Amsterdam deelt sneller boete uit • Verspreking Belgische woordvoerder: 'Geniet van virus'
- RIVM: 535 nieuwe bevestigde besmettingen, aantal dagen stabiel rond de 500. 18 nieuwe ziekenhuisopnames.
- De gemeente Amsterdam gaat sneller boetes uitdelen voor het niet dragen van een mondkapje waar dat verplicht is.
- Coronamaatregelen voor de horeca worden niet versoepeld, oordeelt de rechter na kort geding Koninklijke Horeca Nederland.
- Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Streep door carnaval Geertruidenberg: 'We slaan jaartje over'
De Carnavals Stichting Geertruidenberg heeft een streep gezet door het carnavalsfeest in het Noord-Brabantse dorp van volgend jaar. Alle activiteiten worden vanwege het coronavirus geannuleerd. Zo gaan de optocht, het jeugdcarnaval en diverse feesten niet door.
"We hebben dit besluit met pijn in het hart genomen. Maar uiteindelijk moet je een knoop doorhakken", zegt voorzitter Kees van Oosterhout tegen Omroep Brabant. Het is volgens hem niet mogelijk een "leuk feestje te organiseren, terwijl je anderhalve meter afstand moet houden". Hij is naar eigen zeggen bang dat mensen toch samen gaan dansen als ze drie wijntjes op hebben.
Van Oosterhout verwacht niet dat er in november een vaccin is. "We slaan helaas een jaartje over."
Het besluit geldt niet voor Raamsdonksveer en Raamsdonk, de andere twee kernen van de gemeente Geertruidenberg. De carnavalsorganisaties in die dorpen maken plannen om carnaval in aangepaste vorm te laten doorgaan.
Kritiek op coronawet groeit: ook burgemeesters en Veiligheidsberaad negatief
Ook het Veiligheidsberaad, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters hebben kritisch gereageerd op de coronaspoedwet.
Eerder vandaag eiste de Nederlandse Vereniging van Raadsleden al meer invloed nadat de spoedwet is ingevoerd. De kritiek van de andere drie partijen komt op hetzelfde neer: ze willen meer invloed kunnen uitoefenen op lokale coronamaatregelen.
Het Veiligheidsberaad, bestaande uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's in Nederland, wil dat in de wet expliciet wordt opgenomen dat veiligheidsregio's een coördinerende rol houden bij opleving van het coronavirus in de regio.
De gemeenten (VNG) en burgemeesters (NGB) eisen dat het democratische proces op lokaal niveau ook in coronatijden gewaarborgd blijft. Zij schrijven in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer dat in het voorstel 'Tijdelijke wet maatregelen covid-19' te weinig rekening gehouden wordt met regionaal maatwerk.
Gemeente Amsterdam: handhavers delen nu sneller boetes uit
In Amsterdam wordt vanaf morgen strenger gehandhaafd op het dragen van mondkapjes op plekken waar dat verplicht is. Handhavers en politieagenten delen sneller een boete van 95 euro uit, meldt de gemeente.
Strengere handhaving is volgens de gemeente nodig omdat het aantal besmettingen in de hoofdstad fors stijgt. Op vijf plekken in de stad waar afstand houden lastig is, zijn mondkapjes verplicht.
Er zijn tot nu toe geen of nauwelijks boetes uitgedeeld voor het niet dragen van mondkapjes, meldt de lokale nieuwssite AT5.
Ierse minister weg na rel over groot diner
De Ierse minister van Landbouw is opgestapt nadat hij in strijd met de coronaregels een groot diner had bijgewoond. Dara Calleary was met zo'n tachtig anderen aanwezig bij het etentje in hotel in Clifden, georganiseerd door een golfvereniging.
Het diner volgde kort op de aanscherping van de Ierse coronaregels. "Ik wil mijn excuses aanbieden aan iedereen. Ik heb de nationale inspanningen om covid aan te pakken beschadigd", lichtte Calleary zijn vertrek toe. Ook andere politici, onder wie het Ierse Europese Commissielid Phil Hogan, waren aanwezig.
Het is de tweede keer in korte tijd dat een Ierse minister van Landbouw vertrekt. Calleary's voorganger was ontslagen vanwege beschonken autorijden.
Bijenkorf Amsterdam weer open na verplichte sluiting
De Amsterdamse vestiging van de Bijenkorf gaat morgen met een vervangend team aan medewerkers weer open. Het warenhuis op de Dam was sinds woensdag dicht op last van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, omdat tien medewerkers besmet bleken.
De winkel meldt dat alle medewerkers die in de periode 8 tot en met 18 augustus werkten, voor tien dagen in quarantaine zijn geplaatst. Ook is het pand volledig gereinigd, volgens de Bijenkorf. De vervangende medewerkers komen van andere Bijenkorf-winkels.
De veiligheidsregio had bepaald dat de winkel weer open mocht als er voldoende maatregelen waren genomen om verdere besmettingen te voorkomen. Klanten met klachten die het warenhuis in de bewuste periode bezochten, werd geadviseerd zich te laten testen.
Belgische woordvoerder verspreekt zich: 'Geniet van het virus'
"Geniet van het virus, euh, geniet van het weekend." Yves Stevens, woordvoerder van het Belgische corona-crisiscentrum, maakte een onhandige verspreking aan het einde van een persconferentie. Hij herstelde zich snel: "Mijn excuses, van het virus gaan we niet genieten."
Op Twitter reageerde Stevens even later door te zeggen dat het na meer dan zestig persconferenties zo ver is: 'een verspreking'.
Op beelden is te zien hoe hij met moeite zijn lach inhoudt:
WHO-baas hoopt dat virus binnen twee jaar voorbij is
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hoopt dat de coronacrisis uiteindelijk binnen twee jaar zal zijn bedwongen. Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus vergeleek de crisis op een persconferentie met de Spaanse griep, die in 1918 toesloeg en twee jaar voortduurde.
Volgens Tedros verspreidt het virus zich nu makkelijker omdat we meer in contact staan met anderen. "Tegelijkertijd hebben we nu de technologie en de kennis om het virus een halt toe te roepen", zei hij.
Wereldwijd hebben meer dan 22,7 miljoen mensen een besmetting opgelopen, meldt de Johns Hopkins Universiteit. Bijna 800.000 patiënten zijn gestorven aan de gevolgen van het virus.
Corona-proof sjofarblazen voor joodse feestdagen
Het opperrabbinaat van de Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge (de joodse gemeente van Amsterdam en omstreken) heeft een speciale instructie uitgevaardigd voor het blazen van de sjofar. Dat moet op zo'n manier gebeuren, dat verspreiding van het coronavirus wordt voorkomen.
Een sjofar is een hoorn van een ram. Daarop wordt een maand lang in de synagogen elke dag geblazen om de komende belangrijke feestdagen Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar) en Jom Kipoer (Grote Verzoendag) aan te kondigen. Gisteravond, met het begin van de joodse maand Elloel, is men daarmee begonnen.
Waar het op neerkomt, is dat degene die de sjofar blaast zich volledig hult in zijn talliet, het witte kleed dat joodse mannen dragen tijdens het zeggen van gebeden. De hoorn moet zich geheel onder de talliet bevinden. Dit moet voorkomen dat de sjofarblazer eventueel aanwezig coronavirus verspreidt.
Indien de sjofarblazer ziekteverschijnselen heeft, mag hij niet blazen.
'Handhaven coronaregels in supermarkten moet beter voor ouderen en zieken'
De coronaregels in supermarkten moeten beter worden nageleefd. Zo kunnen ouderen en zieken beter beschermd worden, zeggen belangenorganisaties tegen Nieuwsuur.
Dat het drukker wordt in de supermarkt en de coronaregels niet meer altijd worden opgevolgd, ziet ook CBL-directeur Marc Jansen. Hij voert namens de supermarkten het woord. "We zien ook steeds vaker groepen in de supermarkt, stellen, gezinnen. We moeten toch de oproep doen: mensen, kom alléén naar de supermarkt."
Ouderenbond ANBO krijgt de laatste tijd telefoontjes van verontruste leden. "Mensen die extra risico lopen, bijvoorbeeld vanwege een longziekte, durven niet meer naar de supermarkt te gaan", zegt Liane den Haan van de bond.
Ook de organisatie Ieder(in), die opkomt voor mensen met een beperking of een chronische ziekte, vindt dat er meer rekening moet worden gehouden met kwetsbare mensen.
Verpleegkundigen na het applaus: 'Mentaal herstel na corona duurde maanden'
"Nu heb ik het verwerkt denk ik, maar dat heeft wel echt lang geduurd", vertelt verpleegkundige Inge (26) van het Brabantse Jeroen Bosch Ziekenhuis. Tijdens de coronacrisis werkte zij op een corona-afdeling.
Daar kon het personeel alleen volledig ingepakt de kamers bezoeken. Patiënten gingen er soms razendsnel achteruit. Inge: "Je kon je omdraaien en mensen gingen onderuit."
Met twee andere verpleegkundigen blikt Inge in de NOS op 3-serie Na het applaus terug op de coronacrisis en de impact daarvan op hun werk:
Weer besmetting op nertsenbedrijf in Brabant
In De Rips (gemeente Gemert-Bakel) is opnieuw een besmetting vastgesteld op een nertsenbedrijf. Eerder deze week gebeurde dat ook bij twee andere bedrijven in De Rips. Het gaat nu om een bedrijf met 4000 moederdieren. Het totaal aantal besmette bedrijven komt nu op 37.
Het kabinet is in afwachting van een advies van het OMT (Outbreak Management Team) over ingrijpen in de nertsenindustrie, gezien het grote aantal besmettingen. Mogelijk worden zij allemaal geruimd. In 2024 gaat er sowieso een wettelijk verbod in op nertsenhouderijen.
Herdenking coronaslachtoffers afgelast vanwege coronaregels
Een herdenkingsbijeenkomst voor coronaslachtoffers uit Heerde, die volgende week zaterdag gehouden zou worden, gaat niet door. Als reden voor de afgelasting geeft de organisatie de persconferentie van premier Mark Rutte eerder deze week. Hij riep op om vooral voorzichtig te blijven met bijeenkomsten waar meer mensen bij elkaar komen.
Het was de bedoeling dat inwoners van Heerde in uitvaartcentrum Memento Mori hun overleden geliefden zou herdenken. Vanwege de coronamaatregelen waren twee momenten geselecteerd: een in de ochtend en een in de middag. Zo zouden per dagdeel zo'n vijftig mensen met elkaar herdenken, begeleid door live muziek en sprekers, en met foto's van de overledenen.
Heerde werd in de beginperiode van de corona-uitbraak hard geraakt. Tientallen inwoners overleden aan het virus. Nog veel meer mensen werden ziek.
Uitvaartverzorgster Astrid Strijbos zegt tegen Omroep Gelderland dat de organisatie achter de boodschap van Rutte staat. "Dus hebben we met elkaar overlegd en hebben we besloten om de herdenkingsbijeenkomst nu niet te houden. We willen geen risico's lopen." Strijbos hoopt dat er later dit jaar alsnog een herdenking kan plaatsvinden.
Marathon van Amsterdam gaat niet door
De jaarlijkse marathon van Amsterdam is afgelast vanwege het toenemende aantal besmettingen in de hoofdstad. De 45ste editie van het evenement stond gepland op zondag 18 oktober. Het 'internationale karakter' vormt volgens organisator Le Champion een te groot risico. "Deelnemers komen uit de hele wereld: in het Olympisch Stadion zouden normaal gesproken 140 verschillende nationaliteiten aan de start staan", meldt de organisatie.
De gemeente Amsterdam zou het niet meer verantwoord vinden om een vergunning af te geven. "Tot een maand geleden waren we optimistisch. Maar de ontwikkeling van de coronacrisis in de afgelopen weken, zowel in Nederland als ook internationaal, maakt het helaas onmogelijk om door te gaan."
Het programma was al aangepast. Zo zouden dit jaar minder mensen deelnemen. Het evenement is verschoven naar 17 oktober 2021. Startbewijzen van deelnemers van dit jaar blijven geldig.
Forse stijging van bevestigde besmettingen in Frankrijk
In Frankrijk is het aantal bevestigde coronabesmettingen in een week tijd met 40 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames steeg in dezelfde tijd met 28 procent, maakte minister van Volksgezondheid Véran bekend.
Hij maakt zich grote zorgen over het gedrag van de Fransen. "Mensen voelen zich door een mondkapje nogal eens té goed beschermd en laten daarom andere regels verslappen." Hij doelt onder meer op afstand houden en handen wassen.
In honderden gemeenten is het dragen van een mondkapje op straat verplicht. Bij bedrijven gaat die verplichting op 1 september gelden. Op Franse scholen moeten alle kinderen vanaf 11 jaar in het nieuwe schooljaar ook een mondmasker op.
Gisteren maakte de regering bekend dat er in één dag 4.771 nieuwe besmettingen waren bijgekomen in heel Frankrijk: het hoogste aantal sinds mei. Het afgelopen weekend waren er nog zo'n 3.000 nieuwe besmettingen per dag, de week ervoor 2.000.
Volgens de autoriteiten kwamen er in 24 uur 149 nieuwe ziekenhuisopnames bij wegens corona en 28 nieuwe IC-opnames. Het dodental in Frankrijk staat op 30.480.
Reisadvies Slovenië naar oranje
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Slovenië aangescherpt. Dat land heeft met ingang van vandaag reisbeperkingen ingesteld voor inwoners van Nederland. De kleurcode voor het land is daarom op oranje gezet.
Bij aankomst in Slovenië geldt voor reizigers uit Nederland een thuisquarantaine van 14 dagen. Reizigers die in ons land terugkomen hoeven hier niet in thuisquarantaine.
Nog eens 4 coronapatiënten op IC, totaal nu 43
Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gestegen met 4 tot 43. Het aantal covid-19-opnames buiten de IC daalde met 5 tot 133, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Volgens voorzitter Ernst Kuipers is het aantal opnames stabiel gebleven. "De patiënten presenteren zich met name in de Randstad, waarbij sommige patiënten weer binnen regio's worden verplaatst om de continuïteit van de reguliere zorg optimaal te garanderen."
535 nieuwe besmettingen, aantal dagen stabiel rond de 500
Tot 10.00 uur vanochtend zijn er 535 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Een dag eerder waren dat er 529. Vorige week werden gemiddeld 613 besmettingen per dag gemeld, blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.
De meeste besmettingen waren opnieuw in Amsterdam (81) en Rotterdam (51). Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Gilze en Rijen (3,8 op 10.000 inwoners) Gennep (3,5) en Amsterdam (3,2).
Doden en ziekenhuisopnames
De GGD'en hebben 18 nieuwe ziekenhuisopnames en 4 doden gemeld aan het RIVM. Vorige week ging het om gemiddeld 8 nieuwe ziekenhuisopnames en 2 doden per dag.
Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet gisteren, maar zijn pas toen gemeld bij het RIVM. Het daadwerkelijke aantal kan dus hoger liggen.
Er liggen 176 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 43 op de IC. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.
GGD stopt met tweede controle-telefoontje contactonderzoek
De GGD gaat nauwe contacten van coronapatiënten niet meer halverwege de quarantaineperiode bellen om te vragen naar klachten en om te controleren of ze zich aan de quarantaine houden. Dat bespaart de GGD honderden telefoontjes per dag.
Het extra belmoment is volgens het RIVM niet meer nodig nu de quarantaine-periode van veertien naar tien dagen is gegaan. De richtlijnen voor het bron- en contactonderzoek zijn daarom aangepast naar twee telefoontjes; een op de eerste en een op de tiende dag.
Kabinet stemt in met wet voor corona-app, die 828.000 keer is gedownload
Het kabinet heeft ingestemd met de wet die het gebruik van de corona-app regelt. In de wet staat dat er geen misbruik van de app en de gegevens mag worden gemaakt en dat het installeren en gebruiken van de app op basis van vrijwilligheid is.
"Wat niet mag, is de app verplicht stellen", zegt minister De Jonge. Zo mogen bijvoorbeeld werkgevers hun werknemers niet vragen het programma te installeren. De privacy is voldoende gewaarborgd, zegt hij. "De app weet niet wie je bent en waar je bent, maar wel of je in de buurt bent geweest van een besmette persoon."
De Jonge hoopt dat de Tweede en Eerste Kamer deze wet voor 1 september kunnen behandelen. "De crème de la crème van appbouwend Nederland is erbij betrokken. Het kan echt helpen bij het bron- en contactonderzoek. Dan wil je dat we 'm zo snel mogelijk kunnen gaan gebruiken."
Het ministerie zegt dat de app ruim 828.000 keer is gedownload en dat "de eerste mensen met hulp van de GGD vrijwillig en anoniem" via de app hebben gemeld dat zij besmet zijn.
Perenbomen niet verkocht door corona, gratis af te halen
Op veel plekken in Nederland geven boomkwekers bomen weg. Het gaat om tienduizenden perenbomen die niet aan het buitenland konden worden verkocht vanwege de coronacrisis. Het gaat om zo'n 150.000 bomen die eigenlijk versnipperd en verbrand zouden worden.
Op alle locaties kunnen belangstellenden 'coronaproof' bomen inladen, maximaal 50 per persoon. Daar zit ook een plantinstructie bij inbegrepen.
De belangstelling voor zo'n gratis boompje is groot:
Alarmerende stijging infecties in heel Europa: 'Het gaat niet goed'
Frankrijk heeft afgelopen etmaal de grootste stijging van coronabesmettingen gezien sinds het beëindigen van de lockdown in mei. Er kwamen 4771 gevallen bij, 1000 meer dan de dag daarvoor.
In Spanje steeg het aantal besmettingen in de afgelopen twee weken met bijna 67.000, daarmee heeft het land het hoogste aantal besmettingen in Europa. "Laat er geen misverstand over bestaan, het gaat niet goed" zegt Fernando Simón, directeur van het Spaanse coronacrisiscentrum. Vooral het onverantwoordelijke gedrag van jongeren baart hem zorgen. Dat is ook het geval in Italië, waar nu vooral mensen rond de 30 jaar besmet raken.
Polen rapporteerde 903 nieuwe gevallen. Niet eerder sinds het begin van de coronacrisis waren het er zoveel. Duitsland bevestigde 1427 infecties in het afgelopen etmaal. Sinds eind april werd maar een keer een hoger aantal gemeld.
In het Verenigd Koninkijk dreigt een lockdown voor Birmingham, de tweede stad van het land, na een flinke stijging van het aantal besmettingen daar. Ook komen er dagelijks nieuwe brandhaarden bij. Intussen proberen veel Britten snel terug te keren naar huis, nadat de overheid had aangekondigd dat reizigers die na zondagmiddag uit Kroatië, Oostenrijk en Trinidad terugkeren, in quarantaine moeten.
Veel Europese landen houden er rekening mee dat de aantallen zullen stijgen, als vakantiegangers terugkeren naar huis.
Rechter: geen versoepelingen voor horeca
De rechter onderschrijft het besluit van het kabinet om voorlopig geen versoepelingen voor de horeca door te voeren. Koninklijke Horeca Nederland had een kort geding tegen de Staat aangespannen, omdat de branche de huidige maatregelen veel te streng vindt. Vooral de anderhalvemeterregel is moeilijk te realiseren als het gaat om meerdere mensen aan één tafel, vindt KHN. Daarbij zou die maatregel niet te rijmen zijn met andere situaties waarin grote groepen wel dicht op elkaar zitten, zoals in vliegtuigen en het openbaar vervoer.
"Dit vonnis is een klap in het gezicht van veel horecaondernemers en slecht nieuws voor de sector, omdat er dus nog steeds geen perspectief is", zegt voorzitter Willemsen. Volgens de brancheorganisatie zullen voor het einde van het jaar veel horecazaken failliet gaan als gevolg van de coronacrisis.
De rechter heeft een zogenaamd 'verkort' vonnis uitgesproken. Dat houdt in dat de uitspraak er nu is, maar dat de motivering ervan nog enkele weken op zich laat wachten.
Eerste horecagelegenheden in Amsterdam dicht na invoering lik-op-stukbeleid
Twee horecagelegenheden in Amsterdam zijn per direct gesloten wegens het overtreden van coronamaatregelen. Uitgaansplek Lofi, een club met een groot buitenterrein, en café Reality worden voor minimaal vier weken gesloten nadat handhavers "grove en herhaalde overtredingen constateerden", schrijft Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland in een persbericht.
Undercoverhandhavers constateerden afgelopen zaterdag dat bij een feest bij Lofi mensen stonden te dansen en springen in de open lucht, schrijft Het Parool. En bij café Reality waren onvoldoende maatregelen getroffen om bezoekers voldoende afstand van elkaar te laten houden, constateerde de politie tijdens meerdere bezoeken.
"Helaas is gebleken dat enkele horecagelegenheden zich bewust en moedwillig aan de regels onttrekken, en hun klanten zelfs aanmoedigen om hetzelfde te doen", stelt de veiligheidsregio.
Afgelopen vrijdag besloot de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, waarvan burgemeester Halsema de voorzitter is, dat bij grove en herhaalde overtredingen zonder waarschuwing tot tijdelijke sluiting kan worden overgegaan. Dat is bij één van bovengenoemde horecazaken nu gebeurd, zegt Halsema's woordvoerder.
Twentse supermarkt die coronaregels overtrad weer open
De supermarkt in Noord Deurningen die vorige week moest sluiten omdat de eigenaar zich al maanden niet aan de coronaregels hield, is sinds vanochtend weer open. Eigenaar Raymond Berning heeft maatregelen genomen, waardoor van de veiligheidsregio zijn zaak weer open mag.
Berning was vorige week nog erg boos dat hij zijn winkel moest sluiten en noemde de veiligheidsregio incompetent. Hij vond het besluit getuigen van willekeur en zei dat de coronamaatregelen in heel veel winkels niet goed worden nageleefd. Toen de winkel op slot moest, stonden er zo'n honderd mensen op de stoep daartegen te demonstreren.
Nu is Berning tot inkeer gekomen. "Ik zat dinsdag in de tuin en dacht: waar ben ik eigenlijk mee bezig? Je moet de regels van de overheid volgen", zegt hij tegen RTV Oost.
Ierse landbouwminister stapt op na deelname aan golfevenement
Landbouwminister Calleary is afgetreden nadat hij zich de woede van de Ierse premier Martin en een deel van de bevolking op de hals had gehaald omdat hij zich niet aan de coronaregels had gehouden.
Calleary, die pas vorige maand was aangetreden, bezocht woensdagavond een golfevenement, dat door meer dan tachtig mensen werd bijgewoond. Bijeenkomsten buitenshuis zijn in Ierland momenteel beperkt tot dertig personen, vanaf volgende week is dat aantal nog vijftien.
Calleary bood gisteren zijn excuses al aan en zei dat hij een beoordelingsfout had gemaakt.
'Mondkapjes maken niet minder voorzichtig'
Het dragen van een mondkapje heeft geen invloed op hoe goed mensen zich op de regels voor social distancing houden. Antropoloog Marie Rozenkrantz Lindegaard van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving en socioloog Lasse Liebst analyseerden camerabeelden van een winkelstraat in Amsterdam, vlak voordat het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer werd verplicht. Daaruit bleek dat ruim de helft van de mensen zich niet aan de anderhalve meter afstand hield.
De onderzoekers zagen geen verschil in gedrag tussen mensen met, en mensen zonder een mondkapje. Daaruit valt te concluderen dat drukte een belangrijker factor is in het schenden van de anderhalvemeterregel dan het dragen van mondkapjes.
"We kunnen voorzichtig zeggen: de zorg dat mondkapjes mensen een gevoel van schijnveiligheid geven en tot minder onderlinge afstand leiden, hoef je niet te hebben", zegt Lindegaard in de Volkskrant. 'We zien dat drukte de belangrijkste voorspellende factor is voor hoe slecht mensen afstand houden."
Het kabinet was tot nu toe tegen de uitbreiding van de draagplicht, omdat mondkapjes mensen onvoorzichtiger zouden maken. "Maar dit onderzoek levert stevig bewijs dat er van die kapjes geen serieuze nadelige effecten uitgaan", zegt hoogleraar gezondheidspsychologie John de Wit in de krant. "Dit zijn serieuze cijfers, waar we echt wat aan hebben." Hij verwacht dat de bevindingen grote gevolgen hebben voor het coronabeleid van de overheid.
Dagelijks aantal besmettingen Zuid-Korea boven de 300
Voor het eerst sinds begin maart is in Zuid-Korea het aantal geregistreerde infecties uitgekomen boven de 300. In het afgelopen etmaal kwamen er 315 nieuwe gevallen bij. Volgens het ministerie van Volksgezondheid stijgen de besmettingen in elke provincie van het land.
De meeste besmettingen zijn te herleiden naar een grote protestactie tegen de regering, afgelopen zaterdag in Seoul. Duizenden mensen uit het hele land kwamen toen met bussen naar de stad. Volgens de minister van Volksgezondheid is dat de katalysator geweest voor een nieuwe uitbraak.
15.000 mensen die die bijeenkomst hebben bezocht, zijn inmiddels getraceerd en hebben de opdracht gekregen zich onmiddellijk te laten testen.
Wielerploeg verwijderd uit Tour als twee teamleden corona hebben
Als twee wielrenners of stafleden uit een wielerploeg positief worden getest op het coronavirus, mag de hele ploeg niet meer meedoen aan de Tour de France. Dat staat in een document dat organisator ASO aan de deelnemende teams heeft gestuurd.
De Tour begint 29 augustus in Nice en de organisatie wil er naar eigen zeggen alles aan doen om te zorgen dat het evenement kan doorgaan.
Als één renner ziek wordt, zal alleen die uit de koers worden gezet, schrijft ASO. Alle ploegen moeten in hun eigen 'bubbel' blijven gedurende de drieweekse Ronde van Frankrijk en de teamartsen moeten de gezondheid van de hele wielerploeg nauwgezet bewaken.
Hongarije verscherpt maatregelen per 1 september
De Hongaarse overheid gaat strengere maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus aan te pakken. De grenscontroles worden per 1 september verscherpt waardoor mensen minder makkelijk het land in en uit kunnen reizen, zei premier Orbán.
In de landen rond Hongarije neemt het aantal nieuwe infecties toe. Premier Orbán verwacht dat, als vakantiegangers terugkomen en de scholen weer starten, dat ook in zijn land het geval zal zijn. Momenteel moeten mensen die uit risicogebieden terugkeren, twee weken in quarantaine, tenzij ze twee keer negatief zijn getest.
Ruim 50 Twitter-trollen verspreiden nepnieuws over corona
Ruim vijftig anonieme Twitter-accounts hebben sinds de coronacrisis schadelijke en onjuiste berichten over het coronavirus verspreid. Deze zogeheten trollen plaatsen berichten die bijvoorbeeld de ernst van het virus in twijfel trekken en valse claims over geneesmiddelen.
Dat blijkt uit onderzoek van datajournalistiek platform Pointer (KRO-NCRV) naar 1,7 miljoen tweets over het coronavirus. Ook trof het platform ruim 500 accounts aan met sterke vermoedens van trol-activiteit.
Het is nog onduidelijk wie er achter die trollen zit, zegt datajournalist Jerry Vermanen van Pointer in het NOS Radio 1 Journaal. "Je ziet vaak dat trollen vanuit ideologie nepnieuws verspreiden om tegen de gevestigde orde te schoppen."
Winkelstraten met mondkapjesplicht verliezen klanten
Winkelstraten waar verplicht mondkapjes gedragen moeten worden, verliezen bezoekers, concludeert adviesbureau RMC. De Kalverstraat in Amsterdam en de Rotterdamse Lijnbaan zagen de eerste twee weken van augustus een terugval van ruim 30 procent. Ter vergelijking: in het centrum van Utrecht, waar geen mondkapjesplicht geldt, liep het aantal bezoekers met ongeveer een kwart terug.
Ondernemers in de mondkapjesgebieden spreken van "oneerlijke concurrentie". Daar is de omzet tot 40 procent gedaald, meldde brancheorganisatie INretail gisteren al.
Nederlandse ondernemers over grens hebben mogelijk toch recht op corona-uitkering
Ondernemers die over de grens wonen, maar een bedrijf hebben in Nederland, hebben mogelijk toch recht op de TOZO-uitkering. De Europese Commissie vindt dat deze bijzondere uitkering ook uitbetaald moet worden aan deze groep.
Ondernemers woonachtig in België en Duitsland, werden uitgesloten van die steun, terwijl ze wel belastingen en sociale premies aan Nederland afdragen.
CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers hoopt de Nederlandse overheid toegeeft dat er een inschattingsfout is gemaakt en dat rechtzet, zodat de ondernemers niet naar de rechter moeten voor hun gelijk.
Koning Marokko: 'Mogelijk opnieuw strenge lockdown'
Als de Marokkaanse bevolking zich niet beter aan de coronamaatregelen houdt, komt er opnieuw een strenge lockdown. Koning Mohammed VI waarschuwde voor de enorme consequenties die zo'n lockdown zal hebben.
Na het versoepelen van de coronamaatregelen kwamen er dagelijks zo'n duizend besmettingen bij. Veel Marokkanen houden zich niet aan de regels, zoals afstand houden, desinfecterende middelen gebruiken en het dragen van een mondkapje, zei Mohammed VI. Dat is een "onacceptabele zorgeloosheid en laksheid".
Liveblog gestart
Welkom in het liveblog met het belangrijkste coronanieuws van vandaag. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.