liveblog
NOS NieuwsAangepast

Rutte: 'Lockdown nu niet nodig', koninklijk applaus voor de zorg

liveblog gesloten

Wat gebeurde er vandaag?

Het liveblog wordt nu gesloten. Na de historische toespraak van premier Rutte volgden vandaag in binnen- en buitenland nieuwe maatregelen tegen het coronavirus. In dit artikel vind je een overzicht.

Eerste coronadode in Turkije

In Turkije is voor het eerst iemand door het coronavirus overleden. Het is een man van 89 die het virus had opgelopen van iemand "met contacten in China".

Turkije telt nu 98 besmettingen. Wereldwijd is het aantal besmettingen opgelopen tot 190.000 en het aantal doden tot bijna 7900. Tachtigduizend mensen zijn genezen, de meeste in China.

135 coronapatiënten op intensive care

Op dit moment liggen er 135 corona-patiënten op de intensive care in Nederland, staat op de website van Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Gisteren waren dat er nog 96. Er zijn in Nederland 1150 IC-bedden.

In de praktijk zijn er 575 bedden beschikbaar voor reguliere zorg en 575 bedden voor de zorg aan patiënten met het coronavirus, schrijft Zorgminister Bruins aan de Tweede Kamer.

Alleen recent gestopte artsen en verpleegkundigen mogen bijspringen in coronacrisis

Zorgminister Bruins heeft regels opgesteld voor de inzet van voormalig verpleegkundigen en artsen in de zorg, om het reguliere personeel te ondersteunen in de coronacrisis. Dat kan nodig zijn als door de pandemie een punt wordt bereikt "waarin door overmacht grote tekorten aan personeel ontstaan, terwijl hulp dringend nodig is", schrijft hij aan de Tweede Kamer.

In zo'n noodsituatie mogen oud-verpleegkundigen en voormalig artsen ingezet worden als ze na januari 2018 uit het BIG-register (voor personeel in de gezondheidszorg) zijn verwijderd. Alleen recent gestopte artsen en verpleegkundigen mogen dus bijspringen.

Spaanse regering komt met noodpakket van 200 miljard euro

De Spaanse regering heeft 200 miljard euro vrijgemaakt voor een noodpakket. Het geld moet bedrijven en kwetsbare groepen beschermen tegen de gevolgen van de coronacrisis.

Dit zijn "buitengewone maatregelen", volgens premier Pedro Sánchez. "We willen de werkgelegenheid beschermen en we willen dat bedrijven weten dat de overheid achter ze staat. Niemand wordt achtergelaten", zei hij.

Griekenland beperkt toegang tot vluchtelingenkampen

Griekenland schermt opvangkampen voor vluchtelingen de komende twee weken af, zowel die op de eilanden als op het vasteland. Bezoekers worden geweerd en alle activiteiten in de kampen worden opgeschort, zegt correspondent Conny Keessen. Alle maatregelen worden in zes talen verspreid en zijn bedoeld om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In de Griekse vluchtelingenkampen verblijven tienduizenden migranten, vaak onder erbarmelijke omstandigheden.

Ziekenhuizen krijgen mondkapjes aangeboden tegen woekerprijzen

Het Erasmus MC in Rotterdam ziet dat er misbruik wordt gemaakt van de situatie rond het coronavirus.

Ziekenhuizen krijgen mondkapjes aangeboden tegen woekerprijzen

Rechtbank: weinig publiek bij uitspraak tramschutter

Acht nabestaanden mogen vrijdag aanwezig zijn bij de uitspraak tegen Gökmen T., die verdacht wordt van de tramaanslag in Utrecht vorig jaar. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag besloten, vanwege het coronavirus.

T. hoeft niet aanwezig te zijn bij de uitspraak omdat dat 'onverantwoord' zou zijn voor mensen die hem moeten vervoeren en bewaken. Advocaten van de slachtoffers en nabestaanden kunnen de uitspraak volgen in een videozaal in het gerechtsgebouw. Ook zal er een livestream zijn.

Rechtbanken zijn sinds vandaag gesloten. Belangrijke zittingen gaan wel door, waaronder dus die van T.

Social distancing: wat is het en hoe werkt het?

Eerder legde NOS op 3 al uit hoe belangrijk het begrip flatten the curve is in de coronacrisis. Nu een ander begrip: social distancing. Alleen hoogstnoodzakelijk naar buiten en als het even kan: 1,5 meter afstand houden van elkaar.

Maar waarom? NOS op 3 legt het uit:

De Bijenkorf gaat vanaf morgen dicht

Na IKEA sluit ook de Bijenkorf zijn deuren. Het warenhuis is vanaf morgen voor onbepaalde tijd dicht, om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "Dat was voor ons geen eenvoudige beslissing", zegt een woordvoerder in een verklaring. "Maar wij vinden het belangrijk om zelf onze verantwoordelijkheid te nemen."

De webwinkel van de Bijenkorf blijft wel toegankelijk.

Rutte: lockdown nu niet nodig

Premier Rutte houdt de mogelijkheid open om tijdelijk het openbare leven in Nederland zo goed als stil te leggen in de strijd tegen het coronavirus. Maar omdat de zorgcapaciteit in ons land nog voldoende is, is zo'n lockdown-maatregel nu niet aan de orde, zegt hij tegen de NOS.

Hij ziet in elk geval niets in een langdurige lockdown tot er een vaccin is tegen het coronavirus, want dat zou een jaar of langer duren.

RIVM: 'Mondmaskers drie keer gebruiken kan'

Mondmaskers die zorgpersoneel beschermen tegen het coronavirus kunnen drie keer worden gebruikt. Dat meldt het RIVM na onderzoek naar het hergebruik van de maskers.

De zogenoemde FFP2-maskers blijken voldoende gevaarlijke deeltjes tegen te houden wanneer ze na gebruik worden gesteriliseerd met waterstofperoxide. Ook blijken ze hun vorm te behouden.

Aan mondkapjes en ander beschermingsmateriaal is een schreeuwend tekort. Op dit moment gebruikt een ziekenhuis zo'n 2000 kapjes per dag.

De onderzoekers waarschuwen dat het onderzoek naar het tegenhouden van deeltjes beperkt is.

Burgemeesters Waddeneilanden: toeristen, blijf thuis

De burgemeesters van de Waddeneilanden roepen toeristen op om de eilanden de komende weken niet te bezoeken. De vijf Waddeneilanden worden niet officieel gesloten voor toeristen, maar het verblijf van gasten is volgens de burgemeesters "in deze bijzondere periode plotseling lastiger."

Op dit moment zijn op de Waddeneilanden nog geen besmettingsgevallen bekend. De eilanden zullen niet "coronavrij" blijven, voorspellen de burgemeesters, maar de medische voorzieningen moeten er niet onnodig op de proef worden gesteld, vinden ze.

Huisartsen op Texel lieten eerder al weten dat ze zich zorgen maken over toeristen uit andere delen van Nederland. Ze drongen toen aan op een lockdown van het eiland.

Rutte: grenzen met België en Duitsland blijven open

De grenzen met België en Duitsland blijven volgens premier Rutte de komende tijd gewoon open. Hij heeft overleg gehad met de buurlanden. "Er zijn heel veel grenswerkers over en weer."

De premier had eerder vandaag met de andere EU-regeringsleiders een videoconferentie, waarin ze hebben besloten dat de buitengrenzen van de EU grotendeels dichtgaan voor mensen van buiten de EU. Ze hopen ook dat hierdoor de druk op de binnengrenzen afneemt. "Ik denk dat de noodzaak om binnengrenzen af te sluiten minder wordt", aldus Rutte.

Sommige landen, zoals Polen en Tsjechië, hebben hun grenzen ook op slot gedaan voor burgers uit andere EU-landen. Rutte verwacht niet dat die hun grenzen de komende dagen weer openen.

Om 20.00 uur klapten Nederlanders voor 'onze helden'

Door het hele land waren er vanavond steunbetuigingen voor werknemers in de zorg. Nederlanders applaudisseerden minutenlang voor zorgverleners (en ander personeel dat Nederland door de coronacrisis helpt). De hashtags #applausvoordezorg, #klapcoronadewerelduit en #applausvooronzehelden waren trending topic.

Dat klonk zo:

Nederland klapt voor de zorg

Werkgevers en bonden positief over noodpakket

Werkgevers en vakbonden zijn positief over het vanavond gepresenteerde pakket maatregelen voor bedrijven en zzp'ers. "Mijn reactie kan niet anders zijn dan complimenten voor het kabinet", zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland.

De ministers hebben volgens hem goed geluisterd naar de wensen van werkgevers en werknemers. Vonhof heeft ook goede hoop dat de steun snel genoeg bij ondernemers terecht gaat komen. "Het lijkt erop dat het kabinet alle zeilen gaat bijzetten."

"Ik ben blij dat het kabinet ook laat zien dat we echt met elkaar deze crisis te lijf moeten", zegt voorzitter Han Busker van FNV. Er worden volgens hem substantiële maatregelen genomen om te zorgen dat mensen hun baan en inkomen behouden en dat bedrijven overeind blijven.

FNV houdt de komende dagen in de gaten of er nog mensen zijn die tussen wal en schip dreigen te vallen. "Ik denk dat de ministers aardig in beeld hebben wie dat zijn, maar ik wil het ook even goed kunnen bestuderen. En mocht dat nodig zijn dan zullen we zeker aankloppen."

Weer examens voor mbo’ers

Over twee dagen, op donderdag 19 maart, kunnen mbo-studenten weer examen doen. Dit heeft minister Van Engelshoven van Onderwijs afgesproken met de MBO-raad, de studentenorganisatie en de vakbonden.

De mogelijkheid van examens verviel zondag tijdelijk omdat de scholen gesloten werden. Examens zullen zoveel mogelijk online, op stageplekken of andere locaties worden afgelegd.

Verder wordt het bindend studieadvies uitgesteld, dat is de regeling dat een student een bepaalde hoeveelheid studiepunten moet hebben gehaald om de opleiding voor te mogen zetten.

Als een student vanwege corona stopt met de stage, dan moet dat in principe later worden ingehaald.

EU sluit buitengrenzen voor niet-noodzakelijke reizen

Reizigers van buiten de EU worden dertig dagen lang niet meer in Nederland en de 25 andere landen in de Schengenzone toegelaten, tenzij hun reis essentieel is. Dat hebben de EU-regeringsleiders besloten in een videoconferentie over de bestrijding van het coronavirus.

Het inreisverbod geldt niet voor EU-burgers en hun familie. Ook wordt een uitzondering gemaakt voor onder anderen mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel en vrachtwagenchauffeurs.

De sluiting van de grenzen gaat direct in en geldt voor dertig dagen.

Vergaande maatregelen tegen corona in België

België neemt extra maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Dat melden verschillende Belgische media, na een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad.

Al het openbare leven valt vanaf morgen stil, meldt dagblad De Morgen. Mensen mogen alleen naar buiten in noodsituaties, of om naar supermarkten, banken, apotheken en postkantoren te gaan, schrijft omroep RTBF. Fysieke activiteiten als wandelen zijn toegestaan, maar met maximaal één ander iemand.

De maatregelen gaan morgen om 12.00 uur in en gelden tot 5 april.

Ook koning Willem-Alexander en zijn gezin applaudisseren voor de zorg

Koninklijk applaus voor zorgverleners

Reisadvies: ‘Ga alleen naar het buitenland als dat strikt noodzakelijk is’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alle Nederlanders om alleen nog naar het buitenland te reizen als dat strikt noodzakelijk is. "Heeft u reisplannen, maak dan de afweging of deze reis echt nodig is", zegt het ministerie. "Stel waar mogelijk de reis uit of annuleer deze."

Nederlanders die nu in het buitenland zijn, krijgen het advies om na te gaan of hun verblijf daar noodzakelijk is. Zo niet, dan moeten ze kijken of ze kunnen vertrekken. Daarvoor kunnen ze contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie.

Het ministerie zoekt samen met de reisbranche naar mogelijkheden om Nederlandse reizigers die dat willen te laten terugkeren naar huis. "Is vertrek niet mogelijk, zorg dan voor een veilig onderkomen, eventueel in overleg met uw reisorganisatie."

Ministers presenteren noodpakket voor bedrijven en zzp'ers

Verregaande noodmaatregelen "voor banen en economie" kondigden de ministers Wiebes (Economische Zaken), Koolmees (Sociale Zaken) en Hoekstra (Financiën) vanavond aan.

Bekijk hier de samenvatting van hun persconferentie:

Ministers: 'nieuwe regelingen en maatregelen'

Koninklijk gezin blijft komende tijd binnen

Koning Willem-Alexander blijft met zijn gezin de komende tijd binnen in paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Dat doen ze naar aanleiding van hun wintersportvakantie in Oostenrijk eind februari.

In het Oostenrijkse Lech, waar het gezin verbleef, zijn vijf bevestigde coronabesmettingen zonder directe bron. Het RIVM adviseert in dat soort gevallen sociale contacten te vermijden. Ze blijven binnen tot en met zaterdag 21 maart. Geplande werkbezoeken gaan dus niet door.

Niemand van het gezin heeft gezondheidsklachten.

Familieleden van de koninklijke familie die ook in Lech waren, zoals prinses Beatrix, hoeven niet thuis te blijven. Zij waren al eerder weg uit Lech, verklaart de Rijksvoorlichtingsdienst.

NS komt met 'basisdienstregeling': nauwelijks intercity's en geen nachttreinen

De NS wil de komende tijd minder treinen inzetten vanwege het coronavirus. Vanaf zaterdag 21 maart rijden vanaf de stations in heel Nederland nog maar twee treinen per uur, in alle richtingen. Bijna alle intercity-verbindingen komen te vervallen, ook de Intercity Direct tussen Amsterdam Centraal en Breda. Alleen op de trajecten Schiphol-Venlo, Arnhem-Den Helder en Maastricht-Eindhoven blijven intercity's rijden. De overige treinen stoppen op alle tussengelegen stations.

De nachttreinen rijden vanaf zaterdag ook niet meer. Internationale treinen rijden volgens een sterk aangepaste dienstregeling.

De NS houdt met deze basisdienstregeling rekening met een stijgend aantal ziekmeldingen in vitale functies bij NS en ProRail, zegt het spoorbedrijf in een persbericht. "Tegelijkertijd zijn we zuinig op onze mensen door ze alleen in te zetten waar ze nu nodig zijn."

Het aantal treinreizigers is de afgelopen dagen gedaald tot 15 procent ten opzichte van een normale werkdag, aldus NS. In de basisdienstregeling wordt uitgegaan van 35 procent van het normale aantal zitplaatsen. "De verwachting is dat dit voldoende is om reizigers op voldoende afstand van elkaar naar hun bestemming te blijven brengen. We monitoren dat op dagelijkse basis."

Bloemen voor ziekenhuismedewerkers en concert voor ouderen

Veel mensen laten zich van hun beste kant zien om er ondanks het coronavirus toch wat van te maken. Zo verraste Karlijn Nijkamp ouderen met een concert en kreeg zorgpersoneel bloemen van Royal FloraHolland:

Bloemen voor ziekenhuismedewerkers en concert voor ouderen

Eerste coronapatiënt Sint-Maarten

Op het Nederlandse deel van Sint-Maarten is voor het eerst iemand besmet met het coronavirus. Het gaat om een man, geboren en getogen op het eiland, die onlangs via Miami naar het Verenigd Koninkrijk was gereisd. Na terugkomst op Sint-Maarten kreeg hij ziekteverschijnselen. Er moet nog een tweede test worden uitgevoerd door het RIVM in Nederland om de zaak te bevestigen, zegt correspondent Dick Drayer.

De man zit de komende veertien dagen in quarantaine. Sint-Maarten bestaat uit een Frans en een Nederlands gedeelte. Op het Franse deel zijn al drie bevestigde gevallen.

Kabinet presenteert 'omvangrijk noodpakket voor banen en economie'

Het kabinet stelt tientallen miljarden beschikbaar om te voorkomen dat bedrijven omvallen tijdens de coronacrisis. Daarmee neemt het meerdere maatregelen, als onderdeel van een "omvangrijk noodpakket voor banen en economie", zei minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in een persconferentie.

Zo komt er een noodloket voor sectoren die hard zijn getroffen door de coronacrisis, zoals eet- en drinkgelegenheden, de reisbranche en bedrijven in de culturele sector. Het loket biedt hun een vaste tegemoetkoming van 4000 euro. Het kabinet komt op korte termijn met een lijst van type bedrijven die voor deze regeling in aanmerking komen.

Zzp'ers

Ook zzp'ers die zonder opdrachten komen te zitten door de crisis, krijgen financiële hulp van de overheid. "Zij zijn op de arbeidsmarkt de frontlinie in het geval van zwaar weer", zei minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. "Die willen en zullen we niet in de kou laten staan."

Zzp'ers kunnen straks eerder aanspraak maken op een bijstandsuitkering. De aanvraagprocedure wordt versneld en de vermogens- en partnertoets komen tijdelijk te vervallen. Zelfstandigen hoeven dus niet hun vermogen aan te spreken en ook het inkomen van hun partner is geen belemmering voor het krijgen van een uitkering.

De regeling zal drie maanden duren. Maar, waarschuwt Koolmees: "Loop niet morgen naar uw gemeente. Er is tijd nodig om deze regeling netjes neer te zetten. Daar werken we keihard aan, we houden u op de hoogte."

Werktijdverkorting

Eerder vandaag werd al bekend dat de regeling voor werktijdverkorting wordt verruimd. De overheid neemt straks maximaal 90 procent van de tijdelijke WW-uitkering voor thuiszittende werknemers voor haar rekening. Nu is dat nog maximaal 75 procent.

De regeling voor werktijdverkorting is bedoeld voor werkgevers die tijdelijk minder of geen werk meer hebben voor hun personeel. Er zijn de afgelopen periode al zo'n 78.000 aanvragen voor werktijdverkorting gedaan, vertelde minister Koolmees in de persconferentie. Normaal gesproken zijn dat er enkele honderden per jaar.

Op de website van de Rijksoverheid staat een overzicht van alle maatregelen.

18.40 uur: persconferentie over maatregelen voor ondernemers

Vanaf 18.40 uur presenteren de ministers Hoekstra (Financiën), Wiebes (Economische Zaken) en Koolmees (Sociale Zaken) een noodpakket met economische maatregelen voor bedrijven en zzp'ers. De maatregelen moeten hen helpen door de coronacrisis te komen.

De persconferentie is bij de NOS te volgen via de volgende kanalen:

‘Corona kan miljoenen doden in Iran’

De Iraanse staatstelevisie heeft gewaarschuwd dat het coronavirus miljoenen burgers kan doden. Het bericht volgde op de bestorming van twee heiligdommen gisteravond.

Wanneer Iraniërs blijven reizen en zich niet aan de veiligheidsvoorschriften houden, zouden 4 miljoen mensen besmet raken en 3,5 miljoen mensen doodgaan, meldde een journalist van de staatsomroep.

De waarschuwing staat in contrast met eerdere berichtgeving door Iran over het virus. Toen leek het land cijfers over de coronacrisis juist te bagatelliseren om de economie te beschermen.

Visgroothandelaar: 'We hebben gevraagd of ze een aantal weken vrij willen nemen'

De productie van de Amsterdamse visgroothandel Jan van As is volledig stilgevallen. Zo'n 80 procent van de vis van het bedrijf is bedoeld voor horecabedrijven, maar die zijn in verband met de coronacrisis allemaal gesloten.

Visgroothandelaar: 'We hebben gevraagd of ze een aantal weken vrij willen nemen'

Alle IKEA-vestigingen in Nederland gaan dicht

In Nederland sluiten alle dertien vestigingen van IKEA per direct hun deuren. "De gezondheid van de medewerkers en klanten heeft voor IKEA topprioriteit, zegt de woonwinkel in een persbericht. Het blijft wel mogelijk om producten te bestellen via de website.

Vanaf vandaag sluiten ook de IKEA-vestigingen in België en Portugal.

Reclameborden over coronavirus

Op straat en in de stations duiken reclameborden op met informatie over het coronavirus. Zo heeft de overheid posters verspreid met instructies om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Ook wordt aandacht gevraagd voor de 'klapactie' voor zorgmedewerkers:

Wie vanavond om 20.00 uur applaudisseert voor het zorgpersoneel, kan beelden van dat moment sturen naar social@nos.nl.

Minister Bijleveld: ‘Nederland kan op de krijgsmacht rekenen’

Defensie bereidt zich voor om Nederlanders bij te staan in de strijd tegen het coronavirus, zegt minister Bijleveld. De krijgsmacht kan volgens haar op allerlei manieren helpen. "Denk aan onze medische capaciteit. We hebben het calamiteitenhospitaal in Utrecht, maar daarnaast nog een noodhospitaal dat misschien is in te zetten."

Ook de transportschepen Zr. Ms. Johan de Witt en Zr. Ms. Rotterdam kunnen worden gebruikt, meldt Bijleveld. Die schepen hebben geavanceerde en ruime ziekenboegen waar patiënten met besmettelijke ziektes kunnen worden behandeld, licht de minister toe. Dat geldt ook voor het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman. "Dat heeft bovendien eigen laboratoria en een speciale quarantaineruimte met afzuiging. We onderzoeken welke van deze capaciteiten beschikbaar zijn."

Nederlandse militairen zijn ook in te zetten voor transport of distributie. "Mocht de nood aan de man zijn, dan ondersteunt Defensie desgewenst de politie bij het handhaven van de openbare orde", zegt Bijleveld. "Maar we moeten natuurlijk wel rekening houden met een inzet voor langere tijd."

Afgelastingen in de sportwereld: 'Voetbal is niet het belangrijkste in het leven'

Het ene na het andere sportevenement wordt afgelast of verplaatst. Zo is het tennistoernooi van Roland Garros vier maanden uitgesteld. Ook zal er voor het eerst sinds 1992 geen Holland House zijn bij de Olympische Spelen.

Bondscoach Ronald Koeman baalt van de verplaatsing van het EK voetbal, maar begrijpt de beslissing wel. "Het is jammer, maar dit is voetbal en volgens mij niet het belangrijkste wat we in het leven hebben."

Koeman begripvol over verplaatsing EK: 'Voetbal niet belangrijkste in het leven'

Mogelijk wordt ook het EK vrouwenvoetbal verplaatst. Dat sportevenement zou in de zomer van volgend jaar zijn, maar nu is het EK voor mannen daarnaartoe verplaatst. Een werkgroep van de UEFA gaat nu bekijken of het nodig is om het EK voor vrouwen daarom uit te stellen.

Bedrijven krijgen 90 procent vergoed voor medewerkers die thuiszitten

Het kabinet komt met ruimere mogelijkheden voor werkgevers die werktijdverkorting willen aanvragen voor personeel dat thuiszit door de coronacrisis. Tot nu toe neemt de overheid voor zo'n tijdelijke WW-uitkering maximaal 75 procent van het salaris van de thuiszittende werknemers over. Dat wordt straks 90 procent, bevestigen bronnen in Den Haag. Voor meeste werknemers verandert er niet veel; de meeste werkgevers vulden hun uitkering al aan tot 100 procent.

De afgelopen dagen hebben al bijna 50.000 bedrijven werktijdverkorting aangevraagd.

Het kabinet wil ook de 1,2 miljoen zzp'ers in Nederland makkelijker toegang geven tot de bijstand als hun opdrachten wegvallen door de coronacrisis.

Vanavond geven de ministers Wiebes (Economische Zaken), Koolmees (Sociale Zaken) en Hoekstra (Financiën) een persconferentie over alle steunmaatregelen voor het bedrijfsleven en zzp'ers. Die persconferentie is live te volgen op NPO 1, NPO Radio 1, NPO Nieuws en de website, app en de socialmediakanalen van de NOS.

‘Tussen kunst en quarantaine’

Het Melkmeisje of de Mona Lisa, maar dan nagemaakt met drie attributen door thuiswerkers. Via Instagram delen mensen foto's van bekende kunstwerken die ze hebben gereproduceerd. De beheerder van het account roept mensen die het gevoel hebben dat de muren op hen afkomen een foto te delen via @tussenkunstenquarantaine.

Italianen met 'vals' formulier op straat riskeren twaalf jaar cel

Italianen die de straat op willen, moeten een formulier bij zich hebben waarop ze aangeven dat ze niet positief zijn getest op het coronavirus of in quarantaine zitten. Wie rondloopt met een vals formulier, riskeert twaalf jaar cel voor verwijtbaar handelen tijdens een epidemie, volgens NOS-correspondent Mustafa Marghadi.

Fransen hebben sinds vanmiddag 12.00 uur ook een formulier nodig om naar buiten te mogen.

Dat ziet er zo uit:

Trump wil 850 miljard voor hulppakket

Het Witte Huis vraagt aan het Congres 850 miljard dollar om de economie te stimuleren. Het hulppakket bevat onder meer een belastingverlaging, leningen aan kleine bedrijven in nood en 50 miljard dollar aan steun voor de luchtvaartindustrie.

President Trump kondigde vrijdag de nationale noodtoestand af, waardoor de regering aanspraak kan maken op een noodfonds van 50 miljard dollar.

Topdrukte bij noodnummer Buitenlandse Zaken

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het aanpoten is bij het noodnummer +31 247 247 247 van Buitenlandse Zaken. Daar kunnen Nederlanders terecht die in het buitenland zijn gestrand doordat vluchten niet doorgaan of grenzen zijn gesloten.

"Het is extreem druk, maar we laten niemand stikken", aldus de woordvoerder.

Het is onduidelijk hoeveel Nederlanders nu precies in het buitenland zitten. Maar de koepel voor reisorganisaties, ANVR, laat weten dat zo'n 50.000 Nederlanders op vakantie zijn met een organisatie die bij hen is aangesloten.

Rozenkwekerij: 'Dit hadden we nooit kunnen verzinnen en doet heel veel pijn'

Zo'n 90 procent van de bloemen die deze rozenkwekerij in Delfgauw oogst, gaat vanwege de coronacrisis rechtstreeks de container in. "Dat is één groot drama voor ons."

'Dit hadden we nooit kunnen verzinnen en doet heel veel pijn'

Vrijwilligers gezocht voor corona-onderzoek

Om een beter beeld te krijgen van de verspreiding van het coronavirus zoekt het RIVM vrijwilligers die willen meewerken aan een onderzoek. Zij moeten wekelijks per e-mail klachten als niezen, hoesten of koorts doorgeven. Ook mensen zonder klachten kunnen zich opgeven.

Aanmelden kan via deze link.

EU-conferencecall

De Europese regeringsleiders kunnen vanwege het coronavirus niet fysiek bij elkaar komen, dus vergaderen de 27 regeringsleiders van de Europese Unie vandaag via een videoverbinding. Het gesprek zal onder meer gaan over de virusbestrijding en de economische hulp voor lidstaten. De verwachting is dat het gesprek zo'n twee uur zal duren.

Gisteren maakte de Europese Commissie bekend dat ze reizigers van buiten de EU tijdelijk wil weigeren. Commissievoorzitter Von der Leyen zei in een toelichting: "Hoe minder reizen, hoe beter we het virus in toom kunnen houden." De EU-regeringsleiders moeten vandaag goedkeuring geven aan dit voorstel.

Afhalen in alle restaurants mag weer

De regels voor restaurants worden iets versoepeld. Het afhalen van maaltijden mag nu in alle restaurants. Wel is het belangrijk dat mensen het eten mee naar huis nemen en mensen niet te dicht bij elkaar in de buurt staan, schrijft het ministerie van Volksgezondheid op Twitter.

Gisteren maakte het ministerie al bekend dat afhalen mogelijk is voor restaurants. Toen leek het nog enkel te gaan om locaties met een afhaalloket, maar dat is dus niet het geval. Restaurants mogen ook maaltijden bezorgen. De horeca moet in heel Nederland tot en met 6 april gesloten blijven voor gasten.

Vijf ministers bij coronadebat morgen

Bij het Kamerdebat over de ontwikkelingen rond het coronavirus zijn morgen vijf ministers aanwezig: premier Rutte en de ministers Hoekstra (Financiën), Wiebes (Economische Zaken), Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Bruins (Medische Zorg). Het komt niet vaak voor dat zo veel ministers tegelijk naar de Tweede Kamer komen voor een debat.

Het debat, dat om 13.00 uur begint, wordt gevoerd door de fractievoorzitters, behalve Marijnissen (SP) en Dijkhoff (VVD), want die werken thuis. De hele lijst van Kamerleden die spreken, staat hier.

Om te mogen vergaderen moeten grondwettelijk 76 Kamerleden (de helft plus 1) aanwezig zijn in het gebouw van de Tweede Kamer. Partijen hebben onderling besproken dat fracties met de helft van hun leden plus 1 aanwezig zijn om dat vereiste aantal te halen.

Verder hebben ze afgesproken zo min mogelijk parlementariërs naar Den Haag te laten komen die klachten hebben, in risicogroepen zitten of uit risicogebieden komen.

Voorafgaand aan het debat is er vanaf 10.00 uur een briefing over het coronavirus, waar Kamerleden spreken met experts. Morgen komen daarvoor RIVM-directeur Jaap van Dissel en de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, Diederik Gommers, naar de Kamer.

Voedselbank wil voedselwaardebonnen voor arme Nederlanders

Voedselbanken maken zich zorgen over de voedselvoorziening van arme Nederlanders. Doordat de veelal oudere vrijwilligers van voedselbanken in de risicogroep van het coronavirus vallen, kunnen zij hun werk niet meer doen. Om die reden hebben meerdere vestigingen besloten om tijdelijk dicht te gaan.

De Vereniging van Nederlandse Voedselbanken (VBN) vraagt de Tweede Kamer daarom om een tijdelijke noodregeling, bijvoorbeeld in de vorm van voedselwaardebonnen voor arme mensen. De vereniging houdt er rekening mee dat de komende weken nog meer voedselbanken noodgedwongen hun deuren zullen moeten sluiten. Ook is de VBN bezorgd over de mogelijke toename van klanten, doordat veel zzp'ers door de coronacrisis zonder werk komen te zitten.

Twee klanten tegelijk

In deze apotheek in Den Haag mogen maar twee mensen tegelijk aanwezig zijn, om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

  • NOS/Ireen Oostveen
  • NOS/Ireen Oostveen

Geen bekerfinale op 19 april

De bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht op 19 april gaat niet door. De KNVB zoekt een nieuwe datum.

In een persbericht zegt de voetbalbond dat 19 april "te dichtbij" komt, "gezien het advies om niet collectief te trainen tot en met 6 april, plus de periode die nodig is om de selecties weer wedstrijdfit te krijgen". Wel is volgens de KNVB duidelijk dat alle competities in Europa op 30 juni klaar moeten zijn.

EK voetbal verplaatst naar zomer 2021

De Europese voetbalbond UEFA heeft het EK voetbal verschoven naar de zomer van 2021. De nationale voetbalbonden en de Europese clubs hebben daarmee ingestemd in een conferencecall. Door het uitstel zouden de nationale competities, die momenteel stilliggen, in de zomer kunnen worden afgemaakt, mits de situatie rond het coronavirus het spelen van voetbalwedstrijden dan weer toelaat.

Schoolexamens voor eindexamenleerlingen gaan door

Middelbare scholieren kunnen ondanks de coronamaatregelen door met hun school- en praktijkexamens. Scholen blijven open om leerlingen klaar te stomen voor hun eindexamen, heeft Onderwijsminister Slob afgesproken.

Het is nog niet zeker of de centrale examens op 7 mei doorgaan. Samen met de schoolexamens vormen die het eindexamen. Slob: "We hebben tot 6 april om daar een besluit over te nemen." De eisen voor sommige schoolexamens worden versoepeld.

Winkels passen openingstijden aan

Steeds meer winkels houden rekening met het coronavirus en passen hun openingstijden aan. Zo is de Bijenkorf de komende tijd geopend van 13.00 tot 18.00 uur. Online bestellen gaat wel gewoon.

Ook de MediaMarkt hanteert vanaf vandaag aangepaste openingstijden. Het bedrijf stelt dat bepaalde producten de afgelopen tijd vaker zijn verkocht, zoals monitoren, toetsenborden en broodmachines. "Wij willen jou daarom langs deze weg geruststellen: in ons magazijn hebben we voldoende voorraad liggen."

Negentien nieuwe sterfgevallen door coronavirus

Sinds gisteren zijn 19 patiënten overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt het RIVM. Daarmee komt het dodental op 43. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 63 en 94 jaar. Het RIVM meldde gisteren dat de jongste overledene 59 was, maar die leeftijd bleek niet juist.

Er zijn 292 nieuwe besmettingsgevallen, wat het totale aantal bevestigde gevallen op 1705 brengt. Daaronder zijn 389 mensen die in de zorg werken; zij worden vaker dan andere groepen getest.

De meeste positief geteste mensen wonen in de provincie Noord-Brabant, namelijk 634. Daarna zijn de meeste positief geteste mensen gemeld in Limburg (197) en Zuid-Holland (175). 314 mensen zijn opgenomen of opgenomen geweest in het ziekenhuis.

Wat het effect is van de maatregelen die het kabinet zondag instelde voor scholen en eet- en drinkgelegenheden, moet later duidelijk worden.

Sierteeltsector steekt zorg hart onder de riem

De sierteeltsector is vanochtend begonnen met een gezamenlijke actie om hulpverleners een hart onder de riem te steken. Medewerkers van bloemenveiling Royal FloraHolland gingen vandaag langs bij ziekenhuizen en verzorgingshuizen in de regio Aalsmeer en Naaldwijk om zorgpersoneel te bedanken. Ook bij het Erasmus MC in Rotterdam werden bloemen afgeleverd.

  • ANP
    Bloemen worden afgeleverd bij het Erasmus MC in Rotterdam
  • ANP
    Telers leveren sierbloemen af bij het Erasmus MC om zorgpersoneel te bedanken voor hun harde werk

Persconferentie steunmaatregelen live bij de NOS

De NOS zendt de persconferentie van het kabinet over de steunmaatregelen voor het bedrijfsleven en zzp'ers naar aanleiding van de coronacrisis live uit. Het tijdstip staat nog niet vast, maar de bijeenkomst wordt verwacht aan het eind van de middag of begin van de avond. Minister Wiebes (Economische Zaken), Koolmees (Sociale Zaken) en Hoekstra (Financiën) zullen het woord voeren. Wat zij zeggen, wordt opnieuw door een gebarentolk vertaald.

De persconferentie en extra uitleg van de NOS zijn live te volgen op NPO 1, NPO Radio 1, NPO Nieuws, NOS.nl, de NOS-app en de socialmediakanalen van de NOS.

We gaan verder in een nieuw liveblog

We gaan verder in dit nieuwe liveblog. Lees het nieuws van eerder vandaag terug via het liveblog van eerder vandaag.