Midden-Oostenblog
Oorlog Hamas-Israël
NOS NieuwsAangepast

Blinken kritisch op Israël • Egypte sluit zich aan bij genocidezaak

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

  • UNRWA: 300.000 mensen gevlucht uit Rafah
  • Israëlische klokkenluiders: Palestijnen mishandeld in gevangeniskamp

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.


Vier kinderen omgekomen door Israëlisch vuur

Het Palestijnse Rode Kruis, de Rode Halve Maan, meldt dat vier Palestijnse kinderen in Centraal-Gaza zijn omgekomen door Israëlische beschietingen. Tien kinderen raakten gewond, onder wie een baby. Eerder vandaag maakte de organisatie melding van doden bij een aanval op het al-Maghazi kamp.

Hezbollah meldt aanvallen op Israël

De Libanese militante beweging Hezbollah zegt twee aanvallen te hebben uitgevoerd op Israëlische doelen. Ook heeft de beweging video's gedeeld van eerdere aanvallen. De groep claimt onder meer een aantal Israëlische soldaten te hebben geraakt en er wordt gesproken van een "direct schot" op legervoertuigen met antitankraketten.

De aanval zou hebben plaatsgevonden in de Shebaa Farms, in het grensgebied tussen Israël, Libanon en Syrië. Israël heeft nog niet gereageerd op claims van Hezbollah.

Hamas claimt aanval op Israëlische leger in Noord-Gaza

De gewapende tak van Hamas, de al-Qassam-brigade, claimt een reeks aanvallen op Israëlische soldaten in Noord-Gaza. Op het Telegramkanaal van Qassam worden onder meer aanvallen op negen tanks gemeld. Het Israëlische leger reageert via X op de aanval en bevestigt dat het gaat om raketten. Het leger zegt stil te staan bij het verlies van "zij die hun levens hebben opgeofferd voor Israël".

Salaris Palestijnse ambtenaren onder druk door Israëlische belasting

De salarissen van Palestijnse ambtenaren op de bezette Westoever staan onder druk, nu Israël doorgaat met het inhouden van inkomsten via belastingen. Dat meldt de Palestijnse Autoriteit, het bestuursorgaan van de Palestijnse gebieden.

Door de belastingen zou slechts de helft van de salarissen van ambtenaren kunnen worden uitbetaald. Israël bevestigt het inhouden van de salarissen, zonder meer details te geven. Sinds de aanslag van Hamas op 7 oktober heeft het Israëlische ministerie van Financiën bedragen ingehouden die "bestemd waren voor administratiekosten in Gaza".

Amerikaanse studenten lopen uit protest weg bij afstudeerceremonie

Tientallen studenten zijn uit protest weggelopen bij hun afstudeerceremonie op de Amerikaanse Duke University. De studenten van een van de beste universiteiten in het land protesteerden op die manier tegen de gastspreker, comedian Jerry Seinfeld. Na de aankondiging van Seinfelds praatje klonk er luid boegeroep vanuit de zaal en scandeerden enkele studenten "Free Palestine".

Seinfeld, onder meer beroemd van sitcom Seinfeld, toont zich de laatste maanden in de VS in het publieke debat als stem tegen antisemitisme en hij spreekt zich nadrukkelijk uit voor steun aan Israël.

Het protest op Duke is het recentste voorbeeld van een reeks pro-Palestinademonstraties op Amerikaanse universiteiten. Studenten roepen hun universiteiten op om te stoppen met het investeren in wapenleveranciers en andere bedrijven die mogelijk bijdragen aan de oorlog in Gaza.

Blinken kritisch op Israël: 'Ligt geen geloofwaardig plan voor Rafah'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zegt dat Israël geen geloofwaardig plan heeft om zo'n 1,4 miljoen Palestijnse burgers in Rafah te beschermen bij een grootschalig offensief in die stad. Uit vrees voor catastrofale humanitaire gevolgen van zo'n offensief heeft de VS een levering van bommen aan Israël op pauze gezet.

Verder waarschuwde Blinken dat een Israëlische aanval tot mogelijk alleen maar meer chaos en geweld kan leiden in Gaza. "En het vacuüm dat de aanval mogelijk achterlaat, zal waarschijnlijk weer worden opgevuld door Hamas", zei Blinken tegen de Amerikaanse nieuwszender NBC. Hij onderstreepte daarbij dat Hamas-strijders alweer terugkeren naar Noord-Gaza, naar gebieden waar volgens het Israëlische leger Hamas is uitgeschakeld.

De spanningen tussen Israël en de VS zijn flink opgelopen vanwege de plannen van een Israël voor een offensief in Rafah. De VS waarschuwde eerder al dat als Israël de aanval doorzet "bepaalde wapens en systemen" niet meer geleverd zullen worden, om zo het offensief niet te steunen.

Israël: nieuwe route voor humanitaire hulp geopend

Het Israëlische leger zegt een nieuwe route te hebben geopend voor humanitaire hulp in het noorden van de Gazastrook. In een persverklaring zegt het leger dit in samenwerking met de VS te hebben gedaan. Verder zijn er nog geen details gedeeld over de nieuwe zogenoemde 'Western Erez'-overgang.

Watertank beschadigd in Tal al-Hawa

In de buurt van Gaza-Stad, Tal al-Hawa, is een watertank beschadigd door Israëlische bombardementen. Dat melden lokale autoriteiten. Zeker veertig waterputten en 42.000 meter aan pijpleidingen zijn beschadigd.

Egypte sluit zich aan bij de genocidezaak tegen Israël

Egypte sluit zich formeel aan bij de rechtszaak die door Zuid-Afrika is gestart tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof. Israël wordt in die zaak aangeklaagd, omdat het land zich schuldig zou hebben gemaakt aan genocidale handelingen tegen de Palestijnen in Gaza. Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaart dat de Israëlische agressie tegen Palestijnse burgers alleen nog maar geëscaleerd is sinds het begin van de oorlog.

Egypte roept Israël op om zich te houden aan de verplichtingen van een bezetter in een oorlog, en het tussenvonnis van het Gerechtshof op te volgen: er alles aan doen om een genocide in Gaza te voorkomen.

Journalisten opgepakt in Tel Aviv op verdenking werken voor Al-Jazeera

Journalisten van het Londense nieuwsplatform Al-Araby Al-Jadeed zijn afgelopen nacht opgepakt door de Israëlische autoriteiten tijdens demonstraties voor het vrijlaten van de gijzelaars. Dat schrijft The Times of Israel. De journalisten zouden zijn opgepakt, omdat ze zouden werken voor Al Jazeera. De kantoren van die nieuwszender in Israël werden een week geleden gesloten en binnengevallen door de Israëlische politie.

Al Jazeera is al langer een doorn in het oog voor de Israëlische premier Netanyahu, die de Arabische zender eerder in een verklaring "opruiend" noemde.

Nieuwe aanvallen op Jabalia in noorden Gazastrook

In het vluchtelingenkamp Jabalia, in het noorden van de Gazastrook, zijn hevige gevechten gaande tussen het Israëlische leger en Hamas-militanten. Gisteren maakte het leger bekend dat er een nieuwe operatie zou komen in het gebied, nadat het naar eigen zeggen had ontdekt dat Hamas daar probeert te hergroeperen. Daarom werd er gisteren een evacuatieoproep aan burgers gedaan. In en rond Jabalia zitten volgens het leger tussen de 100.000 en 150.000 Palestijnen.

Volgens Al Jazeera zijn Israëlische tanks vanochtend het vluchtelingenkamp binnengereden. Ooggetuigen melden aan de zender dat tanks evacuatiecentra en woonblokken omsingelen. Ondertussen zijn mensen massaal naar het westelijke deel van Gaza-Stad aan het vluchten, aldus de zender. Het Palestijnse persbureau Wafa meldde dat er vannacht tapijtbombardementen werden uitvoerd op Jabalia.

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Begin februari trok het Israëlische leger zich nog terug uit het noorden van de Gazastrook, om het offensief te verplaatsen in zuidelijke richting. Het beweerde destijds dat het Hamas had verslagen in het noorden. Nu zijn er volgens Israël dus weer militanten opgedoken in het noorden. Dat sluit aan bij analyses van denktanks ISW en Critical Threats, die vrijdag nog sceptisch waren over de haalbaarheid van de doelstelling om Hamas overal in de Gazastrook uit te schakelen.

Volgens de Israëlische zender Channel 13 heeft legerleider Halevi zijn beklag gedaan bij premier Netanyahu over het gebrek aan een strategie voor het bestuur in de Gazastrook na de oorlog. "Zolang er geen diplomatiek proces is om een bestuursorgaan te ontwikkelen in de Gazastrook dat niet Hamas is, moeten we steeds opnieuw militaire operaties lanceren op diverse plaatsen om de infrastructuur van Hamas te ontmantelen", zei Halevi. Hij noemt dat sisyfusarbeid, onbegonnen werk.

Netanyahu zei deze week nog op de Amerikaanse televisie dat er "een soort burgerbestuur van Gazanen" tot stand moet komen na een nederlaag van Hamas. Hij ziet daar een rol voor regionale grootmachten als Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Vrijdagavond laat zei minister Abdullah bin Zayed van Buitenlandse Zaken dat de VAE niets ziet in deelname aan zo'n bestuur. "We weigeren meegesleept te worden in een plan dat bedoeld is om dekking te bieden aan de Israëlische aanwezigheid in de Gazastrook", liet hij weten. Of de Gazaanse bevolking daar überhaupt zelf op zit te wachten, is niet duidelijk.

'VS probeert offensief Rafah tegen te houden door inlichtingen aan te bieden'

In een poging om een grootschalig Israëlisch offensief in Rafah te voorkomen, heeft de VS Israël gevoelige inlichtingen aangeboden. Dat melden vier Amerikaanse bronnen aan The Washington Post. Met die inlichtingen zou het Israëlische leger kopstukken en ondergrondse tunnels van Hamas in de Gazastrook kunnen lokaliseren, aldus de krant. President Biden hoopt daarmee Israël ervan te overtuigen om een beperktere en gerichtere operatie uit te voeren.

Daarnaast zou de VS duizenden noodonderkomens hebben aangeboden, waarmee Israël tentenkampen kan bouwen voor geëvacueerde Palestijnen uit Rafah. Volgens The Washington Post willen de Amerikanen ook helpen met de bouw en de voedselbevoorrading van de kampen. Hulporganisaties zeggen dat een veilige evacuatie van mensen uit Rafah bijna onmogelijk is, aangezien het in de rest van de Gazastrook ook nog steeds onveilig is.

De Verenigde Staten stonden vanaf het begin van de oorlog pal achter Israël, maar de laatste weken zijn er langzaamaan meer scheurtjes in de relatie zichtbaar geworden. Biden heeft deze week gezegd dat hij geen wapens meer zal leveren aan Israël als het het langverwachte grote offensief in de zuidelijke grensstad in de Gazastrook doorzet.

UNRWA: 300.000 mensen gevlucht uit Rafah

In een week tijd zijn er zo'n 300.000 mensen gevlucht uit Rafah, schat de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA. De organisatie schrijft op X dat de "gedwongen en onmenselijke ontheemding van Palestijnen blijft voortduren". Gisteren communiceerde het Israëlische leger al een soortgelijk cijfer. De Verenigde Naties hielden het gisteren op 150.000 vluchtelingen.

Israël riep begin deze week mensen op om Oost-Rafah te verlaten en naar een "humanitaire zone" in Al-Mawasi te trekken, die iets noordelijker ligt in de Gazastrook. Aan het begin van de week zaten er nog zo'n 1,4 miljoen Palestijnen in Rafah, de zuidelijke grensstad bij Egypte. Veel van hen waren al eerder gevlucht uit andere delen van de Gazastrook en bivakkeren in tenten.

Hulporganisaties luiden de noodklok over de aanvallen in Rafah. De grensovergangen in het zuiden van de Gazastrook zijn dicht en al dagen komt er volgens de VN geen hulp en brandstof het gebied binnen. EU-buitenlandchef Borrell zei gisteren dat het gedwongen evacueren van mensen in Rafah naar onveilige zones ondraaglijk is. Volgens hulporganisaties worden er nog steeds aanvallen uitgevoerd in Al-Mawasi en zijn er onvoldoende voorzieningen in het geval van een nieuwe toestroom van vluchtelingen.

Kaart van Gaza

Egypte weigert coördinatie hulp met Israël

Egypte weigert om de aanvoer van hulpgoederen over de grens bij Rafah te coördineren met Israël. Het land houdt Israël verantwoordelijk voor de verslechtering van de situatie in de Gazastrook en neemt hen de "onaanvaardbare escalatie" zeer kwalijk. Dat zegt een Egyptische overheidsfunctionaris tegen de nieuwszender Al Qahera.

Enkele dagen geleden heeft Israël de controle overgenomen over de grenspost tussen Gaza en Egypte bij Rafah. Sindsdien is het vrijwel onmogelijk om voedsel, water en medicijnen het gebied in te krijgen. Volgens bronnen binnen het Rode Kruis zijn alle leveringen gestopt.

Groep valt betogers Amsterdam aan

Bij een Pro-Palestijnse betoging in Amsterdam is aan het eind van de middag een confrontatie ontstaan. De politie bevestigt dat een groep van tien personen uit het niets op de demonstranten af rende en "in het wilde weg begon te schoppen en te slaan". Ook werd illegaal vuurwerk naar de betogers gegooid.

Drie mannen zijn ter plekke aangehouden. Een van hen wilde net een stuk zwaar illegaal vuurwerk ontsteken, maar de politie wist dat te voorkomen. Een van de verdachten is meegenomen in de ambulance, ook een ander raakte gewond. Drie anderen konden later worden opgepakt. Een zevende arrestant behoorde tot de groep van de pro-Palestinademonstranten, hij vocht terug en is ook aangehouden voor openlijke geweldpleging.

Universiteit: anderhalf miljoen euro schade na studentenprotesten

De schade door de studentenprotesten bij de Universiteit van Amsterdam deze week bedraagt zo'n anderhalf miljoen euro, staat op de website van de UvA. De demonstraties, die maandag begonnen, werden woensdag door de politie beëindigd.

De pro-Palestina-demonstraties waren op de Roeterseilandcampus en bij de UvA-locaties Oudemanhuispoort en Binnengasthuisterrein. De politie gebruikte shovels om een eind te maken aan barricades met onder meer kantoormeubilair, ladders en stenen. Betogers belaagden de politie door brandblussers leeg te spuiten en met voorwerpen te gooien. ME'ers deelden klappen uit aan demonstranten.

Een demonstratie vandaag in centrum Amsterdam verliep grotendeels vreedzaam. Aan het einde was er een aanvaring tussen de pro-Palestijnse betogers en cafébezoekers, waarbij drie mensen zijn opgepakt, meldt Het Parool.

Lees hier meer:

Demonstraties tegen deelname Israël Eurovisie Songfestival

Duizenden pro-Palestijnse betogers demonstreren in Malmö tegen de deelname van Israël aan het Eurovisie Songfestival. De betogers vinden dat het land uitgesloten moet worden vanwege de oorlog in Gaza. Ook de afgelopen dagen werd in Malmö gedemonstreerd.

De organisatie van het songfestival zegt Israël niet te willen uitsluiten, omdat het geen politiek evenement is. Een betoger wijst er in gesprek met persbureau Reuters op dat Rusland twee jaar geleden wel werd uitgesloten vanwege de invasie van Oekraïne.

Politieke statements, zoals Palestijnse vlaggen en sjaals, zijn verboden op het evenement, maar het songfestival heeft toch een politieke lading gekregen. De Franse deelnemer Slimane onderbrak bij de generale repetitie zijn optreden om een toespraak over vrede en verbroedering te houden. Ierland, Griekenland en Zwitserland hebben geklaagd over de Israëlische delegatie en daarom niet meegedaan aan de vlaggenparade. Een Noors jurylid heeft zich teruggetrokken vanwege de "lege woorden" van Eurovisie ten aanzien van de "genocide". De Zweedse deelnemer had bij de halve finale een Palestijnse sjaal om zijn arm.

Tijdens de repetities van de Israëlische deelnemer, Eden Golan, was gisteren en vandaag boegeroep te horen. De Ierse deelnemer Bambie Thug heeft gezegd dat Israël alsnog moet worden uitgesloten.

Demonstratie tegen deelname Israël aan Eurovisie Songfestival in Malmö

Hamas: gijzelaar overleden na Israëlische luchtaanval

Hamas zegt dat de Israëlische gijzelaar Nadav Popplewell is overleden aan verwondingen die hij had opgelopen door een Israëlische luchtaanval vorige maand. Eerder vandaag publiceerde Hamas een korte video, waarin Popplewell te zien is met een blauw oog en zijn naam zegt. Het is onduidelijk wanneer die video is opgenomen. Israël heeft nog niet gereageerd op de claim van Hamas.

Popplewell (51) werd op 7 oktober door Hamas gegijzeld vanuit zijn huis in een kibboets. Zijn broer werd gedood bij de aanslag, melden Israëlische media. Zijn moeder werd ook gegijzeld, maar vrijgelaten in november als onderdeel van een gevangenenuitruil. Volgens Israël houdt Hamas nog 128 gijzelaars vast. Het is onduidelijk hoeveel van hen nog in leven zijn.

Palestijnen vertrekken uit Rafah na Israëlische oproep

Palestijnen verlaten in grote getale Rafah, na de oproep tot vertrek van het Israëlische leger. Ze gaan niet alleen weg uit Oost-Rafah, waarvoor het Israëlische bevel geldt, maar ook de rest van de stad. Met hun inboedel op paardenkarren of aanhangwagens gebonden vertrekken ze naar het noordelijker gelegen Al Mawasi of naar elders in de Gazastrook.

Volgens de VN gaat het om 150.000 mensen. Het Israëlische leger zegt dat 300.000 Palestijnen Rafah hebben verlaten. "Overal waar je kijkt in West-Rafah deze ochtend zie je families inpakken. De straten zijn veel leger," schrijft een VN-medewerker op X.

  • Reuters
    Palestijnen staan op het punt te vertrekken uit Rafah na Israëlische oproep
  • Reuters
    Palestijnen staan op het punt te vertrekken uit Rafah na Israëlische oproep
  • Reuters
    Palestijnen staan op het punt te vertrekken uit Rafah na Israëlische oproep
  • Reuters
    Palestijnen maken zich op uit Rafah te vertrekken na Israëlische oproep
  • Reuters
    Palestijnen staan op het punt te vertrekken uit Rafah na Israëlische oproep

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten blaast samenwerking met Israël af

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag heeft besloten een samenwerking met de Bezalel Academic of Arts and Design in Jeruzalem af te blazen. Het is de eerste onderwijsinstelling in Nederland die de samenwerking met een Israëlische opleiding stopzet.

De KABK gaat een uitwisselingsprogramma met de Bezalel University niet voortzetten. De laatste uitwisseling was in 2019.

Lees hier meer:

Pro-Palestijnse demonstratie op de Dam

Enkele duizenden pro-Palestijnse betogers hebben zich verzameld op de Dam in Amsterdam om de 'Nakba' (catastrofe) te herdenken, meldt de lokale tv-zender AT5. De Nakba verwijst naar de gebeurtenissen in 1948, toen rond het uitroepen van de staat Israël zeker 700.000 Palestijnen op de vlucht sloegen of werden verdreven van hun land.

Op een podium kregen eerst een Palestijnse man en vervolgens een Joodse man het woord, meldt Het Parool. Vervolgens werd er twee minuten stilte gehouden voor de doden in Gaza. De actiegroepen die deelnemen aan het protest willen dat er sancties worden opgelegd aan Israël, en roepen de internationale gemeenschap op "genocide onder de Palestijnen" te voorkomen.

Het protest verloopt vooralsnog rustig.

Afgelopen maandag zetten studenten een protestkamp op op een campus van de Universiteit van Amsterdam. Ze eisten dat de UvA de banden met Israëlische instellingen zou verbreken. Het kamp werd dezelfde nacht hardhandig ontruimd door de ME. Sindsdien zijn er dagelijks pro-Palestijnse protesten in Amsterdam, die soms uitlopen op confrontaties met de politie. Ook bij de Universiteit Utrecht is deze week meerdere keren gedemonstreerd.

Demonstranten verzamelen op de Dam voor de herdenking van de Nakba

Israëlische leger: 300.000 Palestijnen hebben Rafah verlaten

Het Israëlische leger zegt in een bericht op X dat ongeveer 300.000 Palestijnen uit Oost-Rafah zijn vertrokken na de Israëlische oproep het gebied te verlaten. De VN zei gisteren dat 110.000 mensen gevlucht waren uit Rafah sinds het begin van een Israëlische offensief in de stad afgelopen maandag.

Israël riep eerder deze week burgers op te vertrekken uit Oost-Rafah naar een "humanitaire zone" in Al Mawasi, iets noordelijker in de Gazastrook. Vanochtend voegde Israël een aantal wijken in zowel Rafah als het noorden van de Gazastrook toe aan de ontruimingsgebieden. Veel van de 1,4 miljoen Palestijnen in Rafah zijn eerder al gevlucht uit andere delen van de Gazastrook en bivakkeren in tenten.

Hulporganisaties maken zich grote zorgen over de gevechten in Rafah. De grensovergangen in het zuiden van de Gazastrook zijn dicht en al dagen komt er volgens de VN geen hulp en brandstof het gebied binnen. De buitenlandchef van de EU, Josep Borrell, zei eerder deze week dat er geen "veilige zones" zijn in Gaza.

Een Palestijns vluchtelingenkamp in Rafah

Israëlische klokkenluiders: Palestijnen mishandeld in gevangeniskamp

Drie Israëlische klokkenluiders hebben met CNN gesproken over ernstige misstanden in een gevangeniskamp waar Palestijnen uit Gaza worden vastgehouden. De klokkenluiders werkten in het gevangeniskamp Sde Teiman en spraken anoniem met CNN vanwege het risico op repercussies.

In het kamp werden amputaties uitgevoerd van ledematen van gevangenen als gevolg van verwondingen veroorzaakt door het langdurig dragen van handboeien, zeggen de klokkenluiders. In een veldhospitaal in het kamp werden gewonde Palestijnen aan hun bedden vastgebonden, droegen ze luiers en werden ze door rietjes gevoerd. De lucht rook er naar verwaarloosde, etterende wonden, schrijft CNN op basis van de getuigenissen. Ook werden gevangenen geslagen. "Niet om informatie te verzamelen, maar uit wraak", zegt een van de klokkenluiders.

CNN sprak ook met vrijgelaten gevangenen, die vergelijkbare misstanden beschrijven. De getuigenissen komen tevens overeen met wat mensenrechtenorganisaties in maart schreven over toegenomen geweld tegen Palestijnse gevangenen in Israël. Achttien Palestijnen zijn sinds het begin van de oorlog in Israëlische gevangenissen omgekomen, schrijft CNN.

In een reactie zegt het Israëlische leger tegen CNN dat het "zorgt voor correct gedrag jegens de gevangenen in hechtenis. Elke beschuldiging van wangedrag door soldaten wordt onderzocht en dienovereenkomstig behandeld."

Administratieve detentie: zo worden Palestijnen langdurig vastgezet door Israël

Zuid-Afrika vraagt Internationaal Gerechtshof om extra maatregelen

Zuid-Afrika heeft het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gevraagd extra maatregelen af te kondigen tegen Israël vanwege het offensief in Rafah. In december spande Zuid-Afrika een zaak tegen Israël aan op beschuldiging van het plegen van genocide in Gaza. In een tussenvonnis stelde het gerechtshof dat Israël alles in het werk moet stellen om genocide te voorkomen. In maart stelde het hof in aanvulling daarop dat Israël zonder beperkingen hulp moet toelaten tot de Gazastrook, om hongersnood te voorkomen.

Zuid-Afrika zegt dat de Israëlische aanval op Rafah "extreme risico's" met zich meebrengt voor de humanitaire situatie en "het voortbestaan van de Palestijnen als groep in Gaza". Daarmee is volgens Zuid-Afrika de situatie in Gaza veranderd en verzoekt het land daarom het hof extra maatregelen op te leggen om de Palestijnen te beschermen. Uitspraken van het hof zijn bindend, maar er is geen mogelijkheid om ze te handhaven.

Doden bij Israëlische beschietingen in centraal-Gaza

Bij nachtelijke Israëlische beschieting in Centraal-Gaza zijn zeker twintig doden gevallen, meldt Al Jazeera. Onder de slachtoffers zouden acht vrouwen en acht kinderen zijn. Persbureau AP meldt zeker negentien doden. Israël voerde ook beschietingen uit in het noorden van de Gazastrook en in het zuiden, in Rafah. Een woordvoeder van het Israëlische leger riep vanochtend andermaal burgers op te vertrekken uit delen van Rafah. Ook werden burgers opgeroepen bepaalde wijken in het noorden van Gaza te verlaten.

Het totale dodenaantal in Gaza sinds het begin van de oorlog is opgelopen tot meer dan 34.900, meldt ministerie van Gezondheid in Gaza, dat onder controle staat van Hamas. Zeker 8000 personen worden nog vermist. Israël zegt in totaal 14.000 Hamasstrijders te hebben gedood. De woordvoerder van de Israëlische regering, Avi Hyman, zei afgelopen dinsdag in een interview met de Britse presentator Piers Morgan niet te weten hoeveel burgerslachtoffers de Israëlische aanvallen hebben gemaakt. Israël meldde dat bij de aanslag van Hamas op 7 oktober 1139 mensen werden gedood, het merendeel burgers en daarnaast ruim 300 Israëlische soldaten.

Palestijnen rouwen om de doden na een Israëlische luchtaanval in centraal-Gaza

Israël roept op tot meer evacuaties Oost-Rafah

Het Israëlische leger heeft inwoners van Gaza vanochtend opgeroepen te vertrekken uit meer delen van Oost-Rafah. Burgers worden verzocht te vertrekken naar "de uitgebreide humanitaire zone" in Al Mawasi, iets noordelijker in de Gazastrook. Internationale hulporganisaties zeggen dat er niet voldoende voorzieningen zijn in de humanitaire zones en dat het er niet veilig is.

Israël kwam begin deze week met een vergelijkbare oproep. Die was volgens Israël gericht aan zo'n 100.000 mensen. Inmiddels hebben meer mensen de stad in het zuiden van Gaza verlaten, schatten de Verenigde Naties. Volgens VN-organisatie UNRWA ligt het aantal gevluchte mensen nog hoger: op 110.000.

Eerder deze week reageerden deze Gazanen wanhopig op de oproep van Israël om te evacueren:

Burgers over verwachte inval Rafah: 'Waar moeten we heen?'

Israël bombardeert Libanon na raketaanval op Israëlisch dorp

Het Israëlische leger heeft vanavond zes luchtaanvallen op doelen in Libanon uitgevoerd. Daarbij zijn gebouwen en een militaire post geraakt, zegt het leger, waarvandaan eerder vandaag raketten op doelen in Israël zijn afgeschoten.

In het Noord-Israëlische dorp Kiryat Shmona kwamen 20 raketten neer, 15 raketten werden door het raketschild Iron Dome uit de lucht geschoten. Voor zover bekend zijn er geen doden of gewonden gevallen, wel is er schade aan gebouwen.

In de buurt van de zuidelijke stad Beër Sjeva landden negen raketten in open gebied. Volgens het Israëlische leger kwamen die van Hamas vanuit Rafah. Eerder vandaag kwamen in diezelfde stad vijf raketten neer afkomstig uit Gaza-Stad. Die richtten wel schade aan. Een vrouw raakte lichtgewond.

Rook stijgt op na een Israëlisch bombardement op de Zuid-Libanese plaats Kfar Kila

'Amerikaans rapport: onvoldoende bewijs dat Israël mensenrechten schond met Amerikaanse wapens'

Uit een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt niet duidelijk dat Israël in de Gaza-oorlog afspraken heeft geschonden over het gebruik van Amerikaanse wapens. Dat schrijven meerdere media. Volgens de Britse omroep BBC is het wel aannemelijk dat er op bepaalde momenten het oorlogsrecht is geschonden door Israël met de wapens, maar tegelijk is er onvoldoende bewijs om hier definitieve conclusies over te kunnen trekken en had de VS in het onderzoek niet toegang "tot de volledige informatie".

President Biden stemde in februari onder druk van zijn Democratische partijgenoten in met een onderzoek naar de vraag of Israël bij de strijd in Gaza oorlogsmisdaden had begaan. Ook zes andere landen die over Amerikaanse wapens beschikken, moesten officieel bevestigen dat met die wapens geen mensenrechten worden geschonden, aldus CNN. De nieuwszender schreef enkele dagen geleden dat binnen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt getwijfeld aan de juistheid van de antwoorden die Israël gaf.

Minister Blinken stuurt het rapport mogelijk vandaag nog naar het Congres.

Verwoesting in Gaza-Stad

Hamas: onderhandelingen terug bij af

Hamas zegt dat de onderhandelingen over een staakt-het-vuren terug bij af zijn. De delegatie gaat nu met andere Palestijnse partijen de verdere onderhandelingsstrategie bespreken. Het doel van Hamas blijft dat er een definitief einde komt aan de oorlog in Gaza.

Hamas ging aan het begin van de week akkoord met een voorstel dat door bemiddelaars uit Qatar en Egypte was opgesteld. Israël zei dat dit voorstel elementen bevatte waarmee het onmogelijk akkoord kon gaan. Israël eist de vrijlating van alle gijzelaars die de terreurorganisatie op 7 oktober meenam naar Gaza. Ook wil het Hamas definitief verslaan en de garantie dat het vanuit Gaza nooit meer kan worden aangevallen.

VN-vergadering vóór lidmaatschap Palestijnen, maar VS zal dat tegenhouden

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft in grote meerderheid voor het toekennen van het VN-lidmaatschap aan de Palestijnse staat gestemd. Van de 193 lidstaten stemden er 143 voor een oproep aan de VN-Veiligheidsraad om de Palestijnen toe te laten. 9 lidstaten stemden tegen, 25 lidstaten onthielden zich van stemming, waaronder Nederland.

De uitslag is een morele opsteker voor de Palestijnen, maar blijft zonder gevolgen. De Palestijnen kunnen pas lid worden als de VN-Veiligheidsraad ook akkoord gaat. De VS heeft in die raad vetorecht. De Amerikaanse ambassadeur heeft al gezegd dat de VS daar gebruik van zal maken, net als het op18 april ook deed. De VS wil de Palestijnse staat pas toelaten als Israël akkoord is met een tweestatenoplossing. Die oplossing lijkt door de terreuraanval van Hamas op 7 oktober en de daaropvolgende Gaza-oorlog verder weg dan ooit.

Volgens het VN-handvest staat het lidmaatschap open voor landen die vrede willen. Volgens de ambassadeur van Israël zijn de Palestijnen dat niet. Hij verweet de voorstemmers dat ze met hun stem het VN-handvest door de papiervernietiger hebben gehaald. Ter illustratie liet hij een kopie van het handvest in een mini-shredder zakken.

De ambassadeur van Israël haalt een kopie van het VN-handvest door een shredder

'Israëlisch kabinet keurde uitbreiding operatie bij Rafah goed'

Het Israëlische kabinet heeft vannacht ingestemd met een "beperkte uitbreiding" van de militaire operatie in Rafah. Volgens twee bronnen van de Amerikaanse nieuwssite Axios blijft het optreden binnen de grenzen die de Amerikaanse president Biden heeft gesteld. Dat komt erop neer dat Israël geen dichtbevolkte wijken van Rafah mag aanvallen. Biden is bang dat daardoor veel burgers zullen omkomen of gewond zullen raken. Volgens een derde bron van Axios gaat Israël wel verder dan Biden toestaat.

Het bericht is in lijn met die over de gebeurtenissen in Rafah vandaag. In de stad worden explosies en geweervuur gehoord. Het Israëlische leger heeft de oostelijke helft van de stad omsingeld.

Het Israëlische kabinet heeft volgens de nieuwssite zijn onderhandelingsteam opgedragen een nieuw voorstel voor een staakt-het-vuren op te stellen.

Israëlische tanks aan de grens met Gaza, gistermiddag

Israëlisch leger omsingelt Oost-Rafah

Israëlische tanks hebben de belangrijkste weg tussen Oost- en West-Rafah veroverd en de oostelijke helft van de stad omsingeld. Dat meldt persbureau Reuters.

lnwoners spreken van bijna constante explosies en geweervuur ten oosten en noordoosten van de stad. Daar levert het Israëlische leger slag met zowel Hamas als Islamitisch Jihad, aldus Reuters.

Ook van het zuiden is Oost-Rafah fysiek afgesneden, doordat Israëlische troepen de grensovergang met Egypte in handen hebben.

Hamas zegt Israëlische tanks te hebben aangevallen bij een moskee in het oosten van Rafah, wat volgens Reuters aangeeft dat het leger een aantal kilometers gevorderd is in de richting van het dichtbebouwde deel van de stad.

Meer dan 100.000 Palestijnen zijn de stad uit gevlucht sinds Israël bevel gaf tot vertrek begin deze week. Tot op dat moment was Rafah het laatste enigszins veilige heenkomen voor meer dan een miljoen mensen die uit andere delen van Gaza waren gevlucht. Maar door bombardementen is het er toch op veel plekken levensgevaarlijk.

Vandaag zijn er meerdere burgerslachtoffers gevallen in Rafah, zoals de man waar deze Palestijnse vrouw om rouwt:

Vrouw in Rafah rouwt om haar man: 'Er viel een raket naast onze tent'

Unicef: meer dan 100.000 mensen uit Rafah gevlucht

Volgens Unicef dreigen de voorraden voedsel en brandstof in het zuiden van Gaza binnen enkele dagen uitgeput te zijn. Mede door gevechtshandelingen zijn de grensovergangen in het zuiden dicht en komt er al vier dagen geen humanitaire hulp het gebied binnen. Unicef zegt dat er dringend hulp nodig is om kindersterfte te voorkomen.

Op woensdag veroverden en sloten Israëlische troepen de enige grensovergang tussen Gaza en Egypte. Eerder al sloot Israël de andere grensovergang in Zuid-Gaza, Kerem Shalom, na een raketaanval door Hamas afgelopen weekend, waarbij vier Israëlische militairen omkwamen. Israël zegt die grenspost daarna te hebben heropend, maar volgens de VN komt er dus al dagen niets meer naar binnen. Vandaag is er weer een raketaanval gemeld op Kerem Shalom door Hamas.

De VN-hulporganisatie schat dat meer dan 100.000 Palestijnen Rafah sinds maandag zijn ontvlucht. Toen gaf het Israëlisch leger burgers in Oost-Rafah opdracht om te vertrekken naar een "veilig gebied" aan de kust. Volgens een andere VN-organisatie, UNRWA, ligt het aantal gevluchte mensen nog hoger, op 110.000.

Israëlische ambulancepersoneel en militairen bij de grensovergang Kerem Shalom

Brandstichting bij VN-hulporganisatie Oost-Jeruzalem, hoofdkwartier tijdelijk dicht

De belangrijkste VN-hulporganisatie voor de Palestijnen, UNRWA, sluit tijdelijk zijn hoofdkwartier in Oost-Jeruzalem, nadat Israëlische inwoners van de stad brand hadden gesticht aan de buitenzijde van het complex. Er zijn geen doden of gewonden. De brand is door medewerkers van UNRWA geblust.

UNRWA-topman Philippe Lazzarini schreef op X dat het hoofdkwartier dicht blijft tot de veiligheid weer hersteld is. Hij voegde eraan toe dat dit het tweede incident is bij de compound in minder dan een week tijd en spreekt van "een schandalige ontwikkeling", die de levens van VN-medewerkers op het spel zet. Hij ziet het als de verantwoordelijkheid van Israël als bezettingsmacht om VN-personeel en -gebouwen te allen tijde te beschermen.

UNRWA is opgericht om hulp te verlenen aan Palestijnen die zijn gevlucht of verjaagd tijdens de oorlog in 1948, in de tijd dat de staat Israël werd gesticht.

Al jaren beticht Israël UNRWA ervan een frontorganisatie van Hamas te zijn. Begin dit jaar beschuldigde Israël verschillende medewerkers ervan dat ze betrokken waren bij de terreuraanslag op 7 oktober 2023. De VN spreekt die beschuldigingen tegen.

Lazzarini zegt dat groepen Israëliërs al maanden bij het UNRWA-hoofdkwartier demonstreren en dat ze deze week stenen naar zijn staf hebben gegooid.

'Systematische intimidatie'

In maart schreef de Britse krant The Guardian, op basis van interne VN-documenten, dat Israëlische veiligheidsdiensten sinds het begin van de Gaza-oorlog "een campagne van systematische obstructie en intimidatie" voeren tegen VN-medewerkers op de Westelijke Jordaanoever. In die documenten worden honderden incidenten beschreven, onder meer het blinddoeken en slaan van VN-medewerkers bij controleposten en het innemen van posities in VN-gebouwen om op Palestijnen te kunnen schieten bij invallen in vluchtelingenkampen.

Ziekenhuizen in Rafah dicht, stad steeds intensiever onder vuur

Door de steeds zwaardere aanvallen op Rafah gaan ziekenhuizen dicht, meldt Al Jazeera. Al Najjar-ziekenhuis, een van de belangrijkste ziekenhuizen in de stad, is ontruimd nadat het Israëlische leger Oost-Rafah tot gevechtszone had verklaard. Zieke en gewonde mensen worden weggestuurd, zeggen artsen tegen de zender.

Een ander belangrijk zorgcentrum, het Koeweitse Ziekenhuis in Rafah, schaalt de zorg drastisch af en verleent alleen traumazorg en eerste hulp.

Elders in Gaza zijn veel ziekenhuizen ernstig beschadigd door de oorlogshandelingen. Naar schatting is een derde van de ziekenhuizen in Gaza nog deels of geheel functioneel.

Gewonde Palestijn slaapt op de grond in het al Najjar-ziekenhuis in Rafah, op 6 mei

'Hamas zal ook een grondoffensief in Rafah overleven'

Ook als Israël een groot grondoffensief uitvoert in Rafah, zal Hamas zich daarna kunnen herpakken en terugvechten. Dat staat in het nieuwste rapport van het Institute for the Study of War (ISW) en Critical Threats, twee Amerikaanse denktanks die de situatie op het slagveld voortdurend in de gaten houden.

De denktanks trekken deze conclusie omdat Hamas ook elders in Gaza "actief en gevechtsklaar blijft", ondanks herhaalde operaties van Israël om de groep daar te verdrijven. Ze wijzen op het feit dat de Israëlische strijdkrachten net een derde poging hebben gedaan om Hamas uit te schakelen in de buurt Zeitoun in Gaza Stad.

Het Israëlische leger begon eergisteren aan zijn derde operatie in Zeitoun. Dat begon met luchtaanvallen tegen Palestijnse observatieposten, scherpschuttersposities en tunnels. Drie brigades gingen vervolgens de buurt in en leverde gevechten met Hamas en andere milities. De gevechten vonden ook plaats langs het Netzarim-corridor, de weg die het Israëlische leger bouwde om de eigen troepen snelle toegang te geven tot Midden-Gaza, zo staat in het rapport.

Hamas weerbaar

Hamas herstelde zich in het noordelijk deel van de Gazastrook nadat het Israëlische leger zich er in december vorig jaar had teruggetrokken. Sindsdien heeft Hamas tientallen aanvallen uitgevoerd op Israëlische troepen in en rond dat gebied. Volgens het rapport is Hamas "vrijwel zeker bezig het zichzelf herpakken rond Khan Younis sinds het vertrek van het Israëlische leger vorige maand".

De denktanks zijn dan ook sceptisch over de doelstelling van Israël om de gevechtscapaciteit van Hamas een fatale klap te geven. Ze denken dat Hamas ook in Rafah in staat zal zijn om zich te herstellen en weer terug te vechten.

Een buurt in Gaza Stad na gevechten tussen Israël en Hamas in februari dit jaar

Netanyahu hoopt onenigheid met Biden op te lossen

De Israëlische premier Netanyahu zegt dat hij snel zijn "meningsverschillen" met de Amerikaanse president Biden hoopt op te lossen. Biden dreigt bepaalde wapensteun tegen te houden als Israël doorgaat met een grote aanval op de stad Rafah.

In een interview met Dr. Phil Primetime zegt Netanyahu over zijn relatie met Biden: "We zijn het vaak met elkaar eens geweest, maar we hebben ook wel eens meningsverschillen. Maar die hebben we altijd kunnen overwinnen. Ik hoop dat we dat nu ook kunnen, maar we zullen doen wat we moeten doen om ons land te beschermen."

Gisteren benadrukte de Israëlische premier al dat hij desnoods alleen de strijd tegen Hamas zal winnen: "Als het moet, vechten we met onze vingernagels".

Ambassadeur Israël: dreigement Biden over wapens is verkeerd signaal

Zoals verwacht is vanuit Israël verontwaardigd gereageerd op Bidens dreigement over het tegenhouden van wapens. De Amerikaanse president zei dat de VS bepaald materieel en munitie zal achterhouden als Israël doorgaat met een grote aanval op de stad Rafah.

"Dit geeft het verkeerde signaal aan Hamas en onze vijanden in de regio", zegt de Israëlische ambassadeur in de VS. Volgens Michael Herzog is het zeer onfortuinlijk dat de VS zijn bondgenoot "in een hoek drijft". Premier Netanyahu zegt dat Israël desnoods alleen de strijd tegen Hamas zal winnen. "Als het moet, vechten we met onze vingernagels. Maar we hebben veel meer dan dat."

Washington heeft naar schatting voor enkele tientallen miljoenen dollars aan munitie tegengehouden. Deze lading zware bommen gaat, voorlopig, niet naar Israël uit zorgen over meer burgerslachtoffers. Maar het gaat slechts om een fractie van de militaire steun die Israël krijgt van de VS. Jaarlijks doneert Washington voor ruim 3 miljard dollar aan munitie en wapens aan het land.

Ambassadeur Michael Herzog

'Stress, depressie en slaapproblemen bij mensen in Rafah'

Palestijnen in Rafah zijn "uitgeput, moe en wanhopig", zegt Davide Musardo van Artsen Zonder Grenzen. "Het constante geluid van explosies maakt het voor ons moeilijk om behandelingen uit te voeren bij patiënten", zegt hij tegen de NOS vanuit Rafah via een spraakbericht.

Door het aanhoudende geweld komen traumatische gebeurtenissen van de afgelopen zeven maanden weer naar boven bij patiënten, ziet Musardo. De organisatie geeft in Gaza naast medische ook psychologische hulp in hun kliniek in Rafah. "We zien veel gevallen van acute stress, maar ook depressie, angst en slaapproblemen. Dat heeft veel impact op het welzijn van onze patiënten."

Ook het medische personeel heeft het zwaar, omdat ze zelf ook slachtoffer zijn van de oorlog. Net als de patiënten "zijn ze hun huis, familieleden, vrienden en collega's verloren". Net als andere hulporganisaties roept Artsen Zonder Grenzen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Een gewonde Palestijnse jongen zit voor een verwoest huis

Schip met noodhulp naar Amerikaanse pier bij Gaza, die nog niet operationeel is

Vanuit Cyprus is het eerste schip met noodhulp vertrokken naar de Amerikaanse pier in aanbouw bij Gaza. Er is grote onduidelijkheid over hoe de lading kan worden afgehandeld en wanneer de goederen bij de inwoners van Gaza terechtkomen.

Twee dagen geleden maakte de VS bekend dat de werkzaamheden voor de pier zijn afgerond. Maar vanwege ruwe weersomstandigheden konden de twee hoofddelen nog niet op de locatie worden aangebracht, zo meldde het leger.

Het vrachtschip dat vanmorgen vertrokken is vanaf Cyprus

Het plan is om de humanitaire hulp bij aankomst te verdelen over kleinere bootjes bij de opblaaspier van het Amerikaanse leger. Vervolgens moeten de goederen aan land worden gebracht. Maar hulporganisaties hebben twijfels over hoe efficiënt deze aanpak kan zijn, en hoe de hulp veilig kan worden verdeeld over de bevolking.

Uiteindelijk is de toevoer over land met vrachtwagens het meest geschikt. Maar de grensovergang tussen Gaza en Egypte bij Rafah is dicht sinds Israël zondag de grenspost heeft ingenomen. Wel is de grensovergang bij Kerem Shalom gisteren heropend, zegt Israel. Het Wereldvoedselprogramma laat echter weten dat er al twee dagen niets meer is binnengekomen via deze twee zuidelijke grensovergangen.

Eerder gaf de VN-organisatie al aan dat er een hongersnood woedt in Noord-Gaza en dat die zich uitbreidt naar het zuiden.

Bij de Spaanse pro-Palestijnse studentenprotesten grijpt de politie niet in

Ook in Spanje kamperen pro-Palestijnse studenten al dagen voor hun universiteit. Er is wel een groot verschil met de situatie in bijvoorbeeld Nederland en de Verenigde Staten: in Spanje is tijdens de protesten nog niemand opgepakt. Opstootjes tussen demonstranten en politie zijn er zo goed als niet geweest. Terwijl de studenten bij benadering dezelfde doelen hebben als in andere landen, waar de protesten wel uit de hand lopen.

De demonstrerende studenten in Spanje hebben wel al een van hun doelen bereikt. De vereniging van openbare universiteiten heeft vandaag toegezegd dat de banden met Israëlische instellingen nog eens goed bekeken gaan worden.

Lees verder:

Activisten houden urenlang hulpgoederen tegen in Negev-woestijn

Israëlische activisten hebben de aanvoer van hulpgoederen vanuit Jordanië tegengehouden. Zo'n 150 demonstranten blokkeerden zes uur lang een weg in de Negev-woestijn vlakbij de stad Mitzpe Ramon. Ook de burgemeester van de stad deed mee.

De activisten willen dat Hamas eerst alle gijzelaars moet vrijlaten voordat er hulp naar binnen mag in Gaza. In het Palestijnse gebied lijden inwoners honger en is er een groot gebrek aan basismiddelen omdat Israël de grens volledig heeft afgesloten. Hulp komt maar mondjesmaat naar binnen.

Israël houdt hulpgoederen voor Gaza tegen in de woestijn van Mitzpe Ramon

Nederland weigert bekende Brits-Palestijnse arts toegang tot land

De Brits-Palestijnse arts Ghassan Abu-Sittah is de toegang tot Nederland geweigerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt een bericht daarover van The Rights Forum, een kenniscentrum dat opkomt voor de rechten van Palestijnen.

De chirurg, die ook rector is van de Universiteit van Glasgow, zou komende week spreken bij de Universiteit van Amsterdam en een evenement georganiseerd door The Rights Forum.

Vorige maand werd Abu-Sittah al de toegang tot Duitsland ontzegd op het vliegveld in Berlijn. Hij zou daar op het Palestina Congres spreken over zijn ervaringen in Gaza. Het congres werd verboden door de Duitse autoriteiten. Ook in Frankrijk werd hij afgelopen weekend geweigerd, waar hij een bijeenkomst van de Franse Senaat zou bijwonen.

Nederland volgt het Duitse en Franse voorbeeld, zegt The Right Forum. Volgens de organisatie geeft de regering als reden dat Duitsland hem een EU-brede "administratieve ban" van een jaar heeft opgelegd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt aan de NOS dat dit de reden is om hem te weigeren.

Abu-Sittah werkte in de eerste maanden van de oorlog in verschillende ziekenhuizen in het noorden van Gaza, waar hij een humanitaire ramp zag voltrekken. Hij was veel te zien bij internationale media en werd ook verschillende keren geïnterviewd als ooggetuige door de NOS. Abu-Sittah spreekt zich veelvuldig uit tegen de Israëlische agressie in Gaza.

Ghassan Abu-Sittah bij een protest in Londen

Israëlische autoriteiten vallen Al Jazeera-kantoor binnen in Nazareth

Israëlische autoriteiten zijn het kantoor van de Arabische nieuwszender Al Jazeera binnengevallen in de Israëlische stad Nazareth. De minister van Communicatie, Shlomo Karhi, heeft hier opdracht voor gegeven. Hij noemt de zender de "spreekbuis van Hamas".

Volgens de minister wordt bij de inval apparatuur in beslag genomen. Dat is mogelijk door een wet die vorige maand werd aangenomen. Daardoor mogen kantoren van buitenlandse media gesloten worden en mag de berichtgeving geblokkeerd worden. Dat is in eerste instantie voor 45 dagen, maar die periode kan steeds weer verlengd worden.

Afgelopen zondag werd bekend dat Israël alle kantoren van de nieuwszender gaat sluiten. Die dag vielen autoriteiten een kantoor binnen in bezet Oost-Jeruzalem. Al Jazeera, dat gevestigd is in Qatar, sprak van een "misdaad" en een inbreuk op "het basisrecht op toegang tot informatie".

Al Jazeera is een grote internationale nieuwszender die verslag doet in het Engels en Arabisch. De zender is kritisch over de oorlog in Gaza. Door de sluitingen zal het voor Al Jazeera veel moeilijker worden om verslag te doen vanuit Israël.

Ruim 80.000 Palestijnen gevlucht uit Rafah

Meer dan 80.000 mensen zijn Rafah ontvlucht nadat het Israëlische leger maandag de grenspost van de stad heeft ingenomen, meldt UNWRA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, op X.

Bijna alle Palestijnen in Gaza zijn ontheemd en hebben al meermaals op de vlucht moeten slaan. "De tol voor deze gezinnen is ondraaglijk. Het is nergens veilig", stelt UNWRA. In Rafah hadden zo'n 1,4 miljoen mensen hun toevlucht gezocht voor het geweld.

Internationale organisaties als de WHO en de VN hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat de situatie in het gebied al catastrofaal is, en dat een grootschalige operatie in Rafah tot een bloedbad en hongersnood kan leiden. Deze week kwamen er amper hulpgoederen de grens over.

Palestijnen die in Rafah verbleven slaan opnieuw op de vlucht

VN-ambassadeur noemt uitspraken van Biden 'teleurstellend'

De Israëlische VN-ambassadeur, Gilad Erdan, heeft kritiek geuit op de uitspraken van president Biden. Hij noemt de uitlatingen teleurstellend. Biden zei in een interview met CNN dat de VS geen bommen en artilleriegranaten zou leveren die kunnen worden gebruikt bij een grote aanval op Rafah.

Volgens Erdan speelt de druk op Israël "onze vijanden" in de kaart en geeft het hen hoop, zei hij bij het Israëlische radiostation Kan. Volgens de VN-ambassadeur kan het Biden zelf ook duur komen te staan: "Er zijn veel Joodse Amerikanen die op de president en zijn Democratische partij gestemd hebben, nu twijfelen ze daarover."

Het is voor het eerst dat Biden concrete voorwaarden stelt aan de steun die het land geeft. Netanyahu heeft nog niet gereageerd. De premier heeft in de afgelopen maanden steeds benadrukt dat het leger van plan is om Rafah aan te vallen, ook zonder de steun van de VS.

Deze week trok het leger naar het oosten van de stad en werden meer bombardementen uitgevoerd. Het blijft onduidelijk of dit het begin is van een groter offensief.

Biden: geen wapens voor Israël als Rafah wordt aangevallen

De Verenigde Staten gaan geen wapens meer leveren aan Israël als het doorgaat met een grote aanval van de stad Rafah in de Gazastrook. Dat zei president Joe Biden in een interview met CNN.

Niet eerder liet Biden zich zo kritisch uit over de potentiële Israëlische aanval. In Gazah zitten 1,4 miljoen Palestijnen vast. De VS vreest voor een bloedbad bij een aanval op de stad.

Gistermiddag bevestigde de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin al dat de VS de levering van een lading zware munitie aan Israël in de wacht heeft gezet vanwege het geplande Israëlisch offensief in Rafah.

Lees het hele verhaal hier:

Vijf strijders gedood bij Israëlische luchtaanvallen in Libanon

Bij Israëlische beschietingen in Libanon zijn twee Hezbollahstrijders en drie leden van Palestijnse groep Islamitische Jihad gedood. Dat meldt persbureau AFP. Het Israëlische leger heeft beelden van luchtaanvallen in het zuiden van Libanon gedeeld op X, waarbij het zegt de "militaire structuren" van Hezbollah te hebben beschoten.

Hezbollah heeft in reactie beschietingen uitgevoerd op Israëlische militaire posities. Zover bekend zijn daar geen slachtoffers bij gevallen.

Sinds het begin van de oorlog in Gaza beschieten Hezbollah en het Israëlische leger elkaar vrijwel dagelijks. Volgens AFP zijn daar in Libanon 395 mensen bij omgekomen, van wie zeker 70 burgers, terwijl er aan de Israëlische kant 13 soldaten en negen burgers zijn omgekomen.

De Israëlische minister van Defensie Gallant zei vandaag dat het een "hete zomer" kan worden aan de grens tussen Israël en Libanon, waarmee hij leek te doelen op een mogelijke escalatie in de strijd met Hezbollah.

Een Israëlische beschieting in Zuid-Libanon eerder deze week

VS: Israël heeft geen humanitair plan voor Rafah-offensief

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Matthew Miller, heeft verdere uitleg gegeven over het opschorten van een munitielevering aan Israël. "Wij geloven niet dat Israël een geloofwaardig humanitair plan [voor een Rafah-offensief] heeft gepresenteerd, dat rekening houdt met de potentiële schade aan burgerlevens in zo'n druk gebied," zei hij.

Miller zei dat behalve de lading munitie, ook andere wapenleveranties opnieuw worden beoordeeld. Verder zei hij dat de Rafah-grensovergang na de inname door het Israëlisch leger de verantwoordelijkheid van Israël is, en zo snel mogelijk open moet voor de toevoer van hulpgoederen. De minimale hoeveelheid hulp die nu Gaza binnenkomt, is "simpelweg onacceptabel", vindt Miller.

De Israëlische VN-ambassadeur Erdan noemt in een gesprek met de Israëlische televisie de beslissing van de VS om de levering op te schorten "zeer teleurstellend" en "frustrerend".

Wie zijn de demonstranten bij de UvA en wat willen ze?

Na twee dagen van demonstraties bij de Universiteit van Amsterdam sluiten zich steeds meer organisaties en sympathisanten van buiten de universiteit aan. De organisatie achter het protest is blij met die steun, maar benadrukt dat het "primair en volledig" is georganiseerd door studenten en docenten.

"Er dreigt genocide op meer dan een miljoen Palestijnen in Rafah, daarom is het zo belangrijk dat er nu een krachtig signaal komt," aldus een student.

Lees hier meer:

'Derde massagraf gevonden bij Al-Shifaziekenhuis'

Hulpverleners hebben 49 lichamen gevonden in een massagraf bij het Al-Shifaziekenhuis in Noord-Gaza. Dat melden verschillende media, waaronder persbureau AFP.

"Een derde massagraf is gevonden in dit ziekenhuis," vertelt Motassem Salah, hoofd van de afdeling spoedeisende hulp, aan journalisten. Na een twee weken lange belegering van het Israëlische leger in maart is het ziekenhuis grotendeels verwoest. Sindsdien zijn er honderden lichamen in massagraven gevonden.

Maandag bracht een groep VN-experts een rapport uit over de massagraven bij Al-Shifa en een ander ziekenhuis in Gaza. "Meer dan 390 lichamen zijn gevonden bij de Nasser- en Al-Shifaziekenhuizen, onder wie vrouwen en kinderen, van wie velen naar verluidt tekenen van marteling en standrechtelijke executies vertonen, en mogelijke gevallen van mensen die levend zijn begraven," schrijven de VN-experts. Hoe en door wie zij om het leven zijn gebracht is nog niet vastgesteld.

Israël zegt 200 Hamasstrijders te hebben gedood bij de belegering van het Al-Shifaziekenhuis.

Beelden van het Al-Shifaziekenhuis na afloop van de Israëlische belegering vorige maand:

'De stank van de dood is overal' rond het al-Shifa-ziekenhuis

Mobiele eenheid begint ontruiming pro-Palestijns protest Universiteit van Amsterdam

De politie in Amsterdam is begonnen met het beëindigen van de pro-Palestijnse protesten bij gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het Binnengasthuisterrein in het centrum van de stad wordt sinds gisteren door demonstranten bezet.

Er zijn confrontaties tussen de demonstranten en de mobiele eenheid. Betogers belaagden de politie door brandblussers leeg te spuiten en met voorwerpen te gooien. ME'ers deelden klappen uit aan demonstranten. De politie heeft shovels ingezet om de barricades omver te werpen. Ook varen er politieboten en jetski's door de grachten.

Lees hier meer:

'Kraamziekenhuis Rafah neemt geen patiënten meer op'

Het belangrijkste kraamziekenhuis in Rafah is gestopt met het opnemen van patiënten. Dat meldt het VN-bevolkingsfonds aan Reuters. In het ziekenhuis werden per dag zo'n 85 kinderen geboren, tot het begin van de Israëlische aanval op Oost-Rafah afgelopen maandag.

Ook het grootste ziekenhuis in Rafah, het al-Najjarziekenhuis, is gestopt met opereren vanwege de gevechten in Rafah. De overgebleven ziekenhuizen hebben nog voor drie dagen brandstof, schreef het hoofd van de Wereldvoedselorganisatie Tedros Adhanom Ghebreyesus op X.

Na de inname van de Rafah-grenspost door het Israëlische leger is de toegang van humanitaire hulp via deze grensovergang stopgezet en is de beperkte hoeveelheid hulp die Gaza binnenkomt verder afgenomen.

Defensie minister bevestigt: VS pauzeert munitielevering vanwege Rafah

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft bevestigd dat de VS de levering van een lading zware munitie aan Israël in de wacht heeft gezet vanwege het geplande Israëlisch offensief in Rafah. "We zijn op het moment bepaalde veiligheidshulp aan het beoordelen, vanwege de ontwikkelingen in Rafah", zei Austin. Er is nog geen beslissing genomen over wanneer de levering wel doorgang kan vinden, voegde hij toe.

De VS hebben herhaaldelijk hun zorgen geuit over een Rafah-offensief, waarvan gevreesd wordt dat het tot een bloedbad zal leiden onder de 1,4 miljoen Palestijnen die in het gebied vastzitten. Austin zei dat de VS hier vanaf het begin "heel duidelijk" over is geweest.

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin

Israëlisch-Canadese zakenman doodgeschoten in Egypte

Een Israëlisch-Canadese zakenman is gisteren doodgeschoten in de stad Alexandrië in Egypte, in wat sterk lijkt op een politieke aanslag. Naderhand werd op sociale media een verklaring gedeeld van een voorheen onbekende Egyptische groep, waarin de aanslag wordt opgeëist.

De groep zegt in de verklaring dat de zakenman een spion voor de Israëlische veiligheidsdienst Mossad was en informanten rekruteerde in Egypte. De aanslag wordt omschreven als onderdeel van verzet tegen de "genocide en uithongering van onze broeders in Gaza".

De groep noemt zich 'Voorhoede van de bevrijding - Martelaar Mohamed Salah'. Dit is een verwijzing is naar de Egyptische politieagent die in juni vorig jaar op eigen houtje de grens met Israël overstak, drie Israëlische grenswachten doodschoot, en vervolgens zelf werd doodgeschoten.

De verklaring kan niet direct worden geverifieerd, maar verschillende analisten op X beschouwen die als authentiek. Vanuit de Egyptische overheid wordt er niet over politieke motieven gesproken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van een "crimineel schietincident" en een bron van de Egyptische veiligheidsdienst zegt tegen persbureau Reuters dat diefstal het motief was.

De aanslag op de grens met Israël vorig jaar werd in eerste instantie door Egypte gelinkt aan drugssmokkel. Egypte wil de relatie met Israël goed houden en probeert anti-Israëlische acties en sentimenten in de maatschappij doorgaans onder controle of uit het zicht te houden.

Op 8 oktober, de dag na de aanval van Hamas, vond een andere aanslag plaats. Een Egyptische politieagent schoot twee Israëlische toeristen en hun Egyptische gids dood in Alexandrië. Details over motieven werden niet naar buiten gebracht.

Rij met vrachtwagens noodhulp groeit in Egypte

Het is de tweede dag dat de grensovergang tussen Rafah en Egypte is gesloten. Israël heeft de Palestijnse kant van de grenspost gisteren ingenomen en in de omgeving wordt zwaar gevochten. Aan de andere kant van de grens in Egypte groeit de rij met vrachtwagens.

Vrachtwagens met hulpgoederen aan de Egyptische kant van de grens

In de trucks zit noodhulp voor de Palestijnen in Gaza. In de afgesloten enclave woedt een humanitaire crisis en vele honderdduizenden mensen lijden ernstige honger. Israël maakte vanmorgen bekend dat de grensovergang bij Kerem Shalom, die eveneens essentieel is voor de toevoer van noodhulp, is heropend. Maar er is nog geen onafhankelijke bevestiging.

VN-hulporganisatie voor de Palestijnen UNRWA stelt dat er momenteel geen enkele vrachtwagen met brandstof, voedsel of medicijnen Gaza bereikt. Maar de Israëlische instantie die erover gaat, COGAT genaamd, stelt dat er gisteren zestig vrachtwagens Noord-Gaza zijn binnengelaten. Het is onduidelijk wat er klopt van deze tegenstrijdige informatie.

Wel duidelijk is dat de toevoer van humanitaire hulpmiddelen de afgelopen dagen fors is afgenomen:

Beschietingen gaan door in Oost-Rafah

In het oosten van Rafah worden aanhoudende artilleriebeschietingen gemeld door nieuwszender Al Jazeera. Het leger van Israël laat weten dat het er militanten heeft gedood en tunnels heeft gevonden. Terreurgroep Islamitische Jihad zegt dat het mortieren heeft afgevuurd op Israëlische militairen in het gebied.

De situatie ter plekke is onduidelijk. Palestijnse media spreken van tientallen slachtoffers sinds Israël gisteren de grenspost bij Rafah heeft ingenomen. Israël stelt dat het gaat om een beperkte operatie in de omgeving van de grensovergang. Maar Al Jazeera stelt dat woonwijken in het oosten zwaar worden beschoten met artillerie. Afgelopen nacht heeft Israël er luchtaanvallen uitgevoerd.

In deze video zie je de nasleep van die bombardementen op Rafah:

Verwoesting en rouw in Rafah: 'Haal ons hieruit, laat dit voorbij zijn'

Inwoners en schuilende ontheemden zijn opgedragen uit Oost-Rafah te vertrekken. Op foto's en video's is te zien dat Palestijnen het gebied verlaten, maar het is niet bekend om hoeveel mensen het precies gaat. Het leger van Israël stelt dat de meesten zijn vetrokken.

'Tijd rekken'

De Israëlische krant Haaretz concludeert dat het leger vooralsnog niet de stad Rafah is binnengetrokken. Volgens de analyse probeert premier Netanyahu met de inname van de grenspost tijd te rekken, aangezien hij onder zware druk staat door coalitiegenoten. Ultrarechtse ministers eisen van Netanyahu dat hij zijn belofte waarmaakt om de stad binnen te vallen. Ook wordt de aanval gezien als drukmiddel in de onderhandelingen met Hamas.

Anderzijds is de grensovergang ook strategisch belangrijk. Israël heeft nu de volledige controle over alle grensposten van Gaza. Hoewel Egypte de aanval openlijk veroordeelt als een gevaarlijke escalatie, is het land volgens Haaretz achter de schermen juist blij met de operatie. Het Egyptische regime vreesde dat duizenden Palestijnen de grens over zouden vluchten bij een grootschalige grondaanval door Israël. Dat scenario ligt niet meer voor de hand nu Israël de controle heeft over de grensovergang.

Gesprek tussen bestuur UvA en bezetters opgeschort, vanmiddag nieuw overleg

De gesprekken over de beëindiging van het pro-Palestijnse protest op de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben nog niet tot een oplossing geleid. Een onderhandelingsteam van vijf studenten en drie docenten sprak vanochtend anderhalf uur met een afvaardiging van het college van bestuur. Eind van de middag wordt verder gepraat, zegt student Carlos van Eck, die in het team zit.

Lees verder:

In Gaza zoeken elke dag duizenden Palestijnen naar verdwenen familieleden

In Gaza zijn vele duizenden Palestijnen vermist. Ze liggen na Israëlische bombardementen nog onder het puin van hun huizen, zijn tijdens hun vlucht vermist geraakt of zijn gevangengenomen. Familie en vrienden weten vaak niet waar hun geliefden zijn en stellen alles in het werk om te achterhalen wat er met hen is gebeurd.

Een van de vermisten is de 15-jarige Mohammed Fojo. De jongen ging in januari mee met twee vrienden om wat spullen in hun oude huis op te halen, zegt zijn vader Khamis tegen de NOS. "Hij zou een halfuurtje weg zijn en hij had zijn mobieltje mee." Maar zijn zoon kwam niet meer terug en was niet meer te bereiken. Khamis denkt dat hij onder het puin ligt of is opgepakt door het Israëlische leger.

Lees verder:

Dood van 61-jarige gijzelaar bevestigd, protest in Tel Aviv

De 61-jarige Lior Rudaeff is op 7 oktober vermoord door Hamas en zijn lichaam is meegenomen naar Gaza, zegt de organisatie voor gegijzelde Israëliërs. De dood van de man is vastgesteld aan hand van een door het leger vrijgegeven video.

Naar schatting 133 gijzelaars worden nog vastgehouden in Gaza. Minstens tientallen van hen zijn niet meer in leven, zoals Rudaeff. "Hij verdient een waardige begrafenis in zijn thuisland, samen met de 38 andere gijzelaars die bruut zijn vermoord", zegt het Hostages and Missing Families Forum in een verklaring. Deze belangenorganisatie is opgericht door familieleden van gijzelaars.

Vandaag hebben naasten van ontvoerde Israëliërs een snelweg geblokkeerd in Tel Aviv. De demonstranten eisen dat de regering er alles aan doet om hun geliefden zo snel mogelijk terug te krijgen.

Er lopen onderhandelingen voor vrijlating van gijzelaars in ruil voor een wapenstilstand met Hamas. Volgens het huidige voorste, waarmee Israël nog niet akkoord is, worden in de eerste fase 33 gijzelaars bevrijd. Hamas heeft aangegeven dat een aantal van deze personen dood zijn. Bij de aanslagen op 7 oktober werden volgens Israël ruim 1200 mensen vermoord door terroristen van Hamas.

Demonstranten blokkeren een snelweg in Tel Aviv

23 miljoen views voor pro-Palestijns inzamelingsnummer uit VS

De Amerikaanse rapper Macklemore heeft een pro-Palestijns nummer uitgebracht. In een dag tijd is de video van Hind's Hall op platform X ruim 23 miljoen keer bekeken. De artiest zegt dat de opbrengsten van het lied, zodra het op streamingplatformen staat, naar de Palestijnse hulporganisatie UNRWA gaat.

Het nummer is een ode aan de pro-Palestijnse protestgolf op Amerikaanse, en inmiddels ook Nederlandse, universiteiten. Hind's Hall verwijst naar de bezetting van een gebouw van de Columbia University in New York door demonstranten. Activisten gaven Hamilton Hall de naam Hind's Hall, waarmee ze verwijzen naar een 6-jarig Palestijns meisje dat omkwam in de oorlog in Gaza.

Macklemore, de artiestennaam van de 40-jarige Ben Haggerty, haalt hard uit naar de Amerikaanse militaire steun voor Israël. "Bloed kleeft aan je handen Biden", zegt hij verwijzend naar de president. De rapper zegt dat hij niet op Biden zal stemmen bij de presidentsverkiezingen in november.

In deze post kun je de video zien:

UvA in gesprek met bezetters universiteitsgebouwen, nacht rustig verlopen

Het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) praat deze ochtend met een vertegenwoordiging van de demonstranten die sinds gisteren universiteitsgebouwen aan de Oudezijds Voorburgwal en Grimburgwal bezet houden of blokkeren.

Anders dan bij de demonstratie die eergisteren begon op het Roeterseiland heeft de universiteit dit keer geen aangifte gedaan. De politie besloot daarom deze bezetting vooralsnog ongemoeid te laten.

Vanochtend vroeg was het rustig in het gebied. De demonstranten hebben barricades opgeworpen van kantoormeubilair, hekken van een bouwplaats en fietsen. Achter de barricaden liep een tiental mensen rond. Het is onduidelijk hoeveel betogers er binnen zitten.

'Netanyahu praat vanmiddag met CIA-directeur over deal'

De directeur van de CIA heeft vanmiddag in Israël een gesprek met premier Netanyahu. Diverse internationale media melden dat op basis van anonieme bronnen. Directeur William Burns gaat Netanyahu proberen te overtuigen een overeenkomst met Hamas te sluiten.

De CIA-directeur was de afgelopen dagen al in Caïro en Qatar. Ook daar heeft hij gelobbyd voor een wapenstilstand in ruil voor vrijlating van Israëlische gijzelaars. Hamas is al akkoord met een voorstel, maar Israël nog niet. Washington voert druk uit op Netanyahu om ook akkoord te gaan.

Zo is duidelijk geworden dat de regering-Biden onlangs een lading munitie heeft tegengehouden die bestemd was voor Israël. Het is ongekend dat de belangrijkste bondgenoot van Tel Aviv deze stap heeft gezet. Volgens een hooggeplaatste functionaris in de VS is de lading bommen tegengehouden uit vrees voor burgerslachtoffers. Het Israëlische leger gaat niet inhoudelijk in op vragen over de kwestie.

Doden en gewonden bij beschietingen en luchtaanvallen Rafah

Afgelopen nacht en vanmorgen zijn gevechten en luchtaanvallen gemeld in Rafah. Volgens het Palestijnse persbureau Wafa zijn meerdere burgers gedood bij Israëlische luchtaanvallen op woonwijken. Journalisten van persbureau AP hoorden een aantal explosies en vuurgevechten in de omgeving van de grensovergang met Egypte.

Israëlische militairen hebben de Palestijnse kant van de grensovergang in Rafah, in het zuiden van Gaza, gisteren bezet. Het leger stelt dat het een beperkte operatie uitvoert in de omgeving van de grenspost in Oost-Rafah. Daarbij zijn volgens de verklaring van gisteren zeker twintig militanten van Hamas gedood. Internationaal wordt de aanval zwaar veroordeeld; de toevoer van noodhulp via de grensovergang is stilgelegd door Israël.

Op foto's en video's van internationale persbureaus is te zien dat huizen zijn verwoest bij luchtaanvallen op Rafah. Vrouwen rouwen bij de lichamen van omgekomen familieleden. Palestijnse artsen zeggen dat meerdere kinderen zijn omgekomen. Volgens de door Hamas bestuurde autoriteiten van Gaza zijn inmiddels ruim 34.700 Palestijnen omgekomen in de oorlog. Het grootste deel van de slachtoffers zijn volgens hun gegevens vrouwen en kinderen.

De grensovergang in Rafah werd tot gisteren gebruikt om gewonden naar Egypte te brengen voor behandeling. Door de afsluiting van deze grens door Israël konden tientallen patiënten niet worden geëvacueerd, zegt het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid. Hulporganisaties vrezen dat de humanitaire crisis in Gaza verder zal verslechteren door de Israëlische inval.

Israël: grensovergang Kerem Shalom wordt heropend

De sinds zondag gesloten grensovergang van Kerem Shalom wordt volgens Israël vandaag heropend. Deze overgang is essentieel voor de toegang van noodhulp in Gaza.

Volgens de Israëlische instantie die de overgang beheert worden de eerste vrachtwagens met noodhulp uit Egypte gecontroleerd. Het is nog onduidelijk op welk tijdstip de eerste ladingen met medicijnen, voedsel en ander hulpmiddelen Gaza zullen bereiken.

De grensovergang bij Kerem Shalom werd zondag gesloten na een aanval door Hamas. Militanten namen een militaire basis bij de grensovergang onder vuur en doodden volgens het Israëlische leger vier militairen. Volgens Israël werden de projectielen afgevuurd vanuit Rafah.

De grensovergang bij Kerem Shalom is het meest zuidelijk gelegen rode icoontje op deze kaart:

Het ontruimingsgebied in Rafah in de zuidelijke Gazastrook, aan de grens met Egypte

Gisteren zijn Israëlische militairen Rafah binnengetrokken en hebben zij de Palestijnse kant van de grensovergang bij Rafah, op de grens met Egypte, ingenomen. Israël beweert dat het gaat om een beperkte grondoperatie. De grensovergang bij Rafah blijft voorlopig dicht.

Universiteit Amsterdam nog gebarricadeerd, betoging Utrecht beëindigd

Pro-Palestijnse demonstranten bezetten vanochtend nog steeds een van de hoofdlocaties van de Universiteit van Amsterdam. Ze gingen daar gisteren toe over nadat een bezetting op de locatie Roeterseiland maandag met geweld werd beëindigd.

Bekijk hier beelden van de actie:

Universiteit van Amsterdam vanochtend nog gebarricadeerd door pro-Palestijnse demonstranten

De politie in Utrecht heeft afgelopen nacht een pro-Palestijnse betoging bij de Universiteitsbibliotheek beëindigd. Tegen het eind van de avond vorderde de politie de 150 betogers om weg te gaan. Een deel van hen verliet vrijwillig het terrein. Na middernacht werd de rest van de groep, zo'n 50 mensen, in twee stadsbussen gezet en afgevoerd.

De bezetting van het binnenterrein van de bibliotheek aan de Drift in Utrecht begon gistermiddag rond 16.45 uur. Er werden tenten neergezet en barricades opgeworpen. De demonstranten eisen dat de Universiteit Utrecht zich uitspreekt over de situatie in Gaza en alle banden met Israëlische universiteiten verbreekt.

Pro-Palestijnse betogers weggehaald van terrein Universiteit Utrecht

'VS stopte levering munitie aan Israël om zorgen over Rafah'

De Verenigde Staten hebben vorige week een levering munitie aan Israël tegengehouden vanwege zorgen over het aangekondigde grondoffensief in Rafah, zegt een anonieme Amerikaanse functionaris tegen persbureau AP.

De levering zou bestaan uit 1800 bommen van ongeveer 900 kilo en 1700 bommen van ongeveer 230 kilo. De functionaris zegt dat er vooral zorgen zijn over de zwaardere bommen en de impact die ze kunnen hebben "op dichtbevolkte stedelijke omgevingen, zoals we in andere delen van Gaza hebben gezien". Het is volgens de functionaris nog niet besloten of de zending helemaal wordt geannuleerd, of dat deze later alsnog groen licht krijgt.

Drie dagen geleden berichtte nieuwssite Axios ook al over de tegengehouden zending, toen op basis van Israëlische bronnen.

De Israëlische premier Netanyahu zegt al maanden dat hij Rafah wil binnenvallen. Maandag riep zijn regering burgers in het oosten van Rafah op om de stad te verlaten. De VS spreekt zich al langer uit tegen een offensief. Gevreesd wordt dat een inval leidt tot een bloedbad in de stad waar 1,4 miljoen Gazanen verblijven. De VS is de belangrijkste bondgenoot en grootste wapenleverancier van Israël.

Gazanen vluchten uit Rafah

VS: 'Grensovergang Kerem Shalom gaat morgen weer open, zegt Israël'

Een woordvoerder van het Witte Huis meldt dat Israël heeft laten weten de grensovergang bij Kerem Shalom de komende dag weer te openen. De grensovergang in het zuidoosten van Gaza is sinds zondag dicht, nadat Hamas er een aanval had gepleegd.

Eerder vandaag nam Israël ook de grensovergang bij Rafah in, waarna er geen hulpgoederen meer Gaza in konden. Volgens de VS kan er vanaf morgen weer brandstof de enclave binnen worden gebracht via Rafah.

Vrijwel alle hulptoevoer voor Gaza liep via Rafah en Kerem Shalom. De VN-hulporganisatie voor Palestijnen (UNRWA) zei vandaag dat de sluiting van de grensposten grote gevolgen heeft voor de hulpverlening in Gaza. "De catastrofale honger die mensen lijden, vooral in het noorden van Gaza, zal nog veel erger worden als deze aanvoerroutes worden onderbroken", schreef de organisatie op X.

Witte Huis: Israël zegt dat inval Rafah 'beperkt' blijft

Volgens het Witte Huis is de Israëlische inval in Rafah niet de "grootschalige invasie" waarvoor de Amerikaanse president Biden lang heeft gewaarschuwd. Begin maart noemde de president een invasie van de grensstad een "rode lijn". Hij zei toen niet welke consequenties een inval zou hebben.

Het Witte Huis zegt nu van Israël te horen hebben gekregen dat van een volledige invasie geen sprake is. De Israëlische regering zou hebben gesproken van "een operatie van een beperkte schaal en duur", onder meer bedoeld om wapensmokkel van Hamas tegen te gaan.

De Israëlische premier Netanyahu zinspeelt al maanden op een grondoffensief in de zuidelijke stad Rafah. Biden en zijn ministerie van Buitenlandse Zaken hebben Netanyahu herhaaldelijk gevraagd daarvan af te zien.

Ook demissionair premier Rutte zei in maart dat een inval in Rafah een "humanitaire ramp" zou zijn en noemde zo'n scenario een "gamechanger" voor het kabinet. "Dat is een politiek moment dat gevolgen zal hebben", zie Rutte toen. Vandaag zei Rutte dat de operatie van Israël in Rafah niet het grondoffensief is waarmee Israël dreigde. Wel zei hij "heel grote zorgen" te hebben over de inval.

Demissionair minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken is in Israël en heeft vandaag gesproken met haar ambtgenoot Katz. Ook hij heeft Bruins Slot verzekerd dat de inval in Rafah beperkt blijft. Bruins Slot zegt tegen Nieuwsuur: "Wat hij vandaag heeft verteld, is dat Israël een gerichte aanval op Rafah heeft gedaan, ook vanwege de aanval die Hamas heeft gepleegd op Kerem Shalom."

Net als Rutte zegt Bruins Slot bezorgd te zijn. "Gaza heeft ontzettend veel humanitaire hulp nodig en met het sluiten van twee grensovergangen is de situatie echt heel zorgelijk. Ik heb vooral heel duidelijk opgeroepen om zo snel mogelijk de grensovergang met Kerem Shalom weer te openen."

Hamas-woordvoerder: 'Geen deal als Israël operatie Rafah doorzet'

Hamas-woordvoerder Osama Hamdan waarschuwt dat, als Israël de militaire operatie in Rafah doorzet, er geen deal over een staakt-het-vuren komt. Hij zei dit op een persconferentie in Beiroet.

Hamdan voegde toe dat een Israëlische militaire operatie in Rafah "geen picknick" zal zijn voor het Israëlische leger. "De Rafah-grensovergang is een Egyptisch-Palestijnse grensovergang, en zal dat blijven."

Over een mogelijk staakt-het-vuren zegt Hamdan dat de bal nu bij Israël ligt. Het voorstel waar Hamas gisteren mee akkoord ging, maar Israël niet, was volgens hem "het minimale dat voldoet aan de eisen van onze mensen en van ons verzet."

Delegaties van Hamas en Israël zijn in Caïro om opnieuw te onderhandelen over een staakt-het-vuren. Israël heeft geen functionarissen van het hoogste niveau gestuurd, omdat er volgens Israël "geen geloofwaardige deal in het verschiet ligt".

Netanyahu over afwijzen staakt-het-vuren: 'Voldeed niet aan eisen Israël'

De Israëlische premier Netanyahu heeft extra details gegeven over het afwijzen van een voorstel voor een staakt-het-vuren. In een videoboodschap zegt hij dat Hamas akkoord ging met het voorstel om de aanval van Israël op Rafah tegen te houden. "Dat is niet gelukt", aldus de premier.

Netanyahu zegt verder dat het voorstel niet in de buurt kwam van de "cruciale eisen" van Israël. "Israël zal niet toestaan dat Hamas zijn boosaardige heerschappij in de Gazastrook herstelt en zijn militaire capaciteiten weer opbouwt om aan onze vernietiging te werken."

In het voorstel, dat tot stand kwam door bemiddeling van Egypte en Qatar, staat dat gijzelaars gefaseerd zullen worden vrijgelaten en dat Israël zich in ruil daarvoor volledig terugtrekt uit Gaza. Volgens Netanyahu is militaire druk op Hamas noodzakelijk voor de vrijlating van gijzelaars.

Weg uit Rafah, maar waarnaartoe?

Palestijnen zijn wanhopig nu het Israëlische leger de grensovergang bij Rafah heeft ingenomen. De plaats aan de grens met Egypte was de laatste relatief veilige plek in de Gazastrook en essentieel voor de toevoer van hulpgoederen.

Weg uit Rafah, maar waar naartoe?

Defensieminister Israël: 'Geen deal gijzelaars betekent opschaling militaire operatie'

De Israëlische minister van Defensie Gallant zegt dat Israël de militaire operatie in Gaza zal opschalen als er geen deal komt met Hamas over het vrijlaten van gijzelaars. Bij een bezoek aan Israëlische troepen in Rafah zei de minister dat de operatie zal voortduren totdat Hamas is uitgeschakeld in Rafah en de rest van Gaza. Dat meldt persbureau AP.

Israël wees gisteravond een voorstel voor een staakt-het-vuren af dat was gedaan door bemiddelaars Qatar en Egypte. Hamas was hier wel mee akkoord gegaan. Het voorstel behelsde een gefaseerde vrijlating van gijzelaars en Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook. Israëlische functionarissen noemen het een onacceptabel voorstel, maar zeggen niet welke onderdelen onaanvaardbaar zijn. Israël heeft herhaaldelijk aangegeven geen permanent staakt-het-vuren te willen, wat Hamas wel wil.

Een Israëlische delegatie is vanmiddag vertrokken naar de Egyptische hoofdstad Caïro voor verdere onderhandelingen. Gallant zegt dat Israël bereid is compromissen te sluiten over het thuisbrengen van gijzelaars. "Maar als die optie van tafel is, gaan we de operatie in de hele Gazastrook opschalen: in het zuiden, het midden en noorden."

Het Israëlische leger heeft afgelopen nacht meerdere aanvallen uitgevoerd op de zuidelijke stad Rafah en de grensovergang ingenomen. Dit heeft volgens Egypte en hulporganisatie UNRWA grote consequenties voor de hulpverlening in de Gazastrook.

Inname Rafah-grens 'gevaarlijke escalatie': Egypte

Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de Israëlische inname van de Rafah-grensovergang tussen Gaza en Egypte een "gevaarlijke escalatie".

"Het bedreigt de levens van meer dan een miljoen Palestijnen die afhankelijk zijn van deze overgang", aldus het ministerie in een verklaring. Ook waarschuwt Egypte dat de Israëlische aanvallen op Rafah de inspanningen om tot een staakt-het-vuren te komen bedreigen.

Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas komt het merendeel van de hulpgoederen voor Gaza binnen via de Rafah-overgang, die nu door Israël is gesloten.

Ook is het de enige plek voor Palestijnen om Gaza uit te komen. Palestijnen met een dubbele nationaliteit, Palestijnen die een bedrag van duizenden dollars aan Egyptische tussenpersonen betalen en kleine aantallen gewonde Palestijnen hebben Gaza daar kunnen verlaten. Om hoeveel personen het precies gaat is niet duidelijk.

Egypte speelt een belangrijke rol als bemiddelaar tussen Israël en Hamas en wijst een Israëlische aanwezigheid aan de grens tussen Gaza en Egypte resoluut af.

Israëlische delegatie naar Caïro voor onderhandelingen

Israëlische functionarissen zeggen dat het voorstel van Egypte en Qatar voor een staakt-het-vuren onacceptabel is voor Israël. Dat meldt persbureau Reuters.

Een Israëlische delegatie gaat vanmiddag naar de Egyptische hoofdstad Caïro voor verdere onderhandelingen. De delegatie is niet van het hoogste niveau, aldus de functionarissen, omdat er geen "geloofwaardige deal in het verschiet ligt".

Het voorstel is door Hamas wel aanvaard en behelst een een gefaseerde vrijlating van gijzelaars en Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook. Welke onderdelen voor Israël niet aanvaardbaar zijn is onbekend, maar Israël heeft herhaaldelijk aangegeven zich niet te willen committeren aan een permanent staakt-het-vuren, wat Hamas juist wel wil.

Gisteravond leidde het nieuws dat Hamas akkoord ging met het voorstel tot vreugde onder Palestijnen in Gaza:

Israël voert de aanvallen op Rafah op: 'Zulke bombardementen nog nooit gezien'

Het Israëlische leger heeft afgelopen nacht meerdere aanvallen uitgevoerd op de stad Rafah in het zuiden van Gaza. Hierbij zijn volgens persbureau AP zeker 23 doden gevallen, onder wie zes vrouwen en vijf kinderen.

Een oudere man spreekt van de zwaarste bombardementen die hij ooit heeft gezien. Voor de huidige oorlog vochten Hamas en Israël korte oorlogen uit in 2009, 2012, 2014 en 2021.

UNRWA: sluiting Rafah-grens gaat honger verergeren

De onderbreking van de toevoer van hulpgoederen en brandstof via de Rafah-grenspost heeft grote gevolgen voor de hulpverlening in de Gazastrook, zegt de VN-hulporganisatie voor Palestijnen (UNRWA).

"De catastrofale honger die mensen lijden, vooral in het noorden van Gaza, zal nog veel erger worden als deze aanvoerroutes worden onderbroken", schrijft de organisatie op X.

In gesprek met nieuwszender Al Jazeera zegt een UNRWA-functionaris dat de sluiting van de grensovergangen bij Rafah en Kerem Shalom "een verwoestende impact heeft op de Gazanen die al op de rand van hongersnood staan".

Israël sloot de grensovergangen nadat het eerder vandaag de Rafah-grensovergang tussen Egypte en Gaza innam. Vrijwel alle hulptoevoer voor Gaza loopt via Rafah en Kerem Shalom. Vrachtwagens rijden doorgaans van Rafah naar de nabijgelegen grenspost Kerem Shalom waar Israël de wagens inspecteert, voordat het ze toelaat tot Gaza. De hoeveelheid hulp die op deze manier Gaza bereikte was al niet toereikend.

Een kaart van de zuidelijke Gazastrook, met daarop het gebied waar Israël burgers heeft gewaarschuwd uit te vertrekken:

Rafah in de zuidelijke Gazastrook

EU-chef vreest veel burgerslachtoffers bij grondoffensief Rafah

"Het Rafah-offensief is begonnen, ondanks alle verzoeken van de internationale gemeenschap [daarvan af te zien]," zegt EU-buitenland chef Josep Borrell. "Ik ben bang dat er een heleboel burgerslachtoffers gaan vallen [..] Er zijn geen veilige zones in Gaza."

Er zijn meerdere Palestijnse doden gevallen bij Israëlische luchtaanvallen op Rafah vannacht. Persbureau AFP meldt 11 doden, Al Jazeera 16.

Verder heeft China Israël opgeroepen de aanval op Rafah te stoppen, "om een nog serieuzere humanitaire catastrofe te voorkomen".

Bondgenoten van Israël, zoals de VS en EU-landen, hebben er bij premier Netanyahu herhaaldelijk op aangedrongen af te zien van een aanval op Rafah over land. Die aanval lijkt nu toch begonnen, al gaat het volgens Israël om een relatief kleinschalige operatie.

EU-buitenlandchef Josep Borrell vorige maand

Twee soldaten gedood door drone in Noord-Israël

Twee Israëlische soldaten zijn gisteren gedood in een drone-aanval van Hezbollah in het noorden van Israël, in het plaatsje Metula aan de grens met Libanon, zegt het Israëlische leger. Vervolgens heeft Israël luchtaanvallen uitgevoerd op Hezbollah-stellingen in Libanon.

Hezbollah heeft bevestigd dat het de drone-aanval heeft uitgevoerd.

Sinds het begin van de oorlog in Gaza beschieten Hezbollah en Israël elkaar vrijwel dagelijks. Afgelopen zondag werden vier mensen gedood bij een Israëlische luchtaanval in het zuiden van Libanon, bericht persbureau Reuters. In reactie schoot Hezbollah raketten af op Israël.

Aan de Israëlische kant zijn er sinds 7 oktober 13 Israëlische soldaten en negen burgers omgekomen bij beschietingen langs de grens, volgens het Israëlische leger. Aan de Libanese kant zijn de slachtofferaantallen een stuk hoger. Reuters meldt dat er sinds 7 oktober zeker 250 Hezbollah-strijders en 75 burgers zijn omgekomen.

Beelden van het Israëlische leger van luchtaanvallen in Libanon:

Hoe ver gaat het Rafah-offensief van Israël?

Al maanden zegt premier Netanyahu dat een Israëlisch grondoffensief in Rafah noodzakelijk is om Hamas helemaal op de knieën te krijgen. Nu de Israëlische tanks aan de grensovergang tussen Gaza en Egypte staan, lijkt die invasie op het punt van beginnen. Maar de vraag is wel hoe ver dit grondoffensief van Israël zal gaan.

"We weten niet of dit nou het grootschalige grondoffensief van het Israëlische leger in Rafah is, waar Israël al maanden mee dreigt. Er is veel onduidelijk over de situatie en over de schaal," zegt NOS-correspondent Nasrah Habiballah. "Het gaat volgens Israëlische media om een gerichte aanval met tanks en er zijn luchtaanvallen uitgevoerd, maar ik moet er wel bij zeggen dat die luchtaanvallen eigenlijk nooit zijn gestopt."

Israëlische tank nabij de Rafah-grenspost tussen Gaza en Egypte

Gisteren leek er juist een doorbraak te zijn in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren. Hamas ging akkoord met een voorstel van Egypte en Qatar, Israël nog niet.

"Het is afwachten of de kans op een staakt-het-vuren nu is verkeken. In principe gaan de gesprekken in Caïro vandaag wel gewoon weer door, zoals het er nu uitziet," zegt Habiballah. "Er reist een nieuwe delegatie van Hamas naar Caïro en ook Israëlische media melden dat er vanuit Israël een delegatie die kant wordt opgestuurd."

Israëlische leger deelt beelden van tanks bij Rafah-grenspost

Het Israëlische leger heeft beelden gedeeld van tanks in Rafah die langs de grensafscheiding met Egypte rijden en bij de grensovergang staan gepositioneerd.

Eerder vandaag meldde het leger dat het de grenspost heeft ingenomen en daarbij 20 Hamas-leden zou hebben gedood. De Rafah-overgang en de nabijgelegen grenspost Kerem Shalom tussen Israël en Gaza zijn nu gesloten. Op de beelden lijkt de grensovergang op de Israëlische tanks na volledig verlaten en deels beschadigd.

Politie ontruimt pro-Palestijns protestkamp bij UvA

De politie heeft vanochtend vroeg een protestkamp van enkele honderden pro-Palestijnse betogers op de campus van de Universiteit van Amsterdam opgebroken. Daarbij werden een shovel en de ME ingezet. 125 betogers werden aangehouden.

Volgens de politie leidde het kamp tot een onveilige situatie en was het nodig te ontruimen om de orde te herstellen.

Studenten hadden gisteren rond het middaguur een protestkamp met tenten opgezet. Toegangswegen tot het kampement waren met pallets gebarricadeerd. De betogers wilden dat de Amsterdamse universiteiten de banden met Israëlische instituties en bedrijven verbreken en de Israëlische aanval op Gaza veroordelen.

Lees hier meer:

Israëlische leger: Palestijnse grensovergang bij Rafah ingenomen

Het Israëlische leger zegt dat het de Palestijnse kant van de grensovergang bij Rafah heeft ingenomen. Volgens de verklaring hebben militairen bij gevechten zeker twintig Hamas-leden gedood, en tunnels verwoest.

De toegang van humanitaire hulp via de grensovergang is stopgezet, bevestigen verschillende bronnen aan persbureau Reuters. Het is nog onduidelijk of de inname van de grensovergang met Israëlische tanks de opmaat is voor een groter grondoffensief in Rafah. Premier Netanyahu dreigt al weken dat Israël de zuidelijke stad zal binnenvallen om Hamas te verslaan.

Internationaal zijn er grote zorgen over de ruim een miljoen burgers die er schuilen. Israël heeft bewoners van het oostelijke deel van de stad opgedragen om het gebied te verlaten.

Biden waarschuwt Netanyahu opnieuw, 'Israëlische tanks in Rafah'

President Biden heeft premier Netanyahu opnieuw gezegd dat hij een aanval op Rafah afwijst, zolang daar meer dan 1 miljoen Palestijnse burgers verblijven. Het dertig minuten durende telefoontje volgde op een dag vol aanwijzingen dat Israël het aangekondigde grondoffensief in Rafah wilde beginnen. Dat begon gistermorgen met een oproep van het Israëlische leger aan zo'n 100.000 mensen in Oost-Rafah om naar door Israël aangewezen gebied te vertrekken, waar ze veilig zouden zijn.

Het Witte Huis denkt niet dat de Israëlische aanval over land al is begonnen. Wel zijn er berichten dat de intensiteit van de bombardementen toeneemt en dat er Israëlische troepenbewegingen zijn. Een Palestijnse bron en een Egyptische bron zeggen tegen persbureau AP dat er Israëlische tanks in Rafah zijn gezien op maar 200 meter van de grens tussen Gaza en Egypte. Walla News schrijft dat het Israëlische leger daar controle wil krijgen over de grensovergang tussen Gaza en Egypte.

Vandaag wordt in Caïro opnieuw onderhandeld over een staakt-het-vuren. Hamas zei gisteren dat het akkoord ging met een laatste voorstel daarvoor, maar Israël zegt dat Hamas alleen wil instemmen met een sterk verwaterde versie daarvan.

In Rafah werd gefeest na het bericht van Hamas dat er een akkoord was

Onduidelijkheid over schaal Israëlische aanvallen op Rafah

Er is nog veel onduidelijk over de schaal van de aanval die Israël heeft ingezet op de zuidelijke grensstad Rafah in de Gazastrook. Wel is duidelijk dat er al urenlang explosies te horen zijn in het oosten van de stad. Tv-zender Al Jazeera spreekt van een escalatie van de luchtaanvallen op Rafah.

Op deze beelden op X zouden luchtaanvallen te zien zijn:

Het Amerikaanse medium Axios meldt op basis van twee bronnen dat het Israëlische leger van plan is de komende uren de Gazaanse kant van de grensovergang met Egypte in te nemen. Toch denken de Verenigde Staten niet dat het offensief, dat al maanden ophanden is, vannacht begint. Een Amerikaanse functionaris zegt tegen persbureau Reuters bezorgd te zijn over de jongste luchtaanvallen, maar de bron verwacht niet dat ze deel uitmaken van een grote militaire operatie.

Ondertussen meldt persbureau AP op basis van een Palestijnse veiligheidsfunctionaris en een Egyptische functionaris dat Israëlische tanks Rafah zijn binnengereden. Die zouden de grensovergang tot op bijna 200 meter hebben genaderd. De Egyptische bron zegt dat het erop lijkt dat de militaire operatie een beperkte omvang heeft en dat Israëlische functionarissen tegen hun Egyptische collega's gezegd hebben dat ze zich weer terugtrekken als de operatie voorbij is.

Op deze beelden, gemaakt aan de Egypische kant van de grensovergang, zijn explosies en schoten te horen:

Het Israëlische leger heeft gisteravond enkel gezegd "gerichte aanvallen" uit te voeren op Hamas in het oosten van Rafah. Het zou later met meer informatie komen, maar dat is tot op heden niet gebeurd.

Israëlisch leger bevestigt aanvallen op Rafah

Het Israëlische leger bevestigt dat het aanvallen uitvoert in het oosten van Rafah. Volgens het leger is Hamas het doelwit van de aanvallen. Over de schaal van de aanvallen wordt niets gezegd. Vandaag waren in ieder geval een aantal luchtaanvallen op Rafah.

Kantoor Netanyahu: voorstel voldoet bij lange na niet aan onze eisen

Het voorstel waarmee Hamas akkoord is gegaan voldoet "totaal niet aan de Israëlische eisen" zegt een woordvoerder van premier Netanyahu tegen de krant Haaretz.

De woordvoerder stelt dat "een professionele delegatie onderhandelaars zal ontmoeten om er uitgebreid over te praten".

Minister Ben-Gvir: 'Hamas speelt spelletjes'

Hamas speelt volgens de Israëlische veiligheidsminister Itamar Ben-Gvir spelletjes door nieuws over een wapenstilstand te delen waar Israël niet akkoord mee is.

Volgens de minister is er maar één oplossing mogelijk: "Militaire druk opvoeren en doorgaan met de complete vernietiging van Hamas", schrijft hij op X.

De reactie van Ben-Gvir is waarschijnlijk harder dan het officiële regeringsstandpunt dat nog moet volgen. Ben-Gvir geldt als een van de meest radicale ministers in het kabinet van premier Netanyahu. Ben-Gvir is lid van de ultrarechtse partij Joodse Kracht, een partij die tijdens de vorige verkiezingen fors won en daarom in eind 2022 deel werd van de nieuwe regering van premier Netanyahu.

Israël zegt reactie Hamas te bestuderen

Israël heeft via een woordvoerder van het leger officieel gereageerd op de mededeling van Hamas dat het akkoord gaat met een staakt-het-vuren-voorstel van Egypte en Qatar. De woordvoerder laat weten ieder antwoord en iedere reactie over een mogelijk akkoord serieus te nemen en dat "iedere mogelijkheid over onderhandelingen en terugkeer van gijzelaars" uitgebreid wordt besproken.

Israël geeft daarmee dus op dit moment geen goedkeuring aan het voorstel.

VS: 'We gaan Hamas-reactie met bondgenoten bespreken'

De Verenigde Staten hebben nog niet inhoudelijk gereageerd op het staakt-het-vuren waar Hamas mee akkoord zegt te gaan. "We kunnen bevestigen dat Hamas een antwoord op een gijzelaarsdeal heeft gegeven", zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken in een reactie aan persbureau Reuters. "We gaan de reactie van Hamas de komende uren met onze bondgenoten bespreken."

'Akkoord bestaat uit drie fases'

Hamas laat weten aan Reuters weten dat het voorstel voor een staakt-het-vuren bestaat uit drie fases. Elke fase zou 42 dagen duren. Ook wordt er in het voorstel gesproken over een gevangenenruil en over de wederopbouw van Gaza.

Een hoge vertegenwoordiger van Hamas reageerde bij persagentschap AFP dat "de bal nu in het kamp van Israël ligt en het land kan beslissen om met het staakt-het-vuren in te stemmen, of het tegen te werken".

Reuters: 'Israël niet akkoord met voorstel'

Het staakt-het-vuren-voorstel waarmee Hamas akkoord is, is een "verwaterd voorstel" waarmee Israël niet akkoord kan gaan, zegt een Israëlische bron tegen persbureau Reuters.

Nog altijd is niet duidelijk wat er precies in dat voorstel staat. Officieel heeft Israël nog niet gereageerd.

Hamas akkoord met staakt-het-vuren-voorstel van Egypte en Qatar

Hamas is akkoord met een voorstel voor een staakt-het-vuren dat is gedaan door bemiddelaars Egypte en Qatar. Dat staat volgens diverse persbureaus in een verklaring van de terreurorganisatie. Volgens de verklaring heeft Hamasleider Ismail Haniyeh dat telefonisch laten weten aan onder meer de premier van Qatar.

Wat er precies in het bemiddelingsvoorstel staat, is nog onbekend. Ook is er nog geen reactie van Israël. Israël liet eerder weten niet akkoord te gaan met een bestand waarin de militaire tak van Hamas blijft bestaan. Hamas heeft steeds gezegd niet akkoord te gaan met een bestand waarin niet expliciet wordt vermeld dat het om een definitief staakt-het-vuren gaat.

Rookwolken na luchtaanvallen vandaag op Rafah

'Israël lijkt met oproep druk op Hamas te willen opvoeren'

Al Jazeera: 'Duizenden mensen verlaten oostelijk deel Rafah'

Duizenden mensen verlaten op dit moment Rafah na de Israëlische oproep om de stad te verlaten. Dat meldt een verslaggever van Al Jazeera die in het gebied is. Het bericht wordt volgens persbureau AFP bevestigd door de Palestijnse Rode Halve Maan, de islamitische versie van het Rode Kruis.

Er komen steeds meer berichten binnen dat Israël vandaag in het oosten van de stad luchtaanvallen heeft uitgevoerd. Op beelden die door de NOS zijn geverifieerd, zijn explosies door luchtaanvallen te zien.

"Dit zijn zeer dichtbevolkte gebieden. Er zijn niet alleen inwoners aanwezig, maar ook duizenden ontheemde families in huizen en mensen die tenten op wegen en stoepen hebben gezet", stelt Al Jazeera-verslaggever Hani Mahmoud. "We zien dat duizenden mensen de centrale weg helemaal naar de kustweg in het westelijke deel van de stad nemen om naar de evacuatiezone toe te gaan."

Palestijnen die uit Rafah zijn gevlucht komen aan in Khan Younis

Pro-Palestijnse studenten houden protestactie in Gent

Een groepje van ongeveer honderd studenten voert actie op de universiteit van Gent. Ze houden sinds 12.00 uur een deel van de universiteit bezet en willen pas woensdag vertrekken. De actievoerders willen dat de universiteit de samenwerking met Israëlische universiteiten stopzet totdat er een staakt-het-vuren is in de Gazastrook.

De universiteit heeft vooralsnog geen plannen om de samenwerkingen op te zeggen, meldt onder meer VRT Nieuws. Hoewel het universiteitsbestuur officieel geen toestemming heeft gegeven voor de actie, zijn er wel afspraken gemaakt met de actievoerders. Zij mogen bijvoorbeeld het gebouw niet beschadigen en geen meubels verplaatsen. Als er geweld uitbreekt, wordt de politie ingeschakeld.

Eerder op de dag zette een groep actievoerders ook al een tentenkamp op bij een van de gebouwen van de Universiteit van Amsterdam. Ook zij eisen dat de universiteit een eind maakt aan de banden met Israël. De acties volgen op grootschaligere protesten op universiteiten in de Verenigde Staten. Een deel van deze protesten is inmiddels door de politie beëindigd.

Actievoerders op de Universiteit van Gent

'Egypte in verhoogde staat van militaire paraatheid in Sinaï'

Egypte heeft het noordelijke deel van de Sinaï in een verhoogde staat van militaire paraatheid gebracht sinds de oproep van Israël aan Palestijnen om Rafah te verlaten. Dat melden meerdere bronnen aan persbureau Reuters.

Sinaï is een hoofdzakelijk uit woestijn bestaand schiereiland in Egypte dat grenst met de Gazastrook. Al Jazeera meldde in februari al dat Egypte een versterkte bufferzone heeft gebouwd uit angst dat tienduizenden Gazanen de grens over vluchten.

UvA: we gaan aangifte doen als demonstranten blijven slapen

De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat aangifte doen als de demonstranten die vanmiddag een tentenkamp hebben opgezet op de Roeterseiland-campus vannacht blijven.

"De tenten wekken de suggestie dat ze willen blijven slapen, en dat is in strijd met onze huisregels", zegt een woordvoerder. "Als dat gebeurt gaan we aangifte doen. Meteen na de eerste nacht al."

Demonstranten willen dat de UvA, de Vrije Universiteit en Amsterdam University College de banden met Israël verbreken.

Hamas wil ook na evacuatieoproep onderhandelen

Hamas blijft met Israël onderhandelen over een staakt-het-vuren, ook nu Israël burgers in Rafah heeft opgeroepen om te vertrekken. Dat zegt een woordvoerder van de terroristische groepering tegen persbureau AFP.

"We zetten de onderhandelingen positief en op een open manier voort", zegt woordvoerder Abdul Latif al Qanou. Hij benadrukt dat Hamas een overeenkomst wil bereiken waarmee een permanent einde komt aan de zeven maanden durende oorlog. Israël is tegen een permanent bestand.

Delegaties van Israël en Hamas waren dit weekend in Caïro om via bemiddelaars te praten over een bestand. De gesprekken liepen de afgelopen maanden constant vast.

Burgers in Rafah: waar moeten we heen?

Burgers in Gaza worden weer gedwongen om te vertrekken. Veel mensen zijn de afgelopen zeven maanden al meerdere keren gevlucht en zijn de wanhoop nabij. "Israël zei dat we naar Rafah moesten omdat dat een veilig gebied is", zegt een man daar. "En vandaag moeten we weer weg. Waar moeten we naartoe?"

"Doodgaan is beter dan deze vernedering", zegt een vrouw in Rafah:

Pro-Palestijnse demonstranten zetten tenten op bij UvA-campus

Pro-Palestijnse demonstranten hebben tenten opgezet bij de Roeterseiland-campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De studenten willen blijven totdat de UvA, de Vrije Universiteit en Amsterdam University College alle banden met Israël hebben verbroken, staat in een verklaring op Instagram.

De UvA komt later vanmiddag met een reactie, zegt een woordvoerder.

Bij meerdere universiteiten wereldwijd, met name in de Verenigde Staten, zijn de afgelopen weken soortgelijke demonstraties geweest.

Een NOS-redacteur nam een kijkje bij het tentenkamp:

Hulporganisatie: gedwongen verplaatsing betekent doodvonnis

De gedwongen verplaatsing van tienduizenden Palestijnen kan hun doodvonnis betekenen, waarschuwt hulporganisatie Islamic Relief tegenover Al Jazeera. Er worden tevens vraagtekens gezet bij de veiligheid van de aangewezen humanitaire zones. Het gebied heeft te maken met luchtaanvallen en er zijn grote tekorten aan voedsel, medicijnen en water.

"Zoals we de afgelopen zeven maanden hebben gezien, is de gedwongen verplaatsing van zo veel mensen onmogelijk zonder ernstig humanitair lijden, en mensen gaan onvermijdelijk sterven als gevolg van de evacuatie", stelt Islamic Relief.

Een woordvoerder van vluchtelingenorganisatie The Norwegian Refugee Council zegt tegen de Arabische zender dat de voorzieningen in de humanitaire zone "bij lange na niet voldoende zijn".

"Op dit moment hebben we elke bondgenoot van de Israëlische regering, inclusief de Amerikaanse regering, nodig om de druk op te voeren, de wapenverkoop te stoppen zodat Israël dit offensief stopt dat tot massale wreedheden kan leiden."

In Gaza is noodhulp vooral nog in Rafah beschikbaar. De UNRWA heeft eerder vandaag laten weten geen gehoor te geven aan de Israëlische oproep tot evacuatie. De organisatie wil noodhulp in de Zuid-Gazaanse stad kunnen blijven bieden.

Kaart van Gaza

Vierde militair overleden na raketaanval Hamas

Een vierde Israëlische militair is overleden na de aanval van Hamas op de grensovergang Kerem Shalom. Dat meldt de Israëlische krijgsmacht. Van de tien gewonde militairen zouden er drie ernstig aan toe zijn.

De grenspost vlak bij Rafah is sinds de aanval van gisteren voorlopig gesloten voor de levering van humanitaire hulp voor Gaza.

Volgens Israëlische informatie werden tien projectielen vanuit Rafah afgevuurd. Israël voerde daarna luchtaanvallen uit op woningen in die stad, waarbij meerdere Palestijnen zijn gedood. Medische bronnen uit het door Hamas gecontroleerde gebied zeggen dat er zeven Palestijnen van één familie en negen Palestijnen van een andere familie werden gedood.

Hulpdiensten bij de grenspost gisteren

'Het is nog de vraag of inval aanstaande is, of dat dit een drukmiddel is'

Hamas: oproep evacuatie is 'gevaarlijke escalatie'

De oproep van het Israëlische leger om uit Rafah te vertrekken is "een gevaarlijke escalatie", zegt Sami Abu Zuhri, een hoge functionaris van Hamas. De actie zal consequenties voor Israël hebben, waarschuwt hij.

Verder stelt hij de Amerikaanse regering, als belangrijkste bondgenoot van Israël, medeverantwoordelijk voor een offensief in Rafah.

UNRWA gaat niet weg, 'nergens veilig in Gaza'

Een Israëlisch offensief in Rafah zou "verwoestende gevolgen" hebben voor de 1,4 miljoen mensen die in en rondom de stad verblijven, waarschuwt VN-hulporganisatie UNRWA, die hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen. "Burgers zouden nog meer lijden en het zou nog meer burgerdoden betekenen."

De hulporganisatie zal niet vertrekken uit Rafah, meldt UNRWA op X. "We zullen hier zo lang mogelijk blijven en levensreddende hulp bieden."

Een woordvoerder zegt verder dat "het nergens in Gaza veilig is". "Mensen zijn voortdurend ontheemd geraakt."

Gazanen rouwen om gedode familieleden in Rafah

De Israëlische aanvallen in Rafah zijn vannacht doorgegaan, en Gazanen rouwen om gedode familieleden. Ondertussen wordt er gevreesd voor een Israëlische inval, nu het Israëlische leger een deel van de bevolking heeft opgeroepen om te vertrekken.

  • Reuters
    Mensen in Rafah rouwen om gedode familieleden Israëlische aanval
  • Reuters
    Mensen in Rafah rouwen om gedode familieleden Israëlische aanval
  • Reuters
    Mensen in Rafah rouwen om gedode familieleden Israëlische aanval

Israël roept 100.000 Palestijnen op om te vertrekken

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger worden er in eerste instantie ongeveer 100.000 Palestijnen opgeroepen om Rafah te verlaten. Hij spreekt tegenover persbureau AP van een "beperkte operatie". Het is niet bekend of dit slechts het begin is, en of er daarna nog meer mensen worden opgeroepen om te vertrekken.

In en rondom Rafah wonen ongeveer 1,4 miljoen mensen. De meesten zijn vluchtelingen en verblijven in tentenkampen; voor de inval van Israël in Gaza woonden er ongeveer 275.000 mensen in de in het uiterste zuiden van Gaza gelegen stad.

Al-Mawasi in het westen van Gaza was door het Israëlische leger al eerder uitgeroepen tot een humanitaire zone. Het leger heeft die zone nu uitgebreid ter voorbereiding op het gedwongen vertrek. Er worden echter vraagtekens gezet bij de veiligheid van die humanitaire zones. Een journalist van Al Jazeera in Rafah zei vanochtend dat Gazanen ook naar andere delen van Gaza vertrekken, omdat ze niet geloven in de toezeggingen van Israël.

Tentenkampen in Rafah

Israël herhaalt belang van inval Rafah tegenover VS

Israël vindt een grondoffensief in Rafah nodig, omdat Hamas voorstellen over een bestand waarin de vrijlating van gijzelaars is opgenomen afwijst. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Gallant tegen zijn Amerikaanse ambtgenoot Austin gezegd.

Dit weekend waren gesprekken in Caïro over een bestand, maar zoals de afgelopen maanden al vaker is gebeurd, dreigt ook deze onderhandelingsronde vast te lopen. Hamas wil dat Israël zich volledig terugtrekt uit Gaza en eist een permanent staakt-het-vuren, maar volgens premier Netanyahu zou instemmen met beëindiging van de oorlog betekenen dat Hamas aan de macht blijft.

De Verenigde Staten hebben er meermaals bij Israël op aangedrongen om Rafah niet binnen te vallen. Gevreesd wordt dat zo'n inval een bloedbad betekent. "Dat leidt tot nog meer doden onder onschuldige burgers, verergert de trieste humanitaire crisis, vergroot de anarchie in Gaza en isoleert Israël internationaal nog meer", zei veiligheidsadviseur Sullivan eerder.

Journalist Al Jazeera: aangewezen evacuatieplekken niet veilig

De zones waar burgers uit Rafah naartoe moeten zijn niet veilig, zegt een journalist van Al Jazeera vanuit Rafah. "Deze zones worden constant aangevallen, het westen van Khan Younis, of hier, in Rafah, waar 1,5 miljoen mensen schuilen."

Omdat de onderhandelingen weer dreigen stuk te lopen, zijn de afgelopen dagen al meerdere burgers vertrokken uit Rafah, zegt hij. "Maar niet per se naar de aangewezen evacuatiezones, want ze geloven niet wat Israël zegt."

Ooggetuigen zeggen tegen persbureau Reuters dat de eerste mensen zijn vertrokken uit Rafah.

Palestijnen laden spullen in een auto in Rafah

Leger Israël geeft kaart vrij van evacuatie

Het Israëlische leger heeft op chatapp Telegram een kaart vrijgegeven waarop te zien is waar de burgers van Rafah naartoe moeten. De bevolking van het oosten van de stad wordt opgeroepen om richting Khan Younis te vertrekken. Volgens het leger is de evacuatie "tijdelijk".

Het is nog niet duidelijk of de evacuatie echt is begonnen. Dit weekend is er in Caïro door delegaties van beide partijen gesproken over een bestand, maar die onderhandelingen leken weer vast te lopen. Dreigementen zijn niet ongewoon bij onderhandelingen als deze. De Israëlische minister van Defensie zinspeelde er gisteren op dat het leger mogelijk snel Rafah zal binnenvallen. "We zien alarmerende signalen dat Hamas niet echt een akkoord met ons wil opvolgen."

Kaart van evacuatie Rafah, foto vrijgegeven door Israëlische leger

Leger Israël: evacuatie bevolking Rafah gaat beginnen

Het Israëlische leger zegt dat de evacuatie van de burgerbevolking van Oost-Rafah gaat beginnen. Dat is het stadsdeel dat het eerst wordt aangevallen als het Israëlische grondoffensief begint. Het ligt het dichtst bij de grens tussen Gaza en Israël.

Het nieuws is bekendgemaakt door de Israëlische legerradio. Haaretz schrijft dat inwoners ingesproken berichten hebben ontvangen. De krant meldt ook dat internationale en Palestijnse hulporganisaties over details van het plan op de hoogte zijn gebracht.

De regering van Israël staat onder grote internationale druk om Rafah niet over land aan te vallen, omdat daar meer dan 1 miljoen mensen dicht op elkaar leven. Voor het merendeel zijn dat vluchtelingen die voor de oorlog in de rest van Gaza zijn gevlucht. Gevreesd wordt dat een aanval op een bloedbad uitloopt.

Toch is het Israëlische oorlogskabinet vastbesloten om Hamas ook in Rafah te verslaan. De VS, Israëls belangrijkste bondgenoot, zegt dat Israël daar het recht toe heeft, maar dat wel eerst de burgerbevolking in veiligheid moet worden gebracht. Het Israëlische leger heeft toegezegd dat dat zal gebeuren.

Aan de grens met Gaza staan tanks klaar om naar Rafah op te trekken

'Negen Palestijnen gedood in Rafah door aanval Israël'

Bij een Israëlische aanval op een huis in Rafah, in het zuiden van Gaza, zijn negen Palestijnen gedood. Dat melden lokale gezondheidsfunctionarissen in het door Hamas gecontroleerde gebied.

Israël heeft luchtaanvallen uitgevoerd op Hamas-doelen in Rafah als vergelding voor de dood van drie Israëlische militairen. Zij werden gisteren gedood bij een raketaanval door Hamas op de grensovergang bij Kerem Shalom, meldde het Israëlische leger.

'CIA-directeur komende week naar Israël voor gesprek over deal'

De directeur van de CIA wordt komende week in Israël verwacht. Hij gaat proberen de Israëlische regering te overtuigen een deal te sluiten met Hamas over vrijlating van de gijzelaars in ruil voor een gevechtspauze, schrijft krant Haaretz.

William Burns, de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst, was dit weekend ook bij de gesprekken in Caïro. Aanvankelijk klonken er positieve geluiden, maar vandaag lijkt een doorbraak aan de onderhandelingstafel weer ver weg. Burns is vanavond naar Qatar afgereisd als onderdeel van zijn lobbytour voor een akkoord. Egypte, Qatar en de VS zijn bemiddelaars bij de gesprekken tussen Israël en Hamas, die niet direct met elkaar praten.

Wanneer Burns in Israël arriveert, is nog onduidelijk. Haaretz zegt dat hij maandag wordt verwacht, maar een verslaggever van de Amerikaanse nieuwssite Axios zegt dat de CIA-directeur later deze week vertrekt. Officiële bevestiging is er nog niet.

Drie militairen gedood door Hamas bij grensovergang, zegt leger Israël

Het Israëlische leger heeft bekendgemaakt dat vandaag drie militairen zijn gesneuveld. De militairen werden gedood bij de raketaanval door Hamas op de grensovergang bij Kerem Shalom, aldus de verklaring.

Vanwege de aanval heeft Israël de grensovergang, die zeer belangrijk is voor humanitaire hulp, voorlopig gesloten. Volgens het leger raakten ook elf militairen gewond. Een van hen verkeert in kritieke toestand. Hamas heeft de aanval op de militaire basis opgeëist. Israël heeft luchtaanvallen uitgevoerd op Hamas-doelen in Rafah ter vergelding.

Sinds het begin van de Israëlische grondaanval in Gaza zijn zeker 266 militairen gesneuveld. Dat is het officiële cijfer dat het leger openbaar heeft gemaakt.

Een ambulance die werd ingezet na de aanval op Kerem Shalom

Welkom!

Welkom in het Midden-Oostenblog. Hier lees je alles over de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Het liveblog van vorige week is hier terug te lezen.