NOS NieuwsAangepast

Politie beëindigt demonstratie pro-Palestijnse betogers op campus UvA

De politie in Amsterdam heeft een demonstratie van pro-Palestijnse betogers op de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) beëindigd. Daarbij zijn 140 mensen aangehouden, van wie er nu nog vier vastzitten.

De politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente besloten vannacht het protestkamp te ontruimen, omdat er volgens hen sprake was van erfvredebreuk. De universiteit vroeg de demonstranten gisteravond al meerdere keren om te vertrekken, maar niet iedereen wilde daar gehoor aan geven. Tegen 03.00 uur was de mobiele eenheid aanwezig op het terrein. Rond 04.30 uur was de demonstratie grotendeels voorbij en werden mensen naar bussen geleid.

Foto's van de situatie vanochtend vroeg:

  • NOS/Beau Heimensen
  • NOS/Beau Heimensen
  • NOS/Beau Heimensen
  • NOS/Beau Heimensen
  • NOS/Beau Heimensen
  • NOS/Beau Heimensen
  • NOS/Beau Heimensen

Politiewoordvoerder Olav Brink spreekt in het NOS Radio 1 Journaal van een "ontruiming met grof geschut". "We hebben een shovel ingezet omdat er echt enorme barricades waren opgeworpen. We konden daardoor niet bij deze groep personen komen en ze luisterden niet naar vorderingen die eerder door de UvA waren gedaan om het gebied te verlaten en later meermaals door ons."

"Daarna zijn we ernaartoe gegaan en hebben we geweld toegepast, maar er werd ook tegen ons geweld gebruikt. Er werd met bakstenen en vuurwerk naar ons gegooid. Eén collega heeft daarbij gehoorschade opgelopen. We vinden het heel erg dat dat is gebeurd."

Brink zegt dat er verschillende belangen zijn afgewogen voordat er werd besloten om het gebied te ontruimen. "Vervolgens heeft het Openbaar Ministerie besloten dat de politie het terrein moest gaan ontruimen."

Na de oproep van de politie vertrokken de meeste betogers. "Maar toen we eenmaal op het terrein aanwezig waren, was er nog een groep van 125 personen en die zijn aangehouden. Zij zijn vervoerd naar een cellencomplex en hun identiteit wordt vastgesteld. Vervolgens krijgen ze te horen waarvan ze verdacht worden, en op een later moment beslist de officier van justitie of en hoe ze bestraft worden."

Bekijk hier hoe het er vannacht aan toe ging:

Met een grote politiemacht wordt pro-Palestijns protestkamp UvA ontmanteld

De politie meldde halverwege de nacht dat het tijdens de ontruiming onrustig was op Roeterseiland, waar de tenten stonden. Volgens de politie hebben demonstranten geweld gebruikt.

Op een livestream van de lokale zender AT5 was te zien dat er met vuurwerk werd gegooid. Ook probeerden demonstranten een shovel van de mobiele eenheid tegen te houden, die barricades op het terrein weghaalde.

De demonstratie begon gistermiddag toen betogers tenten hadden opgezet op de campus. Ze eisten onder andere dat de Amsterdamse universiteiten hun banden met Israël zouden verbreken. Twee bruggetjes en de toegang naar de campus bij de Nieuwe Prinsengracht werden geblokkeerd met pallets en andere spullen.

De politie schrijft in een verklaring dat het protest tot een onveilige situatie leidde, "mede door de barricades waardoor hulpdiensten het terrein niet konden betreden. Bij een calamiteit zouden de activisten mogelijk zelf vast komen te zitten op het terrein."

Rond 20.30 uur sloeg de sfeer om. Zo'n tien mannen zochten de confrontatie met de pro-Palestijnse demonstranten. Daarbij sloegen ze betogers en gooiden ze met fakkels en vuurwerk. Het groepje mannen is volgens persbureau ANP het terrein afgejaagd door de demonstranten. Volgens de politie zijn er ook "massaal" stenen uit de grond gehaald.

Kijk hier hoe de protesten zich gedurende de dag ontwikkelden:

Pro-Palestijns protest bij de campus van de Universiteit van Amsterdam

Gistermiddag kondigde de UvA aan om aangifte tegen de demonstranten te doen als zij daadwerkelijk op het terrein zouden overnachten. Een NOS-verslaggever ter plekke schatte dat er rond 23.00 uur nog honderden betogers op de campus waren. Een deel van hen was van plan daar te blijven slapen.

Op universiteiten in de Verenigde Staten waren de afgelopen weken ook pro-Palestijnse demonstraties. Bij de ontruiming van de Columbia University in New York arresteerde de politie bijna 300 mensen.

Op UCLA in Los Angeles braken vorige week dinsdag gevechten, uit nadat pro-Israëlische tegendemonstranten hadden geprobeerd de barricades omver te trekken die de pro-Palestijnse studenten hadden opgericht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl