4000 besmettingen worden vastgesteld in het Zuid-Europese land. Het dodental steeg met 22 naar 36.083.
Kijk hier wat Ernst Kuipers zegt over de spreiding van coronapatiënten
Militairen wijzen Israëlische strandgangers op coronaregels
Correspondent Ties Brock fietste langs het strand in Tel Aviv en zag militairen strandgangers wijzen op de coronaregels. Sinds enkele weken is in Israël een tweede lockdown van kracht. Mensen mogen wel naar buiten om te sporten, inclusief zwemmen, maar op het strand liggen is niet toegestaan.
Dit jaar geen horeca-feest, maar online proosten
De Nationale Horecadag wordt morgen minder feestelijk gevierd dan normaal. Dit jaar geen fysieke evenementen, maar een oproep om online steun te betuigen aan de sector. Het is de bedoeling dat iedereen die de horeca een warm hart toedraagt online een video post waarin er geproost wordt op iedereen die werkt in de horecabranche. Daarbij wordt de hashtag #trotsopdehoreca gebruikt.
Volgens FNV Horeca is zo'n hart onder de riem juist nu erg nodig. "Vervroegde sluiting en beperking van het aantal gasten zorgen ervoor dat werknemers én werkgevers zich grote zorgen maken over hun toekomst."
Wedstrijd De Graafschap - NAC afgelast vanwege coronabesmettingen
Er is een streep gezet door de eerste divisiewedstrijd De Graafschap - NAC, die morgenavond gespeeld zou worden. Bij NAC zijn spelers en een clubmedewerker positief getest op corona.
Hier lees je wat er is gebeurd:
In Polen moet je buiten een mondkapje dragen
Vanaf zaterdag moet iedereen in Polen buiten een mondkapje dragen. Volgens premier Morawiecki is dat de enige manier om het aantal besmettingen in zijn land te verlagen en een lockdown te voorkomen. Hij kondigde op een persconferentie ook aan dat de regels voor scholen strenger worden, maar zei niet wat er gaat veranderen.
De autoriteiten in Polen registreerden vandaag 4280 nieuwe coronabesmettingen, ruim 1200 meer dan gisteren. Van ruim 111.000 van de 38 miljoen Polen staat vast dat ze besmet zijn of zijn geweest.
Tsjechië
In buurland Tsjechië worden ook maatregelen genomen. Vanaf maandag moeten restaurants 's avonds eerder sluiten en sport- en cultuurfaciliteiten gaan zelfs helemaal dicht.
Schaatser Kjeld Nuis heeft corona
Schaatser Kjeld Nuis is op trainingskamp in Duitsland positief getest op het coronavirus.
Lees hier alles over de rommelige voorbereiding op het schaatsseizoen:
Ook in Portugal stijgen de cijfers
Voor het eerst sinds 10 april telt Portugal op één dag meer dan 1000 nieuwe besmettingen. Het zijn er 1278 en de autoriteiten registreerden 10 coronadoden.
RIVM: 5831 nieuwe besmettingen met corona, ruim 800 meer dan gisteren
Bij het RIVM zijn tot 10.00 vanmorgen 5831 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld, ruim 800 meer dan gisteren. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 4535 positieve tests per dag gemeld, tegen 2995 een week eerder.
In het ziekenhuis liggen nu 1070 coronapatiënten, van wie 228 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren lagen nog 1021 covid-patiënten in het ziekenhuis, dat is een stijging van 49 patiënten.
Overleden
Bij het RIVM zijn 13 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden 36 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 16 doden per dag, tegen 15 doden per dag een week eerder.
Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.
De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 440. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 422 en 316.
Ernst Kuipers is bezorgd over de nieuwste coronacijfers
Binnen een week zullen de coronacijfers nog sneller stijgen, denkt Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Begin volgende week zitten we naar verwachting op 1250 patiënten in de ziekenhuizen", zei hij op een persconferentie in Rotterdam.
De afgelopen twee weken is begonnen met het verplaatsen van coronapatiënten uit ziekenhuizen in de Randstad naar andere ziekenhuizen in het land. Volgens Kuipers loopt die landelijke spreiding nog niet goed genoeg.
Over eventuele nieuwe maatregelen van het kabinet herhaalde Kuipers dat die er zeker moeten komen als de stijging doorzet. "Deze piek verder door, kunnen we ons niet veroorloven." De nieuwste cijfers van het RIVM (5831 besmettingen) noemt hij zorgelijk.
1070 coronapatiënten in het ziekenhuis
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is gestegen tot 1070. Dat zijn 49 patiënten meer dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het merendeel ligt op verpleegafdelingen, 228 van de mensen met de longziekte Covid-19 liggen op de intensive care, een toename van 18 in de afgelopen 24 uur.
Momenteel is 29 procent van alle patiënten die op de ic's liggen coronapatiënt. Van alle Nederlanders die momenteel op verpleegafdelingen van ziekenhuizen verblijven, heeft ruim 7,5 procent Covid-19, blijkt uit de cijfers.
Richtlijn: masker of scherm voor zorgwerkers bij nauw contact
Artsen en verpleegkundigen krijgen het advies om een chirurgisch masker of een gezichtsscherm te dragen bij nauw contact met patiënten, ook als die geen corona hebben. In de nieuwe leidraad van de Federatie Medisch Specialisten staat het advies om deze beschermingsmiddelen te dragen als de patiënten langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter afstand is.
"Op de werkvloer van ziekenhuizen en instellingen leven veel vragen over persoonlijke beschermingsmiddelen. Zeker na het dringende advies van de overheid vorige week om niet-medische mondneusmaskers in publieke binnenruimtes te dragen", zegt Selma Tromp, neuroloog en bestuurslid van de Federatie Medisch Specialisten.
Bekijk hier de hele leidraad voor zorgpersoneel.
Rechter verwerpt afsluiting Madrid
Een rechtbank in Madrid heeft de afsluiting van Madrid en negen randgemeenten naar de prullenbak verwezen. De "rechten en fundamentele vrijheden" komen door de afgrendeling te veel in het geding, oordeelt het hof. Zo'n afsluiting is volgens het hof alleen gerechtvaardigd wanneer de noodtoestand wordt uitgeroepen.
Door de uitspraak is de afgrendeling van de tien steden niet van tafel, al kunnen Madrilenen in principe nu niet meer beboet worden als ze toch besluiten hun steden uitrijden. "Je kunt dit weekend een uittocht verwachten. Komende maandag is het een feestdag in Spanje, waardoor veel mensen een lang weekend voor de boeg hebben", zegt correspondent Rop Zoutberg.
Vorige week dwong het Spaanse ministerie van Volksgezondheid Madrid en de negen gemeenten tot de afsluiting vanwege de coronabesmettingen in de regio. De uitspraak van vandaag staat los van de zaak die het deelstaatbestuur aanspande tegen het ministerie. "Hoe dan ook is het schrappen van de afgrendeling een behoorlijke streep door de rekening van het ministerie", zegt Zoutberg. "In het vonnis wordt de regering letterlijk verweten dat ze niet met betere wetgeving is gekomen om de pandemie te bestrijden."
Het is nog onduidelijk of het ministerie in beroep gaat.
Positieve coronatests op vier Nederlandse marineschepen
Aan boord van vier marineschepen zijn bemanningsleden positief getest op het coronavirus. Twee schepen liggen in de Middellandse Zee, waar ze afgelopen dagen meededen aan een NAVO-oefening. Op de Rotterdam is één besmetting vastgesteld en op de Johan de Witt zijn twee militairen positief getest. De besmette militairen waren al geïsoleerd van de anderen op het schip omdat ze milde klachten hadden. Ze maken het goed en gaan met een medische vlucht naar Nederland.
De andere twee schepen met besmettingen liggen in Den Helder. Het gaat om vier militairen op de Van Speijk en een bemanningslid op de Karel Doorman. Defensie zegt dat aanvullende maatregelen zijn genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan.
Nederland neemt bijna 8 miljoen vaccins af
Nederland gaat minimaal 7,8 miljoen doses afnemen van het coronavaccin van Janssen Pharmaceutica, zodra dat wordt toegelaten tot de Europese markt. Minister De Jonge meldt aan de Tweede Kamer dat de Europese Commissie een contract heeft gesloten met deze farmaceut uit Leiden.
De Jonge verwacht dat het vaccin in het tweede kwartaal van volgend jaar beschikbaar komt. Het vergt één injectie per persoon; bij de meeste andere vaccins zijn twee injecties nodig. Het vaccin van Janssen Pharmaceutica wordt in Nederland geproduceerd en deels ook in Nederland ontwikkeld.
De Jonge: afschalen maatregelen 'niet reëel'
Minister De Jonge waarschuwt dat de huidige coronamaatregelen nog wel even zullen duren, omdat de cijfers nog steeds oplopen. "De cijfers nopen tot nadenken: zou je met het huidige pakket door moeten? Afschalen lijkt op dit moment echt niet reëel", zei hij in het Kamerdebat over de coronawet.
Dit weekend wordt bekeken of de trend zich voorzet en dinsdag komt het kabinet dan met een brief hoe het verder moet.
GGD West-Brabant: bron- en contactonderzoek gelijk aan rest van het land
Het bericht van vanochtend het bron- en contactonderzoek in West-Brabant vrijwel is stilgelegd, wordt nu weersproken door de GGD West-Brabant. De dienst zegt dat het bron- en contactonderzoek hetzelfde is als in de rest van Nederland. Alle GGD-regio's werken met zogeheten "risicogestuurde" onderzoeken, waarbij alle besmette personen worden gevraagd naar hun contacten. Alleen als die contacten een verhoogd risico hebben, zoals ouderen en zorgmedewerkers, worden actief door de GGD benaderd.
Vanochtend meldde BN DeStem dat het bron- en contactonderzoek in West-Brabant vrijwel was stilgevallen. Volgens de regionale GGD is uit die berichtgeving de context weggevallen.
EU reserveert 500.000 doses remdesivir
De Europese Commissie heeft 500.000 doses van de virusremmer remdesivir gereserveerd. Volgens de commissie gaat hierdoor de voorraad van het middel flink omhoog. Het middel, dat wordt gebruikt bij de behandeling van coronapatiënten, wordt beschikbaar voor alle EU-lidstaten, het Verenigd Koninkrijk, zes Balkanlanden, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.
Dinsdag werd duidelijk dat er in Nederland een tekort is aan remdesivir. Ziekenhuizen konden het middel niet meer bestellen bij het RIVM.
Sluiting Brusselse cafés ingegaan, politiecontroles in voorstad
In Brussel moeten cafés, thee- en koffiezaken en feestzalen sinds vanochtend 07.00 uur dicht blijven. De sluiting van zeker een maand werd gisteren aangekondigd vanwege het hoge aantal besmettingen in de Belgische hoofdstad. Ook is het in het openbaar verboden om alcohol te nemen.
In de stad Ninove, aan de rand van Brussel, worden extra politiecontroles ingezet, omdat de burgemeester verwacht dat inwoners van Brussel uitwijken naar cafés in de buurt. "Je kan niet vermijden dat mensen afzakken vanuit het Brusselse", zegt de burgemeester tegen de VRT. "Zoiets zou ik ook niet aanvaarden. Iedereen blijft welkom in onze stad, maar je moet je gedragen en de maatregelen goed naleven."
Debat over coronawet gaat verder
In de Tweede Kamer is het debat over de coronawet hervat. Gisteren kwamen de fracties aan het woord, nu is het de beurt aan het kabinet. Het debat is te volgen in een apart liveblog en een livestream op NOS.nl en op NPO Politiek.
Op de eerste dag van het debat werd al duidelijk dat de coronawet kon rekenen op een ruime steun in de Kamer.
Minder bezoekers winkelstraten na aanscherping maatregelen
Afgelopen zaterdag liepen er zo'n 25 procent minder mensen door Nederlandse winkelstraten dan de zaterdag ervoor. Dat zegt marktonderzoeker Locatus, dat het aantal bezoekers van winkelstraten meet.
Tussen die twee zaterdagen, op maandag 28 september, kondigde het kabinet strengere coronamaatregelen aan. Ook kwam in die week het dringende advies om in onder meer winkels een mondkapje te dragen.
"Er liepen na de persconferentie aanzienlijk minder mensen door de winkelstraten en we winkelden meer verspreid over de dag", aldus Locatus. "Een beperkt deel van dit effect kan en mag worden toegerekend aan het weer." Afgelopen zaterdag regende het een deel van de dag op veel plekken.
"Het lijkt er op dat de mensen die nu nog door de winkelstraten lopen hier bewuster voor hebben gekozen en dus naar alle waarschijnlijkheid meer uitgeven per persoon. Ongetwijfeld zijn de totale bestedingen daardoor iets minder dramatisch gedaald dan het aantal passanten", zegt het marktonderzoekbureau.
Gronings cellencomplex dicht na besmettingen onder medewerkers
Een cellencomplex van de politie in Groningen is voorlopig gesloten nadat vier medewerkers positief zijn getest op het coronavirus. Ruim veertig personeelsleden zijn in quarantaine gegaan, meldt de politie.
Een deel wacht nog op de uitslag van de coronatest. De medewerkers die besmet zijn of in quarantaine moeten, werken niet allemaal in cellencomplex Hooghoudt. Maar door de uitval van tientallen mensen is er te weinig personeel om het complex open te houden. De arrestanten zijn gisteravond naar andere locaties overgeplaatst.
Volgens de politie werken alle medewerkers in cellencomplexen met de voorgeschreven beschermende middelen. Het contact met arrestanten is kortdurend en op afstand.
Bron- en contactonderzoek in West-Brabant ligt vrijwel stil
Het bron- en contactonderzoek in West-Brabant is vrijwel stilgelegd, bevestigt de regionale GGD na een bericht in BN DeStem. Volgens een woordvoerder wordt een klein deel van de contacten nog wel door de GGD gebeld.
Verder krijgen mensen na een positieve test het advies om zelf te bellen met mensen die in de buurt zijn geweest. De GGD geeft tips over hoe ze hun contacten kunnen informeren.
De forse toename van het aantal besmettingen is de aanleiding voor deze stap. "Iedere week verdubbelt het aantal mensen dat positief is getest", zegt de GGD West-Brabant tegen BN DeStem.
De meeste GGD's hebben de onderzoeken sinds enkele weken al teruggeschroefd naar "risicogestuurd" bron- en contactonderzoek, waardoor lang niet alle contacten werden benaderd. In West-Brabant lukt dat dus ook niet meer.
Forse stijging Duitse coronabesmettingen
In Duitsland zijn afgelopen etmaal 4058 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er ruim 1200 meer dan gisteren, toen het Robert Koch-instituut 2828 nieuwe coronagevallen meldde.
De Duitse minister van Volksgezondheid Spahn noemt de toename zorgwekkend. "We moeten voorkomen dat dit exponentieel groeit."
Zestien Duitsers overleden afgelopen dag aan het coronavirus, waarmee het dodental is opgelopen naar 9578.
'Bioscoopbezoek dreigt uit te sterven'
Door de tweede golf zijn steeds meer films opnieuw uitgesteld. De première van Wonder Woman is al drie keer naar achteren geschoven en de regisseur van de film, Patty Jenkins, vreest blijvende gevolgen voor bioscoopfilms.
Ze is bang dat studio's in Hollywood niet meer investeren in bioscoopfilm en zich helemaal gaan richten op films en series voor streamingdiensten. "Als we hiermee stoppen, dan kunnen we dat niet terugdraaien", zegt ze in een interview met persbureau Reuters. "We kunnen het bioscoopbezoek voor altijd verliezen."
Behalve Wonder Woman zijn ook de premières uitgesteld van onder meer de nieuwe Bond-film No Time To Die, de remake van Dune en The Batman. Maandag kondigde de bioscoopketen Cineworld Group de sluiting van ruim 650 bioscopen in de VS en het Verenigd Koninkrijk aan.
Steeds meer vragen over quarantaine bij hulplijn Rode Kruis
De hulplijn van het Rode Kruis over het coronavirus is sinds de opening in maart ruim 24.000 keer gebeld. Volgens de hulporganisatie kwamen er aan het begin vooral vragen over het virus zelf en de maatregelen binnen. De laatste tijd bellen mensen vooral naar 070-4455888 met vragen over quarantaine.
Volgens het Rode Kruis zijn het vragen over de quarantaineregels, maar ook problemen en frustraties die mensen hebben doordat ze tien dagen binnen moeten blijven. Ze vragen bijvoorbeeld of ze naar hun baas moeten luisteren als die zegt dat ze weer naar het werk moeten komen.
"Op al deze vragen proberen wij een passend antwoord te geven of we verwijzen mensen door naar onze website met tips voor thuisquarantaine", zegt projectleider Faiza El Khayari van de hulplijn.
'Patiënten vragen huisarts om omstreden coronamedicijn'
Huisartsen verspreid door het hele land krijgen van patiënten een brief waarin ze vragen om behandeld te worden met hydroxychloroquine als ze het coronavirus krijgen. De brieven zijn vooraf opgesteld door huisarts Rob Elens, die probeert om het middel geaccepteerd te krijgen als eerstelijns coronamedicijn, meldt NRC.
Hydroxychloroquine, een oud medicijn tegen malaria, werd aan het begin van de coronacrisis toegediend aan patiënten. Later bleek dat het middel toch geen effect had en werd het uit het Nederlandse behandeladvies verwijderd.
Elens zegt tegen NRC dat hij toch overtuigd is van de werking. "In het voorjaar had ik diverse patiënten die overleden aan covid-19. Vervolgens ben ik hydroxychloroquine voor gaan schrijven en tien patiënten op rij herstelden van het virus. Dat kan toch geen toeval meer zijn?"
Onder meer uit een grootschalig Brits onderzoek, waar 175 ziekenhuizen aan meededen, bleek evenwel dat er geen significant verschil was tussen patiënten die het middel wel of niet hadden gekregen. "Deze data sluiten overtuigend elk betekenisvol effect uit van hydroxychloroquine op de sterfte van patiënten die met covid-19 zijn opgenomen in het ziekenhuis", schreven de onderzoekers.
Voorstanders van het gebruik van hydroxychloroquine wijzen erop dat dat onderzoek zich richtte op coronapatiënten die er al slecht aan toe waren. Zij vinden dat patiënten er wel baat bij hebben als ze het middel al bij de eerste ziekteverschijnselen krijgen.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zegt dat huisartsen zich aan de richtlijn moeten houden en dus de regels overtreden als ze toch hydroxychloroquine toedienen. Het Nederlandse Huisartsen Genootschap roept dokters op om het middel niet te gebruiken.
Harris valt regering-Trump aan over coronabeleid
In het debat tussen de vicepresident Mike Pence en Kamala Harris, de running mate van Joe Biden, heeft Harris de regering-Trump aangevallen op de aanpak van de coronacrisis.
Trump wil experimenteel coronamedicijn voor alle Amerikanen
President Trump wil dat alle Amerikanen toegang krijgen tot de experimentele behandeling tegen corona die hij onlangs kreeg. Het medicijn is nog niet goedgekeurd en het is de vraag of dat op korte termijn kan gebeuren.
In een video op Twitter zei Trump dat hij zich binnen 24 uur na de toediening "geweldig" voelde:
Evenementenbranche spreekt met kabinet over toekomst
Betrokkenen uit de evenementensector hebben gisteravond met de ministers Van Ark, Grapperhaus, Van Engelshoven en staatssecretaris Keijzer om tafel gezeten om te praten over een plan van de sector om evenementen veilig en verantwoord weer op te starten.
Met het toenemend aantal besmettingen benadrukt staatssecretaris Keijzer dat de bestrijding daarvan nu voorop staat, maar ze beseft ook dat de sector perspectief nodig heeft. Daarom zal het RIVM de plannen van de sector bekijken, mogelijk kunnen sneltesten op termijn een rol spelen. Er is een "fieldlab" opgericht dat gaat bekijken wat er veilig zou kunnen en hoe dat moet worden aangepakt.
Liveblog geopend
Welkom in het coronablog. Hier praten we je vandaag bij over het belangrijkste nieuws over het virus. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.