Actievoerders op het dak van een UvA-gebouw
NOS NieuwsAangepast

Gesprek tussen bestuur UvA en bezetters opgeschort, vanmiddag nieuw overleg

De gesprekken over de beëindiging van het pro-Palestijnse protest op de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben nog niet tot een oplossing geleid. Een onderhandelingsteam van vijf studenten en drie docenten sprak vanochtend anderhalf uur met een afvaardiging van het college van bestuur. Eind van de middag wordt verder gepraat, zegt student Carlos van Eck, die in het team zit.

De studenten en docenten eisen opnieuw dat de universiteit een lijst openbaar maakt met alle Israëlische instanties waar een relatie mee is. De lijst die de universiteit gisteren openbaar maakte is volgens hen niet compleet.

Verder eisen ze dat de samenwerking wordt opgeschort met Israëlische instellingen die "medeplichtig zijn aan de onderdrukking, apartheid en genocide in Palestina", aldus een actievoerder vanmorgen.

Volgens Van Eck is het protest primair een actie van studenten en docenten. "Gezien de de bedreigende situatie staan we wel toe dat iedereen steun kan betuigen, maar het gaat over de UvA. We voelen ons gesteund door die solidariteit."

Universiteitsbestuurder Peter-Paul Verbeek zei tegen stadszender AT5 dat hij begrijpt dat de situatie in Gaza de actievoerders "heel erg raakt, dat doet het ons ook". Ook zei hij dat het beantwoorden van hun vragen tijd vergt.

Oproep tot steun

De actievoerders bezetten gisteren een gebouw van de universiteit op het Binnengasthuisterrein in de binnenstad. Ze wierpen barricades op waardoor ook andere universiteitsgebouwen niet te gebruiken zijn.

Anders dan bij de demonstratie die eergisteren begon op het Roeterseiland deed de universiteit dit keer geen aangifte. De politie besloot daarom deze bezetting en blokkades aan de Oudezijds Voorburgwal en Grimburgwal vooralsnog ongemoeid te laten.

De actievoerders hebben op hun Instagramaccount een oproep geplaatst om om naar de Oudezijds Voorburgwal te komen in verband met een eventuele ontruiming.

Vanochtend vroeg was het rustig in het gebied. De demonstranten hebben barricades opgeworpen van kantoormeubilair, hekken van een bouwplaats en fietsen. Achter de barricaden liep een tiental mensen rond. Het is onduidelijk hoeveel betogers er binnen zitten. Aan het eind van de ochtend hesen demonstranten op een van gebouw aan de Grimburgwal.

Palestijnse vlaggen op een gebouw aan de Grimburgwal

"De nacht is veilig verlopen", zei een van de demonstranten in het NOS Radio 1 Journaal. "We hebben een goede relatie met de politie opgebouwd. We hebben in vrede dit protest kunnen voeren. Daar zijn we heel blij mee."

Volgens deze demonstranten moet aan het opwerpen van barricades niet te zwaar worden getild. "Dit vinden we kunnen omdat het een kleine hindering van het dagelijks leven is. Dit staat in geen verhouding tot de hongersnood en bommencampagne op Gaza, waar 2 miljoen Palestijnen uit hun huizen zijn verdreven."

De blokkade bij de Oudemanhuispoort die toegang biedt tot een universiteitsgebouw

Voorbijgangers tonen weinig begrip voor de bezetting. "Ik vond het grimmig", zegt een man die voorbijliep. "Wat me opviel is dat heel veel demonstranten gezichtsbedekking hadden. Ik denk: als je vreedzaam wilt demonstreren, waarom moet je dan op voorhand anoniem blijven? Het komt agressief over. Ik vind dat vervelend om te zien. Ik hoop dat ze met elkaar gaan overleggen en dit gaan opruimen."

Een hardloper vindt dat er voor- en tegenargumenten zijn. "Maar dat ze dat gebouw ook schade toebrengen vind ik sowieso niet goed." Een bouwvakker die niet naar zijn werk kan, keurt het protest af. "Ik ben voor Israël."

Hoe verder?

Het is nu afwachten hoe het overleg met het college van bestuur verder gaat. Dat geldt ook voor de politie. "Onze acties hangen af van de dingen die gaan gebeuren", zegt een woordvoerder. "We blijven in de buurt, op afstand, en op het moment dat onze inzet gevraagd wordt dan doen we dat. Dat kan zijn: als de UvA aangifte doet, de gemeente besluit de demonstratie te ontbinden of er strafbare feiten worden gepleegd. Zo niet, dan ondernemen wij geen actie."

"De nacht is veilig verlopen", zegt een bezetter:

Universiteit van Amsterdam vanochtend nog gebarricadeerd

Van de 140 demonstranten die bij het politieoptreden gisternacht op de campus op het Roeterseiland zijn aangehouden zitten er volgens hun advocaat nog twee vast. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging.

In de Amsterdamse gemeenteraad is vrijdagmiddag een spoeddebat over de pro-Palestijnse protesten bij de UvA-gebouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl