Jeff Sessions
NOS NieuwsAangepast

Trump ontslaat minister van Justitie Sessions

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions heeft zijn ontslag ingediend. In zijn ontslagbrief schrijft hij dat hij opstapt op verzoek van president Trump.

Sessions' taken worden tijdelijk overgenomen door zijn stafchef Matthew Whitaker. De definitieve opvolger van Sessions wordt later aangewezen, zo liet Trump weten. De president dankte de 71-jarige Sessions voor de bewezen diensten.

Sessions liet in de brief weten zich te hebben ingezet voor het uitvoeren van de veiligheidsprioriteiten waarmee Trump campagne voerde.

Geen verrassing

Het ontslag van Sessions komt niet onverwacht, gezien de kritiek van de president op Sessions sinds diens aantreden. Trump nam het Sessions zeer kwalijk dat hij zich niet wilde bemoeien met het onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, omdat hij zelf betrokken was geweest bij de campagne van Trump en contact had gehad met de Russische ambassadeur. Sessions liet de bemoeienis met het onderzoek over aan zijn onderminister Rod Rosenstein.

Trump zei vorig jaar dat hij de minister van Justitie nooit had benoemd als hij had geweten dat Sessions zijn handen zou aftrekken van het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door speciaal aanklager Robert Mueller.

Whitaker neemt nu het toezicht op het Rusland-onderzoek over van Rosenstein, liet een Witte Huis-woordvoerder weten. De Democratische senator Chuck Schumer stelde dat Whitaker voor deze taak zou moeten bedanken.

Velen hadden rekening houden met het vertrek van Sessions, nu de tussentijdse verkiezingen net achter de rug zijn. Eerder vandaag zei Trump nog tegen de pers "heel blij" te zijn met zijn ministers. Hij wilde desgevraagd echter niet beloven dat Sessions en Rosenstein volgende week nog op hun post zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl