NOS NieuwsAangepast

Inwoners van bezette stad Cherson protesteren tegen Russische invasie

In Cherson is een grote groep inwoners de straat op gegaan om te demonstreren tegen de Russische bezetting van de stad. De regionale hoofdstad in het zuiden van het land was de eerste grote Oekraïense stad die in handen zou zijn gevallen van de Russen. Het is onduidelijk hoe groot de menigte is; het lijkt om honderden tot duizenden mensen te gaan.

De demonstranten zwaaien met Oekraïense vlaggen en schreeuwen leuzen als "Cherson is Oekraïne" en "Zelensky is goed bezig". Het protest vindt plaats bij het gebouw van de regionale autoriteiten, dat sinds woensdag door Russische troepen wordt bezet.

Militairen hebben geprobeerd met waarschuwingsschoten de demonstratie uiteen te drijven. Het is onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

In deze video worden waarschuwingsschoten gelost:

Demonstratie op plein in Cherson, Russen lijken in te grijpen

Op sociale media zijn verschillende video's gedeeld waarop te zien is dat een Russisch pantservoertuig, bekleed met een Oekraïense vlag, in de buurt van het plein rijdt. Die beelden zijn door de NOS geverifieerd. Het is onduidelijk of het voertuig door een Oekraïense betoger wordt bestuurd of door een Russische militair.

Afgelopen woensdag claimde het Russische ministerie van Defensie dat de stad volledig door het Russische leger was ingenomen. Dat werd tegengesproken door de Oekraïense autoriteiten. Volgens Oekraïense media staan onder meer het treinstation en de haven onder Russische controle.

Het is niet duidelijk hoe groot de Russische militaire aanwezigheid in de stad op dit moment is. Op beelden is te zien dat er militairen aan de randen van het plein staan.

Op beelden, gemaakt tijdens het binnenrijden van Russische tanks op woensdag, is te zien dat op hetzelfde plein slechts één persoon de straat op ging:

Russen claimen overwinning Cherson, Oekraïne ontkent dat

Cherson (280.000 inwoners) is door de ligging aan de delta van de rivier de Dnjepr van strategische waarde. De stad heeft een belangrijke haven en is het bestuurlijke centrum van de provincie Cherson. Ten noorden van de stad ligt een van de weinige bruggen over de Dnjepr.

De stad werd eind 18e eeuw gebouwd in opdracht van de Russische tsarina Catharina de Grote. De naam is een verwijzing naar een oude Griekse kolonie, Chersonesos. Een groot deel van de bewoners spreekt Russisch.

Cherson ligt op de route van het geannexeerde schiereiland de Krim naar de belangrijke steden Mykolajiv en Odessa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl