liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Na 77 jaar eindelijk je diploma

Een Duitse vrouw krijgt na 77 jaar eindelijk haar diploma. De kinderarts die inmiddels 102 jaar is kon in 1938 niet afstuderen. De reden? Haar moeder was joods. In nazi-Duitsland kon dat niet.

De vrouw emigreerde naar de Verenigde Staten er werkte daar als kinderarts. Toen de decaan van de universiteit in Hamburg over het voorval hoorde, besloot hij alsnog haar laatste mondeling af te nemen.

Ze slaagde met vlag en wimpel.

Update: Vrouw hielp mogelijk ontsnapte moordenaars VS

De criminelen die dit weekend ontsnapt zijn uit een gevangenis in New York, zijn mogelijk geholpen door een vrouw. Zij werkt in de extra beveiligde gevangenis en wordt op dit moment verhoord.

De ontsnapte criminelen zijn nog altijd niet gevonden. De scholen in de buurt van de gevangenis hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen. Agenten bewaken de gebouwen en alle activiteiten in de buitenlucht zijn geannuleerd.

Apple komt met Apple Music (zonder i)

Apple Music is een combinatie van iTunes en streamingdienst Beats Music. Je kunt er onbeperkt muziek mee streamen, en opslaan.

Wat moet je verder nog weten? Onze tech-redacteur Rachid Finge vat het even samen.

Het is weer zover: Babyspring-dag

In het kleine Spaanse dorpje Castrillo de Murica was het vandaag weer babyspring-dag. Tijdens dit eeuwen-oude katholieke festival worden rijen met baby'tjes op matrassen op de grond gelegd. Dan springen er mannen in rood-gele pakken over de baby's heen. Zij symboliseren de duivel en zegenen zo de baby's van het kwade. De baby's kunnen nu hun leven zonder zonden beginnen.

Alle baby's bleven ongedeerd bij deze vliegende duivels.

Lang niet iedereen is blij met dit festival. Paus Benedictus vroeg in 2012 al of ze konden ophouden met dit festival. De inwoners van Castrillo de Murica trekken zich daar voorlopig nog niets van aan en springen lekker door.

Oké, nog één G7-inhakertje

'Heren, als Duitse op een Beierse berg is het misschien beter als ik m'n hand niet omhoog steek."

Kleuterklas of Sesamstraat?

Een keertje kleuterklas skippen om Sesamstraat te kijken is blijkbaar helemaal niet zo erg als kind. Volgens een Amerikaans onderzoek leren ze daar net zoveel van.

De onderzoekers zien voornamelijk hoe het programma helpt in kansarme steden waar kinderen vaker een leerachterstand hebben. Omdat Sesamstraat helpt met rekenen en taal hebben lopen kinderen minder snel een achterstand op in school.

Komt dat alfabetlied toch nog van pas.

Kofferjongetje herenigd met moeder

Kofferjongetje herenigd met moeder

"Adou! Hoe gaat het met je?"

"Goed."

Na barre reis in een koffer en wekenlang in een Spaans kindertehuis, werd het 8-jarige "kofferjongetje" vandaag herenigd met zijn moeder. De ouders van Adou zijn al jaren in Spanje en probeerden hun zoon al meerdere malen tevergeefs naar Spanje te laten komen. Voor hulp bij gezinshereniging kwamen ze niet in aanmerking omdat de vader daarvoor net te weinig verdient.

Amsterdams dancefeest dumpt homofobe dj

Geen Nederlandse festivals voor de Litouwse dj Ten Walls. Pitch en Mysteryland hebben van het programma afgehaald. De dj had op zijn Facebookpagina homo's hebben vergeleken met kindermisbruikers en daar waren de festivals het niet mee eens. De organisatoren zeggen dat het op de festivals juist draait om vrijheid en liefde en dat iedereen kan zichzelf kan zijn.

Ten Walls, die in het echt Marijus Adomaitis heet, is door meer festivals gedumpt. Ook op Pukkelpop in België, Creamfields in Engeland, Sónar in Spanje en Hideout in Kroatië is hij niet welkom.

Popcorn, cola en macbookje op schoot

In San Francisco is de Apple WWDC begonnen, een jaarlijks evenement voor ontwikkelaars waarbij Apple haar nieuwste producten toont. De conferentie wordt altijd afgetrapt met een presentatie van Apple zelf, waar vaak de laatste foefjes en producten van het technologiebedrijf worden gepresenteerd. Over de hele wereld zitten fans en nerds met het bord op schoot voor de livestream. Er zijn meerdere liveblogs en hier kun je de livestream vinden.

Zestien terreurverdachten opgepakt in België

De Belgische politie heeft in een onderzoek naar twee terreurgroepen zestien mensen opgepakt. Het zijn vooral Tsjetsjenen, meldt de VRT. Het onderzoek begon nadat een man uit Oostende naar Syrië was vertrokken als jihadstrijder. Hij zou in Syrië gewond zijn geraakt en naar België zijn teruggekeerd voor medische verzorging.

De leden van de andere groep woonden in Leuven. Die groep bestond volgens de VRT ook uit Tsjetsjenen en had mogelijk plannen voor een aanslag in België. Ook daar zijn mensen opgepakt en is materiaal in beslag genomen.

G7 bereikt akkoord over klimaat

Op de G7, de bijeenkomst van zeven grote industrielanden, zijn afspraken gemaakt over de strijd tegen klimaatverandering. Zo is bijvoorbeeld vastgelegd dat de opwarming van de aarde in vergelijking met 1990 beperkt blijft tot 2 graden Celsius. Het is voor het eerst dat de landen zich nu officieel binden aan dit doel. Van de landen met de meeste CO2-uitstoot in de wereld zijn er vijf lid van de G7.

Ook zorgde de bijeenkomst in Beieren voor inhakers op Twitter:

Dat hoef je creatieve twitteraars natuurlijk maar een keer te vragen.

Uiteraard werd ook Poetin niet gespaard.

Moeder overleden 8-jarige meisje blijft langer vast

De moeder van het dood gevonden 8-jarige meisje uit Hoogeveen blijft voorlopig vastzitten. Volgens de politie is er meer tijd nodig voor het onderzoek. Het meisje van acht kwam vannacht om het leven door een val van een flat.

Haar moeder werd vanochtend aangehouden. Ze wordt verdacht van mogelijke betrokkenheid bij de dood van het meisje. Volgens de politie loopt het verhoor nog moeizaam.

'Alarmerend hoog aantal' barbecuegewonden

Het was prachtig weer dit weekend, ideaal voor een barbecue. Dat kan ook wel eens verkeerd uitpakken. Zeven mensen belandden dit weekend in een brandwondencentrum na een barbecueongeluk. Vaak kwam dit door de combinatie van brandbare vloeistoffen en een barbecue of vuurkorf. Onder deze zeven gewonden waren drie kinderen.

Volgens de Nederlandse Brandwonden Stichting is dit een "alarmerend hoog aantal". Op de website van de stichting staan barbecuetips en een kennistest.

Terwijl jij op reis bent, is je auto ook onderweg

Op goed vertrouwen laat je je auto achter bij een chauffeur van de valetparkingservice als je op reis gaat. Tot je erachter komt dat die auto helemaal niet wordt geparkeerd. Een verslaggever van het tv-programma Groeten van Max ontdekte dat zijn auto ook even op reis gaat.

Verslaggever volgt valetparking: ik kan mijn ogen niet geloven

De auto werd op hoge snelheid gereden naar een McDonald's waar de bestuurder verdween in een geparkeerd busje. Drie uur later komt een nieuwe man de auto ophalen en gebruikt deze doodleuk om naar zijn voetballes te rijden. Na de les wordt de auto geparkeerd in een woonwijk. Als de verslaggever de volgende dag klaar staat zijn auto op te halen wordt deze keurig voorgereden.

#Followmeto het altaar

De meest recente bestemming van het bekende Instagram-koppel #followmeto: het altaar. Het account heeft meer dan 2,5 miljoen volgers.

Murad Osmann is een Russische fotograaf die de #followmeto series bedacht. Hierin zie je hoe hij door zijn vriendin de hele wereld wordt rondgeleid.

Nu is het voor de Instagram-fans wachten waar zijn vriendin hem mee naartoe neemt op huwelijksreis.

Tweede Divisie definitief afgelast

De Tweede Divisie stopt. De organisatie heeft besloten de stekker uit het ludieke mini-toernooi te trekken. De burgemeester van Wageningen besloot eerder vandaag de vergunning van speeldag 2 op de Wageningse Berg in te trekken. De Wageningse politie had namelijk aanwijzingen dat hooligans komende woensdag met elkaar op de vuist wilden gaan. Afgelopen vrijdag bij de eerste wedstrijd ging het al mis tussen supportersgroepen.

Leo Oldenburger, één van de initiatiefnemers, baalt als een stekker. "Het gaat om hooligans die niks met de vier ploegen te maken te hebben. We begrijpen de beslissing van de burgemeester wel. Je moet er niet aan denken dat onschuldige mensen slachtoffer worden van zo'n vechtpartij. Met pijn in het hart en een misselijk gevoel in de maag hebben we besloten te stoppen."

Nijlpaarden redden eendje

Een jong eendje probeert verwoed uit het water te komen. Dit zie je op een filmpje dat gemaakt werd in Diergaarde Blijdorp. Het eendje piept en springt maar komt niet op de kant. Tot twee nijlpaarden te hulp schieten.

Nijlpaarden helpen jong eendje

Breshna Senchi maakte dit filmpje toen ze dit weekend met haar kinderen in de dierentuin was en zette het op Facebook. Binnen een dag werd het filmpje meer dan 80.000 keer bekeken. Op de Facebook pagina zegt Breshna: "Ik ben blij dat ik dit heb kunnen vastleggen om met jullie te delen. Wij vonden het ook erg spannend om te zien, maar de uitkomst was echt ontroerend."

Australiër gaat tekeer met bulldozer

Een Australische man heeft niet alleen een bulldozer gestolen, hij gebruikte deze ook om vier auto's te pletten en dwars door een huis heen te rijden.

De vrouw die in het huis woonde wist samen met haar twee dochters op tijd te ontsnappen. De dader bleek een voormalige huisgenoot van de vrouw.

Oscar Pistorius voorwaardelijk vrij

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius komt in augustus voorwaardelijk vrij. Hij heeft dan tien maanden vastgezeten voor de moord op zijn vriendin. In totaal kreeg Pistorius een gevangenisstraf van vijf jaar, maar de gevangenis heeft een positief advies gegeven over een vervroegde vrijlating.

In 2013 schoot Pistorius zijn vriendin dood door de deur van de badkamer in hun huis. Hij zegt zelf dat hij dacht dat het om een indringer ging. De aanklager heeft beroep aangetekend tegen de vervroegde vrijlating.

Oscar Pistorius in de rechtszaak van vorig jaar

Japanse maagden tekenen blote vrouwen

Ouder dan 40 en nog maagd. In Japan kun je dan terecht bij de 'Virgin Academia'. Voor tekenlessen. Voor veel maagden is dit de eerste keer dat ze een naakt vrouwenlichaam zien.

De lessen zijn bedoeld om de mannen wat meer vertrouwd te maken met het vrouwelijke lichaam. De bedoeling is dat ze na de lessen niet langer gegeneerd zijn een vrouw aan te spreken.

Tekenlessen voor Japanse maagden

Syrië-ganger krijgt 4 jaar cel

De 22-jarige Mohammed A. is veroordeeld tot 4 jaar cel. Hij is schuldig aan het voorbereiden van een gewapende overval. De man werd aangehouden toen hij onderweg was naar de haven van Scheveningen om de overval te plegen. In de auto vond de politie drie vuurwapens en munitie.

De inlichtingendienst AIVD had de politie getipt dat de man aan geld probeerde te komen voor de internationale jihad.

Nieuwe spoortunnel China bespaart 30 reisuren

Na vier jaar graven is 'ie eindelijk af. De langste spoortunnel in China (15 kilometer) is onderdeel van de hele hogesnelheidslijn van ruim 2000 kilometer lang. Als dat hele spoor klaar is, duurt het reizen van Shanghai naar Kunming in de provincie Yunnan nog maar tien uur in plaats van veertig.

China graaft 15 kilometer lange spoortunnel

Even geen taxichauffeurs op Schiphol

Taxichauffeurs op Schiphol voeren actie. Ze protesteren tegen collega's die zonder speciale Schipholvergunning klanten oppikken. De chauffeurs met vergunning nemen tussen 09.00 en 12.00 uur geen klanten mee.

Het was even aanschuiven op Schiphol vanmorgen

Speciale app legt oorlogsmisdaden vast

Een nieuwe app maakt het mogelijk oorlogsmisdaden vast te leggen zodat het als bewijs in een rechtszaak kan worden gebruikt. Filmpjes en foto's van bijvoorbeeld oorlogsmisdaden worden al wel vaak gemaakt, maar meestal niet als bewijsmateriaal geaccepteerd. Mensen kunnen vaak niet aantonen dat de beelden niet zijn gemanipuleerd.

De app eyeWitness to Atrocities, die alleen nog beschikbaar is voor Android, moet daar verandering in brengen. In deze app worden namelijk wel metadata opgeslagen, zoals datum, tijd en gps-coördinaten. Ook krijgt het beeldmateriaal een unieke code mee. Daaraan kan je zien dat het om originele beelden gaat.

Oud-voetballer Sol Campbell wil burgemeester van Londen worden

Sol Campbell

Voormalig Engels international Sol Campbell heeft zich aangemeld voor de verkiezingscampagne van de Conservatieven voor het burgemeesterschap van Londen. De termijn van Boris Johnson loopt volgend jaar af en de oud-verdediger van onder meer Arsenal en Tottenham Hotspur wil hem graag opvolgen.

"Ik ga er met open vizier in", zegt hij tegen Sun Nation. "Ik weet dat ik geen voorloper zal zijn, maar ik zie nu mensen die al jaren in de politiek zitten en er een zooitje van maken. Je denkt dan: jullie zijn toch professionals?"

Kinderen geven dronken vader aan

Twee kinderen hebben gisteren in Tilburg hun vader aangegeven. Het duo meldde dat hun 40-jarige vader dronken was en met twee luchtdrukwapens in huis rondschoot. Ook zou de man hun moeder hebben geslagen.

Agenten troffen de man dronken aan met de twee luchtdrukwapens. Die heeft de politie in beslag genomen. De man zit nog vast.

Nederlandse toeriste vast in Kooi des Doods

Een Nederlandse toeriste heeft in de Australische stad Darwin de schrik van haar leven gekregen. Ze zou met een glazen kooi afdalen in een krokodillenverblijf, maar deze bleef halverwege steken. Uiteindelijk zat Cynthia Spaans, zoals de toeriste volgens ABC heet, ruim een half uur vast. Onder haar waren de krokodillen geduldig aan het wachten op een mogelijke maaltijd.

Het is niet de eerste keer dat het fout gaat met de attractie. In 2011 brak de kabel waarmee de kooi naar beneden wordt gelaten en viel die op de bodem van het water, met twee mensen erin. Die konden het voorval wel navertellen.

Een afdaling zou er eigenlijk zo moeten uitzien:

18 miljoen extra voor cultuur

Minister Bussemaker trekt ruim 18 miljoen euro extra uit voor het cultuurbeleid. Ze is het met de Raad voor Cultuur eens dat er weer meer geld naar de sector moet gaan. De laatste jaren is er juist flink bezuinigd op cultuur. Dat betekent onder meer dat het Metropole Orkest weer subsidie krijgt.

Ontsnapte gevangenen VS hadden mogelijk hulp van buiten

Op een persconferentie worden foto's getoond van de verdachten

De twee zware criminelen die zaterdagochtend uit een gevangenis in de staat New York ontsnapten, hebben volgens de politie mogelijk hulp van buiten gekregen. Er is een beloning van 100.000 dollar uitgeloofd voor de tip die leidt tot de aanhouding van het duo.

Honderden politiemensen en militairen, helikopters en speurhonden maken nog steeds jacht op Richard Matt (48) en David Sweat (34). De twee zijn allebei veroordeeld voor moord.

Recordaantal aardbeien geplukt: 54 miljoen kilo

Met 54 miljoen kilo is vorig jaar een recordaantal aardbeien geplukt in Nederland, meldt het CBS. In 2013 was dat nog 51 miljoen kilo. Nooit eerder was de aardbeienoogst zo groot als vorig jaar. Vijftien jaar geleden was de oogst nog 34,5 miljoen kilo.

Het grootste deel van de Nederlandse oogst is bestemd voor de export, vooral naar andere Europese landen.

Einde verhaal voor de Purmerendse rotonde-stream

Omdat de gemeente van Purmerend 't wil, gaat de webcam die op een rotonde is gericht op zwart. Sinds eind mei filmde de camera van een softwarebedrijf alles wat op de rotonde gebeurde. En dat was zó saai, dat het weer spannend werd.

Megaclaim tegen NAM voor waardedaling huizen

Bij de rechtbank in Assen eisen woningbezitters en woningcorporaties vandaag dat de waardedaling van hun huizen wordt gecompenseerd door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Meer dan 900 particulieren en 12 woningcorporaties willen onmiddellijk geld zien en niet pas als ze hun huis met verlies verkopen, zoals de NAM wil.

Twee inwoners van Leermans inspecteren de schade na een eerdere aardbeving

Geen absolute meerderheid voor AK-partij Erdogan

Een grote tegenslag voor de Turkse president Erdogan. Het is hem bij de verkiezingen van gisteren niet gelukt een absolute meerderheid te halen met z'n AK-partij. Het idee was om na de verkiezingen te regelen dat de president van Turkije veel meer macht krijgt, maar dat lukt nu niet meer. Door een linkse partij, die verrassend veel zetels haalde, moet de AK-partij nu op zoek naar coalitiegenoten.

'Toeristen zijn de oorzaak van de aardbeving in Maleisië'

Het dodental van de aardbeving op Borneo is opgelopen tot zestien, twee mensen worden nog vermist. Vrijdag was er een aardbeving op een berg op het eiland, waardoor een grote groep klimmers vast kwam te zitten. Maleisië is boos op toeristen, waar ook Nederlanders bij zouden zitten. Die gingen naakt op de foto op de heilige berg en zouden de goden zo hebben ontstemd.

Meisje van 8 overleden na val van Drentse flat

In Hoogeveen in Drenthe is een meisje van 8 van een flat gevallen en ter plekke overleden. De politie werd rond 01.30 uur vannacht gebeld. Volgens de politie is de moeder aangehouden om te onderzoeken wat haar rol in het tragische incident is. Meer is nog niet bekend.