In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Twentse supermarkt gedwongen dicht na langdurig overtreden coronaregels

Een supermarkt in Noord Deurningen is gesloten voor het niet handhaven van de coronamaatregelen. De eigenaar werd tot de sluiting gedwongen door de Veiligheidsregio Twente.

Eigenaar Raymond Berning opende zijn winkel vanochtend toch, omdat hij naar eigen zeggen geen officiële melding dat hij dicht moest had gekregen. Na een bezoek van twee handhavers en twee agenten besloot hij zijn zaak alsnog te sluiten.

De voorzitter van de Veiligheidsregio Twente zegt dat er risico's werden gelopen in de winkel:

Supermarkt gedwongen gesloten: 'Er worden risico's gelopen in dit bedrijf'

Volgens de Almelose burgemeester Gerritsen, die ook plaatsvervangend voorzitter van de veiligheidsregio is, zijn er maanden gesprekken gevoerd met Berning. "Dit is het einde van een lang handhavingstraject. In april hebben we voor het eerst moeten ingrijpen. Er werden te veel klanten binnengelaten, vakkenvullers hielden niet genoeg afstand van winkelend publiek en attributen werden niet goed schoongehouden."

In totaal zijn er 21 controles geweest in de supermarkt, in 18 gevallen werden de regels overtreden. Er is al voor 50.000 euro aan dwangsommen opgelegd.

Supermarkteigenaar Raymond Berning

Zo'n honderd mensen kwamen vanochtend naar de opening van de supermarkt om de eigenaar te steunen, meldt RTV Oost. Sommigen droegen borden en posters om te protesteren tegen de gedwongen sluiting, anderen deden boodschappen.

Volgens de supermarkteigenaar is het besluit van de veiligheidsregio willekeur en worden de coronamaatregelen in heel veel winkels niet goed nageleefd. Berning denk dat hij wordt gepakt omdat hij een kleine ondernemer is en hij als voorbeeld moet dienen voor andere winkels. "Ze zullen mij eerder op de korrel nemen dan een grote supermarktorganisatie." Hij overweegt een kort geding aan te spannen.

Het is niet de eerste keer dat de supermarkteigenaar overhoop ligt met de lokale autoriteiten. De gemeente en hij hebben eerder onenigheid gehad omdat de supermarkt veel Duitse klanten zou aantrekken wat tot overlast zou leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl