Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Israël: serverruimte Hamas gevonden in tunnel bij UNRWA-hoofdkantoor

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten, zoals de oorlog tussen Hamas en Israël en de situatie in Jemen.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Israël: serverruimte Hamas gevonden in tunnel bij UNRWA-hoofdkantoor

Het Israëlische leger zegt een tunnel ontdekt te hebben onder het hoofdkantoor van de UNWRA in Gaza-Stad, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen. In de tunnel werd onder meer een serverruimte gevonden die volgens het leger gebruikt zou zijn door Hamas en mogelijk van stroom werd voorzien vanuit het UNWRA-hoofkantoor. Ook werden wapens en explosieven aangetroffen, stelt het leger.

Buitenlandse journalisten kregen de tunnel te zien. Die loopt volgens persbureau AP deels onder een buitenplaats van het hoofdkantoor van de hulporganisatie. Het persbureau kan niet bevestigen dat UNWRA de tunnel van stroom voorzag.

Onderzoek

De hulporganisatie laat in reactie weten geen kennis te hebben van een tunnel bij het hoofdkantoor, maar zegt dat de bevindingen een onafhankelijk onderzoek verdienen. Zo'n onderzoek is op dit moment niet mogelijk vanwege de aanhoudende oorlog, stelt de organisatie, en UNWRA zou ook de middelen of de mensen niet hebben om een dergelijk onderzoek uit te voeren.

De Israëlische autoriteiten liet eind januari weten dat een aantal UNWRA-medewerkers betrokken zou zijn geweest bij de aanval op Israël op 7 oktober. Meerdere landen, waaronder Nederland, zegden daarop hun steun op aan de organisatie totdat uitvoerig onderzoek is gedaan.

AP: 44 Palestijnen gedood door Israëlische luchtaanvallen op Rafah

Afgelopen nacht en vandaag zijn minstens 44 Palestijnen gedood door Israëlische luchtaanvallen op Rafah, schrijft AP. De door Hamas aangestuurde autoriteiten melden deze aantallen en een journalist van het Amerikaanse persbureau heeft gezien dat de lichamen aankwamen bij een ziekenhuis.

Eerder vandaag meldde AP al de dood van zeker 28 Palestijnen bij Israëlische bombardementen op Rafah. Later op de dag werden nieuwe luchtaanvallen uitgevoerd. In totaal kwamen zeker dertien kinderen om het leven, meldt het persbureau. Het is onduidelijk hoeveel Hamas-leden zijn gedood.

Ook deze auto van de Palestijnse politie zou vandaag zijn vernietigd bij luchtaanvallen

In de zuidelijke stad Rafah zijn grote zorgen over een naderend Israëlische grondoffensief. Netanyahu heeft het leger opgedragen een plan te maken voor zo'n grondaanval op Hamas daar. Maar er zitten ook zo'n 1,4 miljoen gevluchte burgers.

Israël komt internationaal steeds meer onder druk te staan om burgers te ontzien. Ruim 28.000 Palestijnen zijn volgens de door Hamas aangestuurde autoriteiten omgekomen. Vrouwen en kinderen vormen volgens hen het merendeel van de slachtoffers. Israël houdt Hamas verantwoordelijk voor het hoge aantal burgerslachtoffers, omdat de militante beweging opereert vanuit woonwijken.

Hulporganisatie: mensen in Nasserziekenhuis worden beschoten

In de stad Khan Younis in het zuiden van Gaza wordt nog altijd zwaar gevochten bij het Nasserziekenhuis. Artsen Zonder Grenzen (AZG) meldt dat mensen in het ziekenhuis worden beschoten. Bij de gevechten vielen volgens de hulporganisatie vandaag twee doden. Vijf mensen raakten geworden, onder wie een verpleegster.

"Israëlische troepen gaan door met hun operatie in de directe omgeving van het ziekenhuis", meldt AZG op X. In het ziekenhuis schuilen naar schatting zo'n 10.000 vluchtelingen. Gewonden kunnen het ziekenhuis niet bereiken vanwege de beschietingen, zegt de hulporganisatie. "Medisch personeel is bang om zich te verplaatsen in en rondom het gebouw uit angst om te worden neergeschoten."

Op sociale media gaan videobeelden rond van Israëlische tanks die bij het ziekenhuis staan, maar die video's zijn nog niet onafhankelijk geverifieerd. Het Israëlische leger bevestigt dat er in de stad nog steeds een grondaanval gaande is. Volgens het leger zijn daarbij meerdere Hamas-leden gedood en wapens in beslag genomen.

Palestijnen schuilen in het Nasserziekenhuis, foto van 17 januari

Hamas-lid overleeft moordaanslag in Libanon

In Zuid-Libanon is een Hamas-lid ontsnapt aan een liquidatie, schrijven de Israëlische krant Haaretz en persbureau AFP. De man zou op de Westelijke Jordaanoever jarenlang nieuwe leden voor de militante beweging hebben geworven.

Bij de moordaanslag, die wordt toegeschreven aan het Israëlische leger, werden naar verluidt drie mensen gedood. De liquidatiepoging is bevestigd door anonieme bronnen binnen het leger. Sommige media schrijven over een of twee burgerslachtoffers, maar er is nog geen officiële bevestiging. Ook een of twee leden van Hezbollah zouden bij de liquidatie zijn gedood.

Sinds het begin van de oorlog zijn er beschietingen over en weer tussen het Israëlische leger en Hezbollah, dat een grote machtspositie heeft in Libanon. Israël voert ook liquidaties uit op Hamas-kopstukken in Libanon. Hamas is een bondgenoot van Hezbollah.

Egypte roept Israël op geen Palestijnen te verdrijven naar Egypte

De Egyptische regering waarschuwt Israël geen Palestijnen in de Gazastrook te verdrijven naar Egypte. Ook roept Caïro Israël op om niet de Palestijnse stad Rafah binnen te vallen, die vlak bij de grens met Egypte ligt. Egypte heeft gedreigd het vredesverdrag met Israël, dat in de jaren zeventig werd gesloten na een jarenlange oorlog, op te schorten als Israël toch Rafah binnen trekt.

Gisteren werd duidelijk dat de Israëlische premier Netanyahu het leger heeft opgedragen een plan te maken om Rafah binnen te vallen en burgers te evacueren. De bedoeling is dat Hamas-strijders in het gebied worden uitgeschakeld. Volgens Israël is Rafah het laatste bolwerk van Hamas.

In Rafah verblijven nu ongeveer 1,5 miljoen mensen, die veelal vanuit andere gebieden in Gaza zijn gevlucht. Egypte is bang dat een Israëlische inval leidt tot een toestroom van Palestijnse vluchtelingen Egypte.

Bewoners noorden Gaza: we zitten dagen zonder water en eten

Mensen in het geïsoleerde noorden van de Gazastrook zitten steeds vaker dagenlang zonder drinkwater en voedsel omdat hulpkonvooien geen toegang krijgen tot het gebied. Dat zeggen inwoners tegen de BBC.

De mensen beschrijven dat ze gaten in de grond graven om toegang te krijgen tot water om te drinken en zich te wassen. Ook wordt veevoer vermalen tot meel om nog iets te kunnen eten. Volgens de BBC zijn vier van de laatste vijf hulpkonvooien naar het noorden tegengehouden door het Israëlische leger, waardoor er zeker twee weken geen hulp kon komen. Ook de VN meldt dat er meermaals hulpkonvooien toegang werd ontzegd.

Bewoners zeggen dat ze maar eens in de vijftien dagen water krijgen. Dat water is ook nog eens vies. "Onze kinderen hebben veel ontstekingen. Hun tanden zijn geërodeerd door het vuile water. Er zit zand in en het is erg zout", zegt iemand.

Volgens de VN wonen er nog zo'n 300.000 mensen in het noorden van de Gazastrook.

'Israël bestookt doelen in Damascus'

Het Syrische leger zegt dat Israël bij luchtaanvallen meerdere doelwitten heeft bestookt in hoofdstad Damascus. Verschillende raketten zouden uit de lucht zijn geschoten. De raketten die niet zijn neergehaald, hebben volgens het Syrische leger materiële schade veroorzaakt.

Het in het Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat bij een van de aanvallen mensen zijn omgekomen toen een woonflat geraakt werd. Ook zouden er meerdere gewonden zijn.

Israël heeft niks gezegd over de aanvallen.

28 mensen omgekomen bij luchtaanval Rafah

Bij Israëlische luchtaanvallen op Rafah zijn ten minste 28 Palestijnen om het leven gekomen, meldt persbureau AP. Onder de doden zouden tien kinderen zijn. Israël heeft de afgelopen tijd vaker luchtaanvallen uitgevoerd op de grensstad.

Gisteren werd bekend dat het Israëlische leger het grondoffensief wil uitbreiden naar Rafah, waar meer dan een miljoen ontheemden naartoe gevlucht zijn. De Israëlische premier Netanyahu heeft niet gezegd wanneer die aanval begint.

Met wie moet Israël onderhandelen over een oplossing?

'Praten met Palestijnen moet', maar met wie?

VN: 'Willen niet dat mensen gedeporteerd worden'

Ook de VN is "uiterst bezorgd" over de situatie in Rafah en zegt dat de mensen daar bescherming nodig hebben. "We willen niet dat mensen gedeporteerd worden", zegt een VN-woordvoerder.

"Meer dan een miljoen mensen hebben al onvoorstelbaar lijden doorstaan en zijn al maanden onderweg. Er moet voldaan worden aan essentiële behoeften zoals onderdak, voedsel en medicatie."

In Rafah zijn op dit moment 1,4 miljoen vluchtelingen. Op deze satellietbeelden is te zien hoeveel meer mensen er in vier maanden tijd naar de stad zijn gevlucht:

  • AFP
    Satellietbeeld van Rafah van 15 oktober 2023
  • AFP
    Satellietbeeld van Rafah van 14 januari 2024

Grote zorgen Save the Children: 'Bij inval Rafah stopt alle hulpverlening'

Veel hulporganisaties maken zich grote zorgen over de situatie in Rafah, nu Israël voorbereidingen treft om zijn grondoffensief uit te breiden naar de grensstad. Volgens Save the Children betekent een Israëlische inval een dodelijke val voor ruim 1 miljoen burgers en kinderen en een einde aan de hulpverlening.

"De meeste hulp voor Gaza komt via Rafah naar binnen. Als er een gewelddadige militaire operatie zal plaatsvinden is die toegang niet meer mogelijk", legt Juliette Verhoeven van Save the Children uit. "Ook wordt de meeste hulp in Rafah gecoördineerd. Dat is dan ook niet meer mogelijk. Alle hulp in de Gazastrook stopt dan."

Verhoeven maakt zich ook grote zorgen om de hulpverleners in de stad. "Bij zo'n militaire operatie lopen ook zij gevaar en kunnen ze hun werk niet meer uitvoeren."

De situatie in Rafah is nu al heel slecht, benadrukt Verhoeven. "In de stad wonen meer dan vijf keer zoveel mensen als voor 7 oktober. Allemaal vluchtelingen." En die vluchtelingen kunnen geen kant op. "Geen enkele plek is veilig is Gaza. Er wordt nog gevochten en alles is verwoest. Grote kans dat de mensen via de kuststrook naar het noorden moeten, maar ook daar zijn geen voorzieningen en daar kan onze hulp niet komen."

Zorgen over ophanden zijnde offensief in Rafah

EU-buitenlandchef Borrell noemt de berichten over het Israëlische offensief dat ophanden is in Rafah alarmerend. "In Rafah zitten momenteel 1,4 miljoen Palestijnen", zegt Borrell. "Ze hebben geen veilige plek om naartoe te gaan en dreigen te verhongeren." Als grondtroepen de grensstad binnenvallen, kan dat catastrofale consequenties hebben

President Abbas van de Palestijnse Autoriteit zegt dat de opmerkingen van de Israëlische premier Netanyahu over het voorbereiden van een offensief een "echte bedreiging" vormen. Hij zegt dat de Israëlische regering bezig is om Palestijnen uit hun land te verdrijven en dat de regeringen van Israël en de VS verantwoordelijk gehouden zullen worden voor de gevolgen van een offensief in Rafah. Ook roept hij de VN-Veiligheidsraad op tot actie.

Topvrouw Callamard van Amnesty International vraagt zich af waar de Palestijnen naartoe moeten als het Israëlische leger binnenvalt. "Ze kunnen nergens naartoe", schrijft ze. "Amnesty herhaalt dat Palestijnen in Gaza groot risico lopen op genocide. De internationale gemeenschap heeft de plicht om in te grijpen om genocide te voorkomen."

Welkom!

Het Midden-Oostenblog van gisteren vind je hier.