Belgische politieagenten
NOS Nieuws

Zestien terreurverdachten opgepakt in België

De Belgische politie heeft in een onderzoek naar twee terreurgroepen vanochtend op 21 plaatsen een inval en huiszoeking gedaan. Daarbij zijn zestien mensen opgepakt, vooral Tsjetsjenen. Inmiddels zijn ze op drie na voorlopig op vrije voeten gesteld. De politie hoopt nog drie mensen aan te houden, die niet waren aangetroffen.

Een van de terreurgroepen was gevestigd in de kustplaatsen Oostende en Bredene. Daar begon het onderzoek nadat een man uit Oostende naar Syrië was vertrokken als jihadstrijder. Hij zou in Syrië gewond zijn geraakt en naar België zijn teruggekeerd voor medische verzorging.

In Oostende waren tien huiszoekingen, ook bij anderen die in Syrië, Tsjetsjenië en Afghanistan zijn gaan vechten.

Whatsapp

De leden van de andere groep woonden in Leuven. Die groep bestond volgens de VRT ook uit Tsjetsjenen en had mogelijk plannen voor een aanslag in België. Vanavond meldden Belgische media dat er bij de huiszoekingen nog geen spullen zijn gevonden die wijzen op het beramen van een aanslag. Het onderzoek gaat wel verder.

De twee groepen onderhielden contact via Whatsapp. De federale politie kwam de verdachten onder meer op het spoor door Whatsapp-berichten te onderscheppen.

Premier Charles Michel is vol lof over de actie van politie en justitie. "In onze democratie zullen we nooit ruimte laten voor diegenen die een bedreiging vormen voor onze medeburgers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl