AFP
NOS NieuwsAangepast

Trump noemt minister Sessions 'heel oneerlijk'

President Trump heeft in een interview met The New York Times afstand genomen van zijn minister van Justitie, Jeff Sessions. Trump zegt dat hij Sessions nooit zou hebben benoemd als hij had geweten dat die zijn handen af zou trekken van het onderzoek naar Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen. Die beslissing van Sessions noemt Trump "heel oneerlijk tegenover de president, om het mild te zeggen".

Trump neemt het Sessions kwalijk dat hij van tevoren niets heeft laten doorschemeren. Als hij zich wilde terugtrekken, had hij dat voor zijn benoeming moeten zeggen, aldus de president in The New York Times. "Dan had ik iemand anders gekozen."

Sessions besloot begin maart om zich niet meer te bemoeien met het FBI-onderzoek naar de rol van Rusland bij de verkiezingen. Hij wilde daarmee de schijn van belangenverstrengeling tegengaan. Sessions, die zich als een van de eerste Republikeinen achter Donald Trump schaarde, had tijdens de campagne twee ontmoetingen met de Russische ambassadeur in de VS. Dat had hij niet gemeld tijdens de hoorzitting voor zijn benoeming.

Rode lijn

Het onderzoek naar de inmenging van Rusland wordt sinds mei geleid door oud-FBI-topman Robert Mueller. Trump zegt dat die ook in de race was om de ontslagen FBI-baas James Comey op te volgen en dat hij werd verrast door zijn benoeming tot onderzoeksleider.

Trump waarschuwt Mueller in het Times-interview om alleen onderzoek te doen naar de inmenging van Rusland en niet van zijn opdracht af te wijken. Op de vraag of Mueller een rode lijn over zou gaan als hij ook naar de financiën van Trump zou kijken, antwoordt de president: "Dat vind ik wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl