NOS NieuwsAangepast

Virusremmer remdesivir op, behandeling Nederlandse coronapatiënt moeilijker

Nederlandse ziekenhuizen kunnen de virusremmer remdesivir momenteel niet bestellen bij het RIVM. Het medicijn wordt gebruikt bij de behandeling van coronapatiënten met een longontsteking die aanvullende zuurstof nodig hebben.

"Hoe lang het gaat duren weten we nog niet", zei Annelies Verbon, voorzitter van de vereniging voor internist-infectiologen in het NOS Radio 1 Journaal. Het medicijn staat in de richtlijnen als onderdeel van de behandeling. "Zonder is moeilijk, maar er zijn andere medicijnen die we ook geven en waarvan we denken dat die meer effect hebben."

Een woordvoerder van het ministerie van VWS noemt het "heel erg vervelend" dat het middel op is. Nederland zou er al weken over in gesprek zijn met de Europese Commissie, die de virusremmer centraal inkoopt en de verdeling over de EU-lidstaten regelt. Of andere Europese landen ook kampen met een tekort is volgens het RIVM en VWS onduidelijk.

Vanwege de tekorten staat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ziekenhuizen tijdelijk toe om voorraden remdesivir uit te wisselen.

Eerder naar huis

Remdesivir is oorspronkelijk een medicijn tegen ebola, ontwikkeld door de Amerikaanse farmaceut Gilead. In juni keurden de Europese medicijnautoriteiten het middel ook goed voor gebruik bij coronapatiënten die met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis liggen. Zij zouden gemiddeld sneller herstellen na toediening van de virusremmer.

Aanvankelijk waren de onderzoeken naar remdesivir overigens minder hoopgevend. En ook nu nog is niet iedereen het erover eens dat het werkt. Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, is ongeveer de helft van de studies naar het middel positief en laat de andere helft geen verschil zien met de controlegroep. "Maar omdat het middel niet schadelijk is, wordt het wel gegeven."

Schaars

In de Verenigde Staten werd remdesivir al in mei goedgekeurd. De Amerikanen kochten twee maanden later zo'n 500.000 doses op, waardoor het middel in de rest van de wereld schaarser werd. In juli werd bekend dat ook de EU het medicijn wilde inkopen, voor de behandeling van 30.000 coronapatiënten.

Intussen blijft de wereldwijde vraag naar remdesivir toenemen. Ook president Trump wordt ermee behandeld.

'Geen ramp'

Overigens zijn artsen vooralsnog niet gealarmeerd door het tekort aan de virusremmer, schrijft het FD. Volgens Mark de Boer, internist-infectioloog bij het LUMC, zijn de tekorten weliswaar "onprettig", maar "geen ramp". De Boer is betrokken bij het opstellen van de behandelrichtlijnen voor coronapatiënten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl