AFP
NOS Nieuws

Trump roept minister op om onderzoek naar Russische inmenging te stoppen

De Amerikaanse president Trump heeft minister Sessions van Justitie opgeroepen om het onderzoek naar de Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 te stoppen. In een tweet schrijft Trump dat Sessions "moet ophouden met deze heksenjacht voordat die ons land nog verder bezoedelt".

Trump doelt op het onderzoek dat wordt geleid door speciaal aanklager Robert Mueller en zijn team. "Het werk dat zij doen is een schande voor de VS", twittert Trump. Sessions was betrokken bij de verkiezingscampagne van Trump en bemoeit zich daarom als minister niet met het onderzoek, tot onvrede van Trump.

Correspondent Wouter Zwart zegt dat Trump in zijn tweet erg ver gaat. "Zo dicht bij een direct bevel om Mueller te ontslaan is de president nog niet geweest. Daarnaast heeft Sessions zich verschoond van het hele Mueller-onderzoek, dus wat wil Trump hier? Mueller doet inmiddels onderzoek naar de tweets van de president omdat ze mogelijk signalen vertonen van het dwarsbomen van de rechtsgang. Deze tweet gaat uiteraard boven op de stapel van Mueller."

Het Witte Huis zegt in een reactie dat Trump minister Sessions niet heeft opgedragen om het onderzoek te beëindigen. Volgens een woordvoerder geven de tweets de mening van de president weer en is er geen bevel gegeven.

Stommeling

Trump bekritiseert Sessions geregeld om zijn beslissing zijn handen van het onderzoek af te trekken. Vorig jaar zei Trump dat als hij dat van tevoren zou hebben geweten, dat hij Sessions dan nooit zou hebben benoemd als minister. Ook noemde Trump hem een "stommeling". Volgens Amerikaanse media hangt het ontslag van Sessions voortdurend in de lucht.

Zowel Rusland als Trump heeft altijd ontkend dat er sprake was van Russische inmenging tijdens de verkiezingscampagne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl