NOS Nieuws

Speciale app legt oorlogsmisdaden vast

Een nieuwe app maakt het mogelijk mensenrechtenschendingen zo vast te leggen dat het als bewijs in een rechtszaak kan worden gebruikt. De app eyeWitness to Atrocities is een initiatief van een internationale organisatie van advocaten.

Filmpjes en foto's van bijvoorbeeld oorlogsmisdaden worden al wel vaak gemaakt, maar in de rechtbank worden ze vaak niet als bewijs geaccepteerd. Meestal kan niet worden bewezen waar en wanneer de beelden zijn gemaakt. Ook kan niet worden aangetoond dat ze niet zijn gemanipuleerd.

Gps-coördinaten

De app moet deze problemen ondervangen. Via de app kunnen burgers, mensenrechtenactivisten, journalisten of advocaten beelden en geluid opnemen. Daarbij wordt allerlei metadata opgeslagen, zoals de gps-coördinaten, datum en tijd van opname en wifi-netwerken in de buurt van de telefoon.

Ook krijgt het materiaal een unieke code mee, waardoor duidelijk is dat het om originele beelden gaat die niet zijn bewerkt. Tenslotte wordt het materiaal direct opgeslagen op een beveiligde locatie, die door de organisatie eyeWitness wordt beheerd.

De app is alleen beschikbaar voor Android-telefoons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl