Amerikaanse minister van Defensie vertrekt, niet op één lijn met president
De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis vertrekt in februari. In zijn ontslagbrief schrijft Mattis dat de president een opvolger verdient die wel op één lijn met hem zit. Ook hoopt hij dat de VS zijn bondgenoten koestert.
Mattis' vertrek komt een dag na Trumps aankondiging dat de Verenigde Staten alle ruim 2000 militairen uit Syrië terugtrekken. Een besluit dat zowel door bondgenoten van de VS als in Amerika zelf wordt bekritiseerd. Ook kwam gisteravond het bericht dat de VS van plan is om het aantal troepen in Afghanistan bijna te halveren.
Volgens correspondent Arjen van der Horst laat het vertrek zien dat de relatie tussen Mattis en Trump onherstelbaar beschadigd is. "Mattis was een van de weinige ministers die wel grip leek te hebben op de president. Maar het was geen geheim dat zijn invloed de afgelopen maanden aan het afnemen was."
'Laatste druppel'
De twee lagen steeds overhoop over de militaire missies van Amerika in het buitenland, zegt Van der Horst. "Zie bijvoorbeeld het besluit over Syrië en Afghanistan. Het zou me niet verbazen dat dit de laatste druppel is geweest voor Mattis."
Verschillen van inzicht tussen Mattis en Trump waren er vanaf het begin. Zo bleek bijvoorbeeld na hun eerste gesprek in 2016, vlak na Trumps verkiezingsoverwinning, dat Mattis en Trump van mening verschilden over het martelen van terrorismeverdachten en de NAVO.
Gesprek met Trump
Mattis zijn vertrek werd bekendgemaakt na een persoonlijk onderhoud tussen de minister en Trump. Hij is de laatste in een inmiddels lange lijst van belangrijke medewerkers die het Witte Huis, al dan niet gedwongen, voortijdig verlaat. Amerikaanse politici, Republikeinen en Democraten, betreuren het vertrek van de generaal, die werd gezien als een belangrijke adviseur voor de militair onervaren Trump.
President Trump zegt op Twitter dat Mattis met pensioen gaat. Trump dankt Mattis voor zijn bewezen diensten en zegt dat hij hem enorm heeft geholpen om bondgenoten en andere landen hun deel van de militaire verplichtingen te laten betalen.
Mattis was twee jaar minister van Defensie. Wie hem opvolgt, is nog niet bekend.