Nog altijd staan er tenten bij de Columbia universiteit in New York
NOS Nieuws

Honderden gearresteerd bij groeiende campusprotesten VS tegen oorlog Gaza

Van New York tot aan Californië verspreiden de protesten tegen de oorlog in Gaza zich op universiteiten in de Verenigde Staten. Op de campussen ontvouwen zich ware tentenkampen, compleet met buffet, muziek en een zogenoemd veiligheidsteam dat indringers moet weren.

De protesten breiden zich niet alleen uit, maar duren ook geregeld dagenlang. Tot de politie, soms met harde hand, de demonstraties afbreekt. Wat begon als een vreedzaam protest met tientallen studenten, mondt langzaam uit in grotere en ook grimmigere protesten. Het optreden van de politie gooit volgens sommigen juist olie op het vuur.

"Studenten moeten hun solidariteit met de bevolking in Gaza kunnen uiten zonder afgeschilderd te worden als sympathisant van Hamas, als antisemiet of als terrorist. Het is schandalig", zegt Bassam Khawaja, docent aan de rechtenfaculteit van de Columbia Universiteit van New York tegen The Guardian. Hij veroordeelt het besluit van de voorzitter van de universiteit om de politie in te schakelen bij een protest dat "in alle opzichten niet gewelddadig was".

Deze week protesteerden studenten van die universiteit in groten getale op de campus. Ze eisen een staakt-het-vuren in Gaza en hebben felle kritiek op de regering van president Biden. De VS is de grootste bondgenoot en wapenleverancier van Israël. Het protest bij de Columbia Universiteit bleek het startsein voor een veel groter en breder gedragen protest in de Verenigde Staten, ook onder docenten.

In New York werden de afgelopen weken meerdere mensen gearresteerd bij protesten op universiteiten:

Amerikaanse studenten protesteren tegen oorlog in Gaza

Volgens The Washington Post zijn er tot nu toe meer dan 500 mensen op verschillende Amerikaanse campussen gearresteerd. Dit weekend alleen al waren dat er meer dan 200. Het gros daarvan werd op de Northeastern University in Boston opgepakt.

Het universiteitsbestuur van Northeastern vond dat het protest uit de hand liep en besloot in te grijpen. "Wat begon als een studentenprotest, werd overgenomen door professionele organisatoren die geen banden hebben met Northeastern", luidde de verklaring op X. "Het gebruik van antisemitische leuzen zoals 'Dood aan de Joden' overschreed een grens."

  • AFP
    Protest op de Universiteit van Californië in Los Angeles (Foto: 27 april 2024)
  • EPA
    Protest op de campus van de George Washington University
  • EPA
    De pro-Palestijnse protesten op de Columbia universiteit krijgen ook steun van ultraorthodoxe joden

De groep die het protest organiseerde, Huskies for Free Palestine, ontkent met klem dat het protest werd overgenomen door mensen van buitenaf. Ook hebben zij geen antisemitische leuzen geroepen, zegt de groep. Aanwezige studenten zeggen juist dat tegendemonstranten met Israëlische vlaggen de pro-Palestijnse betogers probeerden aan te zetten tot haatzaaiende uitspraken. Op sociale media gaan beelden rond van dat moment bij het protest.

Antisemitisme

Hoewel de protesten over het algemeen nog steeds vreedzaam verlopen, merken universiteiten en Joodse studenten dat het antisemitisme toeneemt. Vorige maand vertelden negen Joodse studenten van prominente universiteiten in het Amerikaanse Congres over hun ervaringen. Zo voelen ze zich onveilig en zeggen ze regelmatig te maken te hebben met fysiek en verbaal geweld. Sommige studenten zijn gestopt met het dragen van een keppel en verstoppen hun ketting met een davidster.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl