NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Rusland: morgen wapenstilstand bij vijf steden • VS verrast over Pools straaljageraanbod

Liveblog gesloten
 • Centrale bank Rusland beperkt opname buitenlandse valuta

  Inwoners van Rusland die op hun bankrekening buitenlandse tegoeden hebben staan, mogen tot 9 september maximaal 10.000 dollar (ongeveer 9170 euro) van dat geld opnemen. Dat heeft de Russische centrale bank bepaald. Russen die buitenlandse tegoeden willen opnemen, zullen bovendien alleen maar dollars uitgekeerd krijgen, ongeacht welke valuta zij op hun rekening hebben staan. Ook heeft de centrale bank aangekondigd dat Russische banken voorlopig geen buitenlandse valuta's mogen verkopen voor roebels.

  Als gevolg van de invasie nam de Russische munt de voorbije dagen een duikvlucht ten opzichte van de euro en dollar. Het lijkt erop dat de bank met de maatregelen hoopt een verdere koersdaling van de munt tegen te gaan.

 • Coca-Cola en Pepsi schorten activiteiten in Rusland op

  De Amerikaanse bedrijven Coca-Cola en PepsiCo schorten hun activiteiten op in Rusland. Coca-Cola zegt in een korte verklaring dat het meeleeft met "de mensen die lijden onder de onbeschrijfelijke gevolgen van de tragische gebeurtenissen in Oekraïne. We zullen de situatie blijven volgen." Het is niet direct duidelijk wat dit concreet betekent voor de verkoop van producten van Coca-Cola.

  PepsiCo, bekend van de frisdrank Pepsi maar ook Doritos, Duyvis en Lay's, stopt met de verkoop van frisdrank en gaat voorlopig ook niet meer investeren en adverteren in het land. De verkoop van eerste voedingsmiddelen als melk en babyvoeding gaat wel door.

  "Hiermee blijven we steun verlenen aan het levensonderhoud van onze 20.000 Russische medewerkers en de 40.000 Russische landarbeiders in onze toeleveringsketen", zegt topman Ramon Laguarta.

 • Hendrika vangt haar Oekraïense familie op

  De kinderen van Hendrika van Klinken zijn het huis uit en ze heeft twee kamers over. Daar slapen nu twee gevluchte Oekraïense vrouwen en vier kinderen. De mannen zijn gebleven om te vechten, dat zijn neven van Hendrika's man:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hendrika vangt haar Oekraïense familie op: 'Dat doe je als je familie bent
 • 'Talrijke mensenrechtenschendingen door Russische leger'

  Rapporteurs van Human Rights Watch hebben "talrijke gevallen" geregistreerd van schendingen van mensenrechten door Russische troepen in Oekraïne. Zo zou het Russische leger clustermunitie hebben gebruikt in de buurt van een ziekenhuis en is er geschoten op vluchtende burgers. Dat staat in een rapport dat dinsdag naar buiten is gekomen.

  "We maken ons grote zorgen dat het Russische leger mensenrechten schendt en mogelijk oorlogsmisdaden begaat", zegt Kenneth Roth, directeur van Human Rights Watch tegen Nieuwsuur. In het oorlogsrecht geldt een absoluut verbod om burgers aan te vallen als ze niet meedoen aan de strijd.

  Lees verder:

 • Plunderingen, chaos en verdriet in belegerd Marioepol

  De evacuatie van de belegerde havenstad Marioepol is vandaag opnieuw mislukt. Op beelden is te zien dat inwoners gebukt gaan onder verwoestingen, plunderingen en verdriet als gevolg van de invasie:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Verwoesting en chaos in Marioepol: 'Steel alsjeblieft niet alles'
 • VS reageert verrast op Pools aanbod van straaljagers

  Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is naar eigen zeggen verrast over het aanbod van Polen om per direct straaljagers beschikbaar te stellen. "Naar mijn weten was vooraf niet met ons overlegd dat Polen van plan was deze vliegtuigen aan ons te geven", zegt onderminister Nuland volgens persbureau Reuters.

  Eerder op de avond meldden de Poolse autoriteiten dat ze alle Poolse MIG-29-straaljagers aan de VS willen overdragen. Enkele dagen geleden meldden internationale media dat Polen deze toestellen aan Oekraïne zou willen leveren, maar alleen als de VS daarvoor F-16's teruggeeft.

 • Gevluchte Oekraïense vrouwen: 'Liever vrede dan bloemen'

  Als de bussen met gevluchte Oekraïense vrouwen en kinderen aankomen in Roemenië en Polen, krijgen ze bloemen vanwege Internationale Vrouwendag. De vrouwen zeggen niets liever te willen dan vrede en veilig te kunnen terugkeren naar huis.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Gevluchte Oekraïense vrouwen: 'We hebben liever vrede dan bloemen of cadeautjes'
 • Rusland: morgen staakt-het-vuren voor evacuaties uit vijf steden

  Het Russische leger kondigt voor een aantal steden morgen een tijdelijke wapenstilstand aan om humanitaire corridors in te stellen. Dat zou zijn vanaf 08.00 uur Nederlandse tijd voor Kiev, Soemy, Marioepol, Charkov en Tsjernihiv, meldt persbureau Tass.

  De mogelijkheid voor inwoners van deze belegerde steden om morgen te worden geëvacueerd, is volgens het Russische minister van Defensie met Oekraïne gecommuniceerd. Voor zover bekend hebben de Oekraïense autoriteiten nog niet gereageerd op dit bericht.

  Vandaag beschuldigde Kiev de Russische strijdkrachten van het beschieten van vluchtelingen. "De vijand lanceerde een aanval op een humanitaire corridor", schreef het Oekraïense ministerie van Defensie vandaag op sociale media.

  Gisteren maakten we deze video over hoe de corridors werken:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zo werkt een humanitaire corridor in Oekraïne
 • Polen stelt straaljagers beschikbaar aan VS, bedoeld voor Oekraïne

  De Poolse regering stelt per direct al zijn MIG-29-straaljagers beschikbaar aan de VS. Het is de bedoeling dat de verouderde toestellen vervolgens worden overgedragen aan de Oekraïense strijdkrachten, maar Washington heeft dit nog niet bevestigd.

  Polen staat klaar om de straaljagers over te dragen aan de Amerikaanse legerbasis Ramstein in Duitsland, meldt de Poolse regering. Volgens internationale media gaat het om 28 MIG-29's. Er worden volgens Polen geen kosten in rekening gebracht, maar eerder zei het land wel dat het in ruil voor deze toestellen F-16's wil hebben van de VS.

  Hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga noemt het besluit een grote ontwikkeling in de oorlog. Oekraïne kan de straaljagers goed gebruiken in de strijd tegen het Russische leger.

  "Het heeft ook een symbolische waarde na al het aandringen van president Zelensky", zegt Osinga. Hij noemt de levering van de Poolse straaljagers een alternatief voor de herhaaldelijke afwijzing van de NAVO om een vliegverbod in te stellen, waar Oekraïne steeds op heeft aangedrongen.

 • WK-kwalificatiewedstrijd Oekraïne uitgesteld

  De kwalificatiewedstrijd voor het WK voetbal in Qatar tussen Oekraïne en Schotland wordt niet over twee weken gespeeld, maar in juni. Dat heeft wereldvoetbalbond FIFA bekendgemaakt. Oekraïne en Schotland komen uit in de playoffs. De winnaar van de wedstrijd speelt in de finale van de playoffs tegen de winnaar van de wedstrijd Wales-Oostenrijk. Die wedstrijd is ook uitgesteld.

  Ook Rusland had zich geplaatst voor de playoffs, maar is vanwege de oorlog uitgesloten door de FIFA. Rusland was ingedeeld in een schema met Polen, Zweden en Tsjechië. Polen had het op moeten nemen tegen Rusland en gaat nu zonder te spelen door naar de finale tegen Zweden of Tsjechië.

 • Evacuatie uit Soemy op gang, uit Marioepol mislukt

  Het tijdelijke staakt-het-vuren in de Noord-Oekraïense stad Soemy heeft vandaag grotendeels standgehouden, zegt de gouverneur van de regio. Daardoor konden zo'n 5000 mensen gebruikmaken van de humanitaire corridor richting de 175 kilometer zuidelijker gelegen stad Poltava. Van daaruit leidt de corridor naar de Poolse grens. Onder de geëvacueerde mensen zijn zo'n 1700 buitenlandse studenten. 360 van hen komen uit Nigeria, 700 uit India.

  Vanuit Marioepol was het vandaag opnieuw niet mogelijk om mensen te evacueren, zegt vicepremier Joelia Svyrydenko. Ze noemt de situatie in de zuidelijke havenstad catastrofaal.

  Bekijk deze video over de evacuatie uit Soemy:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Oekraïners ontsnappen belegerd Soemy via humanitaire corridor
 • Zeker 27 burgers gedood in dag tijd, zegt politie van Charkov

  Als gevolg van Russische beschietingen en luchtaanvallen zijn in de stad Charkov zeker 27 burgers gedood, zegt de politie van de stad. Volgens de gouverneur van de regio is het Russische troepen nog niet gelukt om de stad te betreden, ondanks herhaaldelijke aanvallen.

  Om de tweede grootste stad van het land wordt al dagen zwaar gevochten. Bij die strijd zijn volgens de lokale autoriteiten minstens 170 burgers om het leven gekomen. Onder de doden zouden zeker vijf kinderen zijn.

  In deze foto's zie je de verwoesting in Charkov:

  1/3 AFP
  2/3 AFP
  3/3 AFP
 • McDonald's dicht in Rusland

  De Amerikaanse fastfoodketen McDonald's zet alle activiteiten in Rusland stil. Alle 850 filialen gaan tijdelijk dicht, zegt het bedrijf in een verklaring. Er werken 62.000 mensen bij McDonald's in Rusland. Het bedrijf blijft de salarissen van de medewerkers doorbetalen.

  De Russische filialen leveren McDonald's jaarlijks zo'n 2 miljard dollar op. Dat is bijna 10 procent van wereldwijde omzet.

  Ook Unilever neemt maatregelen naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. De voedingsmiddelenleverancier stopt volledig met de import en export van producten naar en uit Rusland. Wel blijft het bedrijf producten leveren in Rusland die in het land zelf gemaakt zijn.

 • Katerina vreest voor haar Odessa: 'We staan er alleen voor'

  "Ik ben bang dat wij de volgende stad zijn die wordt kapotgemaakt door de Russen. Ik ben bang dat ze onze scholen vernietigen, onze prachtige opera aanvallen en de burgers gaan uithongeren." Advocaat en docent Katerina Karmazina uit Odessa spreekt vanuit haar badkamer met de NOS.

  Bekijk hier het interview met Karmazina, of lees hier het artikel:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Katerina Karmazina in Odessa maakt zich zorgen dat de oorlog naar haar stad komt
 • Koningspaar stelt staatsbezoek Griekenland uit vanwege oorlog

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima stellen hun staatsbezoek aan Griekenland uit vanwege de situatie in Oekraïne. Het bezoek stond gepland voor 16 tot en met 18 maart.

  De Rijksvoorlichtingsdienst schrijft dat het besluit is genomen vanwege "de oorlog in Oekraïne en het menselijke leed van de Oekraïense bevolking en de vluchtelingen."