De gevangenen wisten een gat te maken in de muur van hun cel
NOS Nieuws

Ontsnapte gevangenen VS hadden mogelijk hulp van buiten

De twee zware criminelen die zaterdagochtend uit een gevangenis in de staat New York ontsnapten, hebben volgens de politie mogelijk hulp van buitenaf gekregen. Er is een beloning van 100.000 dollar uitgeloofd voor de tip die leidt tot de aanhouding van het duo.

Enkele honderden politiemensen en militairen, helikopters en speurhonden maken nog steeds jacht op Richard Matt (48) en David Sweat (34). De twee zijn allebei veroordeeld voor moord.

Klopjacht op de ontsnapte gevangenen

Volgens gouverneur Andrew Cuomo van de staat New York moet het Matt en Sweat dagen hebben gekost om te ontsnappen. Hij noemde de uitbraak geraffineerd opgezet.

De twee zaagden een stuk uit de stalen achterwand van hun cel, kropen over een richel en via een intern gangenstelsel, maakten een gat in een stoompijp, kropen via de pijp verder en maakten opnieuw een gat in de stoompijp en lieten zich eruit zakken. Daarna sneden ze de ketting kapot van een slot op een putdeksel en stonden op straat.

Politiechef Charles Guess zegt dat de onderzoekers ervan uitgaan dat de twee buiten zijn opgewacht door iemand met een voertuig. Matt en Sweat zouden ook zijn geholpen bij hun vlucht uit de gevangenis.

Canada

Er werden geen details gegeven over hoe het ze is gelukt om hun werkzaamheden geheim te houden. Volgens de gouverneur moet iemand in ieder geval iéts hebben gehoord. Er komt een grootschalig onderzoek als de twee zijn gepakt, zei Cuomo.

In Dannemora en wijde omgeving maken bewoners zich zorgen over de veiligheid. "Ik houd auto's in de gaten, want ik wil er zeker van zijn dat die mannen hier niet zijn", zegt een bewoner. Er wordt rekening mee gehouden dat de twee al lang zijn gevlucht naar een andere staat of de grens met Canada hebben overgestoken.

De Canadese autoriteiten en die in Mexico zijn gewaarschuwd uit te kijken naar de twee. Het was de allereerste uitbraak uit de zwaarbewaakte gevangenis sinds de oprichting in 1865.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl