NOS NieuwsAangepast

Rusland: morgen wapenstilstand bij vijf steden • VS verrast over Pools straaljageraanbod

liveblog gesloten

Centrale bank Rusland beperkt opname buitenlandse valuta

Inwoners van Rusland die op hun bankrekening buitenlandse tegoeden hebben staan, mogen tot 9 september maximaal 10.000 dollar (ongeveer 9170 euro) van dat geld opnemen. Dat heeft de Russische centrale bank bepaald. Russen die buitenlandse tegoeden willen opnemen, zullen bovendien alleen maar dollars uitgekeerd krijgen, ongeacht welke valuta zij op hun rekening hebben staan. Ook heeft de centrale bank aangekondigd dat Russische banken voorlopig geen buitenlandse valuta's mogen verkopen voor roebels.

Als gevolg van de invasie nam de Russische munt de voorbije dagen een duikvlucht ten opzichte van de euro en dollar. Het lijkt erop dat de bank met de maatregelen hoopt een verdere koersdaling van de munt tegen te gaan.

Coca-Cola en Pepsi schorten activiteiten in Rusland op

De Amerikaanse bedrijven Coca-Cola en PepsiCo schorten hun activiteiten op in Rusland. Coca-Cola zegt in een korte verklaring dat het meeleeft met "de mensen die lijden onder de onbeschrijfelijke gevolgen van de tragische gebeurtenissen in Oekraïne. We zullen de situatie blijven volgen." Het is niet direct duidelijk wat dit concreet betekent voor de verkoop van producten van Coca-Cola.

PepsiCo, bekend van de frisdrank Pepsi maar ook Doritos, Duyvis en Lay's, stopt met de verkoop van frisdrank en gaat voorlopig ook niet meer investeren en adverteren in het land. De verkoop van eerste voedingsmiddelen als melk en babyvoeding gaat wel door.

"Hiermee blijven we steun verlenen aan het levensonderhoud van onze 20.000 Russische medewerkers en de 40.000 Russische landarbeiders in onze toeleveringsketen", zegt topman Ramon Laguarta.

Hendrika vangt haar Oekraïense familie op

De kinderen van Hendrika van Klinken zijn het huis uit en ze heeft twee kamers over. Daar slapen nu twee gevluchte Oekraïense vrouwen en vier kinderen. De mannen zijn gebleven om te vechten, dat zijn neven van Hendrika's man:

Hendrika vangt haar Oekraïense familie op: 'Dat doe je als je familie bent

'Talrijke mensenrechtenschendingen door Russische leger'

Rapporteurs van Human Rights Watch hebben "talrijke gevallen" geregistreerd van schendingen van mensenrechten door Russische troepen in Oekraïne. Zo zou het Russische leger clustermunitie hebben gebruikt in de buurt van een ziekenhuis en is er geschoten op vluchtende burgers. Dat staat in een rapport dat dinsdag naar buiten is gekomen.

"We maken ons grote zorgen dat het Russische leger mensenrechten schendt en mogelijk oorlogsmisdaden begaat", zegt Kenneth Roth, directeur van Human Rights Watch tegen Nieuwsuur. In het oorlogsrecht geldt een absoluut verbod om burgers aan te vallen als ze niet meedoen aan de strijd.

Lees verder:

Plunderingen, chaos en verdriet in belegerd Marioepol

De evacuatie van de belegerde havenstad Marioepol is vandaag opnieuw mislukt. Op beelden is te zien dat inwoners gebukt gaan onder verwoestingen, plunderingen en verdriet als gevolg van de invasie:

Verwoesting en chaos in Marioepol: 'Steel alsjeblieft niet alles'

VS reageert verrast op Pools aanbod van straaljagers

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is naar eigen zeggen verrast over het aanbod van Polen om per direct straaljagers beschikbaar te stellen. "Naar mijn weten was vooraf niet met ons overlegd dat Polen van plan was deze vliegtuigen aan ons te geven", zegt onderminister Nuland volgens persbureau Reuters.

Eerder op de avond meldden de Poolse autoriteiten dat ze alle Poolse MIG-29-straaljagers aan de VS willen overdragen. Enkele dagen geleden meldden internationale media dat Polen deze toestellen aan Oekraïne zou willen leveren, maar alleen als de VS daarvoor F-16's teruggeeft.

Gevluchte Oekraïense vrouwen: 'Liever vrede dan bloemen'

Als de bussen met gevluchte Oekraïense vrouwen en kinderen aankomen in Roemenië en Polen, krijgen ze bloemen vanwege Internationale Vrouwendag. De vrouwen zeggen niets liever te willen dan vrede en veilig te kunnen terugkeren naar huis.

Gevluchte Oekraïense vrouwen: 'We hebben liever vrede dan bloemen of cadeautjes'

Rusland: morgen staakt-het-vuren voor evacuaties uit vijf steden

Het Russische leger kondigt voor een aantal steden morgen een tijdelijke wapenstilstand aan om humanitaire corridors in te stellen. Dat zou zijn vanaf 08.00 uur Nederlandse tijd voor Kiev, Soemy, Marioepol, Charkov en Tsjernihiv, meldt persbureau Tass.

De mogelijkheid voor inwoners van deze belegerde steden om morgen te worden geëvacueerd, is volgens het Russische minister van Defensie met Oekraïne gecommuniceerd. Voor zover bekend hebben de Oekraïense autoriteiten nog niet gereageerd op dit bericht.

Vandaag beschuldigde Kiev de Russische strijdkrachten van het beschieten van vluchtelingen. "De vijand lanceerde een aanval op een humanitaire corridor", schreef het Oekraïense ministerie van Defensie vandaag op sociale media.

Gisteren maakten we deze video over hoe de corridors werken:

Zo werkt een humanitaire corridor in Oekraïne

Polen stelt straaljagers beschikbaar aan VS, bedoeld voor Oekraïne

De Poolse regering stelt per direct al zijn MIG-29-straaljagers beschikbaar aan de VS. Het is de bedoeling dat de verouderde toestellen vervolgens worden overgedragen aan de Oekraïense strijdkrachten, maar Washington heeft dit nog niet bevestigd.

Polen staat klaar om de straaljagers over te dragen aan de Amerikaanse legerbasis Ramstein in Duitsland, meldt de Poolse regering. Volgens internationale media gaat het om 28 MIG-29's. Er worden volgens Polen geen kosten in rekening gebracht, maar eerder zei het land wel dat het in ruil voor deze toestellen F-16's wil hebben van de VS.

Hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga noemt het besluit een grote ontwikkeling in de oorlog. Oekraïne kan de straaljagers goed gebruiken in de strijd tegen het Russische leger.

"Het heeft ook een symbolische waarde na al het aandringen van president Zelensky", zegt Osinga. Hij noemt de levering van de Poolse straaljagers een alternatief voor de herhaaldelijke afwijzing van de NAVO om een vliegverbod in te stellen, waar Oekraïne steeds op heeft aangedrongen.

WK-kwalificatiewedstrijd Oekraïne uitgesteld

De kwalificatiewedstrijd voor het WK voetbal in Qatar tussen Oekraïne en Schotland wordt niet over twee weken gespeeld, maar in juni. Dat heeft wereldvoetbalbond FIFA bekendgemaakt. Oekraïne en Schotland komen uit in de playoffs. De winnaar van de wedstrijd speelt in de finale van de playoffs tegen de winnaar van de wedstrijd Wales-Oostenrijk. Die wedstrijd is ook uitgesteld.

Ook Rusland had zich geplaatst voor de playoffs, maar is vanwege de oorlog uitgesloten door de FIFA. Rusland was ingedeeld in een schema met Polen, Zweden en Tsjechië. Polen had het op moeten nemen tegen Rusland en gaat nu zonder te spelen door naar de finale tegen Zweden of Tsjechië.

Evacuatie uit Soemy op gang, uit Marioepol mislukt

Het tijdelijke staakt-het-vuren in de Noord-Oekraïense stad Soemy heeft vandaag grotendeels standgehouden, zegt de gouverneur van de regio. Daardoor konden zo'n 5000 mensen gebruikmaken van de humanitaire corridor richting de 175 kilometer zuidelijker gelegen stad Poltava. Van daaruit leidt de corridor naar de Poolse grens. Onder de geëvacueerde mensen zijn zo'n 1700 buitenlandse studenten. 360 van hen komen uit Nigeria, 700 uit India.

Vanuit Marioepol was het vandaag opnieuw niet mogelijk om mensen te evacueren, zegt vicepremier Joelia Svyrydenko. Ze noemt de situatie in de zuidelijke havenstad catastrofaal.

Bekijk deze video over de evacuatie uit Soemy:

Oekraïners ontsnappen belegerd Soemy via humanitaire corridor

Zeker 27 burgers gedood in dag tijd, zegt politie van Charkov

Als gevolg van Russische beschietingen en luchtaanvallen zijn in de stad Charkov zeker 27 burgers gedood, zegt de politie van de stad. Volgens de gouverneur van de regio is het Russische troepen nog niet gelukt om de stad te betreden, ondanks herhaaldelijke aanvallen.

Om de tweede grootste stad van het land wordt al dagen zwaar gevochten. Bij die strijd zijn volgens de lokale autoriteiten minstens 170 burgers om het leven gekomen. Onder de doden zouden zeker vijf kinderen zijn.

In deze foto's zie je de verwoesting in Charkov:

McDonald's dicht in Rusland

De Amerikaanse fastfoodketen McDonald's zet alle activiteiten in Rusland stil. Alle 850 filialen gaan tijdelijk dicht, zegt het bedrijf in een verklaring. Er werken 62.000 mensen bij McDonald's in Rusland. Het bedrijf blijft de salarissen van de medewerkers doorbetalen.

De Russische filialen leveren McDonald's jaarlijks zo'n 2 miljard dollar op. Dat is bijna 10 procent van wereldwijde omzet.

Ook Unilever neemt maatregelen naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. De voedingsmiddelenleverancier stopt volledig met de import en export van producten naar en uit Rusland. Wel blijft het bedrijf producten leveren in Rusland die in het land zelf gemaakt zijn.

Katerina vreest voor haar Odessa: 'We staan er alleen voor'

"Ik ben bang dat wij de volgende stad zijn die wordt kapotgemaakt door de Russen. Ik ben bang dat ze onze scholen vernietigen, onze prachtige opera aanvallen en de burgers gaan uithongeren." Advocaat en docent Katerina Karmazina uit Odessa spreekt vanuit haar badkamer met de NOS.

Bekijk hier het interview met Karmazina, of lees hier het artikel:

Katerina Karmazina in Odessa maakt zich zorgen dat de oorlog naar haar stad komt

Koningspaar stelt staatsbezoek Griekenland uit vanwege oorlog

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima stellen hun staatsbezoek aan Griekenland uit vanwege de situatie in Oekraïne. Het bezoek stond gepland voor 16 tot en met 18 maart.

De Rijksvoorlichtingsdienst schrijft dat het besluit is genomen vanwege "de oorlog in Oekraïne en het menselijke leed van de Oekraïense bevolking en de vluchtelingen."

BBC gaat weer uitzenden vanuit Rusland

De Britse publieke omroep BBC hervat de werkzaamheden vanuit Rusland. Afgelopen vrijdag werden die tijdelijk gestaakt vanwege een nieuwe Russische wet. Wie volgens de Russen 'nepnieuws' verspreidt kan een hoge boete of zelfs gevangenisstraf krijgen.

In de afgelopen dagen heeft de BBC die gevolgen afgewogen tegen "de noodzaak om verslag te doen vanuit Rusland". Volgens de BBC zullen er geen concessies gedaan worden aan de journalistieke standaarden van de omroep: "We zullen dit cruciale deel van het verhaal onafhankelijk en onpartijdig vertellen."

Kaag prijst eenheid EU

"Elk land in de Europese Unie betaalt een prijs voor de sancties tegen Rusland". Dat zei minister Kaag van Financiën in Maastricht. Ze was in de Limburgse hoofdstad, vanwege het Verdrag van Maastricht dat dertig jaar geleden werd afgesloten. Dat verdrag legde de basis voor de Economische en Monetaire Unie en van de invoering van de euro.

Kaag zei dat de EU "met een niet eerder vertoonde eenheid" op de invasie heeft gereageerd en dat burgers ook begrip hebben voor het belang van de maatregelen. In Maastricht noemde Kaag de Russische inval in Oekraïne een "ongeëvenaarde daad van agressie tegen een democratisch Europees land". Kaag benadrukte dat de inval en de nasleep daarvan tot macro-economische instabiliteit zullen leiden, en dat er "collectief welvaartsverlies" zal komen. Het kabinet komt later met plannen over wat het zal doen aan de gevolgen voor de koopkracht.

Bij de oppositie in de Tweede Kamer was er irritatie over dat Kaag in Maastricht was tijdens het wekelijkse vragenuur. Kamervragen over de koopkracht waren oorspronkelijk gesteld aan premier Rutte. Die had zich afgemeld, omdat hij met andere regeringsleiders moest overleggen over de situatie in Oekraïne. Kamerleden vroegen zich af waarom vicepremier en minister van Financiën Kaag er dan niet was. Het kabinet had staatssecretaris De Vries van Financiën gestuurd als vervanger.

Nadat Kamervoorzitter Bergkamp de vergadering enige tijd had geschorst voor overleg, kreeg ze te horen dat Kaag aansluitend aan de lezing in Maastricht een internationaal werkbezoek had. Naar eigen zeggen had Kaag vorige week al afgezegd. Rutte kwam vervolgens later in de middag alsnog naar de Kamer om de vragen te beantwoorden.

Brandstofprijzen weer sterk omhoog

Opnieuw stijgt de prijs van benzine en diesel sterk. Volgens UnitedConsumers wordt de adviesprijs van een liter benzine morgen zo'n 2,48 euro, zo'n 3 cent meer dan vandaag. De prijs van diesel stijgt naar 2,28 euro. Dat betreft een stijging van meer dan 10 cent.

UnitedConsumers berekent op basis van een rondgang langs vijf oliemaatschappijen wat de gemiddelde adviesprijs wordt van brandstoffen. Meestal hanteren alleen pompstations langs de snelweg de adviesprijs. Op andere plekken is de benzine- en dieselprijs zo'n 10 tot 20 cent per liter lager.

Engelse Premier League niet meer te zien in Rusland

Wedstrijden in de Engelse Premier League zijn voorlopig niet meer te zien in Rusland, meldt de BBC. Dat hebben de clubs besloten in vijftien minuten tijd op een bijeenkomst in Londen.

De reden voor het besluit is de Russische invasie van Oekraïne. Eerder besloten voetbalorganisaties FIFA en UEFA om Russische profclubs en het nationale elftal te weren.

Rutte spreekt Zelensky tegen over EU-lidmaatschap

Premier Rutte heeft vandaag opnieuw contact gehad met de Oekraïense president Zelensky. Die twitterde over het gesprek: "Gesproken met minister-president Rutte. Verteld over de humanitaire situatie in Oekraïne onder burgers, de evacuaties en de levering van humanitaire hulp. Nederland bedankt voor zijn onwrikbare standpunt over de sanctiedruk op Rusland en steun voor Oekraines toetreding tot de EU."

Dat laatste is volgens premier Rutte niet de boodschap die hij heeft overgebracht. "Ik heb gezegd dat ik heel goed snap dat Oekraïne die wens heeft. Ik heb verder gezegd dat we schouder aan schouder staan om alles te doen wat we op korte termijn voor Oekraïne kunnen betekenen. Maar het is ontijdig om nu over EU-lidmaatschap te praten." Op de vraag van journalisten of hij Zelensky gaat vragen de tweet te verwijderen zegt hij: "Nee hoor, dat ga ik niet vragen."

VK: eind dit jaar geen Russische olie meer

Aan het eind van het jaar moet het Verenigd Koninkrijk gestopt zijn met de import van Russische olie. Ook kijkt het VK of de hoeveelheid Russisch gas kan worden afgebouwd.

Het VK importeert 8 procent van z'n oliebehoefte uit Rusland. Om bedrijven de kans te geven andere leveranciers te vinden, wordt de import van Russische olie niet gelijk aan banden gelegd, zegt minister Kwasi Kwarteng van Economische Zaken. 4 procent van de gasimport van het VK komt uit Rusland.

Met de maatregelen sluit het VK aan bij de VS en de EU, die ook plannen hebben gepresenteerd om minder afhankelijk te worden van olie en gas uit Rusland.

Biden: importverbod olie en gas is krachtige klap voor Rusland

De Verenigde Staten komen met een verbod op de import van Russische olie en gas, bevestigt president Biden. "Dit zal een krachtige klap zijn voor de Russische oorlogsmachine", zei de president in een verklaring.

Rusland is wereldwijd een van de grootste exporteurs van olie en gas. Tot nu toe bleef de voor Moskou cruciale energiesector grotendeels buiten schot bij sancties. Daar komt nu verandering in.

Biden erkent dat de VS niet zo afhankelijk is van Russische olie als sommige Europese landen: Russische olie is goed voor zo'n 8 procent van de totale import door de VS. "Wij kunnen deze stap nemen, terwijl dat voor anderen niet mogelijk is." Daarom zal gewerkt worden aan een langetermijnplan om deze afhankelijkheid af te bouwen.

CIA-chef: tussen de 2000 en 4000 Russische militairen gedood

In dertien dagen oorlog zijn in Oekraïne tussen de 2000 en 4000 Russische militairen gedood, zegt de directeur van de CIA. Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst zijn er "een aantal afschuwelijke weken" op komst.

CIA-directeur William Burns verwacht dat het geweld in Oekraïne de komende tijd verder escaleert. Hetzelfde denkt de chef van de Nationale Inlichtingendiensten van de VS, Avril Haines. Beiden zeggen te vrezen dat president Poetin agressiever wordt als gevolg van de tegenslagen voor het Russische leger in Oekraïne.

Maar de CIA ziet niet hoe Poetin zijn hoofddoel kan bereiken: inname van de hoofdstad Kiev en het vervangen van de regering van president Zelensky door een regering die op de hand is van Moskou.

Oekraïne: 61 ziekenhuizen buiten gebruik

Vanwege Russische aanvallen zijn 61 ziekenhuizen in Oekraïne niet in staat zorg te leveren. Dat zegt de Oekraïense minister van Volksgezondheid Viktor Ljasjko.

Ljasjko hekelde ook het gebrek aan humanitaire corridors. Daardoor zijn medische hulpgoederen niet te vervoeren naar plaatsen die aan de frontlinie liggen.

Ganna vluchtte uit Charkov en helpt nu andere Oekraïners in Lviv

Na de vlucht helpt Ganna in een weggeefwinkel: 'Lachen helpt je overleven'

Hoekstra: oorlog in Oekraïne is kantelmoment

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken noemt de oorlog in Oekraïne een geopolitiek kantelmoment dat vraagt om bijstelling van het Nederlandse internationale beleid. Het gaat dan onder meer om afbouw van de energieafhankelijkheid van Rusland, meer geld voor defensie en een sterkere EU-NAVO-samenwerking.

"Rusland heeft zich met de inval in Oekraïne buiten de internationale orde geplaatst", schrijft Hoekstra in een brief aan de Tweede Kamer. Ook wijst hij op "tektonische verschuivingen" zoals de groeiende macht van China, een verwachte verdubbeling van de bevolking van Afrika en het einde van het tijdperk dat de Verenigde Staten de wereldorde konden handhaven.

"Oekraïne is nu een breuklijn waar de strijd tussen democratie en dictatuur voor het oog van de wereld wordt uitgevochten", zegt Hoekstra. "Op veel plekken elders in de wereld wordt de vrijheid sluipenderwijs ingeperkt." Het nauwe samenspel tussen China en Rusland noemt hij een bedreiging voor de Europese veiligheid.

Hoekstra pleit voor een "verdere volwassenwording van de EU als machtspolitieke speler" waarbij Nederland een belangrijke rol moet spelen. Daarbij blijft de NAVO voor Nederland de "hoeksteen" van de gezamenlijke defensie. Het kabinet vindt een EU-leger als alternatief voor de NAVO geen optie.

Europese Commissie: binnen jaar twee derde minder Russisch gas

Het moet mogelijk zijn om binnen een jaar twee derde minder Russisch gas te gebruiken. Dat zegt de Europese Commissie in een nieuw plan dat EU-landen minder afhankelijk moet maken van Russisch gas.

De Commissie wilde eerder al uit de doeken doen hoe de transitie van fossiele naar duurzame energie sneller kon gaan, maar vanwege de oorlog in Oekraïne is het plan aangepast, om de afhankelijkheid van Russisch gas nog sneller af te bouwen. Op dit moment komt zo'n 40 procent van het gas dat EU-landen verbruiken uit Rusland. In totaal gaat het om zo'n 150 miljard kubieke meter gas per jaar.

De EU moet onder meer andere leveranciers vinden dan Rusland en meer vloeibaar aardgas importeren. Ook moet er in de EU meer biomethaan worden gebruikt. Dat is een duurzaam alternatief voor aardgas, geproduceerd door slib, mest en huis- en tuinafval te vergisten.

Volgens de Europese Commissie moet er ook meer worden ingezet op energiebesparing. Door de thermostaat een graad lager te zetten en andere besparingsmaatregelen te nemen, kan er bijvoorbeeld 14 miljard kubieke meter aardgas worden bespaard in de EU; bijna 10 procent van de totale gasimport uit Rusland. Als alle plannen worden doorgezet, schat de Europese Commissie dat er dit jaar al ruim 100 miljard kubieke meter gas minder van Rusland hoeft te worden aangekocht.

Hier zie je de verwoesting in Charkov, de tweede stad van Oekraïne

Enorme verwoesting in Charkov door Russische raketbeschietingen

Journalisten The Moscow Times naar Nederland

Tien journalisten van het onafhankelijke Russische medium The Moscow Times werken voorlopig vanuit Nederland. Ze krijgen onderdak op het kantoor van DPG Media in Amsterdam. Daar zitten ook de Volkskrant, het Parool en Trouw.

Eigenaar Derk Sauer had eerder al gezegd dat zijn journalisten uit Rusland zouden vertrekken. Het steeds hardere optreden van Rusland tegen onafhankelijke media maakt vanuit Rusland werken te risicovol, schreef Sauer in zijn column in het Parool.

'Londen en Washington komen straks met importverbod op Russische olie'

Om 16.45 uur Nederlandse tijd maakt de Amerikaanse president Biden nieuwe sancties tegen Rusland bekend. Volgens ingewijden komt de VS met een verbod op de import van Russische olie. Nieuwssite Politico meldt dat de Britse regering hetzelfde van plan is.

Volgens Reuters is zo'n 8 procent van de totale import van de VS aan vloeibare brandstof afkomstig uit Rusland. Omgekeerd is de export van ruwe olie naar de VS goed voor 5 procent van alle Russische export.

Ook de Britse regering komt straks met nieuwe strafmaatregelen vanwege de Russische invasie in Oekraïne. Politico meldde aanvankelijk dat het Verenigd Koninkrijk alleen de import van Russisch gas en olie zou beperken, maar later werd er gesproken over een importverbod. Anonieme functionarissen zeggen dat er wel een overgangsfase komt van een maand.

Rusland: Oekraïne keurde maar één corridor goed

Volgens Rusland is Oekraïne akkoord gegaan met maar één humanitaire corridor, terwijl Rusland er tien had voorgesteld. Het gaat om de corridor van het noordelijk gelegen Soemy, naar Poltava in het midden van het land en vervolgens naar de Poolse grens.

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat er via die route nu 723 burgers geëvacueerd zijn. Onder hen zijn 576 Indiërs, zegt Rusland.

Oekraïne reageerde gisteren kwaad op het Russische plan om verschillende corridors naar Rusland en Belarus te leiden: "Het gaat om Oekraïense burgers, ze moeten het recht hebben om naar andere plekken in Oekraïne te gaan."

Hoe werkt een humanitaire corridor? Bekijk het in deze video:

Zo werkt een humanitaire corridor in Oekraïne

VN: zeker 474 burgerdoden

Het aantal burgerdoden in Oekraïne sinds de Russische invasie begon is opgelopen tot zeker 474, zegt het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. Het aantal gewonde burgers bedraagt minstens 861.

Het werkelijke aantal burgerslachtoffers ligt waarschijnlijk veel hoger, omdat nog niet alle meldingen geverifieerd zijn.

Evacuaties Irpin in beeld

Een AFP-journalist heeft beelden gedeeld van de evacuatie uit Irpin, niet ver van Kiev. De gouverneur van de regio Kiev liet vanochtend weten dat meer dan 150 mensen zijn vertrokken. Ook veel ouderen worden geëvacueerd, ziet de journalist.

Ook Moldavië vangt Oekraïense vluchtelingen op

Het grootste deel van de tot dusver 2 miljoen gevluchte mensen uit Oekraïne gaat naar Polen, maar het land dat de meeste vluchtelingen per hoofd van de bevolking opneemt, is het kleine Moldavië. In het land is een tentenkamp opgezet en er worden vluchtelingen bij mensen thuis opgevangen.

Bekijk de beelden van het kamp gemaakt door NOS-correspondent David Jan Godfroid:

Ook in het kleine Moldavië worden veel Oekraïense vluchtelingen opgevangen

Beelden tonen verwoestingen Soemy

Het Belarussische oppositiekanaal Nexta heeft beelden van Soemy gedeeld; in die stad zijn gisteravond volgens Oekraïne zeker 21 mensen omgekomen bij luchtaanvallen. De beelden van de verwoestingen zijn door de NOS geverifieerd.

Sluiting Duitse kerncentrales ondanks gascrisis definitief

Duitsland gaat de drie overgebleven kerncentrales voor het einde van dit jaar sluiten, benadrukken Duitse ministeries. Vorige maand werd nog het idee geopperd om de geplande sluiting van de kerncentrales uit te stellen om zo minder afhankelijk te worden van de toevoer van Russische energie.

"Na een afweging van voordelen en risico's komen we tot de conclusie dat een verlengde levensduur van de drie resterende kerncentrales niet aan te raden is, ook niet met het oog op de huidige gascrisis", schrijven de Duitse ministeries van Economie en Klimaat in een gezamenlijke verklaring.

Opnieuw protesten in regio Cherson tegen Russische inname

In de regio Cherson, in het zuiden van het land, zijn opnieuw mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de Russische bezetting van het gebied. Volgens persbureau Interfax Oekraïne lopen meer dan 5000 mensen een protestmars in het stadje Olesjky. Zo'n 3000 mensen protesteren in het stadje Gola Pristan. Beide plaatsen liggen nabij de stad Cherson, waar zondag duizenden mensen de straat op gingen.

Russische militairen hebben overheidsgebouwen in de regio bezet, maar het is onduidelijk in hoeverre het gebied daadwerkelijk onder controle staat van de Russen.

Rutte bezorgd over geweld tegen Russen in Nederland

Premier Rutte benadrukt in zijn verklaring over de Russische invasie van Oekraïne dat Nederland niet in strijd is met het Russische volk, maar met de Russische president Poetin. Hij maakt zich zorgen over "verbaal geweld of erger" tegen Russen en Russische bedrijven in Nederland. "Het is niet beschaafd en individuele Russen kunnen er niets aan doen."

Rutte: 'We zijn in strijd met Poetin, niet met Russen'

Russen in Nederland, en mensen van wie wordt gedacht dat ze Russisch zijn, krijgen sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne te maken met intimidatie. Zo vertelde een medewerker van een Russische supermarkt in Amersfoort gisteren aan de NOS dat hij telefonisch wordt bedreigd. Daarom wordt overwogen de naam van de winkel aan te passen.

Nederland stuurt Patriots en 150 militairen naar Slowakije

Nederland zal inderdaad Patriot-raketten naar Slowakije sturen, zei minister Ollongren van Defensie na een ministerieel overleg over de oorlog in Oekraïne. Met deze luchtverdedigingsraketten gaan 150 Nederlandse militairen mee.

Gisteren was al duidelijk dat Nederland hoogstwaarschijnlijk Patriots zou sturen. Nu zei Ollongren dat de voorbereiding is begonnen en dat de militairen zo snel mogelijk zullen vertrekken.

De Nederlanders komen onder leiding te staan van Duitse troepen. Samen gaan zij gaan bijdragen aan de versterking van de luchtverdediging van "de Oostflank".

Oekraïne: Rusland schendt plaatselijke wapenstilstand Marioepol

Rusland houdt zich niet aan de plaatselijke wapenstilstand in Marioepol, zegt een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter. "Russische troepen beschieten nu de humanitaire corridor van Zaporizja naar Marioepol." Hij schrijft dat er daar acht vrachtwagens en dertig bussen klaarstaan om humanitaire hulp te leveren en burgers te evacueren.

Zelensky in video: 'Ik ben hier, ik ben voor niemand bang'

De Oekraïense president Zelensky filmde zichzelf gisteravond in zijn kantoor in Kiev, om zijn burgers te laten zien dat hij hen niet in de steek laat.

"Ik blijf hier. In Kiev":

Zelensky: 'Ik ben hier, ik ben voor niemand bang'

12.000 mensen bieden huis aan voor Oekraïense vluchtelingen

Minstens 12.000 huishoudens in Nederland willen via platform Takecarebnb Oekraïense vluchtelingen in huis nemen. Gisteren hadden zich 10.000 mensen bij het platform gemeld en sindsdien kwamen daar dus nog zo'n 2.000 bij. "Dit is echt ongekend", zegt een woordvoerder.

"Vroeger gingen we even kijken bij mensen thuis, maar omdat er zoveel aanmeldingen zijn, houden we het bij een telefonische intake." Daar heeft de organisatie negentig 'screeners' voor aangenomen die de komende dagen getraind worden en dan de huizenaanbieders gaan bellen.

Normaal sprak het platform vooraf ook met de vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië en Jemen, maar in dit geval maken gemeenten de match.

Kabinet zet crisisorganisatie voor Oekraïense vluchtelingen op

Het Nederlandse kabinet is bezig om een crisisorganisatie op te tuigen om de opvang van de stroom vluchtelingen uit Oekraïne in goede banen te leiden. Dat zei premier Rutte in een verklaring over de Russische invasie. De organisatie zal onder leiding staan van minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid.

Rutte noemde de opvang van de vluchtelingen uit Oekraïne een complex vraagstuk. Ze hoeven zich niet te melden in Ter Apel, ze mogen hier gewoon naartoe komen. Dat vraagt volgens hem om afstemming over de huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs.

Volgens de premier loopt het vluchtelingenprobleem Nederland nog niet over de schoenen, maar moet ons land goed voorbereid zijn op de komst van enorme aantallen. Er zijn nu zo'n duizend geregistreerde vluchtelingen, maar zijn er mogelijk ook nog veel mensen "waarvan wij het niet weten".

Rutte besprak ook de positie van Nederland in het conflict:

Rutte: 'We moeten er alles aan doen om te zorgen dat ons land veilig blijft'

Shell stopt met aankopen Russisch olie en gas

Shell stopt ook met het aankopen van Russische olie en gas, en sluit zijn tankstations in Rusland.

In het weekend kocht Shell nog 725.000 vaten Russische olie met een relatief hoge korting. Het bedrijf zei toen waar mogelijk te blijven zoeken naar alternatieven, maar dat dat complex was omdat Russische olie een belangrijke rol speelt in het wereldwijde aanbod.

De acties van vandaag volgen uit voortdurende discussies met overheden over de noodzakelijkheid om de maatschappij los te maken van Russische energiestromen, schrijft het bedrijf in een verklaring.

Een tankstation van Shell in Sint-Petersburg

Koninklijk paar in gesprek met Oekraïners

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben met een aantal Oekraïners gesproken. Het koninklijk paar schrijft dat de gesprekken hen "diep hebben geraakt". "Zij spraken over hun angst, woede en peilloze verdriet. Over de liefde voor hun dierbaren. En over hun overtuiging dat vrijheid zal zegevieren."

Rutte geeft toelichting op oorlog in Oekraïne

Premier Rutte geeft een toelichting op de oorlog in Oekraïne. Volg het hier live.

VN: 2 miljoen mensen gevlucht

Zeker 2 miljoen mensen zijn Oekraïne ontvlucht, zegt de Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, Filippo Grandi. Dat aantal was gisteren nog 1,7 miljoen.

Verwacht wordt dat er uiteindelijk vijf miljoen mensen het land uit vluchten. De meesten gaan naar Polen. De Poolse grenswacht zegt vandaag dat er zeker 1,2 miljoen mensen de grens zijn overgestoken.

Een vluchtelingeopvangcentrum in Przemysl, Polen

'Ik wil dat Poetin dit kind elke nacht hoort huilen'

Russische oppositieleider Ilya Yashin deelt op Twitter CNN-beelden van een gevlucht kind in Polen. "Ik wil dat Poetin dit kind elke nacht in een droom hoort huilen", schrijft hij.

Dodental luchtaanval op Soemy opgelopen tot 21

Zeker 21 mensen zijn omgekomen bij een luchtaanval gisteravond op de stad Soemy, meldt het kantoor van de regionale aanklager. Onder hen zouden twee kinderen zijn. Eerder was sprake van 10 doden. Bij de luchtaanval werd volgens de verklaring een woonwijk geraakt.

Hulpdiensten zoeken nog steeds naar slachtoffers onder het puin:

Verwoesting in Soemy na Russische beschietingen

Grootste internetproviders blokkeren sites RT en Sputnik

VodafoneZiggo, T-Mobile en KPN blokkeren vanaf vandaag de websites van RT (voorheen Russia Today) en Sputnik News. Dat hebben de internetproviders tegenover de NOS bevestigd.

Een week geleden kondigde de Europese Commissie aan dat de twee Russische staatsmedia in de gehele Europese Unie worden verboden. Daarop blokkeerden Twitter en Facebook hun accounts voor Europese gebruikers, en haalden alle Nederlandse televisieproviders RT uit hun pakketten.

De gevolgen voor de websites van RT en Sputnik waren nog niet geheel duidelijk. Vanaf vanmiddag zijn die in Nederland voor de meeste internetgebruikers ook niet meer bereikbaar.

Navalny: Steun voor oorlog daalt

Volgens de Russische oppositieleider Aleksej Navalny daalt de steun in Moskou voor de oorlog in Oekraïne. 53 procent van de inwoners van de Russische hoofdstad ziet Rusland als de agressor, tegenover 28 procent die Rusland ziet als de bevrijder van Oekraïne. Anderhalve week geleden was dat nog respectievelijk 29 procent en 31 procent, volgens een internetpeiling onder 700 respondenten van Navalny's Anti-Corruption Foundation.

"Het anti-oorlogsmomentum zal in de hele samenleving blijven groeien, dus de anti-oorlogsprotesten mogen onder geen enkel beding worden stopgezet", schrijft Navalny.

Gouverneur: wel evacuatie uit Soemy, niet uit andere steden

Een Oekraïense gouverneur zegt dat een eerste konvooi met burgers en buitenlandse studenten uit de stad Soemy is vertrokken. De vluchtelingen gaan naar de Oekraïense stad Poltava. De humanitaire corridor wordt ook gebuikt om hulp naar Soemy toe te brengen.

De situatie rond andere steden waar Rusland humanitaire corridors (richting Rusland en Belarus) wilde openen, is onduidelijk. Volgens de gouverneur is het niet gelukt om overeenstemming met Rusland te bereiken over humanitaire corridors bij andere steden dan Soemy. Een andere Oekraïense functionaris zei eerder wel dat ook uit de stad Irpin, niet ver van Kiev, vluchtelingen onderweg zijn. Ook zijn er volgens een lid van de Oekraïense regering 30 bussen onderweg naar Marioepol.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken deelde op Twitter beelden van de evacuatie vanuit Soemy vanochtend:

Vrijwilligers koken op straat in Kiev

Oekraïense vrijwilligers hebben in Kiev een veldkeuken opgezet om warme maaltijden voor militairen, ziekenhuismedewerkers en burgers te bereiden. Wat begon met een kleine tent, groeide uit tot een heel kamp.

"We kunnen niet stilzitten en angstaanjagende berichten in de media lezen":

Koken op straat in Kiev: 'We maken soep en pap voor militairen'

Erasmus UMC vangt mogelijk patiënten op uit Oekraïense ziekenhuizen

Vicevoorzitter Joke Boonstra van het Erasmus MC zegt tegen Rijnmond dat er nu al verzoeken van Oekraïne liggen of er patiënten overgenomen kunnen worden. "Dan gaat het bijvoorbeeld om iemand met de zeldzame aandoening als de ziekte van Pompe (een spierziekte, red.). Maar we sluiten ook niet uit dat er oorlogsslachtoffers deze kant op komen."

De ziekenhuizen in het oorlogsgebied hebben hun handen vol aan de behandeling van oorlogsslachtoffers. Boonstra vergelijkt de situatie in Oekraïne met de situatie in ons eigen land tijdens de corona-uitbraak. "Hier had je toen ook bijvoorbeeld dermatologen die tijdelijk werden ingezet om coronapatiënten te helpen. En ook toen had je de uitplaatsing van patiënten naar andere ziekenhuizen. En dat kan nu ook gebeuren."

Medici van het Rotterdamse ziekenhuis hebben bijna dagelijks overleg met collega's uit Oekraïne, zegt Boonstra. "Artsen en verpleegkundigen kunnen dan bijvoorbeeld vragen stellen aan traumachirurgen hoe ze oorlogswonden kunnen behandelen."

Het ziekenhuis stuurt ook medische apparatuur, verbandmiddelen en luiers naar het oorlogsgebied.

Overzichtskaarten: de situatie in Oekraïne

Een overzicht van de situatie in Oekraïne op dag 13 van de oorlog: waar zijn de door Rusland voorgestelde corridors en waar is het Russische leger?

Oekraïne: evacuatie burgers uit Soemy en Irpin begonnen

De evacuatie van burgers uit de belegerde stad Soemy is begonnen. Dat heeft een woordvoerder van de Oekraïense president Zelensky gezegd. Burgers zouden de keuze krijgen om naar de Oekraïense stad Poltava te gaan of naar Rusland.

Ook de evacuatie van burgers uit de stad Irpin, niet ver van Kiev, is volgens een Oekraïense functionaris begonnen. Meer dan 150 mensen zijn inmiddels vertrokken, heeft de gouverneur van de regio Kiev laten weten.

De evacuaties begonnen nadat Rusland had gezegd humanitaire corridors te openen bij vijf steden: Kiev, Charkov, Marioepol, Tsjernihiv en Soemy. Volgens Rusland zijn die corridors inmiddels open en is er lokaal een "wapenstilte" van kracht.

Polen: 1,2 miljoen mensen grens over gevlucht

Ongeveer 1,2 miljoen mensen zijn uit Oekraïne naar buurland Polen gevlucht, blijkt uit nieuwe cijfers van de Poolse grenswacht. Gisteren ging het om iets meer dan 1 miljoen vluchtelingen.

Volgens de Verenigde Naties zijn tot en met gisteren in totaal 1,7 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht. De schatting is dat er uiteindelijk tot wel vijf miljoen Oekraïners de grens over zullen trekken, van wie de meesten naar Polen gaan.

Akkoord over corridor Soemy, Rusland: ook andere corridors open

Oekraïne heeft ingestemd met een corridor uit de belegerde stad Soemy, heeft de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek gezegd.

Overeengekomen is dat het eerste konvooi om 10.00 uur lokale tijd (09.00 uur in Nederland) uit de stad vertrekt, gevolgd door burgers die met hun eigen auto de stad willen ontvluchten. Soemy werd volgens Oekraïne vannacht getroffen door een luchtaanval waarbij volgens het Oekraïense leger tien doden vielen.

Rusland zegt vanochtend ook humanitaire corridors te openen uit vier andere Oekraïense steden. Het gaat om Kiev, Tsjernihiv, Charkov en Marioepol. Volgens persbureau Interfax zouden die corridors al zijn open zijn en hebben Russische troepen het bevel gekregen een "wapenstilte" in acht te nemen. Mensen die Soemy en Marioepol ontvluchten, krijgen naar verluidt de keuze om naar Rusland te reizen, of naar de Oekraïense steden Poltava en Zaporizja.

De vluchtroutes vanuit Kiev, Tsjernihiv en Charkov gaan volgens persbureau Interfax naar Rusland en Belarus. De Oekraïense president Zelensky heeft eerdere voorstellen voor dit soort corridors naar Rusland en Belarus afgewezen.

Geëvacueerde dieren opgevangen in Polen

Ook dieren worden geëvacueerd uit Oekraïne. In Przemysl, Polen, zijn inmiddels al honderden dieren uit het Oekraïense Lviv aangekomen. Katten, honden, geiten en zelfs beren worden opgevangen door de ADA Foundation. De dieren krijgen eten en medische hulp.

  • Czarek Sokolowski
  • Czarek Sokolowski
  • Czarek Sokolowski
  • Czarek Sokolowski

HRW: Rusland viel vluchtende burgers aan

Russische militairen vielen zondag enkele uren lang burgers aan op een kruispunt vlak bij Kiev. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), op basis van ooggetuigen en beeld. Volgens de organisatie zijn er sowieso vier burgers omgekomen, onder wie twee kinderen. De lokale burgemeester spreekt van acht doden.

Volgens HRW vuurden de Russen mogelijk bewust projectielen af richting het kruispunt, terwijl de Oekraïense soldaten daar in de minderheid waren. Zij hielpen de vluchtende burgers met hun bagage.

"Het urenlange bombardement op een locatie met evacuerende burgers doet vermoeden dat Russische troepen willekeurige of onevenredige aanvallen uitvoerden en dat ze niet alle haalbare voorzorgsmaatregelen namen om het aantal burgerslachtoffers te beperken", schrijft een onderzoeker van HRW.

Bekijk beelden van de vluchtende burgers:

Burgers vluchten tijdens beschietingen op voorstad van Kiev

Video: oliedepot in Oekraïense stad Zjytomyr in brand

Bij Russische luchtaanvallen zijn maandagavond olieopslagplaatsen in twee steden in brand gevlogen, meldt de Oekraïense staatsnooddienst. Depots staan in Tsjernihiv en Zjytomyr.

Oliedepot in Oekraïense stad Zjytomyr in brand

Oekraïne meldt doden bij luchtaanvallen op Soemy

Het Oekraïense leger meldt dat er bij luchtaanvallen op de stad Soemy, in het noordoosten van het land, tien doden zijn gevallen. Onder de slachtoffers zou ook een onbekend aantal kinderen zijn. "De kinderen worden vermoord", schrijft Dmytro Zjyvytski, de leider van de regionale strijdmacht op Facebook. "Dit zullen we nooit vergeven."

Of er inderdaad doden zijn gevallen bij een luchtaanval op Soemy, is nog niet onafhankelijk vastgesteld.

Soemy is een van de vijf steden waarvoor Rusland heeft voorgesteld om vanochtend een lokaal-staakt-het-vuren in te stellen, zodat burgers ervandaan geëvacueerd kunnen worden. In het geval van Soemy zouden mensen volgens Rusland naar Rusland, Belarus en twee Oekraïense steden kunnen vluchten.

De Hoop Scheffer: leveren Poolse straaljagers nog steeds optie voor VS

Wat de Amerikaanse regering betreft is het nog steeds een optie om Poolse straaljagers aan Oekraïne te geven voor de strijd tegen Rusland. Dat vertelde oud-secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer in het radioprogramma Met het oog op morgen van de NOS. "Wat ik uit Washington begrijp van mijn contacten, is dat er in de Verenigde Staten serieus over die optie wordt nagedacht."

Zondag maakte nieuwssite Politico voor het eerst melding van dit plan. Polen zou straaljagers van het type MiG-29 uit het Sovjet-tijdperk aan Oekraïne gaan leveren, omdat Oekraïense piloten die kunnen besturen. In ruil daarvoor zou Polen F-16's van de Verenigde Staten krijgen, was het verhaal, maar de Poolse regering ontkende later militaire vliegtuigen te gaan leveren.

Internationale media speculeerden na de berichtgeving over de Poolse straaljagers over de gevaren van dit soort leveringen. Ook De Hoop Scheffer erkent dat er risico's zitten aan het leveren van straaljagers aan Oekraïne. "Omdat Poetin dan zou kunnen zeggen: u bent aan het escaleren. Maar op een bepaald moment kun je niet geheel risicovrij opereren. Dus dat dit als optie wordt overwogen, daar heb ik wel begrip voor."

Verenigd Koninkrijk stuurt bijna 300 Oekraïense vluchtelingen weg

Een groep van bijna 300 Oekraïners is weggestuurd toen ze bij het Franse Calais naar het Verenigd Koninkrijk wilden oversteken, meldt de BBC. Dat aantal is bijna even hoog als het totale aantal visa dat tot nu toe door het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken aan Oekraïners is afgegeven.

Sommige Oekraïense vluchtelingen zeggen tegen de omroep dat ze een week moeten wachten op een afspraak op een visum voor gezinshereniging. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt dat tegen. Tot nu toe hebben bijna 18.000 mensen een aanvraag ingediend om het Verenigd Koninkrijk binnen te komen onder deze regeling. Maandag zei de Britse premier Johnson nog dat Groot Brittannië "een zeer genereus land" is, maar dat het wil controleren wie er binnenkomt.

Oekraïense en Russische ministers van Buitenlandse Zaken naar Turkije

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov, en zijn Oekraïense evenknie, Koeleba, ontmoeten elkaar donderdag in Turkije. Dat bevestigt Koeleba nadat de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Cavusoglu, eerder had gemeld dat de twee elkaar zouden treffen in Antalya.

"Als hij naar Antalya vliegt, doe ik dat ook. Laten we gaan zitten en praten", aldus Koeleba, die zegt bereid te zijn tot een serieus gesprek "van diplomaat tot diplomaat". "Maar als hij de absurde propaganda van de laatste tijd herhaalt, zal ik hem de harde waarheid vertellen."

Koeleba zegt dat het niet is uitgesloten dat president Zelensky en president Poetin elkaar op enig moment ook nog zullen spreken. "Onze president is nergens bang voor, ook niet voor een directe ontmoeting met Poetin. Als Poetin ook niet bang is, kan het tot een ontmoeting komen."

NAVO-lid Turkije, dat net als Oekraïne en Rusland aan de Zwarte Zee ligt, heeft relatief goede betrekkingen met beide landen. De Turkse regering heeft al eerder voorgesteld om te bemiddelen in het conflict.

Oekraïne: hoge Russische militair gedood bij Charkov

Oekraïne claimt een hoge Russische generaal gedood te hebben bij gevechten in Charkov, in het noordoosten van het land. Het Oekraïense ministerie van Defensie schrijft dat het generaal-majoor Vitali Gerasimov is, de stafchef en plaatsvervangend commandant van het 41ste gecombineerde leger van het Centrale Militaire District. Hij had een belangrijke rol in de strijd om Charkov. Ook andere hooggeplaatste militairen zouden zijn gedood, meldt Oekraïne.

Gerasimov was eerder betrokken bij de Tweede Tsjetsjeense Oorlog (1999-2009) en de Russische militaire operatie in Syrië. Ook had hij een medaille gekregen voor zijn rol bij de annexatie van de Krim (2014).

De Oekraïense aankondiging valt op dit moment niet onafhankelijk te verifiëren. Christo Grozev, van onderzoekscollectief Bellingcat, meldt dat Gerasimovs dood ook bevestigd wordt door een Russische bron. Grozev schrijft dat Oekraïne op de hoogte is van de dood van de generaal, omdat het veilige communicatiesysteem van het Russische leger plat ligt en de Russen gebruik hebben moeten maken van een reguliere telefoon met een Oekraïense SIM-kaart om het overlijden door te bellen. Dat telefoongesprek werd afgetapt door Oekraïne, aldus Grozev.

De onderzoeker van Bellingcat zegt verder dat het veilige communicatiesysteem van het Russische leger het niet deed, doordat Rusland zelf tal van 3G-masten heeft verwoest, terwijl de versleutelde legertelefoons juist een 3- of 4G-verbinding nodig hebben om te werken.

Macron en Scholz praten later vandaag met Xi Jinping

De Franse President Macron en de Duitse Bondskanselier Scholz overleggen vandaag in de loop van de dag met de Chinese President Xi Jinping. Dat meldt de BBC.

De druk van Europese leiders op China om zich uit te spreken over het conflict in Oekraïne neemt toe. Maandag belde EU-buitenlandchef Josep Borrell al twee keer met de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. In dat gesprek zou Borrell hebben aangedrongen op het steunen van humanitaire corridors en het veroordelen van de Russische invasie in Oekraïne.

Tot nu toe heeft China alleen teleurstelling uitgesproken over de aanval op Oekraïne, maar heeft het land de invasie niet veroordeeld.

Nieuwe humanitaire corridors voorgesteld door Rusland

Rusland heeft opnieuw een voorstel gedaan tot een lokaal staakt-het-vuren om burgers te evacueren uit vijf Oekraïense steden, meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti. Het moet vandaag om 10.00 uur Russische tijd ingaan (08.00 uur Nederlandse tijd). Het is de bedoeling dat er opnieuw humanitaire corridors worden opgezet, ditmaal uit de hoofdstad Kiev en de steden Tsjernihiv, Charkov, Marioepol en Soemy.

Burgers ontvluchten de stad Irpin bij Kiev over een verwoeste brug

De vluchtroutes die uit Kiev, Tsjernigov en Charkov worden opgezet gaan volgens persbureau Interfax naar Rusland en Belarus. Mensen die Soemy en Marioepol ontvluchten, krijgen naar verluidt de keuze om naar Rusland te reizen, of naar de Oekraïense steden Poltava en Zaporizja.

De Oekraïense president Zelensky heeft eerdere voorstellen voor dit soort corridors afgewezen en "een compleet immoreel verhaal" genoemd, omdat de meeste corridors naar Rusland en Belarus leidden.

Kijk hier hoe een humanitaire corridor werkt.

Zo werkt een humanitaire corridor in Oekraïne

Tsjechische president kent Zelensky hoogste staatsonderscheiding toe

De Tsjechische president Milos Zeman heeft de hoogste staatsonderscheiding van het land, de Orde van de Witte Leeuw, toegekend aan president Volodymyr Zelensky van Oekraïne. Daarmee spreekt de Tsjechische president, die in het verleden goede betrekkingen had met Moskou, zich uit tegen de Russische invasie van Oekraïne.

Zeman heeft de onderscheiding aan Zelensky toegekend vanwege zijn "moed en vastberadenheid" tijdens de Russische invasie. Zeman prees Zelensky ook voor zijn keuze om in Oekraïne te blijven en niet op de vlucht te slaan, hoewel de VS hem een evacuatie aanbood.

"Hij is in de hoofdstad van zijn land gebleven, waar hij leiding geeft aan de verdediging van het land", zei Zeman tijdens de ceremonie.

Eindstand Giro555-actiedag voor Oekraïne: ruim 106 miljoen euro

Giro555 heeft gisteren ruim 106 miljoen euro opgehaald met de landelijke actiedag Samen in actie voor Oekraïne. Het geld is bedoeld voor humanitaire noodhulp aan Oekraïners, zoals onderdak, medische zorg en schoon drinkwater. Het is een voorlopig bedrag. De verwachting is dat het de komende dagen nog oploopt.

Zo werd de eindstand van de actiedag voor Oekraïne bekendgemaakt

Poetin: Rusland stuurt geen dienstplichtigen en reservisten naar Oekraïne

Rusland stuurt geen dienstplichtigen en reservisten naar Oekraïne, heeft Poetin in een televisietoespraak gezegd. Er worden volgens de Russische president alleen beroepsmilitairen naar het front gestuurd.

"De vastgestelde doelen worden alleen uitgevoerd door professionele militairen", zei Poetin in zijn toespraak. Hij zei ook dat er geen extra dienstplicht komt voor reservisten. Uit Rusland en Oekraïne komen ook - onbevestigde - berichten over Russische jongens van 17 of 18 die vrijwel onvoorbereid als militair naar Oekraïne worden gestuurd.

Rusland dreigt met het stoppen van gas via de Nord Stream 1-pijpleiding

Voor het eerst sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft Rusland met de mogelijkheid gedreigd de gasleveranties via de Nord Stream 1 te stoppen. De Russische vicepremier Alexander Novak uitte het dreigement in een verklaring voor de Russische staatstelevisie.

Via de Nord Stream1-pijpleiding wordt Russisch gas naar Duitsland vervoerd. Eerder besloot Duitsland een andere pijpleiding naar Rusland, de Nord Stream-2, voorlopig niet in gebruik te nemen vanwege de oorlog in Oekraïne.

"In verband met de ongefundeerde beschuldigingen tegen Rusland over de energiecrisis in Europa en de instelling van een ban op de Nord Stream 2, hebben we ieder recht om een soortgelijk besluit te nemen en een embargo af te kondigen op het pompen van gas door de Nord Stream 1-pijpleiding", zei Novak in de verklaring.

Hij voegde eraan toe dat de regering "tot dusver zo'n beslissing niet neemt".

Welkom

Goedemorgen. In dit blog lees en bekijk je alle ontwikkelingen van de oorlog in Oekraïne van dinsdag maart. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.