Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Biden tegen Netanyahu: Israël moet veiligheid burgers Rafah garanderen

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten, zoals de oorlog tussen Hamas en Israël en de situatie in Jemen.

Dit is het belangrijkste nieuws:

  • Netanyahu: we nemen Rafah hoe dan ook in
  • Biden: veiligheid burgers Rafah moet gegarandeerd zijn
  • Hamas: grondoffensief zou bom onder onderhandelingen leggen

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Jordaanse koning Abdullah stapt zelf in vliegtuig voor luchtdropping boven Gaza

De Jordaanse koning Abdullah heeft zelf meegeholpen hulpgoederen te droppen boven Gaza. Op beelden op sociale media is hij in militaire kleding te zien in een vliegtuig.

Jordanië voert vaker zulke luchtdroppingen uit, geholpen door onder meer Nederland. Er worden medische hulpgoederen en voedsel losgelaten boven Gaza. Jordanië dringt er al maanden bij Israël op aan om meer hulp toe te laten tot de Gazastrook.

De Jordaanse staatszender Al Mamlaka deelt beelden van de koning op X:

Biden wil dat Netanyahu veiligheid burgers Rafah garandeert

De Amerikaanse president Biden heeft er bij de Israëlische premier Netanyahu nogmaals op aangedrongen niet Rafah binnen te vallen als er geen plan is om burgers in de grensstad in veiligheid te brengen. De twee leiders hebben telefonisch met elkaar gesproken, nadat de spanningen tussen de VS en Israël de afgelopen dagen waren opgelopen.

In Rafah zitten nog ongeveer een miljoen mensen die grotendeels op de vlucht zijn geslagen voor het geweld in de rest van de Gazastrook. Netanyahu zei eerder vandaag dat Israël de stad hoe dan ook gaat binnenvallen, om Hamas daar uit te schakelen.

Het is niet duidelijk hoe Netanyahu op de oproep van Biden heeft gereageerd. Volgens het Witte Huis is er wel gesproken over de situatie van de door Hamas gegijzelde mensen. Biden zou er ook op hebben aangedrongen om meer humanitaire hulp toe te laten op de Gazastrook.

President Biden en premier Netanyahu bij een ontmoeting in oktober, vlak na het begin van de oorlog

Belafspraak Biden en Netanyahu in gespannen sfeer

De Israëlische premier Netanyahu en de Amerikaanse president Biden gaan later vandaag met elkaar bellen, meldt het Witte Huis. Biden was afgelopen vrijdag kritisch op de strategie van Israël in de oorlog.

Biden zei eerder deze week dat het Israëlische grondoffensief in Gaza doorslaat. Het was voor het eerst dat Amerika zo kritisch was op bondgenoot Israël. "Er zijn veel onschuldige mensen die verhongeren en doodgaan. Dat moet stoppen", zei Biden.

Netanyahu bedankt in een interview met Fox News Biden voor de steun sinds het begin van de oorlog. Ook zegt hij niet te weten wat Biden bedoelde met zijn opmerking.

Volgens The Washington Post zijn Biden en zijn stafmedewerkers "dichter bij een breuk met Netanyahu dan ooit" sinds het begin van de oorlog in Gaza. Bronnen rond de president zeggen dat Biden Netanyahu niet langer als een "productieve partner" ziet. Netanyahu heeft volgens de krant onder meer irritatie opgewekt door niet mee te werken aan een deal over gijzelaars die de Amerikaanse buitenlandminister Blinken probeerde te sluiten toen hij in het land was.

Israëlische luchtaanvallen raken twee gijzelaars

Bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn in de afgelopen vier dagen twee Israëlische gijzelaars omgekomen. Dat meldt de gewapende tak van Hamas op zijn Telegram-kanaal. Volgens de beweging zijn acht gijzelaars gewond geraakt.

De toestand van de gewonden is slecht, stelt Hamas, omdat er geen goede behandeling mogelijk is. "Israël draagt de volledige verantwoordelijkheid voor de levens van de gewonden."

De afgelopen dagen voerde Israël veel luchtaanvallen uit, waaronder op Rafah, waar zeker 44 Palestijnse doden vielen.

Hamas: deal over gijzelaars van tafel bij binnenvallen Rafah

Een deal over de meer dan honderd Israëlische gijzelaars van Hamas komt er voorlopig niet als het Israëlische leger Rafah binnenvalt. Een Hamas-leider liet via een eigen kanaal weten dat een dergelijk grondoffensief "een bom zou leggen" onder de onderhandelingen daarover.

De Israëlische premier Netanyahu zegt in een interview met het Amerikaanse ABC News dat zijn leger hoe dan ook Rafah in het zuiden van de Gazastrook binnen zal trekken. Volgens hem krijgen de ca. 1,4 miljoen mensen die in de stad verblijven eerst de kans om de stad te verlaten. Rafah zit vol vluchtelingen uit noordelijker delen van Gaza.

Er klinkt internationaal veel kritiek op de Israëlische plannen. Ook demissionair minister Bruins Slot noemt de situatie "zeer zorgwekkend".

Netanyahu: Israël zal Rafah hoe dan ook binnenvallen

Het Israëlische leger gaat hoe dan ook Rafah binnenvallen, een grote stad in het zuiden van de Gazastrook. Dat zegt premier Netanyahu van Israël in een interview met de Amerikaanse zender ABC News, dat later vandaag wordt uitgezonden. Volgens hem krijgen Palestijnse burgers voor die tijd de kans om te vertrekken. "Degenen die zeggen dat we in geen geval Rafah binnen moeten gaan, zeggen feitelijk: verlies de oorlog maar", zegt Netanyahu in een fragment dat ABC News al online heeft gezet.

Op de vraag waar de circa 1,4 miljoen mensen die in de stad aan de Egyptische grens verblijven naartoe moeten, antwoordt Netanyahu dat zij naar de gebieden ten noorden Rafah kunnen, waar het Israëlische leger Hamas heeft verdreven. "We werken nu aan een gedetailleerd plan." Hoe veel tijd daarvoor nodig is, wil hij niet zeggen. "Maar we zullen het doen. We zullen de laatste terroristische bataljons van Hamas pakken in Rafah, wat hun laatste bastion is."

Meerdere politici hebben zich uitgesproken tegen het voornemen, zo ook demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot. "Moeilijk te zien hoe grootscheeps militair optreden in een gebied met zoveel mensen niet zal leiden tot veel burgerslachtoffers en een grotere humanitaire catastrofe. Dat is niet te rechtvaardigen", schrijft ze op X.

Israël eist opstappen UNRWA-topman na vondst tunnel

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz wil dat UNRWA-topman Philippe Lazzarini opstapt. Aanleiding is een tunnel onder het kantoor in Gaza-Stad van de VN-organisatie die Israël claimt te hebben gevonden. Katz noemt het ongeloofwaardig dat Lazzarini daar geen weet van zou hebben gehad.

Het zou gaan om een tunnel van 700 meter lang op een diepte van 18 meter. De tunnel zou in de buurt van een school van de UNRWA lopen en ook onder het hoofdkantoor van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen. Internationale persbureaus als Reuters en AP bevestigen een rondleiding van zo'n 20 minuten door de tunnel te hebben gehad. Volgens AP werd niet onomstotelijk bewezen dat Hamas de tunnel gebruikte, maar liep die wel onder het terrein van de UNRWA door.

Lees hier het hele verhaal.

Protest in Israël voor vrijlating gijzelaars

In Israël hebben afgelopen avond duizenden mensen gedemonstreerd voor de vrijlating van de door Hamas ontvoerde Israëliërs. De betogers in Tel Aviv uiten zich zeer kritisch tegenover premier Netanyahu, die onderhandelingen met de terreurorganisatie over de vrijlating zou dwarsbomen. Een moeder zei dat een akkoord haar zoon morgen terug zou kunnen brengen. "Ik heb u gekozen", zei ze tegen Netanyahu. "Wanneer kiest u mij?"

Op een andere locatie in Tel Aviv protesteerden honderden mensen voor het ontslag van de regering. Ze eisten nieuwe verkiezingen. Later op de avond werden wegen geblokkeerd, waarbij zeker zeven mensen zijn opgepakt, meldt persbureau DPA.

Bruins Slot: grootschalige aanval op Rafah niet te rechtvaardigen

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot heeft zich uitgesproken tegen eventueel "grootscheeps militair optreden" door Israël in de Palestijnse stad Rafah. "Moeilijk te zien hoe grootscheeps militair optreden in een gebied met zoveel mensen niet zal leiden tot vele burgerslachtoffers en een grotere humanitaire catastrofe. Dat is niet te rechtvaardigen", schrijft ze op X.

Bruins Slot noemt de situatie "zeer zorgwekkend". Ze noemt het essentieel dat onderhandelingen "snel leiden tot een tijdelijk humanitair staakt-het-vuren en uiteindelijk tot een duurzaam neerleggen van de wapens". Dat is volgens haar ook in het belang van de door Hamas gegijzelden.

Een man in Rafah op weg om water te halen

Welkom

Het Midden-Oostenblog van gisteren vind je hier.