McMaster, Mattis, Trump en Kelly aan tafel in 2017, iedereen behalve Trump is opgestapt of doet dat binnenkort
NOS Nieuws

Opstappen Mattis 'tekenend voor draaideurcircus' in Witte Huis

De Amerikaanse minister van Defensie Mattis, minister van Binnenlandse Zaken Zinke en chef-staf Kelly. Drie belangrijke kabinetsleden van president Trump stapten op, of maakten hun vertrek bekend, in twee weken tijd. "Zelden was het verloop onder een Amerikaanse president zo groot als onder Trump", zegt correspondent Arjen van der Horst.

De lijst van ontslagen, vertrokken of van positie gewisselde bewindslieden wordt steeds langer. Terwijl Trumps ambtstermijn nog niet half om is, staan er meer kabinetsleden op deze lijst dan bij de voorgaande drie presidenten het geval was na vier jaar regeren. Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Brookings gaat het nu om dertien kabinetsleden, die de afgelopen twee jaar zijn opgestapt:

In 2019 vertrekt Mattis, daarom staat hij alvast in het derde jaar van Trump

Een kanttekening is dat het Amerikaanse kabinet eerder bestond uit 21 leden, onder Trump zijn dat er 24.

"De lijst is tekenend voor het draaideurcircus dat het Witte Huis is geworden", zegt Van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal. "Het zijn ook niet de minsten die vertrekken: Trump is toe aan zijn derde chef-staf en heeft al drie nationale veiligheidsadviseurs versleten."

De chef-staf is het hoofd van het personeel in het Witte Huis, beheert de agenda van de president en bepaalt wie wel of niet toegang krijgt tot de president. De veiligheidsadviseur is de topadviseur van de president op het gebied van buitenlandse conflicten en de nationale veiligheid.

Dit zijn de vijf mannen die deze invloedrijke posities hebben gehad, een ervan is nog steeds in functie:

 • AFP
  Reince Priebus was de eerste chef-staf en stopte in juli 2017...
 • EPA
  ...John Kelly volgde hem op, maar stopt eind dit jaar als chef-staf
 • AFP
  Michael Flynn stapte binnen een maand op als nationale veiligheidsadviseur...
 • AFP
  ...Herbert McMaster volgde hem op en hield het vol tot april 2018...
 • AFP
  ...sindsdien is John Bolton de Nationale Veiligheidsadviseur.

Andere prominente afzwaaiers in 2018 waren:

Het valt op dat er steeds minder ministers overblijven die kritisch zijn over Trumps gewenste beleid. Binnen de Amerikaanse regering vormde zich een clubje van onafhankelijke geesten als Kelly, Mattis en Tillerson. Zij probeerden de onstuimigste plannen van de president tegen te houden. Mattis is nu de laatste van deze groep die vertrekt.

'Ja-knikkers' blijven over

De afzwaaiend defensieminister schreef ook in een brief dat hij hoopt dat zijn opvolger wel op één lijn ligt met de president. "Wat Trump overhoudt, is een regering van ja-knikkers die precies doen wat de president wil", zegt de correspondent.

Volgens onderzoeksbureau Brooks is binnen twee jaar 65 procent van Trumps belangrijkste ambtenaren, exclusief kabinetsleden, vertrokken. Dat percentage is iets hoger dan George W. Bush na zijn eerste vier jaar. Onder Obama's eerste termijn als president was het 71 procent.

Een recente tweet van nieuwssite Vox laat zien welke topfunctionarissen allemaal zijn vertrokken. Op dat moment was nog niet duidelijk dat Defensieminister Mattis volgend jaar opstapt:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl