Erdogans AK-partij moet nu coalitie vormen, maar hoe?

Klap voor AK-partij in Turkije

In Turkije heeft de AK-partij (AKP) van president Erdogan de meerderheid in het parlement verloren. Voor het eerst in twaalf jaar moet de partij de macht gaan delen.

Hoewel de partij met circa 40 procent van de stemmen de grootste blijft, heeft AKP geen absolute meerderheid kunnen halen. En die was nodig om Erdogan plan om de macht van de president te vergroten door te kunnen voeren.

Het was de linkse, pro-Koerdische HDP die roet in het eten gooide. Met een uitslag van 13 procent van de stemmen heeft die partij de kiesdrempel ruim gehaald. Met 80 zetels wordt ze de vierde en kleinste partij in het parlement.

Gevoelige nederlaag voor president Erdogan
Aanhangers van HDP vieren feest in Diyarbakir

AKP staat nu op 258 zetels en komt 18 zetels tekort voor een absolute meerderheid. Bijna alle stemmen zijn geteld. De officiële uitslag wordt waarschijnlijk binnen 12 dagen bekendgemaakt.

Het is onduidelijk hoe de AKP nu een coalitie moet gaan vormen. Samenwerking met de rechts-nationalistische MHP zou nog het meest voor de hand liggen, ware het niet dat die partij nu al heeft gezegd dat er nieuwe verkiezingen nodig zijn. De MHP verloor flink en komt net uit boven de 80 zetels.

De centrum-linkse, seculiere CHP, is de tweede partij gebleven, met een kwart van de stemmen, en 132 zetels. Samenwerking tussen de AKP en de CHP ligt evenmin voor de hand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl